Silva Potočnik s krompirjevim kruhom v rokah

Kruh naredi roka in ne moka

Silva Potočnik z Brezij je na Koroški pokušnji kruhov prejela zlato priznanje za krompirjev kruh.

Včasih so na kmetih pekli krompirjev kruh zato, da so »šparali« pšenično moko, danes je specialiteta, ki jo prodajajo tudi nekatere pekarne.

Brezje – Zbornica za kmetijstvo in gozdarstvo na Koroškem in Deželno združenje za neposredno prodajo kmetijskih izdelkov sta pred nedavnim v okviru dneva potrošnikov koroške zbornice pripravila v nakupovalnem centru City Arkaden v Celovcu četrto Koroško pokušnjo kruhov. Strokovnjaki za ocenjevanje kruha so poskusili različne vrste kmečkega kruha, ki ga je na ocenjevanje dalo enaintrideset kmetov in kmečkih gospodinj z avstrijske Koroške in deset iz Slovenije. Komisija je ocenjevala obliko, zunanji izgled, skorjo, površino, sredico, žvečljivost, vonj in okus kruha. Podelila je pet zlatih priznanj, v skupini specialnega kruha je zlato za krompirjev kruh kot edina prejela Silva Potočnik z Brezij, ki je poleg tega dobila še srebrno priznanje za sadni kruh. Za krompirjev kruh je prejela čisto petico, pri sadnem kruhu pa so ocenjevalci imeli le to pripombo, da je nekoliko neenakomerno zapečen. Z Gorenjskega je na pokušnji sodelovala še Jerca Oman iz Rateč, ki si je za kmečki kruh prislužila bronasto priznanje.

 

Na Potočniki kmetiji se ukvarjajo z ekološkim kmetovanjem, največ pridelujejo žita in zelenjavo, pripravljajo pa tudi delavnice, v katerih otroci iz vrtcev in šole s prilagojenim programom sodelujejo pri različnih kmečkih in gospodinjskih opravilih - trgajo in luščijo fižol, ličkajo koruzo, meljejo koruzno moko, pečejo palačinke in podobno. »Kruha ne prodajam, pečem ga le za domače potrebe in za kakšno pokušnjo,« je dejala Silva in dodala, da so jo v Celovcu spraševali tudi po receptu za krompirjev kruh. »Tega jim nisem hotela izdati, vsaka gospodinja ima kakšno kuharsko skrivnost, še vedno pa velja, da kruha ne naredi moka, ampak roka.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 27. november 2016 / 14:23

Čistoča javnih stranišč

19. novembra smo obeležili svetovni dan stranišč. Po podatkih Statističnega urada je pri nas še leta 1971 dostop do notranjega stranišča v stanovanju imelo le 54 odstotkov ljudi, danes pa...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 22. julij 2021 / 16:46

Milo, da bi ga kar pojedel

Gabrijela Jan Sefić in Almir Sefić z Dovjega sta iz ljubezni do naravnih mil in naravne kozmetike leta 2009 začela pisati svojo poslovno pot.

Kamnik / četrtek, 22. julij 2021 / 16:40

Po Veliki planini kar iz doline

Velika planina vsako leto privabi več obiskovalcev. Ti se nanjo podajo z nihalko, peš ali z avtom do Rakovih Ravni, a na Zavodu za turizem in šport Kamnik so stopili v korak s časom in del kulturne de...

Gorenjska / četrtek, 22. julij 2021 / 16:36

S prihodnjim tednom PCT pogoj nujen za udeležbo na dogodkih in shodih, skrajšana veljavnost negativnih testov

Ljubljana – Od ponedeljka bo pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) veljal za udeležbo na dogodkih in shodih, je danes določila vlada. Organizatorji dogodkov oz. shodov bodo dolžni preverjat...

Nasveti / četrtek, 22. julij 2021 / 16:06

Sredi moje spalnice

Zgodb, ki jih piše življenje, je vsak dan več, ne manj. Veliko je k temu, da so se začeli odpirati tudi tisti, ki se morda ne bi nikoli, pomagala »koronska karantena«. Življenje med štirimi stenami...

Domžale / četrtek, 22. julij 2021 / 16:05

Prenovljena vstopna točka na Šumberk

Domžale – Občina Domžale je na zahodnem delu hriba med cesto Pod hribom in prostori Kinološkega društva Domžale prenovila vstopno točko, ki vodi proti gozdi učni poti na Šumberk. Ohranili so obstoj...