Andrej Fric

Po božiču diši

Za božične praznike je meni božičnega kosila pripravil Andrej Fric, slovenski vitez kulinarike.

Andrej Fric je kuharske izkušnje nabiral po vsem svetu in prejel vrsto visokih priznanj, v Lyonu je dobil celo naziv "vitez kulinarike". Po rodu je Dolenjec, vendar se je za kuharja izučil v škofjeloškem hotelu Transturist in nato kuhal doma in po svetu. V zadnjem času se posveča slovenskim jedem po pokrajinah. Pred leti je napisal uspešnico 'Slovenske narodne jedi'. Novembra letos je izšla njegova knjiga 'O Martinu, moštu, goski in vinu', pred dnevi knjiga o sladicah 'Po božiču diši', za prihodnje leto načrtuje mesečne tematske kuharske knjige. Pogovor z njim pripravljamo za eno od prihodnjih številk Gorenjskega glasa, tokrat objavljamo njegov meni božičnega kosila in vam ob tem želimo veselja polne božične praznike.

Goveja juha z jajčnimi rezanci

... lahko pa tudi z zdrobovimi cmočki, ribano kašo, vlitimi »nudeljni«, jetrnimi cmočki, fritati ...

500 g mozgovih kosti, 1 l vode, 2 čebuli, 2 peteršilja s korenom vred, nekaj korenčkov, 1 paradižnik, 1 olupljen krompir, 1 lovorjev list, 4 zrna nezmletega popra, 1 jušna kocka, sesekljan peteršilj, sol.

Kosti umijemo, zelenjavo očistimo. Čebulo prerežemo na polovico in na hitro popražimo na plošči ali v ponvi (pol do eno minuto). Sestavine damo v ekonom lonec, zapremo in postavimo na ploščo ali plin. Ko začne v loncu »sikati«, zmanjšamo jakost. Če ni ekonom lonca, kuhamo v navadnem loncu tri do štiri ure. Juho precedimo in zakuhamo.

Hladetina

Na kose narežemo svinjske noge, uhlje in rep. Vse skupaj damo v lonec in zalijemo z vodo le toliko, da ta prekrije meso. Solimo, popramo in damo kuhat. Jed je skuhana, ko odstopi meso od kosti. Meso na drobno narežemo, nadevamo v manjše skodelice, zalijemo z juho, v kateri se je kuhalo in damo hladit. Iz vsega tega drugi dan nastane strjenka, ki je podobna želeju oz. žolci. Jed iz skodelic obrnemo na krožnik, poljubno garniramo z naribanim korenčkom, zdrobljenim jajcem, zelenimi lističi in podobnim ter jemo hladno.

Polnjene puranje prsi v kruhovem testu

Polovica puranjih prsi, 15 dag prešane slanine, maslo, mešanica mediteranskih začimb, sol, suhe slive, 1 jabolko. Kruhovo testo: 300 g moke, zavojček suhega kvasa, sladkor, 3 žlice olivnega olja, dl mleka in dl vode, sol, rožmarin (po želji).

Zamesimo kruh. Kvas zmešamo z dvema žličkama moke in žličko sladkorja. Zmešamo moko s kvasom in rožmarinom ter dolivamo mleko, vodo, solimo in gnetemo, dokler ni testo gladko. Pustimo ga vzhajati. Prsi (v kosu) začinimo z mešanico mediteranskih začimb in posolimo. Popečemo na maslu (ali olivnem olju), da zunanjost zarumeni. Odmaknemo, ohladimo in narežemo meso tako, da ga zarežemo po sredini in proti stranem (da se odpre). Sredino manj solimo, ker jo obložimo z rezinami prešane slanine.

Na slanino porazdelimo jabolko, ki smo ga narezali na majhne kocke in popekli ter suhe slive. Meso (prsi) zapremo. Razmehčamo maslo (da ni še popolnoma tekoče) in narežemo ostalo slanino na majhne koščke. Zmešamo in premažemo zunanji del nadevanih prsi. Vse skupaj zavijemo v krušno testo, premažemo z olivnim oljem in vodo ter damo v pečico za približno 45 minut (na 180 stopinj Celzija).

