Božični piškoti

Bližajo se božični in novoletni prazniki, ko bo iz kuhinj zadišalo po domačih piškotih. Nekaj odličnih receptov zanje smo poiskali pri Društvu dobrih okusov Gurman.

Babičini medenjaki

Potrebujemo: 750 g moke, 500 g sladkorja, 2 žlici medu, 120 g masla, 250 g mandeljnov, 2 jajci, 4 beljaki, 125 g oranžata, 1 limona, ščepec cimeta v prahu, 5 klinčkov, košček muškatnega oreška. Mandeljne zmeljemo, klinčke stremo, muškatni orešek pa drobno naribamo. Priprava: maslo penasto umešamo, nato mu postopoma dodajamo sladkor, jajca, beljake, mlete mandeljne in druge sestavine. Nazadnje v zmes presejemo moko, zmešano s pecilnim praškom. Testo pustimo 60 minut počivati na hladnem. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač obložimo s peki papirjem, ki ga potresemo z moko. Spočito testo razvaljamo pol centimetra debelo, potem pa izrežemo medenjake velikosti osemkrat tri centimetre. Zložimo jih na obložen pekač in za 14 minut potisnemo v segreto pečico. Pečeno medenjake vzamemo iz pečice in ohladimo.

Čokoladni poljubčki

Potrebujemo: 2 beljaka, 50 g temne čokolade, 1 žlica kakava, 100 g sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja.

Priprava: čokolado drobno nastrgamo. Pečico segrejemo na 130 stopinj Celzija. Pekač obložimo s peki papirjem. Beljake stepemo v čvrst sneg, ki mu med stepanjem postopoma dodamo sladkor. Nazadnje snegu nežno primešamo nastrgano čokolado, kakav in vanilin sladkor. Iz beljakove mase z dvema žličkama oblikujemo majhne kupčke, ki jih polagamo na obložen pekač. Tega za približno 30 minut potisnemo na srednje vodilo v segreti pečici. Pečene poljubčke vzamemo iz pečice. Preložimo jih na mrežico iz pečice in ohladimo.

Božični keksi

Potrebujemo - za krhko testo: 250 g moke, 150 g masla, 150 g sladkorja, 1 jajce, ščepec soli, arome: 1 žlica vanilin sladkorja, 1 žlica cimeta, 1 žlica ingverja v prahu, 35 g mletih lešnikov.

Priprava: nekoliko zmehčano maslo in sladkor penasto umešamo. Dodamo jajce, presejano moko in ščepec soli, potem pa vse skupaj na hitro ugnetemo v testo. Razdelimo ga na štiri približno enake dele, potem pa v vsakega na hitro vgnetemo po eno aromo. Vsak kos testa oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v prozorno folijo in za 60 minut potisnemo v hladilnik. Pečico segrejemo na 210 stopinj. Vsako testo posebej z dlanjo nekoliko sploščimo, potem pa ga razvaljamo približno centimeter debelo. Iz vsakega izrežemo poljubne kekse (na primer zvezdice), ki jih polagamo na obložen pekač. Pekač s keksi za približno 15 minut potisnemo v segreto pečico, da se keksi zlato rjavkasto obarvajo.

Cimetove zvezdice

Potrebujemo: 390 g mletih mandeljnov, 300 g sladkorja v prahu, 3 beljaki, 1 zavitek vanilin sladkorja, 1 žlica češnjevca, 1 žlička cimeta v prahu.

Priprava: beljake stepemo v čvrst sneg, ki mu med mešanjem postopoma dodamo sladkor v prahu. Tretjino snega prihranimo za namaz. Preostalemu snegu nežno primešamo vanilin sladkor, cimet, češnjevec in polovico mletih mandeljnov. Nazadnje v mešanico ugnetemo še toliko preostalih mandljev, da dobimo testo, ki se skoraj ne lepi več. Pečico segrejemo na 130 stopinj Celzija. Delovno površino potresemo z mletimi mandeljni, potem pa testo na njej razvaljamo en centimeter debelo. Izrežemo zvezdice, ki jih sproti polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Zvezdice premažemo s prihranjenim snegom.Pekač za približno 30 minut potisnemo na srednje vodilo v segreti pečici. Zvezdice spečemo tako, daostanejo na spodnji strani na otip nekoliko mehke. Pečene zvezdice preložimo na mrežico in ohladimo.

