Medeno leto 2008

Staro bo zdaj, zdaj odpoklicano in že jutri se bo vpisalo novo leto. Naj bo to medeno leto! Za čebelarje, mladoporočence, pa tudi politike, otročiče in vse druge.

Obilo zdravilnega medu, slastnih medenjakov, požirek ali dva medice in kakšno strastno lectovo srce, če ga še nimate! Naj postane naša država v novem letu dežela, kjer se cedita, in ne dražita, med in mleko! Če bomo ta dva dragocena darova narave vsak dan v skromnih količinah vključili v svojo prehrano, se kaj lahko zgodi, da si bomo precej podaljšali življenje …

Med je od bogov in za bogove

Že davno tega je človek odkril med. Še pred njim ga je »izvohal« medved. Pogosto sta se v iskanju tega sladkega čebeljega zaklada tudi srečala. No, prav zaradi sledi medvedovih šap je pračlovek odkril med. Zaslužna za med, čebela, se je na zemlji pojavila mnogo prej kot človek. Najstarejša sled o pobiranju medu je bila najdena na deset tisoč let stari risbi v neki španski votlini. V eni od sumerskih pesnitev piše: »Velika je tvoja lepota in sladka kakor med … Z duhom po medu je prepojena kraljeva spalnica.« Babilonci so med darovali Sončnemu bogu. Blagoslov se je glasil: »Med in smetana naj tečeta zanj.« Med je bil tudi njihovo glavno zdravilo. Za stare Egipčane je bil med pravi luksuz. Kot druge dragocene stvari – meso, kadilo, mazila, ličila in vino – so morali tudi med dvorni uradniki strogo varovati pod ključem. Zapis na papirusu izpred petih stoletij pr. n. št. priporoča med za krepitev organizma pri oslabelosti, odvajanje seča, pospeševanje prebave, proti želodčnim težavam, za očesna mazila in za zdravljenje poškodb in opeklin. Nadvse so med cenili Izraelci. Menili so, da je ni boljše hrane za otroke in srčne bolnike, kot sta med in mleko. Z njima so zdravili vneto žrelo in protin. V nebesih so upali, da jih bo obljubljeni Mesija nahranil z medom. V drugi Mojzesovi knjigi Svetega pisma Bog svojemu ljudstvu obljubi, da jih bo rešil iz egiptovskega suženjstva in jih popeljal v deželo, kjer se cedita med in mleko. Sloviti grški zdravnik Hipokrat je z medom zdravil skoraj tristo bolezni in učil, da med hladi kri in jo redči. Takrat je bilo cenjeno zdravilo t. i. okisani med, mešanica vode, medu in kisa. Rimski zdravniki so menili, da med prija jeziku, bistri um in podaljšuje življenje. Od Galcev in Germanov so se Rimljani naučili konzervirati sadje z vlaganjem v med in izdelovanja medice. Med je osnova za medico, pijačo nesmrtnosti, ki v potokih teče na drugem svetu. Rimljani so vinu dodajali med. Germani so imeli med za božansko jed. Oče bogov Odin dolguje svoje življenje, moč in modrost uživanju medice.

Pridni kot (kranjske) čebele

Tudi Slovenci, ki smo pridni kot čebele, smo bili že od nekdaj veliki ljubitelji in pridelovalci medu. Do čebel in njihovih pridelkov smo vedno gojili veliko spoštovanje. Želeli smo si, da bi bili tako delavni in darežljivi, kot so one. Zelo napredno je bilo v 18. st, ko je bil med edino sladilo, čebelarstvo na Kranjskem, kot poroča že J. V. Valvasor. Za dvig čebelarstva pri nas je zaslužen tudi gorenjski čebelar Anton Janša, ki je bil tudi prvi učitelj čebelarstva na Dunaju. V 19. stoletju so začeli iz naše dežele v svet pošiljati čebelje roje. Trgovina s čebelami je uvedla v svetovno terminologijo pojem kranjska čebela. Vse to in še mnogo več o medu izveste v izvrstni knjigi Petra Kapša Med in zdravje.

Medenjaki, medeni obročki in medene hruške

Za medenjake, ki popestrijo božič in silvestrovo, je mnogo receptov. Eden od njih navaja, da za spodobne medenjake potrebujemo 50 dag moke, 0,5 l kostanjevega ali gozdnega medu, 2 jajci, 20 dag sladkorja, žlico ruma, žličko jedilne sode, beljak, zvrhano žličko mletega cimeta, žlico stolčenih klinčkov, žlico smetane in muškatni orešek. Postopek priprave je gotovo že vsem dobro znan, zato ga ne bomo opisovali. V stari kuharici iz petdesetih let prejšnjega stoletja sem zasledila recept za božične oz. silvestrske medene obročke, ki veleva, da na desko stresemo 38 dag moke, dodamo 4 dag surovega masla, 7 dag sladkorja, 2 žlici medu, 1 jajce, pol žličke cimeta, drobno zrezano lupino polovice limone, 4 žlice mrzlega mleka, ščep dišave in 1/2 dag jedilne sode. Iz vsega tega napravimo testo in ga razrežemo na koščke, za debel lešnik velike, te zvaljamo z rokami v prst dolge palčice in staknemo končka skupaj v obroček. Zložimo jih dovolj narazen na pomazan pekač in spečemo v srednje vroči pečici. Pa še eden od novejših receptov. Za medene hruške z orehi potrebujemo štiri hruške, 200 ml surove sladke smetane, ščepec mletega cimeta ali kardamona, šest jedilnih žlic mletih orehov in štiri jedilne žlice medu. Hruškam izdolbemo pečke, jih olupimo, peclje pa pustimo. Olupljene hruške povaljamo v medu, nato pa še v mešanici zmletih orehov in kardamona v prahu. V vsak kozarec posadimo medeno hruško in jo okrasimo s stepeno sladko smetano.

Prihodnjič pa nekaj več o zdravilnih in lepotilnih učinkih medu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 11. julij 2007 / 07:00

Odgovor anonimnemu občanu

Pred kratkim je na Občino Žirovnica prispel dopis, v katerem občan, ki se ni upal podpisati, želi pojasnilo na nekaj zadev, ki ga v občini motijo: 1. Problem ozke ceste od križišča...

Objavljeno na isti dan


Kranj / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:44

Prisluhnejo bodočim staršem

V Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj so po novem brezplačne epiduralna porodna analgezija in druge vrste lajšanja porodne bolečine. Znova uvajajo hipnozo in še nekaj drugih novosti.

Humor / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:23

Volitve med vrsticami

Lokalne volitve so skoraj končane. Ponekod nas čaka še drugi krog. Iz imen poražencev in zmagovalcev pa je moč razbrati marsikaj.

Razvedrilo / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:19

Alpski zrak in surova riba

Justinovi so organizirali simpatičen večer, kjer so tokrat kraljevale morske dobrote, se pa tako kot še nekatere gorenjske restavracije tudi pri njih že pripravljajo na jesenski Teden restavracij, ki...

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:10

V življenju potrebuje izzive

Ta teden bo županovanje nad nekaj manj kot sedemstotimi dušami na Jezerskem prevzel 39-letni Jurij Rebolj. Z rahlo tremo, pravi, saj gre za odgovornost do nekaj sto ljudi.

GG Plus / ponedeljek, 13. oktober 2014 / 13:08

Pomembna je vsaka sekunda

V primeru da kdo v vaši bližini doživi nenadni zastoj srca in dihanja, takoj pokličite 112 in začnite s postopki oživljanja. Ne poglejte stran, ampak osvestite v sebi, da s tem lahko rešite življenje!...