Blaž Rink, Luka Jezeršek, Ana Šuštaršič in Janez Bratovž

Nominator 273

Čeprav naj bi dan po volitvah izmenjavali mnenja o Zmagu in voljenih, se zbrana druščina na Zgornjem Brniku na Dvoru Jezeršek - Brnik 1786 ni zbrala zaradi "čvekanja" o njih.

Niti nismo o štrucah Janeza Janše. Je pa izračun »resnega« ekonomista opozoril, da je manipulacija z omenjenimi trinajst tisoč tonami le politično obmetavanje z drobtinami. Ste preračunali, da je to na leto šest kilogramov in pol na prebivalca ali slabih osemnajst gramov na dan? Zbrali smo se »le« zaradi vrhunske kulinarike. Oboje je zelo resen posel za dve družinski podjetji, novogoriško družbo Nimrod Mira Hladeta ter Hišo dobrih vin Jožeta Koželja iz Most pri Komendi. Dvor Francija Jezerška pa je bil tokrat epicenter strokovnega, kulinarično-vinskega pretresa mnenj in znanja. Vse skupaj je spretno povezal gastro-enološki poznavalec, sommelier Tomaž Sršen ter z veliko mero kritičnega poguma vlekel vzporednice našim vinom s predstavljenimi tujimi rdečimi konkurenti. Ob uvodnem, aperitivnem kozarcu precej aromatičnega štajerskega muškata hiše Joannes Boštjana Protnerja sta nam gostitelja predstavila njihovo delo in prodajni program. Podjetje, ki ima svoj visoko certificiran obrat za predelavo divjačinskega mesa na Trati pri Škofji Loki, je predstavil kleni Bric na Gorenjskem Miro Hlade. Po trinajstih podjetnih letih dela z divjačino Hladetovi iz Kojskega dokazujejo, da se iz Goriških Brd da uspeti tudi brez vina. Pogovor o divjadi in uporabi ter predelavi uplenjenega mesa je tema, ki je še kako zanimiva in zagotovo sodi v naš prostor tudi zaradi zgodovinskega izročila. Številke kažejo, da smo pri porabi divjačinskega mesa na evropskem repu, z optimizmom pa navdajajo podatki, da je letna rast porabe vsaj dvajsetodstotna. Prvi partnerji Mira Hladeta v poslu so gozdarji in lovci. Prav, gre lahko tudi v drugačnem zaporedju. Predsednik Lovske zveze Slovenije Bogdan Mahne, vabilu sta se odzvala z Andrejem Kermavnarjem, direktorjem Zavoda za gozdove, je opremljen s številkami dokazoval, da je lov za skoraj dvajset tisoč članov, združenih v 415 družin, najprej stroka in šele potem lovski užitek in »nagon«. Na Slovenskem se upleni dobrih devetsto ton divjadi, od katerih petsto ton odkupijo lovci sami. Preostali odkup gre na trg, katerega skoraj osemdeset odstotkov obvladuje Nimrod, ki se nam je tokrat predstavil še z novo grafično podobo. Tri barve, rdeča, rumena in zelena v stiliziranem Triglavu, pripovedujejo o njihovi zavesti. Zemlja, sonce in zelena narava. Z novim znakom želijo postati prepoznavni na evropskem trgu, kamor izvažajo vse večji del mesnih dobrot. Da so jelen, divji pujs in srna res dobrote, so dokazali štirje kuharski mojstri, tokrat združeni v Jezerškovi kuhinji. S carpacciom si je aplavz zaslužil kuharski »frik« Janez Brazovž, imenovan JB. V kuhinji mu je pomagala kar domača, Jezerškova ekipa. Ob šefu Luku kuharica Ana Šuštaršič in kuhar Blaž Rink, predstavili so se s četrtim krožnikom, srninim hrbtom v vinskem šadoju. JB je v sredo »superiorno« nastopil še v Rovinju na mednarodnem kuharskem tekmovanju za zlati tartuf, kjer ga je spremljala Sutorjeva »Burja«. Čestitke!

