Kruh naredi roka in ne moka
Silva Potočnik z Brezij je na Koroški pokušnji kruhov prejela zlato priznanje za krompirjev kruh.
Brezje – Zbornica za kmetijstvo in gozdarstvo na Koroškem in Deželno združenje za neposredno prodajo kmetijskih izdelkov sta pred nedavnim v okviru dneva potrošnikov koroške zbornice pripravila v nakupovalnem centru City Arkaden v Celovcu četrto Koroško pokušnjo kruhov. Strokovnjaki za ocenjevanje kruha so poskusili različne vrste kmečkega kruha, ki ga je na ocenjevanje dalo enaintrideset kmetov in kmečkih gospodinj z avstrijske Koroške in deset iz Slovenije. Komisija je ocenjevala obliko, zunanji izgled, skorjo, površino, sredico, žvečljivost, vonj in okus kruha. Podelila je pet zlatih priznanj, v skupini specialnega kruha je zlato za krompirjev kruh kot edina prejela Silva Potočnik z Brezij, ki je poleg tega dobila še srebrno priznanje za sadni kruh. Za krompirjev kruh je prejela čisto petico, pri sadnem kruhu pa so ocenjevalci imeli le to pripombo, da je nekoliko neenakomerno zapečen. Z Gorenjskega je na pokušnji sodelovala še Jerca Oman iz Rateč, ki si je za kmečki kruh prislužila bronasto priznanje.
Na Potočniki kmetiji se ukvarjajo z ekološkim kmetovanjem, največ pridelujejo žita in zelenjavo, pripravljajo pa tudi delavnice, v katerih otroci iz vrtcev in šole s prilagojenim programom sodelujejo pri različnih kmečkih in gospodinjskih opravilih - trgajo in luščijo fižol, ličkajo koruzo, meljejo koruzno moko, pečejo palačinke in podobno. »Kruha ne prodajam, pečem ga le za domače potrebe in za kakšno pokušnjo,« je dejala Silva in dodala, da so jo v Celovcu spraševali tudi po receptu za krompirjev kruh. »Tega jim nisem hotela izdati, vsaka gospodinja ima kakšno kuharsko skrivnost, še vedno pa velja, da kruha ne naredi moka, ampak roka.«