Janez Štrukelj

Jedi za božične dni

Gnjatna pena z naribanim hrenom na rukoli

Sestavine: 60 dag gnjati – praške šunke, 10 dag naribanega hrena, 1 dl bešamelove omake (maslo segrejemo, dodamo moko, jo nekoliko prepražimo, zalijemo z mlekom, začinimo s soljo, poprom in limoninim sokom), 2 žlici konjaka, 6 listov v hladni vodi namočene želatine, 1 in pol dl sladke smetane.

Priprava: Kuhano gnjat zmeljemo dvakrat ali večkrat, da dobimo iz nje pravo pašteto, dodamo še hren. Dobro jo zmešamo s pripravljeno belo omako. Dodamo začimbe, v hladni vodi namočeno želatino in tolčeno sladko smetano. Vsebino dobro zmešamo. Peno pečemo v namazanem modelu. Dobro ohlajeno peno zvrnemo iz modela in jo narežemo na primerne kose. Na krožnik damo najprej z balzamičnim kisom začinjeno rukolo, jo potresemo z narezanimi mandlji, nanjo položimo peno in okrasimo s češnjevimi paradižniki in naribano redkvico.

Gosji file s sotiranimi bučami

Sestavine: 40 dag gosjih prsi, 1/2 kg jedilnih buč, solatni listi, šetraj, sol, poper, 1 žlička medu, 4 dag margarine.

Priprava: Gosje prsi odluščimo od kosti, jih solimo, popramo, premažemo z medom in jih na hitro spečemo na vroči maščobi. Potresemo jih s šetrajem in jih postavimo za kakšnih pet ali več minut v vročo pečico. Prsi ne smejo biti preveč prepečene. Krožnike segrejemo, okrasimo s solatnimi listi. Prsi naložimo ob solatne liste in potresemo z mariniranimi bučami. Marinada: Buče narežemo na kocke, sladkamo, dodamo razredčen vinski kis. Buče nekoliko podušimo.

Svinjska ribica s suhimi slivami v mrežici na rdečem zelju

Sestavine: 2 srednji svinjski ribici, pol zavitka suhih sliv, 1 svinjska mrežica, 4 klinčki, sveži rožmarin, ½ limone, 1 korenček, cimetova skorja.

Priprava: Svinjske ribice ločimo od kožic, na sredini ribic naredimo vdolbino in vanjo nadevamo suhe slive namočene v raztepenem jajcu. V mrežico zavijemo z začimbami vred nadevani ribici. Prelijemo jih z vrelo maščobo in jo za krajši čas postavimo v vročo pečico. Pečeno narežemo jo damo na ogrete krožnike, obložimo pa jih z mlinci in rdečem zeljem. Kuhane mlince prelijemo z zaseko.

Rdeče zelje

Sestavine: 80 dag rdečega zelja, nekaj kapljic kisa, 8 dag maščobe, 1 žlička sladkorja, 8 dag čebule, 1 drobno jabolko, sol, poper, rdeče vino, malo moke za zgostitev, juha za zalivanje.

Priprava: Oprano rdeče zelje narežemo na rezance, ga pokapljamo s kisom. Na maščobi prepražimo sladkor, dodamo sesekljano čebulo, strok česna in narezano zelje ter dušimo. Med dušenjem dodamo še naribano jabolko in vino. Dušimo do mehkega in ga pomokamo, zalijemo ter dobro prevremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 21. december 2012 / 07:00

Danes vseslovenska vstaja

Namesto da bi imeli pred božičem mir in dobro, se nam obetajo nemiri, protesti, stavke, po starih majevskih prerokbah celo konec sveta ...

Objavljeno na isti dan


Gorje / sreda, 28. september 2022 / 18:58

Park prijateljstva in združevanja

V Spodnjih Gorjah bodo uredili nov park s kolesarskim poligonom, vadbenim kozolcem in bralnim gnezdom, ki se bo imenoval Park prijateljstva in združevanja.

Preddvor / sreda, 28. september 2022 / 18:56

Pogovorni večer z ravnateljem Jožetom Povšinom

Preddvor – V petek, 30. septembra, se v grad Dvor vračajo Pogovorni večeri, ki jih moderira Ivka Sodnik. Tokrat bo ob 19. uri gostila ravnatelja preddvorske OŠ Matije Valjavca Jožeta Povšina. Z nji...

Škofja Loka / sreda, 28. september 2022 / 18:54

Ob jubileju pet štipendij

Rotary club Škofja Loka je ob desetletnici podeljevanja štipendij pripravil slovesnost, na njej pa so podelili kar pet novih štipendij.

Tržič / sreda, 28. september 2022 / 18:53

Smer proračuna: varčevanje

»Kar je v proračunu obveznega, smo upoštevali, povsod drugje pa malo odvzeli. Kljub temu proračunskim porabnikom še naprej omogočamo nemoteno, a varčnejše delovanje. Gre za to, da naslednje leto preži...

Šport / sreda, 28. september 2022 / 18:51

Žan Košir kmalu na sneg

Izkušeni Tržičan se pripravlja na novo deskarsko sezono.