Janez Štrukelj

Jedi za božične dni

Gnjatna pena z naribanim hrenom na rukoli

Sestavine: 60 dag gnjati – praške šunke, 10 dag naribanega hrena, 1 dl bešamelove omake (maslo segrejemo, dodamo moko, jo nekoliko prepražimo, zalijemo z mlekom, začinimo s soljo, poprom in limoninim sokom), 2 žlici konjaka, 6 listov v hladni vodi namočene želatine, 1 in pol dl sladke smetane.

Priprava: Kuhano gnjat zmeljemo dvakrat ali večkrat, da dobimo iz nje pravo pašteto, dodamo še hren. Dobro jo zmešamo s pripravljeno belo omako. Dodamo začimbe, v hladni vodi namočeno želatino in tolčeno sladko smetano. Vsebino dobro zmešamo. Peno pečemo v namazanem modelu. Dobro ohlajeno peno zvrnemo iz modela in jo narežemo na primerne kose. Na krožnik damo najprej z balzamičnim kisom začinjeno rukolo, jo potresemo z narezanimi mandlji, nanjo položimo peno in okrasimo s češnjevimi paradižniki in naribano redkvico.

Gosji file s sotiranimi bučami

Sestavine: 40 dag gosjih prsi, 1/2 kg jedilnih buč, solatni listi, šetraj, sol, poper, 1 žlička medu, 4 dag margarine.

Priprava: Gosje prsi odluščimo od kosti, jih solimo, popramo, premažemo z medom in jih na hitro spečemo na vroči maščobi. Potresemo jih s šetrajem in jih postavimo za kakšnih pet ali več minut v vročo pečico. Prsi ne smejo biti preveč prepečene. Krožnike segrejemo, okrasimo s solatnimi listi. Prsi naložimo ob solatne liste in potresemo z mariniranimi bučami. Marinada: Buče narežemo na kocke, sladkamo, dodamo razredčen vinski kis. Buče nekoliko podušimo.

Svinjska ribica s suhimi slivami v mrežici na rdečem zelju

Sestavine: 2 srednji svinjski ribici, pol zavitka suhih sliv, 1 svinjska mrežica, 4 klinčki, sveži rožmarin, ½ limone, 1 korenček, cimetova skorja.

Priprava: Svinjske ribice ločimo od kožic, na sredini ribic naredimo vdolbino in vanjo nadevamo suhe slive namočene v raztepenem jajcu. V mrežico zavijemo z začimbami vred nadevani ribici. Prelijemo jih z vrelo maščobo in jo za krajši čas postavimo v vročo pečico. Pečeno narežemo jo damo na ogrete krožnike, obložimo pa jih z mlinci in rdečem zeljem. Kuhane mlince prelijemo z zaseko.

Rdeče zelje

Sestavine: 80 dag rdečega zelja, nekaj kapljic kisa, 8 dag maščobe, 1 žlička sladkorja, 8 dag čebule, 1 drobno jabolko, sol, poper, rdeče vino, malo moke za zgostitev, juha za zalivanje.

Priprava: Oprano rdeče zelje narežemo na rezance, ga pokapljamo s kisom. Na maščobi prepražimo sladkor, dodamo sesekljano čebulo, strok česna in narezano zelje ter dušimo. Med dušenjem dodamo še naribano jabolko in vino. Dušimo do mehkega in ga pomokamo, zalijemo ter dobro prevremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / torek, 10. avgust 2021 / 09:03

Incidenca okužb na Gorenjskem nad državnim povprečjem

Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev se dviguje, včeraj je bila v državi 68, na Gorenjskem 74,9. Ta petek bodo cepili tudi v Zdravstveni postaji Šenčur in podjetju Sava Goodyear.

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 20. november 2019 / 19:46

Priznanja atletom

Kranj – Atletska zveza Slovenije je minuli petek pripravila prireditev s podelitvijo priznanj najboljšim. Atleta leta sta postala Maja Mihalinec (Mass Ljubljana) in Luka Janežič (Kladivar Celje) iz...

Kronika / sreda, 20. november 2019 / 19:44

S ceste v prometni znak

Gozd - Martuljek – V soboto je voznik v Gozdu - Martuljku z osebnim vozilom zapeljal s ceste in trčil v prometni znak. Alkotest je razkril, da je vozil v vinjenem stanju (0,76 mg/l alkohola v izdih...

Kronika / sreda, 20. november 2019 / 19:44

Zdrsnil na listju

Kropa – V četrtek zvečer si je pohodnik na Vodiški planini nad Kropo zlomil nogo. Zdrsnil je na listju. Na kraju so ga oskrbeli gorski reševalci iz Radovljice in ga nato prepeljali do ustreznega me...

Nasveti / sreda, 20. november 2019 / 19:43

Šport

Veliko mladih se danes ukvarja s športom. V dobi elektronike jih celo zelo spodbujamo, naj počnejo karkoli, sicer bodo mnogo več prostega časa preživeli pred ekrani, ki jih najpogosteje enačim s pr...

Nasveti / sreda, 20. november 2019 / 19:42

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Veliko je vaše pošte, kar pomeni, da se pridno učite vedeževanja iz ciganskih kart. Lepo in pohvalno. Imamo pismo bralke, ki pravi: »Izbrala sem si sedem kart na vprašanje, kako se bodo rešili moji...