Zamesimo domač kruh!

Poiskali smo nekaj receptov za pripravo domačega kruha in peciva.

Domači kruh

Sestavine: 75 dag moke, 25 g svežega kvasa, 2 čajni žlički sladkorja, 3 čajne žličke soli, približno 0,5 l mlačne vode, 1 jedilna žlica olja

Priprava: v skodelico nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in malo mlačne vode. Premešamo in pustimo, da kvasec vzhaja. V skledi zmešamo moko, žličko sladkorja in sol. V sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo olje in kvasec, malo premešamo in dolijemo mlačno vodo. Z električnim mešalcem testo gnetemo toliko časa, da dobimo elastično testo, ki samo odstopi od sklede. Nato ga še ročno pognetemo v obliko hlebčka in pustimo vzhajati, da naraste na dvojno količino. Ko je dovolj vzhajano, ga stresemo na pomokano površino in še enkrat na roke dobro pregnetemo. Položimo ga v pekač in postavimo na toplo, da testo še enkrat vzhaja. Vzhajano testo postavimo v ogreto pečico na srednjo rešetko in 15 minut pečemo pri temperaturi 220 stopinj, nato pa še 20 minut na 200 stopinj Celzija.

Primorska pinca

Sestavine: 40 g kvasa, 100 g sladkorja, 500 g moke, 4 dl mleka, 8 rumenjakov, limonina lupina, koriander, janež, 1 žlica ruma, 1 žlica kisle smetane, 100 g margarine

Priprava: v posodi zmešamo kvas, dodamo žlico sladkorja, malo moke in približno pol decilitra mlačnega mleka. Vse dobro premešamo in pustimo vzhajati približno pol ure. Moko presejemo in ji dodamo vzhajano zmes. 7 rumenjakov in sladkor penasto zmešamo, dodamo malo limonine lupinice, malo koriandra, malo janeža, rum, kislo smetano in zmehčano margarino. Prilijemo še preostalo mleko in dobro premešamo. Vse skupaj dodamo k moki s kvasom. Dobro pregnetemo, da nastane gladko testo. Testo nato pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajano testo razdelimo na tri dele in vsak del oblikujemo v hlebček. Hlebčke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Nato hlebčke pokrijemo in pustimo vzhajati še približno pol ure. Premažemo jih s rumenjakom in od sredine navzven naredimo tri zareze. Pečemo 45 min na 180 stopinj Celzija.

Čebulni kruh

Sestavine: 30 g kvasa, 500 g moke, 1 žlica sladkorja, 3 dl vode, 100 g čebule, 1 dl olja, 200 g ržene moke, sol, 1 rumenjak

Priprava: v manjšo skledo damo kvas, dodamo mu žličko moke, žličko sladkorja in malo mlačne vode. Dobiti moramo gosto maso. Skledo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem 15 minut. Čebulo olupimo in sesekljamo. Prepražimo jo na žlici olja. V skledo damo obe moki, prepraženo čebulo, kvasec, olje, sol in toliko mlačne vode, da dobimo gladko testo. Testo rahlo pomokamo, pokrijemo in pustimo vzhajati približno pol ure, da se testo podvoji. Testo še enkrat zgnetemo, oblikujemo ga v hlebec in ga položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati še 20 minut. Testo nato premažemo z rumenjakom. Na vrhu z nožem zarežemo tri črte. Kruh pečemo eno uro na 180 stopinj Celzija.

Lepinja

Sestavine: 450 g moke, 2 dl jogurta, kvas, sol, sladkor, olje, voda

Priprava: moko stresemo v plastično posodo in ji dodamo kvas. Dodamo sol, sladkor, malo olja, jogurt in vodo. Testo dobro zgnetemo in pustimo vzhajati na toplem približno pol ure. Vzhajano testo pregnetemo in dodamo še toliko moke, da se testo ne lepi. Testo razdelimo na štiri dele. Vsako kepo razvaljamo v tanek krog. Lepinje položimo na peki papir in pečemo približno 15 minut na 200 stopinj Celzija. Nasvet: pri gnetenju testa lahko uporabimo tudi mešalnik. Lepinja lahko vzhaja tudi v rahlo ogreti pečici.

Mlečni kruh

Sestavine: 30 g kvasa, 80 g sladkorja, 500 g moke, 3 dl mleka, 80 g masla, 2 rumenjaka, 10 g soli, limonina lupina, 1 jajce za premaz

Priprava: v manjšo skledo zdrobimo kvas. Dodamo mu žlico sladkorja in žlico moke. Prilijemo pol decilitra mlačnega mleka. Skledo pokrijemo in pustimo vzhajati 15 min. V ponvi stopimo maslo. Stopljeno maslo nato nekoliko ohladimo. Dodamo mu sladkor, rumenjake, sol in limonino lupino. V skledo stresemo moko in ji dodamo maslo z drugimi sestavinami. Dodamo še vzhajan kvasec in preostalo mleko. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo. Testo pomokamo, pokrijemo in pustimo vzhajati približno pol ure, da se podvoji. Nato testo še enkrat pregnetemo, ga oblikujemo v hlebec in položimo na pekač, obložen se papirjem za peko. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati še 20 min. Testo premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo eno uro na 180 stopinj Celzija.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 2. avgust 2018 / 11:00

Tanja odgovarja

Draga Tanja, sem v dvomih in lepo vas prosim za pomoč. Počutim se izgubljeno, ker ne najdem izhoda. Je to, kar se mi dogaja, res ljubezen ali si le domišljam? Hvala vam za odgovor.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 23. januar 2009 / 07:00

V Elanu odpuščajo

Kljub temu da je bilo obljubljeno vnovično preverjanje potrebe, da odpustijo 180 delavcev, se to ni zgodilo.

Jesenice / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Zdravijo fanta z gnojnim meningitisom

V Bolnišnici Jesenice zdravijo sedmošolca, ki je zbolel za gnojnim meningitisom.

Kronika / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Šef varnostnikov na sodišču

Nekdanji direktor Varnosti Kranj Marko Gaber je obtožen zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Neupravičeno naj bi si pridobil čez dvesto tisoč evrov.

Prosti čas / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Slovenka leta je Neža Maurer

Tokratna prireditev Slovenka leta ni zadostila samo nečimrnosti slovenskega okusa, temveč potešila tudi lakoto intelektualcev, se dotaknila recesije, aktualnih tem, na prefinjen način združila hu...

Gospodarstvo / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Se za Elan zanimajo Rusi?

Neuradno se je izvedelo, da se Rusi zanimajo za Elan Ski, medtem ko v Skimarju nadaljujejo postopke odpuščanja delavcev.