Jedi iz jabolk

Nadevana jabolka s tunino v solati

Tunina v solati: 1 pločevinka tunine, 1 skodelica kuhanih škampov, 1 jabolko, 2 žlice na rezance narezane zelene, 2 žlici drobno narezanih oliv, 2 žlici limoninega soka, 3 žlice majoneze, 1 žlička curryja, pol žličke vegete ali kakšne druge začimbne mešanice, 1 skodela kuhanega riža, 5 srednje debelih jabolk, zelena solata in radič za dekoracijo

Priprava: Tunino narežemo na koščke, dodamo škampe in postavimo v hladilnik, da se ohladijo. Medtem zmešamo majonezo, zeleno, olive, limonin sok, curry in vegeto ter zmes rahlo vmešamo tunino in škampe. Hladen riž prelijemo z oljem iz pločevinke in dodamo sesekljan peteršilj ter premešamo. Jabolkom na vrhu odrežemo kape, jih pazljivo izdolbemo, premažemo z limoninim sokom, da ne oksidirajo. Vanje nadevamo pripravljeno in dobro ohlajeno solato. Dekoriramo jo z rdečim radičem in rezinami jabolk. Postavimo jih za krajši čas v hladilnik in dobro o hlajene ponudimo.

Jabolčna juha z rdečo lečo

4 jabolka, 2 dag masla ali margarine, 1 srednje debela čebula, 2 drobna krompirja, sok pol limone, malo cimeta, pol dl sladke smetane, 8 dag kuhane rdeče leče, sol, poper, ščep muškatnega oreščka, sesekljan peteršilj.

Priprava: Jabolka tanko olupimo. Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo, olupljen in drobno narezan krompir, dodamo olupljena in nerezana jabolka. Nekoliko pomokamo ter zalijemo z juho ali vodo. Juho dobro prevremo, jo zmiksamo s paličnim mešalnikom. Vanjo zakuhamo rdečo lečo. Ko bo rdeča leča mehka, juho začinimo s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in sesekljanim peteršiljem ter limoninim sokom.

Telečja jetra z jabolčnimi rezinami

60 dag telečjih jeter, 3 dag moke, 1 žlica masti ali olja, 3 dag masla ali margarine, sol, poper, 12 jabolčnih rezin, 6 dag masla ali margarine.

Priprava: Jetra narežemo na večje rezine, jih povaljamo v moki in na hitro opečemo na zmerno vroči maščobi, da dobijo zlato rjavo barvo. Potem jih s krožnikom vred postavimo na toplo. Maslo zarjavimo, zalijemo z juho, prevremo in s sokom prelijemo jetra, ji jih šele sedaj solimo, saj sicer postanejo trda, nazadnje jih še popramo. V ponvi z maslom ali margarino na hitro opečemo rezine jabolk, ki smo jim odstranili pečke in sicer z obeh strani. Preden zarumenijo, jih položimo na jetra. Jed učinkuje zelo dekorativno. Zelo primerna priloga je riž ali krompirjev pire. Ponudimo jih lahko tudi z zeleno solato z jabolčnimi krhlji.

Svinjska pečenka z zapečenimi jabolki

80 dag svinjskega hrbta, 1 dl olja za peko, 8 drobnih jabolk, sol, poper, vejica rožmarina, 1 vejica pehtrana, vejica bazilike, 12 dag brusnic ali kakšne druge pikantne marmelade. 10 dag svežega korenčka, 1 srednje velika čebula, 2 stroka česna, 1 šopek peteršilja.

Priprava: Zarebrnico najprej dobro operemo, ji odsekamo križno kost, da se bo potem pečenka lažje rezala. Nato jo nasolimo, če hočete tudi popopramo, z natrtim poprom. Česen olupimo in ga prav tako natremo ter potresemo po zarebrnici. Čebulo, korenček, gomolj zelene in peteršiljevo korenino očistimo in narežemo na večje kose. Prav tako tudi čebulo. Jabolka operemo in jim izdolbemo peščišče. Zelenjavo in čebulo denemo na dno pekača, dodamo zarebrnico in vse skupaj prelijemo z vrelo maščobo, da meso in zelenjava zakrkne. Pečemo v pečici 2 uri pri temperaturi 100 stopinj Celzija. Potem temperaturo dvignemo za krajši čas na 180 stopinj Celzija in dodamo jabolka, ki ne smejo biti preveč pečena. Pečena jabolka poberemo iz pekača, jih damo na krožnik in nadevamo z brusnično marmelado. Pečenko damo v drugo posodo in jo pokrijemo z alu-folijo. Tudi zelenjavo poberemo iz omake in jo nekoliko narežemo. Omako pomokamo s škrobno moko in nekoliko prepražimo ter zalijemo z juho ali vodo. Ko je omaka dobro prevrela, jo začinimo in prilijemo nekaj sladke smetane. Meso narežemo, ga damo na krožnik in obložimo z nadevanimi jabolki, dobro segrejemo zelenjavo in prelijemo z omako. Poleg lahko ponudimo krompirjev pire z okusom jabolčne čežane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 14. julij 2011 / 07:00

Anketa: Sladke pijače - da ali ne

Veliko ljudi je predebelih. Zagovorniki zdravega življenja v ZDA so predlagali zdravju prijazen ukrep, s katerim bi obdavčili sladke pijače, a so se proizvajalci temu uprli. Kako pa si žejo v vročih p...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Prva planiška zmaga Shlierenzauerju

Zmagovalec petkove popoldanske tekme v Planici je Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je v prvi seriji s skokom 232,5 metra postavil svoj osebni rekord in najdaljšo daljavo letošnje Planice. Najboljši...

Kronika / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Tudi drugič pogojna kazen

Nekdanja homeopatinja Darja Eržen je bila tudi v ponovljenem sojenju zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti obsojena na osem mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let.

Kronika / petek, 14. marec 2008 / 07:00

V Planico zgodaj in brez pijače

Ob letošnjem največjem športnem dogodku v Sloveniji, poletih v Planici, bo za varnost skrbelo kar 125 rediteljev in varnostnikov, na prizorišču pa bodo poostrili nadzor nad pijančevanjem.

Šport / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Gledalci mi dajejo energijo

Tako ob letošnjih planiških tekmah pravi slovenski rekorder Robert Kranjec, ki si pod Poncami želi veliko navijačev in dobre razmere za dolge in varne skoke.

Šport / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Gorenje močnejše od Knauf Insulation

Škofja Loka - V 1. A rokometni ligi za moške je ekipa Knauf Insulation v sredo gostila Gorenje in pričakovano izgubila z 18 : 23. Rokometašice Škofje Loke KSI v 1. A ligi jutri g...