Fini keksi

Potrebujemo: 220 g moke, 125 g rjavega sladkorja, 75 g masla, 60 g drobno mletih mandeljnov, 1 jajce, 1/2 žličke pecilnega praška, ščepec soli, muškatni orešček, cimet v prahu, mleti klinčki. Za posip sladkor v prahu in malo mletega cimeta ali klinčkov.

Priprava: maslo zmehčamo na sobno temperaturo. Nastrgamo pol žličke muškatnega oreška. Odmerimo pol žličke cimeta v prahu in četrt žličke mletih klinčkov. Pekač obložimo s peki papirjem. V skledo stresemo vse sestavine; zmehčano maslo narežemo na lističe. Dodamo dve žlici vode in na hitro ugnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček, ovijemo v prozorno folijo in za 60 minut potisnemo v hladilnik. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Spočito testo na pomokani delovni površini razvaljamo približno štiri milimetre debelo. Nato iz njega izrežemo krogce, ki jih polagamo na obložen pekač. Tega za 10 do 12 minut potisnemo v segreto pečico. Pečene fine kekse vzamemo iz pečice. Ohlajene potresemo s sladkorjem v prahu, na sredo vsakega pa potresemo malo mletega cimeta ali/in klinčkov.

Linško pecivo

Potrebujemo: 300 g ostre moke, 150 g masla, 100 g sladkorja, 1/2 pecilnega praška, 1 vanilin sladkor. Za premaz: približno 100 g marmelade.

Priprava: v kotličku penasto umešamo zmehčano maslo in sladkor. Na umešano maslo presejemo moko, skupaj s pecilnim praškom. Na hitro ugnetemo gladko testo, ki ga oblikujemo v hlebček, ovijemo v prozorno folijo in za 30 minut potisnemo v hladilnik. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Spočito testo razvaljamo približno tri milimetre debelo, potem pa z ustreznim modelčkom izrežemo krogce. V polovico krogcev na sredi izrežemo manjši lik, najpogosteje krogec ali zvezdico. Oboje krogce zložimo na obložen pekač, ki ga za približno 10 minut potisnemo v segreto pečico. Pečene piškote vzamemo iz pečice in ohladimo. Ohlajene cele krogce namažemo z izbrano marmelado, potem pa na vsakega pritisnemo krogec z luknjico ali zvezdico. Piškote potresemo s sladkorjem v prahu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 17. maj 2014 / 08:38

Volilna paranoja

Letos je težavno leto. Najprej smo imeli naravno katas­trofo, žled in poplave. Zdaj je v podrtih gozdovih na pohodu lubadar. Temu se v slovenščini reče tudi podlubnik. Ker se najbolje poču...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 12. oktober 2017 / 17:26

Odprli cesto v Praprotni Polici

V Praprotni Polici so v soboto odprli trikilometrski odsek ceste od Velesovega do obvoznice mimo letališča.

Radovljica / četrtek, 12. oktober 2017 / 17:20

Uršič na čelu Karitas

Slovenski škofje so imenovali novega generalnega tajnika Slovenske karitas. Radovljičan Cveto Uršič bo petletni mandat začel tretjega januarja.

Razvedrilo / četrtek, 12. oktober 2017 / 17:17

Zabaven konec tedna na komendskem sejmu

Sejem v Komendi je tudi letos postregel s pestrim narodno-zabavnim programom, ki je tudi tokrat privabil številne zabave željne obiskovalce.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 12. oktober 2017 / 17:15

Mladi so se izkazali

Na letošnjem 47. srečanju gorenjskih turističnih delavcev so se člani gorenjskih turističnih društev zbrali v Poljanski dolini, kjer so si ogledali nekatere tamkajšnje znamenitosti, vsakoletna srečanj...

Šport / četrtek, 12. oktober 2017 / 17:13

V četrtem finalu padel s konja

Najboljši slovenski telovadec Sašo Bertoncelj je na svetovnem prvenstvu v Kanadi na konju z ročaji osvojil osmo mesto.