Jedi za zimske dni (3)

Ješprenjeva juha

Sestavine: 16 dag ješprenja, 1,5 l vode, 8 dag namočenega fižola v zrnju, 20 dag prekajenega mesa, sol, poper, lovorov list, 4 dag maščobe, 8 dag čebule, 2 stroka česna, 8 dag jušne zelenjave, 2 dag paradižnikove mezge, 10 dag krompirja, poper, sesekljan peteršilj.

 

Priprava: Prebran in čez noč namočen ješprenj in fižol pristavimo. Ko je napol kuhan, dodamo prekajeno svinjino, sol, poper, lovor. Medtem na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen in na kocke narezano jušno zelenjavo. Prežganju dodamo še paradižnikovo mezgo in na kocke narezan krompir. Kuhano svinjino narežemo na kocke in jo stresemo k jedi. Nazadnje jedi dodamo še drobno sesekljan peteršilj.

Pustni krofi

Sestavine: 3 dag kvasa, 70 dag namenske moke, ¼ l mlačnega mleka, sol, limonina lupina, 1/2 dl ruma, 10 dag sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 8 dag margarine, 1 dobra žlica kisle smetane, sok½ pomaranče in pomarančna ter limonina lupina, ščepec muškatnega oreščka.

Priprava: Kvas zdrobimo, mu dodamo dve žlici moke, eno žlico sladkorja in nekaj žlic mlačnega mleka. Dobro ga premešamo in pustimo, da vzhaja na toplem. Medtem enkrat ali dvakrat presejemo moko, da bo bolj rahla. Rumenjake, margarino, sladkor, rum, vanilijev sladkor, limonino in pomarančno lupino ter kislo smetano nekoliko zmešamo. Vse skupaj vlijemo k moki, dodamo tudi vzhajani kvas in mlačno mleko po potrebi. Pognetemo v testo. Nazadnje testo še solimo. Testo dobro obdelamo, da postane gladko. Ko se testo loči od rok, je dovolj obdelano.

Posodo dobro pomokamo, da se ne bi testo preveč oprijelo posode. Testo pokrijemo s toplim prtom in pustimo, da na toplem vzhaja. Ko ga je še enkrat več, je primerno za obdelavo v krofe. Testo zvrnemo na pomokan topel prt ali na toplo leseno desko, ga razvaljamo in z obodcem izrežemo krofe. Med vzhajanjem krofe enkrat ali dvakrat obrnemo. Lahko pa krofe narežemo na 6 dag težke kose in jih obdelamo z roko. Iz njih naredimo lepe kroglice, ki jih pustimo dobro vzhajati. Medtem pripravimo olje. Posoda za cvrtje naj bo nekoliko odprta, da bomo lahko nemoteno cvrli več krofov hkrati. Ko je maščoba dovolj vroča, denemo krofe vanjo s spodnjo stranjo navzgor in hitro pokrijemo. Ko so krofi na spodnji polovici zapečeni, posodo odkrijemo in jih obrnemo. Pri nadaljnjem cvrtju posode ne pokrivamo.

Še tople krofe nadevamo z razredčeno marelično marmelado, ki jo s pomočjo dresirne vrečke z ozkim tulcem vbrizgamo v krofe. Nekoliko ohlajene krofe posladkamo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / ponedeljek, 6. julij 2009 / 07:00

Dom kulture z novo podobo

Kulturni dom so v prostovoljni akciji v okviru Obrtne zbornice Kamnik Komenda - pleskarji prebarvali brezplačno.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 31. julij 2008 / 07:00

Po dolgem času zasuk navzgor

Kranj – Minuli teden so se tečaji najpomembnejših delnic na Ljubljanski borzi zasukali navzgor. Oba delniška indeksa, SBI TOP in SBI 20, sta pridobila na vrednosti približno 2,7 odstotka,...

Gospodarstvo / četrtek, 31. julij 2008 / 07:00

KD Življenje povečuje tržni delež

Ljubljana - Življenjska zavarovalnica KD Življenje je v letošnjem prvem polletju dosegla zastavljeni cilj in po zbrani premiji življenjskih zavarovanj postala med klasičnimi zava...

Gospodarstvo / četrtek, 31. julij 2008 / 07:00

Upnikom petina terjatev

Srednja vas v Bohinju - Okrožno sodišče v Celju je v stečajnem postopku za družbo A & C Marketing iz Žalca, nekdanjo lastnico sirarne v bohinjski Srednji vasi, za 1. oktobra razp...

Gospodarstvo / četrtek, 31. julij 2008 / 07:00

Izbrali Deželno banko

Ljubljana - Banka Slovenije je v okviru javnega naročila izbrala Deželno banko Slovenije (DBS) za prodajo spominskih in zbirateljskih kovancev tudi v letih 2009 in 2010. V DBS so...

Gospodarstvo / četrtek, 31. julij 2008 / 07:00

Večino dobička za dividende

Jesenice - Delničarji družbe TBJ, Tehnični biro Jesenice, bodo na skupščini 21. avgusta odločali o uporabi bilančnega dobička za leto 2007 in o poenostavljenem zmanjšanju osnovne...