Janez Štrukelj

Jedi za božične dni

Gnjatna pena z naribanim hrenom na rukoli

Sestavine: 60 dag gnjati – praške šunke, 10 dag naribanega hrena, 1 dl bešamelove omake (maslo segrejemo, dodamo moko, jo nekoliko prepražimo, zalijemo z mlekom, začinimo s soljo, poprom in limoninim sokom), 2 žlici konjaka, 6 listov v hladni vodi namočene želatine, 1 in pol dl sladke smetane.

Priprava: Kuhano gnjat zmeljemo dvakrat ali večkrat, da dobimo iz nje pravo pašteto, dodamo še hren. Dobro jo zmešamo s pripravljeno belo omako. Dodamo začimbe, v hladni vodi namočeno želatino in tolčeno sladko smetano. Vsebino dobro zmešamo. Peno pečemo v namazanem modelu. Dobro ohlajeno peno zvrnemo iz modela in jo narežemo na primerne kose. Na krožnik damo najprej z balzamičnim kisom začinjeno rukolo, jo potresemo z narezanimi mandlji, nanjo položimo peno in okrasimo s češnjevimi paradižniki in naribano redkvico.

Gosji file s sotiranimi bučami

Sestavine: 40 dag gosjih prsi, 1/2 kg jedilnih buč, solatni listi, šetraj, sol, poper, 1 žlička medu, 4 dag margarine.

Priprava: Gosje prsi odluščimo od kosti, jih solimo, popramo, premažemo z medom in jih na hitro spečemo na vroči maščobi. Potresemo jih s šetrajem in jih postavimo za kakšnih pet ali več minut v vročo pečico. Prsi ne smejo biti preveč prepečene. Krožnike segrejemo, okrasimo s solatnimi listi. Prsi naložimo ob solatne liste in potresemo z mariniranimi bučami. Marinada: Buče narežemo na kocke, sladkamo, dodamo razredčen vinski kis. Buče nekoliko podušimo.

Svinjska ribica s suhimi slivami v mrežici na rdečem zelju

Sestavine: 2 srednji svinjski ribici, pol zavitka suhih sliv, 1 svinjska mrežica, 4 klinčki, sveži rožmarin, ½ limone, 1 korenček, cimetova skorja.

Priprava: Svinjske ribice ločimo od kožic, na sredini ribic naredimo vdolbino in vanjo nadevamo suhe slive namočene v raztepenem jajcu. V mrežico zavijemo z začimbami vred nadevani ribici. Prelijemo jih z vrelo maščobo in jo za krajši čas postavimo v vročo pečico. Pečeno narežemo jo damo na ogrete krožnike, obložimo pa jih z mlinci in rdečem zeljem. Kuhane mlince prelijemo z zaseko.

Rdeče zelje

Sestavine: 80 dag rdečega zelja, nekaj kapljic kisa, 8 dag maščobe, 1 žlička sladkorja, 8 dag čebule, 1 drobno jabolko, sol, poper, rdeče vino, malo moke za zgostitev, juha za zalivanje.

Priprava: Oprano rdeče zelje narežemo na rezance, ga pokapljamo s kisom. Na maščobi prepražimo sladkor, dodamo sesekljano čebulo, strok česna in narezano zelje ter dušimo. Med dušenjem dodamo še naribano jabolko in vino. Dušimo do mehkega in ga pomokamo, zalijemo ter dobro prevremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 11. julij 2007 / 07:00

Prve gradnje v poslovni coni leta 2008

Pogovor z županom Leopoldom Pogačarjem

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 26. avgust 2020 / 18:18

Domžale začele s porazom

Kranj – Nogometaši v Prvi ligi Telekom Slovenije so konec tedna odigrali štiri tekme prvega kroga. Domžalčani so se doma pomerili z Bravom in izgubili z 1 : 2. Zadel je Luka Žinko.

Gospodarstvo / sreda, 26. avgust 2020 / 18:18

Tržne cene jagnjet

Kranj – V agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravljajo tudi tržno poročilo za ovčje meso. Po podatkih agencije je bila v tednu med 10. in 16. avgustom povprečna cena mesa jagnjet, st...

Kronika / sreda, 26. avgust 2020 / 18:17

Tujec uporabljal modre utripajoče luči

Kranj – Gorenjski prometni policisti so v soboto dopoldan po prijavi izsledili in ustavili tujega voznika, ki je imel na svojem vozilu nameščeno rdeče-modro utripajočo luč, ki jo je tudi uporabljal...

Nasveti / sreda, 26. avgust 2020 / 15:48

Paradižnik, bazilika in mocarela

Paradižnik, bazilika in mocarela; dobitna kombinacija! Kjerkoli se pojavijo skupaj, nikoli ne razočarajo. Naj si bo to pri govedini ali na rezinah jajčevca.

Bohinj / sreda, 26. avgust 2020 / 15:47

Kravji bal se seli na splet

Bohinj – Kravji bal je najstarejša prireditev v Bohinju – letos bi Bohinj gostil že 63. po vrsti. Pravzaprav ga tudi bo, a na drugačen način, prilagojen trenutnim razmeram, ki jih povsod po svetu,...