Janez Štrukelj

Jedi za božične dni

Gnjatna pena z naribanim hrenom na rukoli

Sestavine: 60 dag gnjati – praške šunke, 10 dag naribanega hrena, 1 dl bešamelove omake (maslo segrejemo, dodamo moko, jo nekoliko prepražimo, zalijemo z mlekom, začinimo s soljo, poprom in limoninim sokom), 2 žlici konjaka, 6 listov v hladni vodi namočene želatine, 1 in pol dl sladke smetane.

Priprava: Kuhano gnjat zmeljemo dvakrat ali večkrat, da dobimo iz nje pravo pašteto, dodamo še hren. Dobro jo zmešamo s pripravljeno belo omako. Dodamo začimbe, v hladni vodi namočeno želatino in tolčeno sladko smetano. Vsebino dobro zmešamo. Peno pečemo v namazanem modelu. Dobro ohlajeno peno zvrnemo iz modela in jo narežemo na primerne kose. Na krožnik damo najprej z balzamičnim kisom začinjeno rukolo, jo potresemo z narezanimi mandlji, nanjo položimo peno in okrasimo s češnjevimi paradižniki in naribano redkvico.

Gosji file s sotiranimi bučami

Sestavine: 40 dag gosjih prsi, 1/2 kg jedilnih buč, solatni listi, šetraj, sol, poper, 1 žlička medu, 4 dag margarine.

Priprava: Gosje prsi odluščimo od kosti, jih solimo, popramo, premažemo z medom in jih na hitro spečemo na vroči maščobi. Potresemo jih s šetrajem in jih postavimo za kakšnih pet ali več minut v vročo pečico. Prsi ne smejo biti preveč prepečene. Krožnike segrejemo, okrasimo s solatnimi listi. Prsi naložimo ob solatne liste in potresemo z mariniranimi bučami. Marinada: Buče narežemo na kocke, sladkamo, dodamo razredčen vinski kis. Buče nekoliko podušimo.

Svinjska ribica s suhimi slivami v mrežici na rdečem zelju

Sestavine: 2 srednji svinjski ribici, pol zavitka suhih sliv, 1 svinjska mrežica, 4 klinčki, sveži rožmarin, ½ limone, 1 korenček, cimetova skorja.

Priprava: Svinjske ribice ločimo od kožic, na sredini ribic naredimo vdolbino in vanjo nadevamo suhe slive namočene v raztepenem jajcu. V mrežico zavijemo z začimbami vred nadevani ribici. Prelijemo jih z vrelo maščobo in jo za krajši čas postavimo v vročo pečico. Pečeno narežemo jo damo na ogrete krožnike, obložimo pa jih z mlinci in rdečem zeljem. Kuhane mlince prelijemo z zaseko.

Rdeče zelje

Sestavine: 80 dag rdečega zelja, nekaj kapljic kisa, 8 dag maščobe, 1 žlička sladkorja, 8 dag čebule, 1 drobno jabolko, sol, poper, rdeče vino, malo moke za zgostitev, juha za zalivanje.

Priprava: Oprano rdeče zelje narežemo na rezance, ga pokapljamo s kisom. Na maščobi prepražimo sladkor, dodamo sesekljano čebulo, strok česna in narezano zelje ter dušimo. Med dušenjem dodamo še naribano jabolko in vino. Dušimo do mehkega in ga pomokamo, zalijemo ter dobro prevremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / torek, 21. december 2010 / 07:00

Rosvita Pesek drevi v Cerkljah

Cerklje - Danes, 21. decembra, ob 19. uri bo v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah večer z dr. Rosvito Pesek, sicer televizijsko novinarko in urednico, ki bo v tednu pr...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / torek, 4. junij 2019 / 19:14

Spet zapore ceste čez Vršič

Zaradi obnove podpornih zidov bodo vse do prvega tedna v juliju delne, občasno pa tudi popolne zapore ceste čez prelaz Vršič.

Zanimivosti / torek, 4. junij 2019 / 19:14

Na Tavčarjevo tortico

V dvorcu na Visokem so minuli petek tudi uradno odprli kavarno, s katero je zdaj v celoti zaživelo pritličje dvorca, do tretje gradbene faze so že obnovili tudi kletne prostore.

Nasveti / torek, 4. junij 2019 / 19:12

Znamenitosti Slovenije

Zadnjič smo končali s krasom in kraškimi jamami. Posebna lepota je naš alpski svet, kjer je glavna kamnina prav tako kot na Krasu apnenec. Večina tujcev obišče Julijske Alpe, kjer se okrog Bovca, K...

Rekreacija / torek, 4. junij 2019 / 19:12

Ponyja gnala rekordno hitro

Tudi letos so na prireditvi Red Bull Goni Pony padali rekordi. Časovnega sta postavila Gorenjca Luka Tavčar in Laura Šimenc.

Škofja Loka / torek, 4. junij 2019 / 15:55

Sto let gasilstva v Virmašah

Prostovoljno gasilsko društvo Virmaše - Sv. Duh je v nedeljo proslavilo stoletnico društva, ki zelo uspešno deluje in odlično skrbi za podmladek. Visoki jubilej je pričakalo s prenovljenim gasilskim d...