Recepti
Ajdova kaša z gobami
1 kg ajdove kaše, sol, 8 dag maščobe, 1 čebula, 10 dag suhih ali 0,5 kg svežih gob, peteršilj, poper, kisla smetana.
Ajdovo kašo skuhamo in osolimo. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in namočene ožete suhe gobe. Če so gobe sveže, jih zrežemo na lističe. Ob koncu praženja primešamo sesekljan peteršilj. Dodamo kuhano in odcejeno kašo. Popramo in primešamo kislo smetano.
Fižol z gobami
1 kg fižola, sol, 8 dag maščobe, 1 čebula, 10 dag suhih ali 0,5 kg svežih gob, peteršilj, 4 dag moke, poper, kisla smetana.
Fižol skuhamo in ga nazadnje osolimo. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in namočene ožete suhe gobe. Če so gobe sveže, jih zrežemo na lističe. Ob koncu praženja primešamo sesekljan peteršilj. Ko se sok posuši in maščoba izstopi, pomokamo, še malo popražimo, zalijemo s fižolovko in gladko razkuhamo. Primešamo odcejen fižol in vodo po potrebi. Jed posolimo, popopramo in kuhamo še kakšne četrt ure. Na koncu primešamo kislo smetano.