Jedi za zimske dni (6)

Jogurtova juha

Sestavine: pol l goveje juhe, lahko iz kocke, 3 dl jogurta, 1 žlica moke, 10 dag dolgozrnatega riža, 2 jajci, sol, poper, nekaj sesekljanih metinih listov, 2 žlici masla, sladka paprika v prahu.

Priprava: V loncu segrejemo mesno juho, vanjo zakuhamo riž in nazadnje še jogurt, zmešan z mehko moko in jajcem. Počasi kuhamo na majhni temperaturi. V ponvi na maslu prepražimo metine liste in juho začinimo z mleto sladko papriko. Juho po okusu še začinimo s soljo in poprom.

Polnjen svinjski zrezek

Sestavine: 80 dag svinjskega stegna - rože, 4 palačinke, 3 hrenovke, 4 dag kuhanega graha, sol, poper, peteršilj.

Priprava: Narežemo enake zrezke, jih dobro potolčemo, popopramo, solimo. V palačinko zavijemo hrenovko, jo položimo na sredino zrezka, dodamo grah in zrezek, ki ga tudi od znotraj solimo, zavijemo v rulado in prevežemo z vrvico. Zrezke pečemo v pečici tri četrt ure pri temperaturi 160 stopinj Celzija. Tik pred koncem povečamo temperaturo, da postane zrezek lepe zlato rumene barve. Med pečenjem jih zalivamo z lastnim sokom, po potrebi prilijemo govejo juho ali vodo. Pečeno meso narežemo na rezine. Ponudimo jih s krompirjem ali kuhano zelenjavo. Kuhana in zapečena zelenjava: 1 kg mešane zelenjave očistimo, narežemo na rezance. Nekaj maščobe segrejemo in na njej podušimo zelenjavo. Zelenjavo solimo, popramo in dodamo baziliko. Naložimo jo v ognjevarno posodo, pomešamo jo z naribanim sirom in stepenim jajcem. V pečici jo lepo zapečemo.

Dalmatinske fritule

Sestavine: 50 dag moke, 2 žlici sladkorja, 4 dag olja ali margarine, 2 dag kvasa, 3 rumenjaki, 1 celo jajce, 10 dag rozin, sol, mleko po potrebi, rum, vanilin sladkor, limona, olje za cvrtje.

Priprava: Pripravimo kvašeno testo, dodamo mu rozine. Pustimo ga vzhajati, da močno naraste. Fritule, ki jih oblikujemo z žlico, cvremo v vročem olju, ki naj ne bo prevroče. Ko fritule zlato rumeno ocvremo, pečene in še tople potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 6. julij 2015 / 13:14

Puhartovi likovniki

Kranj – V veliki avli Mestne občine Kranj je na ogled tradicionalna pregledna razstava več kot 370 likovnih del udeležencev delavnic in tečajev likovne šole Puhart, ki jo je tudi v preteklem šolsk...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 23. oktober 2021 / 17:34

Nenaden dvig vodotoka

Britof – V Britofu so policisti v sredo preverjali prijavo nastanka nevarnosti zaradi dviga vodotoka. Ugotovili so, da so v strugi Kokre delavci izvajali dela. Nivo reke se uravnava z zapornicami i...

Šport / sobota, 23. oktober 2021 / 17:34

Marjanu Žalarju dve zlati medalji

Na dvajsetem evropskem prvenstvu v kegljanju za slepe in slabovidne so naši športniki osvojili kar sedem posamičnih in eno ekipno medaljo, najbolj pa se je izkazal član Medobčinskega društva slepih in...

Kranj / sobota, 23. oktober 2021 / 17:33

Franc Hvasti bo častni občan Kranja

Kranj – Starosta kranjskega in slovenskega kolesarstva Franc Hvasti bo za izjemen doprinos v športu in k razvoju kolesarstva ob letošnjem občinskem prazniku 3. decembra prejel naziv častni občan Me...

GG Plus / sobota, 23. oktober 2021 / 17:32

Znoj, ljubezen in iskrenost

Franjo Potočnik je predan športu, bil je uspešen atlet. Leta 2000 je za svojo 65-letnico s humanitarno noto za jeseniško bolnišnico opravil 366 vzponov na Triglav v 278 dneh. V nedeljo je bil gost Dov...

Slovenija / sobota, 23. oktober 2021 / 14:34

Po planinsko v Pliberku in Naborjetu

Konec preteklega tedna sta bili pri sosedih na Koroškem in v Kanalski dolini v Italiji dve prireditvi, na katerih smo imeli Gorenjci, še posebej Planinski muzej iz Mojstrane, precej besede. V Plibe...