Jedi za jesenske dni (3)
Gobova juha s sojinimi kockami
Sestavine: 25 dag krompirja, 20 dag različnih gob, 2 dag hladno stisnjenega olja, 2 dag sojine omake, 2 dag mehke moke, 8 dag čebule, 2 stroka česna, 4 dag sojinih kock, 1 dl kisle smetane, sol, poper, šetraj, peteršilj.
Priprava: opran in olupljen krompir zrežemo na kocke, damo v vodo, dodamo oprane na lističe narezane gobe in namočene sojine kocke. Medtem ko se kuhajo, napravimo iz maščobe, moke, sesekljane čebule in česna srednje temno prežganje. Prežganje zalijemo z vodo, dobro prevremo in dodamo k juhi. Začinimo in juho prevremo. Nazadnje dodamo še kislo smetano, razredčeno z vodo in drobno sesekljan peteršilj.
Ribji file v česnovi omaki
Sestavine: 75 dag ribjih filejev / ribjih polovic/, 12dag česna, 1 dl oljčnega olja, 2 dl sladke smetane, 2 dag mehke moke, sok limone, sol, poper po okusu.
Priprava: ribje fileje solimo, popramo, jih navlažimo z limoninim sokom in pomokamo z obeh strani. Maščobo segrejemo, fileje opečemo na eni in na drugi strani. Zložimo jih v drugo posodo. Na isti maščobi prepražimo moko, dodamo česen in zalijemo z juho ali vodo. Omaki dodamo še sladko smetano, začinimo s soljo, poprom, rožmarinom in sesekljanim peteršiljem. Pečene ribje fileje vložimo v omako in jih nekoliko prevremo.
Zelena solata s kalčki
Sestavine: 32 dag zelene solate, ½ dl bučnega olja, sol, 1 dl razredčenega kisa, česen, 60 dag kalčkov iz krebuljice - kreše.
Priprava: zeleno solato operemo pod tekočo vodo, narežemo jo poljubno in prelijemo z dresingom - prelivom (olje, kis, sol, poper), potresemo jih s kalčki.
Vanilijev sladoled z bučnim oljem in bučnimi semeni
Sestavine: 40 dag kupljenega vanilijevega sladoleda, 1 dl bučnega olja, 10 dag bučnih semen.
Priprava: bučna semena očistimo in nekoliko prepražimo v ponvi za peko palačink, nato jih zalijemo z bučnim oljem in nekoliko prepražimo. Vanilijev sladoled damo na krožnik in prelijemo z omako z bučnimi semeni.