Andrej Fric

Po božiču diši

Za božične praznike je meni božičnega kosila pripravil Andrej Fric, slovenski vitez kulinarike.

Andrej Fric je kuharske izkušnje nabiral po vsem svetu in prejel vrsto visokih priznanj, v Lyonu je dobil celo naziv "vitez kulinarike". Po rodu je Dolenjec, vendar se je za kuharja izučil v škofjeloškem hotelu Transturist in nato kuhal doma in po svetu. V zadnjem času se posveča slovenskim jedem po pokrajinah. Pred leti je napisal uspešnico 'Slovenske narodne jedi'. Novembra letos je izšla njegova knjiga 'O Martinu, moštu, goski in vinu', pred dnevi knjiga o sladicah 'Po božiču diši', za prihodnje leto načrtuje mesečne tematske kuharske knjige. Pogovor z njim pripravljamo za eno od prihodnjih številk Gorenjskega glasa, tokrat objavljamo njegov meni božičnega kosila in vam ob tem želimo veselja polne božične praznike.

Goveja juha z jajčnimi rezanci

... lahko pa tudi z zdrobovimi cmočki, ribano kašo, vlitimi »nudeljni«, jetrnimi cmočki, fritati ...

500 g mozgovih kosti, 1 l vode, 2 čebuli, 2 peteršilja s korenom vred, nekaj korenčkov, 1 paradižnik, 1 olupljen krompir, 1 lovorjev list, 4 zrna nezmletega popra, 1 jušna kocka, sesekljan peteršilj, sol.

Kosti umijemo, zelenjavo očistimo. Čebulo prerežemo na polovico in na hitro popražimo na plošči ali v ponvi (pol do eno minuto). Sestavine damo v ekonom lonec, zapremo in postavimo na ploščo ali plin. Ko začne v loncu »sikati«, zmanjšamo jakost. Če ni ekonom lonca, kuhamo v navadnem loncu tri do štiri ure. Juho precedimo in zakuhamo.

Hladetina

Na kose narežemo svinjske noge, uhlje in rep. Vse skupaj damo v lonec in zalijemo z vodo le toliko, da ta prekrije meso. Solimo, popramo in damo kuhat. Jed je skuhana, ko odstopi meso od kosti. Meso na drobno narežemo, nadevamo v manjše skodelice, zalijemo z juho, v kateri se je kuhalo in damo hladit. Iz vsega tega drugi dan nastane strjenka, ki je podobna želeju oz. žolci. Jed iz skodelic obrnemo na krožnik, poljubno garniramo z naribanim korenčkom, zdrobljenim jajcem, zelenimi lističi in podobnim ter jemo hladno.

Polnjene puranje prsi v kruhovem testu

Polovica puranjih prsi, 15 dag prešane slanine, maslo, mešanica mediteranskih začimb, sol, suhe slive, 1 jabolko. Kruhovo testo: 300 g moke, zavojček suhega kvasa, sladkor, 3 žlice olivnega olja, dl mleka in dl vode, sol, rožmarin (po želji).

Zamesimo kruh. Kvas zmešamo z dvema žličkama moke in žličko sladkorja. Zmešamo moko s kvasom in rožmarinom ter dolivamo mleko, vodo, solimo in gnetemo, dokler ni testo gladko. Pustimo ga vzhajati. Prsi (v kosu) začinimo z mešanico mediteranskih začimb in posolimo. Popečemo na maslu (ali olivnem olju), da zunanjost zarumeni. Odmaknemo, ohladimo in narežemo meso tako, da ga zarežemo po sredini in proti stranem (da se odpre). Sredino manj solimo, ker jo obložimo z rezinami prešane slanine.

Na slanino porazdelimo jabolko, ki smo ga narezali na majhne kocke in popekli ter suhe slive. Meso (prsi) zapremo. Razmehčamo maslo (da ni še popolnoma tekoče) in narežemo ostalo slanino na majhne koščke. Zmešamo in premažemo zunanji del nadevanih prsi. Vse skupaj zavijemo v krušno testo, premažemo z olivnim oljem in vodo ter damo v pečico za približno 45 minut (na 180 stopinj Celzija).

