Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (3)

Gobova juha s sojinimi kockami

Sestavine: 25 dag krompirja, 20 dag različnih gob, 2 dag hladno stisnjenega olja, 2 dag sojine omake, 2 dag mehke moke, 8 dag čebule, 2 stroka česna, 4 dag sojinih kock, 1 dl kisle smetane, sol, poper, šetraj, peteršilj.

Priprava: opran in olupljen krompir zrežemo na kocke, damo v vodo, dodamo oprane na lističe narezane gobe in namočene sojine kocke. Medtem ko se kuhajo, napravimo iz maščobe, moke, sesekljane čebule in česna srednje temno prežganje. Prežganje zalijemo z vodo, dobro prevremo in dodamo k juhi. Začinimo in juho prevremo. Nazadnje dodamo še kislo smetano, razredčeno z vodo in drobno sesekljan peteršilj.

Ribji file v česnovi omaki

Sestavine: 75 dag ribjih filejev / ribjih polovic/, 12dag česna, 1 dl oljčnega olja, 2 dl sladke smetane, 2 dag mehke moke, sok limone, sol, poper po okusu.

Priprava: ribje fileje solimo, popramo, jih navlažimo z limoninim sokom in pomokamo z obeh strani. Maščobo segrejemo, fileje opečemo na eni in na drugi strani. Zložimo jih v drugo posodo. Na isti maščobi prepražimo moko, dodamo česen in zalijemo z juho ali vodo. Omaki dodamo še sladko smetano, začinimo s soljo, poprom, rožmarinom in sesekljanim peteršiljem. Pečene ribje fileje vložimo v omako in jih nekoliko prevremo.

Zelena solata s kalčki

Sestavine: 32 dag zelene solate, ½ dl bučnega olja, sol, 1 dl razredčenega kisa, česen, 60 dag kalčkov iz krebuljice - kreše.

Priprava: zeleno solato operemo pod tekočo vodo, narežemo jo poljubno in prelijemo z dresingom - prelivom (olje, kis, sol, poper), potresemo jih s kalčki.

Vanilijev sladoled z bučnim oljem in bučnimi semeni

Sestavine: 40 dag kupljenega vanilijevega sladoleda, 1 dl bučnega olja, 10 dag bučnih semen.

Priprava: bučna semena očistimo in nekoliko prepražimo v ponvi za peko palačink, nato jih zalijemo z bučnim oljem in nekoliko prepražimo. Vanilijev sladoled damo na krožnik in prelijemo z omako z bučnimi semeni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / sobota, 4. julij 2015 / 09:34

Presežek v obnovo kuhinje

Medvode – Medvoški občinski svetniki so se seznanili z računovodskim in poslovnim poročilom Vrtca Medvode za leto 2014. Vrtec ima nekaj več kot 260.300 evrov presežka prihodkov nad odhodki, zato so...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / četrtek, 24. februar 2022 / 19:58

Janša: Ukrajini zagotoviti perspektivo polnopravnega članstva v EU

Ljubljana – Premier Janez Janša se je danes ponovno zavzel, da bi Evropska unija Ukrajini čim prej zagotovila perspektivo polnopravnega članstva v EU. V tej luči sta s poljskim premierjem Mateuszem...

Slovenija / četrtek, 24. februar 2022 / 19:24

Kovanci v čast Plečniku in Jami

V Banki Slovenije se s priložnostnimi kovanci spominjajo 150. obletnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in slikarja Matija Jame.

Kultura / četrtek, 24. februar 2022 / 19:21

Škofjeloški pasijon na Borštnikovem srečanju

Maribor – Prejšnji teden so v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru predstavili tekmovalni program 57. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo potekal med 30. majem in 12. junijem. V tekmovalnem...

Gospodarstvo / četrtek, 24. februar 2022 / 19:20

Najbolj so se v enem letu podražila gnojila

Kranj – Po podatkih statističnega urada so bila gnojila in sredstva za izboljšavo tal decembra lani enainpolkrat dražja kot leto prej. Cene energije in maziv so se v enem letu zvišale za 28 odstotk...

Zanimivosti / četrtek, 24. februar 2022 / 19:20

Košček Triglavskega ledenika se je vrnil pod Triglav

Staljeni košček ledu, ki je v dobrem mesecu dni v akciji Misija: Triglavski ledenik v Peking čez deset držav pripotoval v Peking, odslej bogati zbirko Slovenskega planinskega muzeja. Tam bo v obliki l...