Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni (3)

Gobova juha s sojinimi kockami

Sestavine: 25 dag krompirja, 20 dag različnih gob, 2 dag hladno stisnjenega olja, 2 dag sojine omake, 2 dag mehke moke, 8 dag čebule, 2 stroka česna, 4 dag sojinih kock, 1 dl kisle smetane, sol, poper, šetraj, peteršilj.

Priprava: opran in olupljen krompir zrežemo na kocke, damo v vodo, dodamo oprane na lističe narezane gobe in namočene sojine kocke. Medtem ko se kuhajo, napravimo iz maščobe, moke, sesekljane čebule in česna srednje temno prežganje. Prežganje zalijemo z vodo, dobro prevremo in dodamo k juhi. Začinimo in juho prevremo. Nazadnje dodamo še kislo smetano, razredčeno z vodo in drobno sesekljan peteršilj.

Ribji file v česnovi omaki

Sestavine: 75 dag ribjih filejev / ribjih polovic/, 12dag česna, 1 dl oljčnega olja, 2 dl sladke smetane, 2 dag mehke moke, sok limone, sol, poper po okusu.

Priprava: ribje fileje solimo, popramo, jih navlažimo z limoninim sokom in pomokamo z obeh strani. Maščobo segrejemo, fileje opečemo na eni in na drugi strani. Zložimo jih v drugo posodo. Na isti maščobi prepražimo moko, dodamo česen in zalijemo z juho ali vodo. Omaki dodamo še sladko smetano, začinimo s soljo, poprom, rožmarinom in sesekljanim peteršiljem. Pečene ribje fileje vložimo v omako in jih nekoliko prevremo.

Zelena solata s kalčki

Sestavine: 32 dag zelene solate, ½ dl bučnega olja, sol, 1 dl razredčenega kisa, česen, 60 dag kalčkov iz krebuljice - kreše.

Priprava: zeleno solato operemo pod tekočo vodo, narežemo jo poljubno in prelijemo z dresingom - prelivom (olje, kis, sol, poper), potresemo jih s kalčki.

Vanilijev sladoled z bučnim oljem in bučnimi semeni

Sestavine: 40 dag kupljenega vanilijevega sladoleda, 1 dl bučnega olja, 10 dag bučnih semen.

Priprava: bučna semena očistimo in nekoliko prepražimo v ponvi za peko palačink, nato jih zalijemo z bučnim oljem in nekoliko prepražimo. Vanilijev sladoled damo na krožnik in prelijemo z omako z bučnimi semeni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / petek, 4. avgust 2023 / 06:00

Prva faza športnega parka zaključena

Preddvor – Maja leta 2021 je Občina Preddvor od UE Kranj pridobila gradbeno dovoljenje za športni park na zemljišču med Preddvorom in Srednjo Belo. Delo poteka po fazah in prva je zaključena. Na pr...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 11. maj 2023 / 17:03

Blagoslov križevega pota in požarne lestve

Lahovče – V cerkvi sv. Florjana v Lahovčah je bil ob godu zavetnika blagoslov obnovljenih slik križevega pota iz leta 1919, delo Antona Jebačina. »Bolj so bile poškodovane slike na južni steni,« je...

Gorenjska / četrtek, 11. maj 2023 / 17:02

Zvezda Triglava

Kranj – Slovenska vojska se pripravlja na mednarodno vojaško vajo Zvezda Triglava, ki bo potekala od 15. maja do 2. junija na območju Bohinjske Bele, Mačkovca, Soriške planine, Ljubelja in Golice....

Kultura / četrtek, 11. maj 2023 / 17:00

Figura Janeza Kardelja

Kranj – V petek, 5. maja, je Likovno društvo Kranj povabilo na odprtje razstave Janeza Kardelja, prejemnika nagrade grand prix na 11. Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj.Osrednja...

Rekreacija / četrtek, 11. maj 2023 / 16:56

Kolesarske novosti na Gorenjskem

Letošnjo pomlad je na Gorenjskem kar nekaj novosti. Najbolj sem vesel, da so konec aprila pritrdili še nekaj zadnjih tabel Gorenjskega kolesarskega omrežja, ki označujejo kolesarske poti na Gorenjs...

Nasveti / četrtek, 11. maj 2023 / 16:52

Skutna rulada z jagodami

Če iščete sladico, ki bi jo postregli ob naslednjem priložnostnem kosilu in pustili vtis na goste, je skutna rulada z jagodami prava izbira. Kombinacija lahke skutne kreme in jagod, zavitih v puhas...