Božične rezine

50 g moke, 100 g sladkorja, 8 rumenjakov, 4 beljaki, 400 g marelične marmelade, 100 g kokosove moke, 16 olupljenih mandljev, 50 g olupljenih pistacij, 100 g jedilne čokolade, 30 g jedilnega škroba, 4 žlice ruma, 50 g zmletih mandljev, sol.

Pečico segrejemo na 220 stopinj Celzija. Pekač obložimo s peki papirjem. V skledi zmešamo presejano moko, jedilni škrob in mlete mandlje. V kotličku penasto umešamo rumenjake in 50 g sladkorja. Beljake, ščepec soli in preostali sladkor stepemo v trd sneg. Tretjino snega nežno vmešamo k rumenjakom, preostalega pa k moki. Nazadnje obe zmesi združimo, vlijemo v pekač in za 10 minut potisnemo v segreto pečico. Z vročega biskvita odstranimo peki papir, nato pa ga ohladimo. Ohlajenega razpolovimo. Obe ploskvi pokapljamo z rumom ter premažemo s 300 grami marelične marmelade. Zvijemo, premažemo s preostalo marmelado in potresemo s kokosovo moko.

Čokolado stopimo nad paro. Zvitka narežemo na 4 do 5 centimetre debele rezine, ki jih po obeh straneh pomakamo v čokolado in garniramo s celimi mandlji in pistacijami.

Tradicionalni božični kolač

250 g moke, 200 g mletih lešnikov, 250 g sladkorja, 200 g masla, 4 jajca, 3 žličke pecilnega praška, 2 žlici vanilin sladkorja, 2 žlici ruma, 1 žlička cimeta, noževa konica mletih klinčkov, noževa konica ingverja v prahu, sladkor v prahu.

Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Podolgovat, približno 30 centimetrov dolg model namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. V kotličku penasto zmešamo zmehčano maslo, sladkor in vanilin sladkor. Nato vmešamo začimbe, rum, postopoma eno jajce za drugim, vmes mešamo, in na koncu mlete lešnike. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom, nato pa jo po žlicah vmešamo v testo. Tega nadenemo v pripravljen model, ki ga za 60 minut potisnemo na srednjo letev v segreti pečici. Pečen kolač vzamemo iz pečice. Ohlajenega pustimo počivati 24 ur, da se razvijejo arome vseh sestavin, zlasti začimb. Dišeči kolač je idealen kolač za nekaj dni. Pred serviranjem dišeči kolač narežemo, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo h kavi ali čaju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 9. maj 2007 / 07:00

Sto mladih v Bruslju

Bruselj - Slovenski poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle je prejšnji teden v Bruslju sprejel prek sto mladih iz Slovenije, da bi praznovali tretjo oble...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 18. julij 2014 / 16:53

Naj ji gre vse kakor po notah

Tadeja Kostov, mlada, obetavna in javno nastopajoča v okviru glasbenih šol in kulturnih domov na Gorenjskem, cilja na okušanje opernega sveta tudi v očeh tujine in v slogu nji ljube baročne glasbe.

Razvedrilo / petek, 18. julij 2014 / 16:02

Na Joštu kraljevala pašta

Radovljiško Baročno dvorano so preplavili zvoki violine in operno petje z ruskim pridihom; kolesarje, pohodnike in ostale obiskovalce Svetega Jošta nad Kranjem pa so minuli vikend v skušnjavo spravlja...

Kultura / petek, 18. julij 2014 / 14:13

Uspešni, samo – svoji

Za kranjskim Prešernovim gledališčem je izjemno uspešna sezona, saj so v njej prejeli največ nagrad v svoji zgodovini. Na domačih in tujih festivalih je bil še posebej opazen avtorski projekt 25.671.

Razvedrilo / petek, 18. julij 2014 / 17:00

Za vsako bolezen ena rož'ca raste

Tokrat smo Glasovi popotniki obiskali Rogaško Riviero, potem pa pot nadaljevali na Kozjansko. Spoznali smo Jelenov greben, okušali ročno pripravljeno slovensko čokolado in prisluhnili zgodbam brata Jo...

GG Plus / petek, 18. julij 2014 / 15:00

Ne le tekmovalcev, vzgajal je tudi ljudi

Ravno v letu, ko Vaterpolska zveza Slovenije praznuje štiridesetletnico samostojnosti, je izšel zbornik Razvoj vaterpola v samostojni Sloveniji. Razmere v tem športu pa žal niso preveč praznične.