Sezam
Sezam je starodavna gojena kultura, katere zgodovina sega vsaj dve stoletji pred naše štetje, v izvirni obliki izhaja iz centralne Afrike, predstavlja pa eno najstarejših gojenih kultur tako v Afriki kot Indiji.
Že vsaj dve tisočletji to rastlino gojijo med rekama Evfratom in Tigrisom, zelo hitro pa se je razširila na mediteranske dežele, Kitajsko in Japonsko. Sezam predstavlja skupno ime za kakšnih 15 rastlinskih vrst in ko rastline porežejo ter posušijo, se kapsule semen odprejo in semena zlahka izpadejo kar s tresenjem rastline. Različne zvrsti imajo lahko bledo rumena ali bela, rdeča, rjava ali črna semena. Najpogostejša so rumenkasto bela, vsa so majhna, precej mehka, sploščena in v obrisu jajčasta, z lesketajočo se, voskasto površino. Sezamova semena niso močno aromatična in imajo le nežen orehast vonj. Podoben je tudi njihov okus, ki pa postane veliko bolj intenziven, če semena popražimo ali zmeljemo v moko. V veleblagovnicah so ponavadi naprodaj le bela sezamova semena, medtem ko v specializiranih trgovinah z vzhodnjaško hrano dobimo tudi druga. Semena je potrebno hraniti v tesno zaprti posodi in jih prepražiti šele tik pred uporabo ali pa celo med njo. V prodaji je možno kupiti tudi sezamovo olje, ki se uporablja podobno kot bučno in sezamovo kašo (tahini), ki se uporablja za pomakanje in kot osnova nekaterih vzhodnjaških omak. Iz semen lahko zamešamo pesto, zavijemo potico, jih zmeljemo za solatno polivko jih zamesimo v kruh in vmešamo v testo za pecivo, pripravimo s kosmiči za zajtrk in še in še.
Telečji krpačo s sezamom
Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag skrbno očiščenega telečjega fileja, 1 strok česna, 2 žlici nastrganega parmezana, 4 žličke sezamovih semen, 3 žlice limoninega soka, 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, sol in sveže mlet poper.
Telečji file zavijte v prozorno folijo in ga dajte za dve uri v zamrzovalnik, da ga boste lahko lepo na tanko rezali. Meso narežite z ostrim nožem ali strojem na tanke rezine in jih nalagajte eno poleg druge. Mesne rezine solite in popoprajte, posujte s sesekljanim česnom, parmezanom in prepraženim sezamom. Oljčno olje zmešajte z limoninim sokom in s tem pokapajte meso ter takoj postrezite.
Široki rezanci z bučkami in sezamom
Za 4 osebe potrebujemo: 5 žlic oljčnega olja, 5 majhnih bučk skupaj s cvetovi, 3 sesekljane stroke česna, 2 žlici sezamovih semen, 1 dl mesne juhe, 0,5 dl sladke smetane, sol, sveže mlet poper in 40 dag širokih rezancev.
V večji posodi na oljčnem olju prepražite na kocke narezane bučke skupaj s cvetovi. Dodajte sesekljan česen, sezamova semena ter zalijte z mesno juho in sladko smetano. Začinite s soljo in poprom ter dobro prevrite. Primešajte skuhane in odcejene široke rezance, dobro premešajte, prevrite in postrezite z naribanim parmezanom. Lahko pa jih ponudite tudi kot prilogo k pečenemu mesu ali k ribam.
Popečena polenta s sezamom, paradižnikom in parmezanom
Za 5 oseb potrebujemo: 7 dl mesne juhe ali vode, 17 dag koruznega zdroba, 2 žlici sesekljanega svežega žajblja, 1 žlico oljčnega olja, 3 žlice sezamovih semen, 2 paradižnika, 10 dag parmezana, sol, sveže mleti poper.
V posodi zavrite juho in vanjo vmešajte koruzni zdrob. Na zmerni temperaturi mešajte še pet minut, dokler ne začne zmes odstopati od posode. Primešajte žajbelj, solite in popoprajte po okusu in preložite v z oljčnim oljem namaščen in s prepraženimi sezamovimi semeni obsut podolgovat pekač, velik 15x30 centimetrov, poravnajte ter pustite, da se ohladi. Ohlajeno polento narežite na 15 rezin in jih razprostrite po večjem pekaču. Na vsako polento položite rezino paradižnika, jo posolite, potresite z nastrganim parmezanom in postavite za 15 minut v na 190 stopinj Celzija ogreto pečico, da zlato porjavi. Ponudite vroče s kislo smetano.
Piščančji medaljončki s sezamom
Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg piščančjega fileja brez kosti, 5 žlic sezamovih semen, olje, sol in sveže mlet poper.
Piščančji file narežite na medaljončke, jih solite ter popoprajte in povaljajte v sezamovih semenih. Specite jih v ponvi z veliko olja in na majhnem ognju, da se sezam ne zažge, ker bo postal grenak. Pečene medaljončke zlagajte na krožnike in postrezite z zelenjavnim ali krompirjevim pirejem.