Božične rezine

50 g moke, 100 g sladkorja, 8 rumenjakov, 4 beljaki, 400 g marelične marmelade, 100 g kokosove moke, 16 olupljenih mandljev, 50 g olupljenih pistacij, 100 g jedilne čokolade, 30 g jedilnega škroba, 4 žlice ruma, 50 g zmletih mandljev, sol.

Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Pekač obložimo s peki papirjem. V skledi zmešamo presejano moko, jedilni škrob in mlete mandlje. V kotličku penasto umešamo rumenjake in 50 g sladkorja. Beljake, ščepec soli in preostali sladkor stepemo v trd sneg. Tretjino snega nežno vmešamo k rumenjakom, preostalega pa k moki. Nazadnje obe zmesi združimo, vlijemo v pekač in za 10 minut potisnemo v segreto pečico. Z vročega biskvita odstranimo peki papir, nato pa ga ohladimo. Ohlajenega razpolovimo. Obe ploskvi pokapljamo z rumom ter premažemo s 300 grami marelične marmelade. Zvijemo, premažemo s preostalo marmelado in potresemo s kokosovo moko.

Čokolado stopimo nad paro. Zvitka narežemo na 4 do 5 centimetre debele rezine, ki jih po obeh straneh pomakamo v čokolado in garniramo s celimi mandlji in pistacijami.

Tradicionalni božični kolač

250 g moke, 200 g mletih lešnikov, 250 g sladkorja, 200 g masla, 4 jajca, 3 žličke pecilnega praška, 2 žlici vanilin sladkorja, 2 žlici ruma, 1 žlička cimeta, noževa konica mletih klinčkov, noževa konica ingverja v prahu, sladkor v prahu.

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Podolgovat, približno 30 centimetrov dolg model namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. V kotličku penasto zmešamo zmehčano maslo, sladkor in vanilin sladkor. Nato vmešamo začimbe, rum, postopoma eno jajce za drugim, vmes mešamo, in na koncu mlete lešnike. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom, nato pa jo po žlicah vmešamo v testo. Tega nadenemo v pripravljen model, ki ga za 60 minut potisnemo na srednjo letev v segreti pečici. Pečen kolač vzamemo iz pečice. Ohlajenega pustimo počivati 24 ur, da se razvijejo arome vseh sestavin, zlasti začimb. Dišeči kolač je idealen kolač za nekaj dni. Pred serviranjem dišeči kolač narežemo, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo h kavi ali čaju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 19. junij 2009 / 07:00

Bogat kulturni teden

V Škofji Loki od srede do sobote poteka Mednarodna konferenca o Managementu naravne in kulturne dediščine.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 25. april 2011 / 07:00

Pesem združuje vse ljudi

V kulturnem domu Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici je pesem družila tako izvajalce kot tudi obiskovalce.

Zanimivosti / ponedeljek, 25. april 2011 / 07:00

Borovlje, biser pod Karavankami

Za hitro razvijajoče se mesto rečejo, da mu je Drava mati, oče pa Ljubelj.

Tržič / ponedeljek, 25. april 2011 / 07:00

Paviljon NOB se poseda

Tržič - Občinski svetnik Pavel Rupar je na sredini seji občinskega sveta opozoril na klavrno stanje Paviljona NOB v Tržiču. »Paviljon se poseda, ima težave s statiko, lahk...

Prosti čas / ponedeljek, 25. april 2011 / 07:00

Komentator mora imeti dirkaške izkušnje

Kanal A je letos ljubiteljem moto športa ponudil tudi vrhunske motociklistične dirke, zvezde dvokolesnikov pa lahko v neposrednih prenosih na televiziji po novem spremljajo v dveh tekmovalnih razredih...

Prosti čas / ponedeljek, 25. april 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Ko sem bila majhna, sem sanjala sanje, ki se jih še danes spominjam in si jih ne znam razložiti. Hodila sem po travniku nedaleč od naše hiše in naenkrat videla ob poti kos mesa, za katerega s...