Janez Štrukelj

Jedi za božične dni

Gnjatna pena z naribanim hrenom na rukoli

Sestavine: 60 dag gnjati – praške šunke, 10 dag naribanega hrena, 1 dl bešamelove omake (maslo segrejemo, dodamo moko, jo nekoliko prepražimo, zalijemo z mlekom, začinimo s soljo, poprom in limoninim sokom), 2 žlici konjaka, 6 listov v hladni vodi namočene želatine, 1 in pol dl sladke smetane.

Priprava: Kuhano gnjat zmeljemo dvakrat ali večkrat, da dobimo iz nje pravo pašteto, dodamo še hren. Dobro jo zmešamo s pripravljeno belo omako. Dodamo začimbe, v hladni vodi namočeno želatino in tolčeno sladko smetano. Vsebino dobro zmešamo. Peno pečemo v namazanem modelu. Dobro ohlajeno peno zvrnemo iz modela in jo narežemo na primerne kose. Na krožnik damo najprej z balzamičnim kisom začinjeno rukolo, jo potresemo z narezanimi mandlji, nanjo položimo peno in okrasimo s češnjevimi paradižniki in naribano redkvico.

Gosji file s sotiranimi bučami

Sestavine: 40 dag gosjih prsi, 1/2 kg jedilnih buč, solatni listi, šetraj, sol, poper, 1 žlička medu, 4 dag margarine.

Priprava: Gosje prsi odluščimo od kosti, jih solimo, popramo, premažemo z medom in jih na hitro spečemo na vroči maščobi. Potresemo jih s šetrajem in jih postavimo za kakšnih pet ali več minut v vročo pečico. Prsi ne smejo biti preveč prepečene. Krožnike segrejemo, okrasimo s solatnimi listi. Prsi naložimo ob solatne liste in potresemo z mariniranimi bučami. Marinada: Buče narežemo na kocke, sladkamo, dodamo razredčen vinski kis. Buče nekoliko podušimo.

Svinjska ribica s suhimi slivami v mrežici na rdečem zelju

Sestavine: 2 srednji svinjski ribici, pol zavitka suhih sliv, 1 svinjska mrežica, 4 klinčki, sveži rožmarin, ½ limone, 1 korenček, cimetova skorja.

Priprava: Svinjske ribice ločimo od kožic, na sredini ribic naredimo vdolbino in vanjo nadevamo suhe slive namočene v raztepenem jajcu. V mrežico zavijemo z začimbami vred nadevani ribici. Prelijemo jih z vrelo maščobo in jo za krajši čas postavimo v vročo pečico. Pečeno narežemo jo damo na ogrete krožnike, obložimo pa jih z mlinci in rdečem zeljem. Kuhane mlince prelijemo z zaseko.

Rdeče zelje

Sestavine: 80 dag rdečega zelja, nekaj kapljic kisa, 8 dag maščobe, 1 žlička sladkorja, 8 dag čebule, 1 drobno jabolko, sol, poper, rdeče vino, malo moke za zgostitev, juha za zalivanje.

Priprava: Oprano rdeče zelje narežemo na rezance, ga pokapljamo s kisom. Na maščobi prepražimo sladkor, dodamo sesekljano čebulo, strok česna in narezano zelje ter dušimo. Med dušenjem dodamo še naribano jabolko in vino. Dušimo do mehkega in ga pomokamo, zalijemo ter dobro prevremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 16. september 2015 / 11:53

Komunalni prispevek na obroke

Med škofjeloškimi svetniki se je kresalo tudi ob pravilniku o komunalnem prispevku.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 4. avgust 2019 / 20:56

Vzgojna moč šole

Šola je vzgojno-izobraževalna ustanova in zakonodaja vzgojo postavlja celo pred izobraževanje. Direktno pa o vzgoji govorita dva osnovnošolska cilja, to sta vzgoja za obče kulturne in civilizacijsk...

GG Plus / nedelja, 4. avgust 2019 / 20:54

Otmar Črnilogar: človek mnogih talentov

»Govor je bil o ženski. ''Tebi je dobro, ko imaš dobro ženo,'' mi je nenadoma rekel, se naslonil nazaj in si prižgal cigareto, kar je bilo pri njem redko. ''Tudi jaz bi jo lahko imel,'' je dodal in...

GG Plus / nedelja, 4. avgust 2019 / 20:52

Klekljanje ponesla na Koroško

V Železnikih rojena klekljarica Marija Apohal je zaslužna, da se je spretnost sukanja belih niti razširila po vsej Koroški. Prvi mentorici klekljanja na Koroškem so v njenih rodnih Železnikih ob letoš...

GG Plus / nedelja, 4. avgust 2019 / 14:54

Lovro in Jernej Pintar, brata sadjarja iz Selške doline

Brata Lovro in Jernej Pintar s Sv. Tomaža nad Praprotnim v Selški dolini sta bila izredno prizadevna kot odlična sadjarja in domoljuba, živela pa sta vsak svoje življenje.

Domžale / nedelja, 4. avgust 2019 / 14:49

Slavje s častnima občanoma

V teh dneh sta visoka življenjska jubileja praznovala častna občana občine Domžale – Jože Pogačnik stotretji, Peter Primožič pa osemdeseti rojstni dan.