Komentar: Ekologi

Po novem letu, najbrž tudi zaradi šolskih počitnic, se na zimsko smuko v Slovenijo in seveda tudi v Italijo, Avstrijo, Švico in Francijo (pa morda še kam) poda tudi veliko Hrvatov.

Teh s svojim črednim obnašanjem na smučišču vsaj v tem času sploh ni mogoče zgrešiti, pa čeprav se seliš s smučišča na smučišče, v najbolj oddaljena in najcenejša ali mondena smučišča na svetovni ravni. Povsod jih je veliko, če je le mogoče (beri: odvisno od širine proge) s smučanjem v koloni zasedejo celotno širino proge in tako kot podpisanega tudi zrinejo z nje.

 

Dobro, če sem sedaj potešil svojo egoistično naperjenost proti čudaškemu smučarskemu obnašanju, pa naj si dovolim še opazko prijatelja, ki bo naše južne sosede morda zaznamovala dalj časa. Ne le zaradi obnašanja na smučišču, ampak tudi na cesti, ko smo skupaj čakali na cestninski postaji in so stopili iz avtomobila (na avtocesti!), se s postavljanjem živega zidu vrivali v sosednje vrste, …, se je prijatelj večkrat razburil in bentil: »Pa kaj je Ekologi! Kaj ne zmorete počakati v vrsti, kot vsi ostali?« Preostala druščina v avtu ga je nemo opazovala, nakar je razložil: »Kaj, razglasili so ekološko ribolovno cono. Itak so svetovni ekologi.« Smeh.

 

Hrvaška ekološko-ribolovna cona (ERC) pa marsikateremu domačemu politiku ne prinaša smeha na obraz. Pravzaprav se med našimi in njihovimi vodstvi bije lepa bitka za biti ali ne biti. Življenje pa teče dalje. Z inflacijo in protiinflacijskimi ukrepi ter bistrimi napovedmi ekonomistov, da že pisanje in razglabljanje o inflaciji spodbuja inflacijska pričakovanja in pelje v inflacijsko spiralo. Prava inflacija idej! Morda je ključ za inflacijo nakazal visok uradnik ministrstva za delo in socialne zadeve, ki upokojence starši z Matildo.

 

Seveda imajo Hrvati, oprostite, Ekologi prav. Imajo lepo obalo in lepe otoke in lepo morje. Zakaj vsega ne bi zaščitili, ne le lepote, ampak tudi življenja v njem. Zakaj bi dovolili, da bližje njihove obale lovijo tuji ribiči? Zakaj bi neovirano, pa čeprav je bilo tako več desetletij, po njim ljubem morju plule najrazličnejše ladje in barke. Seveda se zatika na severni strani cone, kjer meja s Slovenijo ni določena. A to južnih sosedov na zanima, saj imajo za svoje početje vso pravico, čeprav bo Slovenija (tudi preko Evropske unije) zahtevala tudi nemogoče zadeve, kot je odstop njihove nove vlade ali kaj podobnega.

 

Tudi na Poljanskem bi lahko razglasili ERC. Ne sicer ribolovne, ampak radioaktivno cono. Ekološko radioaktivno cono Todraž, torej. Župan Milan Čadež zahteva odstop (tujega) direktorja rudnika Franca Avberška, ker naj bi ta skrivoma želel na sanirano jalovišče Jazbec (kjer je rudniška jalovina) odložiti tudi visoko radioaktivne odpadke. Ti sicer izvirajo iz Žirovskega vrha, a so obogateni in za 13,7-krat presegajo mejo, ko lahko opustimo nadzor nad takšnimi odpadki, trdi župan. Direktor na drugi strani zatrjuje, da ni ničesar skrival, še posebej, ker je župan tudi podpredsednik nadzornega sveta rudnika in bi za to moral vedeti. Zaradi tega se kar pol leta tudi nista pogovarjala. Spor, kljub temu da sedaj že poteka dialog, še vedno ostaja. Vsaka stran ima svojega strokovnjaka, ki vsak po svoje tolmači rezultate meritev vplivov na okolje.

 

Kakorkoli, podobnost med ekologi v prvem in drugem primeru ni mogoča.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 22. september 2010 / 07:00

Teržanova obljublja izvedljivo

Kandidatka za županjo v Škofji Loki Tina Teržan je v Kašči predstavila someščanom svoj program.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Državni svet, naložba v boljše zakone

Blaž Kavčič, doma na Formah, je tik pred koncem minulega leta postal predsednik Državnega sveta. V politiki ima že kar nekaj kilometrine, še daljša pa je njegova poslovna kariera. Kot že v preteklosti...

Splošno / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Vse kar delam, delam s srcem

Boris Oblak, profesor likovne umetnosti iz Hotovlje, je leto začel v polnem ustvarjalnem zagonu. Za letos načrtuje samostojno razstavo, prodor na glasbenem področju in si hkrati močno želi, da bi znov...

Splošno / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Komentar: Ekologi

Po novem letu, najbrž tudi zaradi šolskih počitnic, se na zimsko smuko v Slovenijo in seveda tudi v Italijo, Avstrijo, Švico in Francijo (pa morda še kam) poda tudi veliko Hrvatov.

Železniki / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Deseti otrok pri Mravlju v Davči

V začetku januarja je Tatjana Bevk iz Davče povila desetega otroka, sina Gašperja.

Škofja Loka / sreda, 30. januar 2008 / 07:00

Squash je igranje šaha v gibanju

Čeprav je škofjeloški Squash klub star komaj dobro leto, so njihovi igralci na zadnjem državnem ekipnem prvenstvu osvojili tretje mesto, te dni pa se pripravljajo na organizacijo mednarodnega turnirja...