Medeni december
V osnovni šoli Staneta Žagarja so kulturni dan posvetili medu.
Kranj – Med je bil v središču vsega dogajanja, ki so ga ob kulturnem dnevu pripravili na šoli. Tako so nastali številni izdelki iz medu, ki so jih na koncu razstavili na prodajni razstavi v avli šole, z njimi pa se bodo predstavili tudi na letošnji turistični tržnici. »Letošnja tema festivala Turizmu pomaga lastna glava je namreč Od zrna do mize. Ker imamo na šoli lasten čebelnjak, bomo zato žitarice združili z medom,« je pojasnila mentorica turističnega krožka Jana Kovač.
Kulturni dan so v šoli sicer preživeli nadvse ustvarjalno. Učenci na predmetni stopnji so pekli medenjake in dražgoške kruhke, iz satja pa so izdelali voščilnice, svečke in košarice za lončke z medom. Učenci razredne stopnje pa so med drugim poslikali panjske končnice, naredili posodice iz papirja z motivom čebelice in slikali na svilo. »Obiskala nas je tudi glasbenica Julijana Kos, ki je pripravila predavanje in delavnice. Med drugim so otroci spoznali, kako je mogoče uporabiti med v kozmetiki,« je razložila Jana Kovač. Učenci so zbrali še recepte za tradicionalne kranjske jedi, kot sta ajdova in prosena kaša z medom. »Mnogi tudi niso vedeli, da dražgoški kruhki niso samo za okras, ampak so jih včasih recimo jedli z mlekom,« je še dodala Jana Kovač.