Jedi za zimske dni (6)

Jogurtova juha

Sestavine: pol l goveje juhe, lahko iz kocke, 3 dl jogurta, 1 žlica moke, 10 dag dolgozrnatega riža, 2 jajci, sol, poper, nekaj sesekljanih metinih listov, 2 žlici masla, sladka paprika v prahu.

Priprava: V loncu segrejemo mesno juho, vanjo zakuhamo riž in nazadnje še jogurt, zmešan z mehko moko in jajcem. Počasi kuhamo na majhni temperaturi. V ponvi na maslu prepražimo metine liste in juho začinimo z mleto sladko papriko. Juho po okusu še začinimo s soljo in poprom.

Polnjen svinjski zrezek

Sestavine: 80 dag svinjskega stegna - rože, 4 palačinke, 3 hrenovke, 4 dag kuhanega graha, sol, poper, peteršilj.

Priprava: Narežemo enake zrezke, jih dobro potolčemo, popopramo, solimo. V palačinko zavijemo hrenovko, jo položimo na sredino zrezka, dodamo grah in zrezek, ki ga tudi od znotraj solimo, zavijemo v rulado in prevežemo z vrvico. Zrezke pečemo v pečici tri četrt ure pri temperaturi 160 stopinj Celzija. Tik pred koncem povečamo temperaturo, da postane zrezek lepe zlato rumene barve. Med pečenjem jih zalivamo z lastnim sokom, po potrebi prilijemo govejo juho ali vodo. Pečeno meso narežemo na rezine. Ponudimo jih s krompirjem ali kuhano zelenjavo. Kuhana in zapečena zelenjava: 1 kg mešane zelenjave očistimo, narežemo na rezance. Nekaj maščobe segrejemo in na njej podušimo zelenjavo. Zelenjavo solimo, popramo in dodamo baziliko. Naložimo jo v ognjevarno posodo, pomešamo jo z naribanim sirom in stepenim jajcem. V pečici jo lepo zapečemo.

Dalmatinske fritule

Sestavine: 50 dag moke, 2 žlici sladkorja, 4 dag olja ali margarine, 2 dag kvasa, 3 rumenjaki, 1 celo jajce, 10 dag rozin, sol, mleko po potrebi, rum, vanilin sladkor, limona, olje za cvrtje.

Priprava: Pripravimo kvašeno testo, dodamo mu rozine. Pustimo ga vzhajati, da močno naraste. Fritule, ki jih oblikujemo z žlico, cvremo v vročem olju, ki naj ne bo prevroče. Ko fritule zlato rumeno ocvremo, pečene in še tople potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / ponedeljek, 22. december 2008 / 07:00

Lokacije ne damo za odpadke

Na srečanju civilne iniciative Naklo-Struževo s kranjskim podžupanom glede regijskega centra za ravnanje z odpadki na Polici Exoterm brez konkretnega dogovora.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 13. marec 2018 / 11:06

Folklora kulturno bogati

Tradicionalno Območno srečanje folklornih skupin v Cerkljah je v nedeljo v kulturnem duhu povezalo tako enajst nastopajočih skupin kot tudi navdušene obiskovalce.

Kranjska Gora / torek, 13. marec 2018 / 11:04

Odlična smučarska sezona

V Kranjski Gori bo mogoče smučati do začetka aprila, sezona je še bistveno boljša kot lanska.

Gorenjska / torek, 13. marec 2018 / 10:59

Vrgli so luč v vodo

Sveti Gregor goduje 12. marca, na predvečer praznika po tradiciji tudi po gorenjskih krajih sveti Gregor »vuč v vodo vrže«, saj je dan že daljši in se lahko dela pri dnevni svetlobi. Priljubljene greg...

Kultura / torek, 13. marec 2018 / 10:52

Razstava del Veronike Vesel Potočnik

Kranj – V sredo, 14. marca, bo ob 18. uri v Galeriji Bala v starem delu mesta odprtje razstave Izpraznjeni prostori akademske slikarke Veronike Vesel Potočnik. Razstava bo na ogled do 10. aprila.

Kultura / torek, 13. marec 2018 / 10:51

Od Škofje Loke do Ankare

Škofja Loka – V sredo, 14. marca, bo ob 19. uri v Galeriji na Gradu odprtje razstave Loka : Ankara : Loka - Evrazijsko vrvenje Hakana Esmerja. Razstava bo na ogled do 9. maja.