Janez Štrukelj

Jedi za božične dni

Gnjatna pena z naribanim hrenom na rukoli

Sestavine: 60 dag gnjati – praške šunke, 10 dag naribanega hrena, 1 dl bešamelove omake (maslo segrejemo, dodamo moko, jo nekoliko prepražimo, zalijemo z mlekom, začinimo s soljo, poprom in limoninim sokom), 2 žlici konjaka, 6 listov v hladni vodi namočene želatine, 1 in pol dl sladke smetane.

Priprava: Kuhano gnjat zmeljemo dvakrat ali večkrat, da dobimo iz nje pravo pašteto, dodamo še hren. Dobro jo zmešamo s pripravljeno belo omako. Dodamo začimbe, v hladni vodi namočeno želatino in tolčeno sladko smetano. Vsebino dobro zmešamo. Peno pečemo v namazanem modelu. Dobro ohlajeno peno zvrnemo iz modela in jo narežemo na primerne kose. Na krožnik damo najprej z balzamičnim kisom začinjeno rukolo, jo potresemo z narezanimi mandlji, nanjo položimo peno in okrasimo s češnjevimi paradižniki in naribano redkvico.

Gosji file s sotiranimi bučami

Sestavine: 40 dag gosjih prsi, 1/2 kg jedilnih buč, solatni listi, šetraj, sol, poper, 1 žlička medu, 4 dag margarine.

Priprava: Gosje prsi odluščimo od kosti, jih solimo, popramo, premažemo z medom in jih na hitro spečemo na vroči maščobi. Potresemo jih s šetrajem in jih postavimo za kakšnih pet ali več minut v vročo pečico. Prsi ne smejo biti preveč prepečene. Krožnike segrejemo, okrasimo s solatnimi listi. Prsi naložimo ob solatne liste in potresemo z mariniranimi bučami. Marinada: Buče narežemo na kocke, sladkamo, dodamo razredčen vinski kis. Buče nekoliko podušimo.

Svinjska ribica s suhimi slivami v mrežici na rdečem zelju

Sestavine: 2 srednji svinjski ribici, pol zavitka suhih sliv, 1 svinjska mrežica, 4 klinčki, sveži rožmarin, ½ limone, 1 korenček, cimetova skorja.

Priprava: Svinjske ribice ločimo od kožic, na sredini ribic naredimo vdolbino in vanjo nadevamo suhe slive namočene v raztepenem jajcu. V mrežico zavijemo z začimbami vred nadevani ribici. Prelijemo jih z vrelo maščobo in jo za krajši čas postavimo v vročo pečico. Pečeno narežemo jo damo na ogrete krožnike, obložimo pa jih z mlinci in rdečem zeljem. Kuhane mlince prelijemo z zaseko.

Rdeče zelje

Sestavine: 80 dag rdečega zelja, nekaj kapljic kisa, 8 dag maščobe, 1 žlička sladkorja, 8 dag čebule, 1 drobno jabolko, sol, poper, rdeče vino, malo moke za zgostitev, juha za zalivanje.

Priprava: Oprano rdeče zelje narežemo na rezance, ga pokapljamo s kisom. Na maščobi prepražimo sladkor, dodamo sesekljano čebulo, strok česna in narezano zelje ter dušimo. Med dušenjem dodamo še naribano jabolko in vino. Dušimo do mehkega in ga pomokamo, zalijemo ter dobro prevremo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sreda, 24. november 2010 / 07:00

Premalo skrbi za odvisnike

Med osemnajstimi centri za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od nedovoljenih drog v Sloveniji je le eden na Gorenjskem. Težave s prostori, kadrom in financiranjem.

Objavljeno na isti dan


Preddvor / sreda, 26. junij 2019 / 19:35

Pustili so sledi

Tupaliče – Župan Občine Preddvor je ob koncu šolskega leta sprejel učenke in učence, ki so se vsa leta izkazovali kot najboljši. Na Osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor so vsa leta odlično izdelov...

Nasveti / sreda, 26. junij 2019 / 19:34

Zeliščni napitki

Kljub deževnemu maju je nastopilo poletje, kar pomeni tudi čas izdelovanja različnih zeliščnih sirupov in napitkov. Kmalu po veliki noči na Primorskem dozori bezeg in najbolj zgodnji lahko izdelajo...

Nasveti / sreda, 26. junij 2019 / 19:34

Sadno ali čokoladno?

Sočno sadno pecivo ali čokoladni mousse s češnjami? Oboje je osvežilno, okusno in enostavno za pripravo.

Nasveti / sreda, 26. junij 2019 / 19:33

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Pogledali bomo pismo bralke te rubrike pod šifro Ribi 72. Izbranih ima sedem kart, ki si jih ne zna popolnoma razložiti. Je na razpotju, se še odloča in jo zanima, kaj jo čaka po tej odločitvi. Kar...

Nasveti / sreda, 26. junij 2019 / 19:31

Tanja odgovarja

Draga Tanja, zopet se obračam nate. Kaj in kako naj se obnašam do sinove punce, ki mi povzroča same težave, naj kaj naredim ali pa jo pustim na miru. Ali bo hči naredila izpit? Kaj pa neča...