Janež
Janež je enoletna, 30 do 90 centimetrov visoka rastlina z belimi kobulastimi socvetji, iz katerih se razvijejo majhni rebrasti hruškasti plodovi ali bolje semena, ki jih s pridom uporabljamo v kulinariki.
Ob njem človek najprej pomisli na nežno aromatičen vonj in prijetno sladkast okus, ki ga s pridom izkoriščamo v kulinariki. Izvira iz Sredozemlja, kjer ga že 4000 let vzgajajo v začimbne in zdravilne namene. Že v času faraonov je veljalo, da janež pospešuje mokrenje, odpravlja težave s prebavo in zobobol. V naših krajih je zaradi podnebnih razmer gojenje janeža precej zahtevno, ga pa gojijo po številnih evropskih državah. Poznamo več sort janeža, ki se med seboj razlikujejo po obliki plodov in po okusu. Najboljši je španski janež, čigar plodovi so nekoliko večji od drugih, svetlo rjave barve, sladkastega okusa in osvežilnega prijetnega vonja. Janeževa semena dobimo v skoraj vsaki živilski trgovini, kupiti je najbolje cela semena in jih zmleti tik pred uporabo, ker zmleta zelo hitro zgubijo svoj vonj - pazimo le, da med njimi ni preveč pecljev in praznih luščin. V tesno zaprti posodi bo tak ohranil svoj vonj najmanj dve leti. Janež je nepogrešljiv dišavni dodatek v drobnih pecivih (janeževi upognjenci), sladkih narastkih, pudingih, kompotih, medenjakih in janeževem kruhu. Z njim pogosto odišavimo enolončnice, meso, ribe in omake, ki jih postrežemo k ribam. Z njim pa aromatizirajo tudi najrazličnejše pijače in likerje, kot so uzo, pastis in anisette.
Gosja jetra z jabolki in janežem
Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag gosjih jeter, 2 veliki čebuli, 2 veliki kisli jabolki, 4 žlice olja, malo janeževih zrn, 1 dl suhega belega vina, sol, sveže mlet poper in 1 žličko svežega sesekljanega peteršilja.
Gosjim jetrom odstranite maščobo in kite ter jih narežite na 0,5 centimetra debele rezine. V ponvi segrejte dve žlici olja in na njem hrustljavo popecite na tanke kolobarje narezano čebulo. Ko porumeni, jo vzemite ven in jo odcedite na kuhinjskem papirju. V ponev dajte eno žlico olja in na njem z obeh strani zlato rumeno popecite olupljena in na 0,5 centimetra debele rezine narezana jabolka ter jih prav tako odcedite. V ponev dodajte še preostalo olje in na njem z obeh strani popecite še gosja jetra, ki jih začinite z v možnarju zdrobljenim janežem, soljo in poprom. Zalijte jih z vinom ter dobro prevrite. Na krožnike najprej naložite rezine jabolk, nanje gosja jetra in čeznje kolobarje čebule. Prelijte z nastalo omako, posujte s sesekljanim peteršiljem in postrezite kot predjed ali pa kot glavno jed s pire krompirjem in solato.
Lososov file v janeževi omaki
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg lososovega fileja, 10 dag masla, 1 dl sladke smetane, 1 žličko zmletega janeža, 1 dl belega suhega vina, sol in sveže mlet poper.
Lososove fileje narežite na kose in jih solite ter popoprajte. Na stopljenem maslu jih z obeh strani popecite. Zalijte z belim vinom in dodajte janež. Dušite nekaj minut, zalijte s sladko smetano in solite po okusu. Omako dobro prevrite. Kose lososovega fileja porazdelite po krožnikih, jih prelijte z nastalo omako in postrezite s kuhanim krompirjem ali zelenjavo.
Mečarica v omaki z janežem in limono
Za 4 osebe potrebujemo: 1 limono, 4 sveže zrezke mečarice težke po 20 dag, 2 žlici oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, 3 žlice masla, malo janeževih zrn, sol in sveže mlet poper.
Limono oščetkajte pod vročo tekočo vodo in naribajte njeno lupino, iz limone iztisnite sok. Mečarice zrezke solite in popoprajte ter jih na oljčnem olju z vsake strani pecite tri minute. Preložite jih na ogret krožnik in jih postavite na toplo. V ponev vlijte vino in limonin sok ter povrite na polovico. Dodajte maslo, v možnarju strt janež in limonino lupinico, solite ter odstavite. Ko se maslo razpusti dobro premešajte in omako prelijte preko zrezkov mečarice. Postrezite s kuhanim krompirjem ali pirejem.
Ocvrti ananas z janežem
Potrebujemo: 1 svež ananas, 12 dag moke, 2 jajci, 1 dl mleka, 5 dag sladkorja, 0,5 dl vina, pol žličke janeža, malo soli in sladkor v prahu.
Ananas olupite, narežite na kolobarje in odstranite stržen. Iz moke, jajc, mleka, vina, sladkorja, zmletega janeža in soli razžvrkljajte testo. Kolobarje ananasa povaljajte v pripravljenem testu in ocvrite v vročem olju. Ocvrtega potresite s sladkorjem v prahu in takoj postrezite.