Marko Pavlenč (Foto: Kaja Pogačar)

Posluh za ohranjanje krajine

"Občinske nagrade res nisem pričakoval. Delam zase, za svoj užitek," pravi Marko Pavlenč s Sela, ki skoraj ves prosti čas vlaga v čiščenje in urejanje površin pod Stolom ter vzdrževanje objektov.

Marko Pavlenč je občinsko nagrado prejel na predlog Agrarne skupnosti Zabreznica–Selo. Štiri leta je bil član dejavnega vaškega odbora Selo. Pomaga pri izpeljavi prireditev v občini, dejaven je pri obnovah kulturnih spomenikov, pomaga Lovski družini Stol pri postavljanju prež, vrsto let pa se angažira tudi v Agrarni skupnosti Zabreznica–Selo. Ima namreč velik posluh za ohranjanje krajine, skoraj ves prosti čas vlaga v čiščenje in urejanje površin pod Stolom ter vzdrževanje objektov.

»Za menoj stoji cela agrarna skupnost,« že na samem začetku pogovora poudari Pavlenč. »Vsako leto se lahko pohvalimo s čim novim na Zabreški planini. Močno se trudimo skrbeti za tamkajšnji objekt. V zadnjih letih se lahko pohvalimo z novo streho, fasado, sanitarijami na tekočo vodo, kompletno prenovljenim hlevom, letos smo poskrbeli za ogrevanje kopalnice. Spodaj sta dve postelji – za pastirja z ženo, zgoraj pa šest. Sicer pa v prihodnje načrtujemo popravilo vodnega zajetja in ureditev čistilne naprave,« je napovedal Pavlenč.

Zabreška planina je zanj ena najlepših. »To je balkon Karavank, od koder je izjemen razgled. Vidi se do Ljubljane in še dlje pa do Trbiža. Zabreška planina je tako atraktivna, da je bil letos celo Alojz Uran tu na dopustu. V bližini imajo nune vikend, a se je zadrževal bolj ali manj pri nas,« je razkril Pavlenč.

Letos so obnovili tudi Betonsko bajto na 1.606 metrih nadmorske višine. »Razpadajoč objekt, ki je bil zgrajen pred drugo svetovno vojno, je včasih služil kot zavetišče za pastirje. Z Janijem Legatom sva jo praktično na novo postavila. Zabetonirala sva temelje, uredila streho, pa 3000-litrski rezervoar za vodo … Jaz sem bil letos v sklopu urejanja več kot 55-krat pri Betonski bajti, Jani pa več kot 70-krat. Z Zabreške planine je bilo treba vse znositi gor kar na rami, višinske razlike je dobrih 400 metrov. A zdaj Betonska bajta kompletno prenovljena. V njej bo bival pastir, krave se namreč danes pasejo že do višine 1.700 metrov, konji pa še višje,« je dodal.

Nagrade občine, kot pravi, ni pričakoval: »Delam zase, za svoj užitek, ne za to, da bi kaj dobil ali da bi me kdo hvalil. Seveda pa se ob tem zahvaljujem predlgateljem, županu in svetnikom za nagrado.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2007 / 07:00

Ivan Rudenjak,

častni občan Bleda

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 23. marec 2018 / 00:07

Rešitev ali boj za stranke

Očitke ustanoviteljev portala Izberem.si, da večina upravnikov stavb od izvajalcev pobira nezakonite provizije, največja gorenjska upravnika zavračata in označujeta kot del oglaševalske taktike.

Gospodarstvo / petek, 23. marec 2018 / 00:07

Zlasti pozimi potrebujejo mir

Letošnja zima je s snegom in nizkimi temperaturami otežila življenje divjadi. Čeprav so živali prilagojene tudi na nizke temperature, pa bo naravna selekcija bistveno večja kot sicer, menijo na Lovski...

Razvedrilo / petek, 23. marec 2018 / 00:07

An flet’n večer in peklenska zabava

Tradicionalni marčevski koncert je v Tržiču ponovno navdušil, Dvorana tržiških olimpijcev pa je tokrat kot glavnega glasbenega gosta gostila Prifarske muzikante. Poklonili so se tudi pokojnemu Francu...

Gospodarstvo / petek, 23. marec 2018 / 00:04

Poudarek na razvoju prašičereje

V podjetju Meso Kamnik so prejšnji teden gostili župana Marjana Šarca. Predstavili so mu poslovanje in novo pakirno linijo, pogovarjali pa so se tudi o stavbi stare klavnice na Usnjarski, ki naj bi jo...

Nasveti / petek, 23. marec 2018 / 00:03

Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničes...