Jedi za zimske dni (6)
Jogurtova juha
Sestavine: pol l goveje juhe, lahko iz kocke, 3 dl jogurta, 1 žlica moke, 10 dag dolgozrnatega riža, 2 jajci, sol, poper, nekaj sesekljanih metinih listov, 2 žlici masla, sladka paprika v prahu.
Priprava: V loncu segrejemo mesno juho, vanjo zakuhamo riž in nazadnje še jogurt, zmešan z mehko moko in jajcem. Počasi kuhamo na majhni temperaturi. V ponvi na maslu prepražimo metine liste in juho začinimo z mleto sladko papriko. Juho po okusu še začinimo s soljo in poprom.
Polnjen svinjski zrezek
Sestavine: 80 dag svinjskega stegna - rože, 4 palačinke, 3 hrenovke, 4 dag kuhanega graha, sol, poper, peteršilj.
Priprava: Narežemo enake zrezke, jih dobro potolčemo, popopramo, solimo. V palačinko zavijemo hrenovko, jo položimo na sredino zrezka, dodamo grah in zrezek, ki ga tudi od znotraj solimo, zavijemo v rulado in prevežemo z vrvico. Zrezke pečemo v pečici tri četrt ure pri temperaturi 160 stopinj Celzija. Tik pred koncem povečamo temperaturo, da postane zrezek lepe zlato rumene barve. Med pečenjem jih zalivamo z lastnim sokom, po potrebi prilijemo govejo juho ali vodo. Pečeno meso narežemo na rezine. Ponudimo jih s krompirjem ali kuhano zelenjavo. Kuhana in zapečena zelenjava: 1 kg mešane zelenjave očistimo, narežemo na rezance. Nekaj maščobe segrejemo in na njej podušimo zelenjavo. Zelenjavo solimo, popramo in dodamo baziliko. Naložimo jo v ognjevarno posodo, pomešamo jo z naribanim sirom in stepenim jajcem. V pečici jo lepo zapečemo.
Dalmatinske fritule
Sestavine: 50 dag moke, 2 žlici sladkorja, 4 dag olja ali margarine, 2 dag kvasa, 3 rumenjaki, 1 celo jajce, 10 dag rozin, sol, mleko po potrebi, rum, vanilin sladkor, limona, olje za cvrtje.
Priprava: Pripravimo kvašeno testo, dodamo mu rozine. Pustimo ga vzhajati, da močno naraste. Fritule, ki jih oblikujemo z žlico, cvremo v vročem olju, ki naj ne bo prevroče. Ko fritule zlato rumeno ocvremo, pečene in še tople potresemo s sladkorjem v prahu.