Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (3)

Gobova juha s sojinimi kockami

Sestavine: 25 dag krompirja, 20 dag različnih gob, 2 dag hladno stisnjenega olja, 2 dag sojine omake, 2 dag mehke moke, 8 dag čebule, 2 stroka česna, 4 dag sojinih kock, 1 dl kisle smetane, sol, poper, šetraj, peteršilj.

Priprava: opran in olupljen krompir zrežemo na kocke, damo v vodo, dodamo oprane na lističe narezane gobe in namočene sojine kocke. Medtem ko se kuhajo, napravimo iz maščobe, moke, sesekljane čebule in česna srednje temno prežganje. Prežganje zalijemo z vodo, dobro prevremo in dodamo k juhi. Začinimo in juho prevremo. Nazadnje dodamo še kislo smetano, razredčeno z vodo in drobno sesekljan peteršilj.

Ribji file v česnovi omaki

Sestavine: 75 dag ribjih filejev / ribjih polovic/, 12dag česna, 1 dl oljčnega olja, 2 dl sladke smetane, 2 dag mehke moke, sok limone, sol, poper po okusu.

Priprava: ribje fileje solimo, popramo, jih navlažimo z limoninim sokom in pomokamo z obeh strani. Maščobo segrejemo, fileje opečemo na eni in na drugi strani. Zložimo jih v drugo posodo. Na isti maščobi prepražimo moko, dodamo česen in zalijemo z juho ali vodo. Omaki dodamo še sladko smetano, začinimo s soljo, poprom, rožmarinom in sesekljanim peteršiljem. Pečene ribje fileje vložimo v omako in jih nekoliko prevremo.

Zelena solata s kalčki

Sestavine: 32 dag zelene solate, ½ dl bučnega olja, sol, 1 dl razredčenega kisa, česen, 60 dag kalčkov iz krebuljice - kreše.

Priprava: zeleno solato operemo pod tekočo vodo, narežemo jo poljubno in prelijemo z dresingom - prelivom (olje, kis, sol, poper), potresemo jih s kalčki.

Vanilijev sladoled z bučnim oljem in bučnimi semeni

Sestavine: 40 dag kupljenega vanilijevega sladoleda, 1 dl bučnega olja, 10 dag bučnih semen.

Priprava: bučna semena očistimo in nekoliko prepražimo v ponvi za peko palačink, nato jih zalijemo z bučnim oljem in nekoliko prepražimo. Vanilijev sladoled damo na krožnik in prelijemo z omako z bučnimi semeni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / četrtek, 5. september 2013 / 13:11

»Darko, naš junak si«

V Podbrezjah so pripravili sprejem za plavalca Darka Đurića, dvakratnega svetovnega prvaka in enkrat srebrnega. Ni bilo Podbrežana, ki Darka ne bi prišel pozdravit. Tone Fornezzi Tof: »Odprli bomo skl...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 6. december 2011 / 07:00

Komenda sodeluje s Sremsko Mitrovico

Komenda - Občina Komenda, ki je pred nekaj tedni podpisala listino o sodelovanju s srbsko občino Sremska Mitrovica, že poglablja sodelovanje, ki se je formalno vzpostavilo na jes...

Kronika / torek, 6. december 2011 / 07:00

Kriminal

Tatovi s kapelice odnesli bakrene plošče Vršič - Policiste so v soboto obvestili, da so neznani storilci na Ruski kapelici na cesti proti Vršiču pošk...

Prosti čas / torek, 6. december 2011 / 07:00

Decembrske Gorenjke

Petnajst let klinike za male živali, Oktoberfest v različnih oblikah osvaja gorenjske lokale, Avstrijci na svojih smučiščih beležijo vse več slovenskih gostov, med finalistkami za najlepšo sosedo pa s...

Mularija / torek, 6. december 2011 / 07:00

Novoletni bazar v Križah

V Osnovni šoli Križe so imeli v četrtek novoletni bazar. »Prodajali smo voščilnice, lesene škratke, obeske iz fimo mase, jaslice …,« je naštela petošolka Lina Mešič. Številne lične izdelke...

Prosti čas / torek, 6. december 2011 / 07:00

Animateka v Kinoteki

Z decembrom v Kinoteko prihaja 8. mednarodni festival animiranega filma Animateka. Tokratna animatečna retrospektiva bo v znamenju glasbe in zvoka v sinhroniji z animiranim filmom. Projekcije vsa...