Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (3)

Gobova juha s sojinimi kockami

Sestavine: 25 dag krompirja, 20 dag različnih gob, 2 dag hladno stisnjenega olja, 2 dag sojine omake, 2 dag mehke moke, 8 dag čebule, 2 stroka česna, 4 dag sojinih kock, 1 dl kisle smetane, sol, poper, šetraj, peteršilj.

Priprava: opran in olupljen krompir zrežemo na kocke, damo v vodo, dodamo oprane na lističe narezane gobe in namočene sojine kocke. Medtem ko se kuhajo, napravimo iz maščobe, moke, sesekljane čebule in česna srednje temno prežganje. Prežganje zalijemo z vodo, dobro prevremo in dodamo k juhi. Začinimo in juho prevremo. Nazadnje dodamo še kislo smetano, razredčeno z vodo in drobno sesekljan peteršilj.

Ribji file v česnovi omaki

Sestavine: 75 dag ribjih filejev / ribjih polovic/, 12dag česna, 1 dl oljčnega olja, 2 dl sladke smetane, 2 dag mehke moke, sok limone, sol, poper po okusu.

Priprava: ribje fileje solimo, popramo, jih navlažimo z limoninim sokom in pomokamo z obeh strani. Maščobo segrejemo, fileje opečemo na eni in na drugi strani. Zložimo jih v drugo posodo. Na isti maščobi prepražimo moko, dodamo česen in zalijemo z juho ali vodo. Omaki dodamo še sladko smetano, začinimo s soljo, poprom, rožmarinom in sesekljanim peteršiljem. Pečene ribje fileje vložimo v omako in jih nekoliko prevremo.

Zelena solata s kalčki

Sestavine: 32 dag zelene solate, ½ dl bučnega olja, sol, 1 dl razredčenega kisa, česen, 60 dag kalčkov iz krebuljice - kreše.

Priprava: zeleno solato operemo pod tekočo vodo, narežemo jo poljubno in prelijemo z dresingom - prelivom (olje, kis, sol, poper), potresemo jih s kalčki.

Vanilijev sladoled z bučnim oljem in bučnimi semeni

Sestavine: 40 dag kupljenega vanilijevega sladoleda, 1 dl bučnega olja, 10 dag bučnih semen.

Priprava: bučna semena očistimo in nekoliko prepražimo v ponvi za peko palačink, nato jih zalijemo z bučnim oljem in nekoliko prepražimo. Vanilijev sladoled damo na krožnik in prelijemo z omako z bučnimi semeni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 13. december 2012 / 07:00

Smeh in elektronika na Bazenu

Na kranjskem Bazenu nadaljujejo z mesečnimi stand-up večeri. Tokrat - v petek ob 21. uri - na Bazen smeha prihajajo trije slovenski priznani komiki: Vid Valič, Jernej Celec in Žan Papič...

Objavljeno na isti dan


Šenčur / sreda, 17. avgust 2022 / 17:32

Nova igrala in fitnes naprave

Prebačevo – V občini Šenčur so na treh mestih namestili nova otroška igrala, ki so ograjena z zaščitno ogrado. V Voklem so jih na pobudo domačinov namestili na zelenico v središču vasi, na Olševku...

Gospodarstvo / sreda, 17. avgust 2022 / 17:31

Glovo praznuje prvo obletnico

V enem letu je 350 dostavljavcev Glova v 23 slovenskih mestih dostavilo več kot milijon naročil.

Slovenija / sreda, 17. avgust 2022 / 17:28

Kako izklopiti brezstično plačevanje

Kranj – Od začetka letošnjega junija je limit za brezstično plačevanje s karticami Visa in Mastercard v Sloveniji povišan s 25 evrov na 50. A vsi te možnosti ne želijo, predvsem zaradi strahu pred...

Nasveti / sreda, 17. avgust 2022 / 17:27

Osvežilne skutne rezine z breskvami

Rahla skutna krema z breskvami, ujeta med dve plasti rahlega biskvita ... Osvežilne skutne rezine z breskvami so prava ideja za vroče poletne dni.Za pripravo osvežilnih skutnih rezin z...

Zanimivosti / sreda, 17. avgust 2022 / 17:25

Koruzni labirint tudi na Krtini

Labirint z motivom Indijanca bo odprt do konca oktobra, vsak petek pa tudi med 21. uro in polnočjo.