Podpredsednik kranjskega društva Stane Korošec

Ptičja gripa prepolovila jato

Med mladimi je za gojenje pasemskih malih živali vse manj zanimanja. Ptičja gripa je prepolovila jato perutnine. Po dveh letih bo ta konec tedna spet gorenjska razstava.

Ob upadanju števila gojiteljev se zmanjšuje tudi »čreda« pasemskih malih živali. Ptičja gripa je prepolovila jato perutnine, nekoliko se je zmanjšalo tudi število kuncev in golobov. Perutnino so poklali predvsem tisti, ki so jo gojili na prostem in ob pojavu ptičje gripe niso imeli za to primernega ograjenega prostora.

Kranj – Na Gorenjskem lani in predlani zaradi pojava ptičje gripe ni bilo razstave malih živali, letos bo spet, v Vrtnem centru Sloga na Primskovem jo bo ta konec tedna pripravilo Društvo gojiteljev malih živali Kranj, ki ga vodi Marko Košica iz Šutne. Razstava bo v petek in v soboto odprta od devetih do sedmih zvečer, v nedeljo pa od devetih do štirih popoldne. Petdeset gojiteljev iz društev Kranj, Jesenice, Kamnik-Domžale-Mengeš in Ljubljana–Moste-Polje bo na ogled »postavilo« okoli 440 malih živali, od tega 150 kuncev, 140 »primerkov« perutnine in 150 golobov različnih pasem in barv, izmed katerih bodo sodniki izbrali prvake pasem in barv in pri vsaki vrsti še najlepše živali. In kaj je posebnost letošnje razstave? Obiskovalci bodo lahko videli štiri tuluške gosi, potomke gosaka, s katerim je gojitelj in podpredsednik kranjskega društva Stane Korošec iz Orehovelj osvojil naslov evropskega prvaka, pa tudi nekatere avtohtone slovenske pasme, kot so golob slovenski beloglavček, štajerska kokoš in slovenski kunec, ki je v Sloveniji vse bolj redek.

 

Kot je povedal Stane Korošec, zanimanje za gojenje pasemskih malih živali upada, še zlasti med mladimi. Kranjsko društvo je pred petimi leti štelo okrog osemdeset članov, zdaj jih ima le še petdeset. Med člani prevladujejo starejši od petinpetdeset let, le šest je starih manj kot trideset let. »Če se bo tako nadaljevalo, se bo število v naslednjih petih letih še prepolovilo,« napoveduje Stane Korošec in poudarja, da je za upad članstva več razlogov: podražitev hrane za male živali, pomanjkanje časa za to dejavnost in tudi majhna družbena podpora.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 24. december 2020 / 15:26

Prepoved pirotehnike

Kranj – Pred vsakimi božično-novoletnimi prazniki se vrstijo pozivi k neuporabi ali vsaj obzirni in varni uporabi pirotehničnih sredstev. Letos ti niso potrebni, saj je vlada v luči zajezitve epide...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:25

Poletna muzejska noč bo športno-plezalna

Mojstrana – Letošnja Poletna muzejska noč v soboto, 18. junija, bo športno-plezalno obarvana, so sporočili iz Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Od 16. do 20. ure boste plezali na plezalne...

Jesenice / četrtek, 16. junij 2022 / 17:24

Dve novi pohodniški poti

V sklopu projekta Pohodniške poti v občini Jesenice so uredili dve novi poti, in sicer Koroška Bela–Malnež in Koroška Bela–Potoki.

Gorje / četrtek, 16. junij 2022 / 17:22

Obravnavali predlog občine

Zgornje Gorje – Gorjanski svetniki so na junijski redni seji obravnavali in po prvem branju sprejeli predlog odloka o pogojih za podelitev koncesije za žičniške naprave na Zatrniku, ki ga je Občina...

Kranjska Gora / četrtek, 16. junij 2022 / 17:20

Festival Goroventure

Mojstrana – V Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani bo od 22. do 26. junija potekal tradicionalni festival Goroventure, in to znova »v živo«. Kot so povedali v muzeju, bodo letos program razširi...

Nasveti / četrtek, 16. junij 2022 / 17:18

Pita in testenine z dimljenim lososom

Za pripravo poletne pite potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 sira feta, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origa...