Janez Štrukelj

Jedi za božične dni

Gnjatna pena z naribanim hrenom na rukoli

Sestavine: 60 dag gnjati – praške šunke, 10 dag naribanega hrena, 1 dl bešamelove omake (maslo segrejemo, dodamo moko, jo nekoliko prepražimo, zalijemo z mlekom, začinimo s soljo, poprom in limoninim sokom), 2 žlici konjaka, 6 listov v hladni vodi namočene želatine, 1 in pol dl sladke smetane.

Priprava: Kuhano gnjat zmeljemo dvakrat ali večkrat, da dobimo iz nje pravo pašteto, dodamo še hren. Dobro jo zmešamo s pripravljeno belo omako. Dodamo začimbe, v hladni vodi namočeno želatino in tolčeno sladko smetano. Vsebino dobro zmešamo. Peno pečemo v namazanem modelu. Dobro ohlajeno peno zvrnemo iz modela in jo narežemo na primerne kose. Na krožnik damo najprej z balzamičnim kisom začinjeno rukolo, jo potresemo z narezanimi mandlji, nanjo položimo peno in okrasimo s češnjevimi paradižniki in naribano redkvico.

Gosji file s sotiranimi bučami

Sestavine: 40 dag gosjih prsi, 1/2 kg jedilnih buč, solatni listi, šetraj, sol, poper, 1 žlička medu, 4 dag margarine.

Priprava: Gosje prsi odluščimo od kosti, jih solimo, popramo, premažemo z medom in jih na hitro spečemo na vroči maščobi. Potresemo jih s šetrajem in jih postavimo za kakšnih pet ali več minut v vročo pečico. Prsi ne smejo biti preveč prepečene. Krožnike segrejemo, okrasimo s solatnimi listi. Prsi naložimo ob solatne liste in potresemo z mariniranimi bučami. Marinada: Buče narežemo na kocke, sladkamo, dodamo razredčen vinski kis. Buče nekoliko podušimo.

Svinjska ribica s suhimi slivami v mrežici na rdečem zelju

Sestavine: 2 srednji svinjski ribici, pol zavitka suhih sliv, 1 svinjska mrežica, 4 klinčki, sveži rožmarin, ½ limone, 1 korenček, cimetova skorja.

Priprava: Svinjske ribice ločimo od kožic, na sredini ribic naredimo vdolbino in vanjo nadevamo suhe slive namočene v raztepenem jajcu. V mrežico zavijemo z začimbami vred nadevani ribici. Prelijemo jih z vrelo maščobo in jo za krajši čas postavimo v vročo pečico. Pečeno narežemo jo damo na ogrete krožnike, obložimo pa jih z mlinci in rdečem zeljem. Kuhane mlince prelijemo z zaseko.

Rdeče zelje

Sestavine: 80 dag rdečega zelja, nekaj kapljic kisa, 8 dag maščobe, 1 žlička sladkorja, 8 dag čebule, 1 drobno jabolko, sol, poper, rdeče vino, malo moke za zgostitev, juha za zalivanje.

Priprava: Oprano rdeče zelje narežemo na rezance, ga pokapljamo s kisom. Na maščobi prepražimo sladkor, dodamo sesekljano čebulo, strok česna in narezano zelje ter dušimo. Med dušenjem dodamo še naribano jabolko in vino. Dušimo do mehkega in ga pomokamo, zalijemo ter dobro prevremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 13. november 2017 / 14:55

Likovna dela na finančnem uradu

V prostorih Finančnega urada Kranj so na ogled likovna dela dijakov Gimnazije Franceta Prešerna, za katere davčni strokovnjaki organizirajo izobraževanja v okviru projekta Davčno opismenjevanje mladih...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 8. avgust 2024 / 22:52

Pošta

V vrečko sva nasuli nekaj peska in trpotčevih listov, ki je rasel pred hišo. Pod poštni nabiralnik sva postavili poleno, da sva ga lahko dosegli, vanj pa skozi režo s težavo porinili najin...

Preddvor / četrtek, 8. avgust 2024 / 16:57

Zaživel sistem izposoje koles

Preddvor – V sklopu projekta LAS Gorenjska košarica Gorenjska na kolesu je tudi Občina Preddvor pristopila k izgradnji električne kolesarnice, in sicer na parkirišču trgovine Mercator sredi Preddvo...

Kranjska Gora / četrtek, 8. avgust 2024 / 16:56

Ob tako prijetnem druženju tudi spomini oživijo

Eden lepših dogodkov županovanja, še posebno v dneh praznovanja občinskega praznika, je srečanje kranjskogorske županje Henrike Zupan z občani, ki so ali še bodo letos dopolnili devetdeset let.

Razvedrilo / četrtek, 8. avgust 2024 / 16:55

Suški trubadur na Pungertu

Kranj – V Kranj ponovno prihaja Tomaž Hostnik, kantavtor, šansonjer in pesnik, ki je napisal več kot sto skladb in besedil v slovenskem jeziku. Za svoje ustvarjanje je na 14. mednarodnem f...

Kronika / četrtek, 8. avgust 2024 / 16:46

Ustavljanje izjemno nevarno

V poletnih mesecih je na slovenskih avtocestah več prometa in posledično se lahko zgodi tudi več okvar vozil. V družbi Dars in na Agenciji za varnost prometa opozarjajo, da je ustavljanje na odstavnem...