Ob visokem jubileju je Julki Pegam v roko segel tudi župan Mihael Prevc.

Sto let Korošcove Julke

Minuli torek je Julka Pegam iz Zabrekev dopolnila sto let.

Zabrekve - Julka Pegam iz Zabrekev je bila v torek, ko je dopolnila sto let, dobro razpoložena. Prav nič ni skrivala velikega veselja do petja, ki ga ima že iz mladosti, ko je rada zaigrala tudi na orglice. Še posebej se je razveselila obiska župana Železnikov Mihaela Prevca, ki mu je na vprašanje, kakšen je recept, da dočakaš sto let, v šali odvrnila le: »Ne smeš prej umreti.« Kljub častitljivi starosti nima večjih zdravstvenih težav. V veliko pomoč sta ji nečak Janez Pegam in njegova žena Cilka, ki imata osem otrok, starih od 7 do 31 let. Imata že šest vnukov, letos pa pričakujeta še tri. Nedvomno bo naraščaja vesela tudi stoletna Julka, ki ima družbo zelo rada.

Julka rada obuja spomine na dolgo življenjsko pot. Rodila se je pri Korošcu v Zabrekvah v kmečki družini s petimi otroki. V šolo v Selca so hodili peš, a je zaradi obilice dela na kmetiji niso mogli obiskovati vsak dan, zato so jo kmalu opustili. Pisati in brati se je tako naučila doma. Še dobro se spominja, kako strogi so bili učitelji, pa tudi starši: »Ata je pobutal po stropu ob šestih zjutraj in smo vstali. Dela je bilo na kmetiji vedno dovolj. Jedli smo žgance, mleko in krompir. Lačni nismo bili.« Julka se ni nikoli poročila. Snubci so bili, a ni bilo časa, pa tudi tistega pravega ni bilo naokoli, pove in nato začne pripovedovati, kako so fantje včasih k oknom deklet pristavljali lestve. Vse življenje je delala na domači kmetiji, ki jo je prevzel njen brat. Nečak Janez se spominja, kako dobra je bila do njih teta Julka, ki ji že 40 let družbo dela tudi Gorenjski glas, ki ga sicer v zadnjem času ne more več prebirati.

Julka bo stoti rojstni dan v družinskem krogu slovesno praznovala v nedeljo, ko bosta v njeni hiši mašo darovala selški župnik Damjan Prošt in kapucin pater Robert.

Naj ob tem dodamo, da je najstarejši občan Železnikov Tone Svoljšak sredi januarja dopolnil 101. leto, prav tolikšno starost pa bo v začetku marca dočakala tudi Frančiška Čemažar, ki biva v domu starejših v Celju. V občini Železniki je sicer 19 starostnikov, starih čez 90 let.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / sreda, 15. julij 2009 / 07:00

Kranjčan na RoboCupu

Nedavnega svetovnega robotskega tekmovanja RoboCup v Gradcu se je udeležil tudi Gal Hafner iz Kranja.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 26. oktober 2014 / 00:59

Moj moto je sodelovanje

Tako pravi novi župan Kranja Boštjan Trilar, ki se je odločil, da je skupaj z gibanjem Več za Kranj pripravljen prevzeti odgovornost za razvoj gorenjske metropole, mnogi pa so ga pri tem podprli.

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 26. oktober 2014 / 00:56

RTC Krvavec bi kupila občina

Občina Cerklje, ki turizmu posveča vse več pozornosti, v prodaji RTC Krvavec vidi veliko priložnost. Župan bo svetnike skušal prepričati o nakupu t. i. nujnega deleža, od sodelovanja pa bi lahko velik...

Slovenija / sobota, 25. oktober 2014 / 23:18

Ure za eno uro nazaj

V noči s sobote na nedeljo bomo prešli nazaj na srednjeevropski pasovni čas. Ob treh ponoči bomo urine kazalce pomaknili za eno uro nazaj, na drugo uro. Noč bo torej eno uro daljša.

Kranjska Gora / sobota, 25. oktober 2014 / 23:02

Umrl je Stanko Košir

Gozd - Martuljek – V petek, 17. oktobra 2014, je v starosti 97 let umrl Stanko Košir, častni občan Kranjske Gore, doma iz Gozda - Martuljka. Še konec lanskega leta je izdal svojo štirinajs...

Kultura / sobota, 25. oktober 2014 / 23:00

Jenkova nagrada Anji Golob

Prestižno nagrado za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let je prejela pesnica Anja Golob za zbirko Vesa v zgibi. Nominiranci obiskali tudi rojstni kraj pesnika Sorškega polja.