Obiskovalce je nagovoril Marijan Pogačnik, ki vodi Biotehniški center Naklo.

Častitljiva šolska obletnica

Stoletje izobraževanja so proslavili na sklepni prireditvi v Biotehniškem centru Naklo. Pohvale in priznanje za delo.

Strahinj – Od decembra lani so se vrstile v Biotehniškem centru Naklo razne prireditve, ki so označile visok jubilej šolanja za kmetijske poklice. Do nedelje je v centru na ogled božično-novoletna razstava, ob kateri potekajo delavnice. V torek so imeli sklepno slovesnost, na katero so povabili številne goste.

Obiskovalce je nagovoril Marijan Pogačnik, ki je bil od leta 1994 ravnatelj Srednje biotehniške šole, od letos pa je v. d. direktorja centra. Spomnil je, da so se v stoletju spreminjala imena šole, le požrtvovalnost učiteljev je ostajala enaka. Kljub starosti so v dobri kondiciji, kar ob ustanovitvi višje šole dokazujejo načrti za delo na razvojno-raziskovalnem področju. Župan Občine Naklo Janez Štular je pohvalil, da ima šola po selitvah z Vrhnike v Škofjo Loko in Kranj mesto v Strahinju. Branko Ravnik z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je poudaril prilagajanje razvoju kmetijstva, saj šola spodbuja ekološko pridelavo hrane. Janez Mežan z ministrstva za šolstvo in šport je menil, da je šola lahko ponosna na uspehe. Poslanec Branko Grims je ugotovil, da je postala center kulture, ki bogati okolico. Predsednik državnega sveta Janez Sušnik je ocenil, da je bila naložba v novo stavbo pomembna, a še več pomeni znanje za razvoj podeželja. Kot je dejal obrambni minister Karel Erjavec, šola skrbi tudi za vzgojo mladih v dobre državljane. On je Marijanu Pogačniku podaril sliko, Peter Vrisk pa mu je predal priznanje Kmetijske zbornice Slovenije. Marijan Pogačnik in v. d. ravnateljice šole Andreja Ahčin sta prejela še zahvali sveta šole, ki ju je izročila Sabina Smolej.

Dijaki šole so ob pomoči mentorjev pripravili kulturni program, ki sta ga povezovali Katja Gričar in Barbara Mrak. Bivši dijak Anže Zevnik je prebiral zgodovino šole. Maja Berce je s pesmijo dopolnila nastope pevskega zbora ter plesalcev srednjeveških in sodobnih plesov, ki so jih igralci prepletli s šaljivimi prikazi kmečkih opravil. Kolektiv šole je pogostil obiskovalce in jih ob odhodu obdaril z jubilejnim zbornikom ob stoletnici izobraževanja.

               

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 10. maj 2010 / 07:00

Vlamljali, kradli in pregledovali

Kranj, Škofja Loka - Iz kranjske policijske uprave so sporočili, da so v torek obravnavali več vlomov v stanovanja na območju Kranja in Škofje Loke. V dopoldanskem času so neznan...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 22. september 2021 / 21:55

Čeh kradel na Jezerskem

Jezersko – Kranjski kriminalisti so minuli konec tedna pridržali češkega državljana, ki ga sumijo, da je prejšnji teden na območju Jezerskega izvedel najmanj štiri tatvine. Prijeli so ga na podlagi...

Šport / sreda, 22. september 2021 / 21:52

Jeseničani dvakrat zapored zmagali

Kranj – V četrtek so hokejisti v Alpski hokejski ligi odigrali druge tekme rednega dela. Hokejisti HDD SIJ Acroni Jesenice so gostovali v avstrijskem Linzu in tekmo s hokejisti Steel Wings Linz dob...

Šport / sreda, 22. september 2021 / 21:52

Za slovo srebrn v 'brzincu'

S srebrnim odličjem na svetovnem prvenstvu v balinanju v Franciji se je od reprezentančnega dresa poslovil Aleš Borčnik s Sela pri Vodicah.

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 22. september 2021 / 21:50

Smajna nedelja na vasi

Na ljudskem večeru Smajna nedelja na vasi so člani etnološkega krožka Lahovče, ki deluje pod okriljem Ljudske univerze Kranj, predstavili zgodovinski pomen in razvoj t. i. smajne nedelje.

Zanimivosti / sreda, 22. september 2021 / 21:48

Predstavili nov kruh z drožmi

Lesce – V Žitu so na trg poslali novo vrsto kruha, pripravljenega z v zadnjem času vse bolj priljubljenimi drožmi, to je aktivnim kislim testom, ki nastane po daljšem naravnem postopku fermentacije...