Jedi za zimske dni (6)

Jogurtova juha

Sestavine: pol l goveje juhe, lahko iz kocke, 3 dl jogurta, 1 žlica moke, 10 dag dolgozrnatega riža, 2 jajci, sol, poper, nekaj sesekljanih metinih listov, 2 žlici masla, sladka paprika v prahu.

Priprava: V loncu segrejemo mesno juho, vanjo zakuhamo riž in nazadnje še jogurt, zmešan z mehko moko in jajcem. Počasi kuhamo na majhni temperaturi. V ponvi na maslu prepražimo metine liste in juho začinimo z mleto sladko papriko. Juho po okusu še začinimo s soljo in poprom.

Polnjen svinjski zrezek

Sestavine: 80 dag svinjskega stegna - rože, 4 palačinke, 3 hrenovke, 4 dag kuhanega graha, sol, poper, peteršilj.

Priprava: Narežemo enake zrezke, jih dobro potolčemo, popopramo, solimo. V palačinko zavijemo hrenovko, jo položimo na sredino zrezka, dodamo grah in zrezek, ki ga tudi od znotraj solimo, zavijemo v rulado in prevežemo z vrvico. Zrezke pečemo v pečici tri četrt ure pri temperaturi 160 stopinj Celzija. Tik pred koncem povečamo temperaturo, da postane zrezek lepe zlato rumene barve. Med pečenjem jih zalivamo z lastnim sokom, po potrebi prilijemo govejo juho ali vodo. Pečeno meso narežemo na rezine. Ponudimo jih s krompirjem ali kuhano zelenjavo. Kuhana in zapečena zelenjava: 1 kg mešane zelenjave očistimo, narežemo na rezance. Nekaj maščobe segrejemo in na njej podušimo zelenjavo. Zelenjavo solimo, popramo in dodamo baziliko. Naložimo jo v ognjevarno posodo, pomešamo jo z naribanim sirom in stepenim jajcem. V pečici jo lepo zapečemo.

Dalmatinske fritule

Sestavine: 50 dag moke, 2 žlici sladkorja, 4 dag olja ali margarine, 2 dag kvasa, 3 rumenjaki, 1 celo jajce, 10 dag rozin, sol, mleko po potrebi, rum, vanilin sladkor, limona, olje za cvrtje.

Priprava: Pripravimo kvašeno testo, dodamo mu rozine. Pustimo ga vzhajati, da močno naraste. Fritule, ki jih oblikujemo z žlico, cvremo v vročem olju, ki naj ne bo prevroče. Ko fritule zlato rumeno ocvremo, pečene in še tople potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / petek, 19. junij 2009 / 07:00

Prometni kaos zaradi obnove

Minuli vikend so bili na gorenjski avtocesti moteči zastoji prometa. Obnova viadukta Tržiška Bistrica še ni končana, gradijo pa tudi odsek Peračica-Podtabor.

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 15. april 2023 / 18:25

Postavili še sedem pitnikov

Na širšem območju kranjske občine so pred kratkim postavili sedem novih pitnikov, skupno jih imajo enajst.

Žirovnica / sobota, 15. april 2023 / 18:24

Parkiranje v Završnici ponovno plačljivo

Breznica – V začetku aprila je bila sklenjena gradnja parkirišča ob pašniku nasproti obstoječega parkirišča ob jezeru v Završnici, s 7. aprilom pa je bilo ponovno uvedeno plačevanje parkirnine. Cen...

Gospodarstvo / sobota, 15. april 2023 / 18:24

Pogovorni večer z Ivom Boscarolom

Cerklje – V sredo ob 19.30 bo v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah potekal pogovorni večer s podjetnikom Ivom Boscarolom, ki ga bo vodila Rosvita Pesek. Dogodek, ki ga organizira Društvo...

Zanimivosti / sobota, 15. april 2023 / 16:36

Navijač pri skoraj enaindevetdesetih

Ivan Kovačič je pri skoraj 91 letih še zelo aktiven. Je velik ljubitelj smučarskih skokov in tekem v Planici. Pod Ponce hodi že 73 let.

GG Plus / sobota, 15. april 2023 / 16:32

Vojna v risoromanu

»Desetar Goran Duplančić in njegova enota, sestavljena iz mladeničev z različnih koncev Jugoslavije, so zadnji vojaki JLA. Junija 1991 so se znašli v kasarni 'Boris Kidrič' v Šentvidu, izo...