Gredo pa ravno tako še dvema mojstroma divjačinske kuhinje. Virginiji Čendak iz gostišča Pod Slavnikom iz Podgorja, ki je ob pomoči hčere Suzane pripravila odličen jelenov hrbet s še boljšimi domačimi ravijoli in svežimi jurčki. Skoraj domačin Matjaž Erzar iz kranjske gostilne Pri Matičku pa je najprej pokuhal nato pa popekel ličnice divjega prašička. Mesne okuse pa smo združevali z rdečimi tujimi vini, ki sta nam jih predstavljala Koželjev sommelier, vodja tujih trgov Matej Resnik in s poznavalskimi opisi še Tomaž Sršen. Spoznali smo se čilskim carmenerjem in modrim pinotom, iz Mendoze v Argentini je dobesedno izzival rdeči mogočni malbec, iz avstralske vinske hiše avstrijskih korenin Salomon pa so nam natočili cabernet sauvignon. Tudi povabljena gostinska druščina, zbrana ob Franciju Jezeršku in njegovem sinu Juretu, se je strinjala, da so novi vinski okusi zelo zanimivi. Gostinec in odličen vinski poznavalec Miha Potočnik iz gostilne Čubr je imel tokrat že zaradi Koželjeve lokacijske, sosedske pozicije prednost. Zakonca Magdič, Jurka in Toni, oba šolana vinska okuševalca, pa se že spet veselita rojstva vnukov. Tokrat dveh. Sin Marko pričakuje drugič, čedna hčerka Jurka pa prvič. Precej zanimiv pogovor se nam je zgodil v družbi pravega kuharskega »mojstra« Andreja Kuharja, še vedno edinega Slovenca, ocenjenega z Michelinovo zvezdico, in vinskim trgovcem Jožetom Koželjem. Andrej Kuhar, dobro leto vodi kuhinjo v Vili Bled in ob tem še izobražuje v Savini PS Turizem, je bil kulinarično pozitivno kritičen. Jože Koželj, zastopa in prodaja 81 slovenskih vinarjev in 15 tujih, pa odslej trgu ponuja velik izziv. Tudi cenovni. Mi pa smo ob zaključku svoj okus in toleranco izzvali s tradicionalno orehovo potico, ki nam jo je postregel šef Dvora Luka Jezeršek, ob njej so nam ponudili prav tako tradicionalni portovec. Deset- in dvajsetletnika. Vrhunsko. Brez dvoma! Spet nov in potreben korak v gastro-enološki zgodbi. Bravo!

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 23. december 2010 / 07:00

Nekatere delnice še nižje kot pred dvema letoma

Najbolj so "potonile" delnice Istrabenza, Intereurope, Pivovarne Laško in Save Kranj.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 27. april 2018 / 20:58

Prevare

»Kadar sem se zazrla v polno steklenico pelinkovca, sem pozabila na grozljivo izkušnjo, ki me je popeljala na rob smrti. O operaciji, ki mi je rešila življenje, tudi Leonu nisem pripovedov...

Gospodarstvo / petek, 27. april 2018 / 20:56

Denar za posodobitve namakalnih sistemov

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo razpis za naložbe v tehnološke posodobitve namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom. S finančnimi podporami v skupn...

Gospodarstvo / petek, 27. april 2018 / 20:55

Na Brdu od divjadi največ damjakov

Kranj – V Gorenjskem lovsko upravljavskem območju je tudi lovišče s posebnim namenom Brdo pri Kranju, ki je tudi edino ograjeno lovišče v Sloveniji. Na Brdu je od divjadi največ damjakov, lani so n...

Šport / petek, 27. april 2018 / 20:55

Mladi vaterpolisti Triglava so prvaki

Kranj – Kranjski olimpijski bazen je bil prejšnjo nedeljo prizorišče zaključnih bojev državnega prvenstva za vaterpoliste do 13. leta starosti. Na tekmovanje so se uvrstili vaterpolisti AVK Triglav...

Gospodarstvo / petek, 27. april 2018 / 20:53

Mladi nočejo čakati na kavču

Dvajset mladih Gorenjcev se je v okviru projekta Model M Slovenija usposabljalo, kako inovativno najti zaposlitev ali si ustvariti lastno.