Kumina

Kumina je aromatična enoletna ali dvoletna rastlina, ki zraste do meter visoko. Iz njenih cvetov se razvijejo temno rjava, podolgovata, 4 do 5 milimetrov dolga, srpasto upognjena semena, ki jih v kuhinji uporabljamo kot začimbo.

Velja za najstarejšo evropsko začimbo, saj so v Švici semena našli v pet tisoč let starih arheoloških najdiščih, še prej pa so jo uporabljali v Egiptu, od koder tudi izvira. Pri nas jo je možno najti samoniklo v naravi ali pa jo gojimo doma na vrtu. Cele rastline med jutranjo ali večerno roso trgamo julija in avgusta. Semena se v petih dneh popolnoma posušijo in dozorijo, lahko pa jih posušimo tudi v pečici. V prehrani največ uporabljamo posušena semena, ki jih ponavadi zmeljemo ali stremo zaradi neprijetnega grizljanja. Cela ali že zmleta semena lahko kupimo skoraj v vsaki trgovini, v dobro zaprti posodi pa se ohranijo tudi po več let. Kumina ima značilen močan, sladek, nekoliko oster ter za spoznanje grenak okus, z njo začinimo težje prebavljive jedi, kot so svinjina, zelje, golaževa juha, pikantne enolončnice vseh vrst, omake in krompirjeve jedi. Veliko svetovnih kuhinj jo je vzela za svojo. Vzemimo samo maroško, špansko, indijsko, tajsko, vzhodno kuhinjo in portugalsko, kjer se kumina pojavlja v neštetih različicah. Zelo pogosta je v mehiški kuhinji, dodajamo jo lahko tudi jagnjetini, marinadam za žar, kot začimba pa je zelo priljubljena tudi pri slanem pecivu ali kruhu. Kumina ima zelo izrazit okus, zato dodajamo ostale začimbe le v majhnih količinah. Mlade kuminove lističe pripravljamo kot prikuho, kuminov koren pa pripravljamo tudi kot zelenjavo.

Zeljna solata s piščancem, papriko in kumino

Za 5 oseb potrebujemo: 1 rdečo in 1 zeleno papriko, 1 čebulo, pol večje bele ali rdeče glave zelja, 30 dag piščančjih prsi, 1 navaden jogurt, 3 žlice jabolčnega kisa, pol žličke mlete kumine, sol in sveže mlet poper.

Piščančje prsi solite in jih v ponvi specite ter jih pustite, da se ohladijo. Oprani papriki narežite na trakove, zelje narežite čim tanjše ter ga takoj posolite, čebulo narežite na kolobarje in vse skupaj zmešajte. Na krožnik naložite zelenjavo, nanjo naložite na trakove narezana piščančje prsi in prelijte s prelivom, ki ga pripravite iz jogurta, kisa, kumine, soli in popra.

Gratiniran krompir s kumino

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg kuhanega krompirja, 1 strok česna, 1 žlico masla, 15 dag naribanega poljubnega sira, sol, sveže mleti poper, 1 žličko mlete kumine, 0,5 l sladke smetane, 2 dl mleka in 2 rumenjaka.

Krompir olupite in ga narežite na tanke rezine. Ognjevaren keramični ali stekleni pekač namastite z maslom in ga obsujte s sesekljanim česnom. Tretjino krompirja položite v pekač, začinite s soljo, kumino in poprom ter potresite s tretjino sira. Prekrijte z naslednjo tretjino krompirja in postopek nadaljujte, dokler ne porabite vsega sira in krompirja. Zmešajte sladko smetano, mleko in rumenjaka ter preliv enakomerno prelijte po krompirju. Pecite 40 minut v na 150 stopinj Celzija ogreti pečici, nato temperaturo pečice zvišajte na 220 stopinj Celzija in površino v 15 minutah zlato rjavo zapecite. Jed lahko postrežete samostojno ali pa kot prilogo k na žaru pečenemu mesu.

Pečena svinjska krača z medom, kumino in kislim zeljem

Za 4 osebe potrebujemo: 2 svinjski krači, 1 čebulo, 2 žlici medu, 3 žlice olja, 1 žlico jabolčnega kisa, 1 žlico sojine omake, 1 žličko mlete kumine, sol, sveže mlet poper, 1 kg kislega zelja in 2 dl mesne juhe za zalivanje.

Svinjski krači solite in popoprajte. Med zmešajte z oljem, kisom, kumino in sojino omako ter s tem premažite krači. Nato krači posujte še s sesekljano čebulo in jih postavite za nekaj ur v hladilnik. Kislo zelje naložite na pekač in vanj položite krači skupaj z marinado. Postavite v na 180 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite eno uro in pol. Vmes krači večkrat prelijte z juho. Nazadnje krači narežite na kose in jih postrezite s sočnim zeljem, ki je nastalo med peko in poljubnim krompirjem.

Goveji file s čebulo in kumino

Za 2 osebi potrebujemo:, 2 zrezka iz govejega fileja težka po 20 dag, 20 dag čebule, 1 žlico olja, 5 dag, masla, pol žličke mlete kumine, 1 dl sladke smetane, sol in sveže mlet poper.

V ponvi na olju z obeh strani poljubno opecite soljeno in popoprano meso. Postavite ga na ogret krožnik in ga hranite na toplem. V ponev dodajte maslo in na njem spražite na tanke rezine narezano čebulo skupaj s kumino. Vse skupaj rahlo solite in popoprajte ter zalijte s sladko smetano. Dobro prevrite in obložite meso ter postrezite s solato in pire krompirjem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Komenda / sreda, 27. julij 2016 / 14:49

Iz čistilne naprave v razbremenilnik

Komenda – V Komendi nameravajo obstoječo čistilno napravo preurediti v razbremenilnik, za kar že zbirajo nezavezujoče ponudbe. »Obstoječa čistilna naprava v Komendi, ki kot prava čistilna naprava n...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 23. april 2012 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Domžalski slamniki

Pred nami so topli meseci in pred sončnimi žarki se bomo zaščitili s kremami, lahnimi oblačili, čepicami in slamniki. Pri delu na polju in žetvi so se naši predniki...

GG Plus / ponedeljek, 23. april 2012 / 07:00

V imenu ljudstva (1)

Spominjam se usod izpred nekaj desetletij. Takrat smo imeli Slovenci še veliko nerazčiščenih zgodb z različnimi mejniki, ki so generacijam 'pili kri' in jim niso dal...

Humor / ponedeljek, 23. april 2012 / 07:00

Slavka, slavke, slavki, slavko ...

Kot smo izvedeli, je bilo v sredo na slavki okrog 100 tisoč Slovencev in Slovenk.

GG Plus / ponedeljek, 23. april 2012 / 07:00

Ključna je izmenjava znanja in sposobnosti

Na Gorenjskem se je v okviru svojega obiska v Sloveniji mudila direktorica evropskih zadev za evro območje in enotni trg znotraj britanske vlade Vikki Dean. Na Bledu se je kot slavnostna govornica ude...

Zanimivosti / ponedeljek, 23. april 2012 / 07:00

Vrt na balkonu in terasi

V Biotehniškem centru Naklo so pripravili Dan odprtih vrat, ki je bil za obiskovalce tako predstavitvenega kot tudi izobraževalnega značaja.