Pastinak

Pastinak je korenasta zelenjava, vzgojena s križanjem korenčka in peteršilja. Pravzaprav je nekakšno korenje z okusom po peteršilju ali zelo debel peteršilj z okusom po korenju.

Pastinak je bil včasih po Evropi zelo razširjen, celo tako, da je ponekod podobno kot repa pomenil vsakdanjo hrano. Z njim so hranili tudi živino in Italijani še danes z njim hranijo svinje za najboljši pršut. Danes je pastinak razširjen le še v Veliki Britaniji, drugod pa nima prav velike veljave, čeprav gre za zelo zanimivo vrsto zelenjave. Po videzu je še najbolj podoben peteršilju, le da ima malce bolj repnim podobne liste in debelejši koren. V prodaji ga dobimo zelo poredko, ni pa težko priti do semen in ga gojiti na domačem vrtu. Korene lahko več tednov hranimo v dobro zaprti posodi ali vrečki ter v hladilniku, najdlje pa se ohranijo v kleti zasuti z mivko kakor vse korenovke. Če ga gojimo doma, ga je najbolje pustiti kar v zemlji in ga po potrebi tudi pozimi izkopavamo. Pripravljamo ga lahko na številne načine. Surovega lahko uporabimo za solate, zelo okusen je tudi v močnih juhah in enolončnicah. Kot priloga je okusen v kombinaciji s paradižnikom, gobami in krompirjem. Zelo dobro se obnese v zimskih zelenjavnih juhah, sušenega lahko zmeljemo v moko in uporabimo za kruh, Angleži pa se zabavajo celo s takimi posebnostmi kot so pastinakovo vino, pivo, žganje in pecivo.

Pastinakova juha s piščancem in luštrekom

Za 5 oseb potrebujemo: 5 dag masla, 2 čebuli, 50 dag pastinakove korenine, 30 dag piščančjih prsi brez kosti, 1 l vode ali mesne juhe, 1 žlico sesekljanega luštreka, sol in sveže mleti poper.

V večji kozici stopite maslo in na njem na majhnem ognju počasi prepražite sesekljani čebuli, daporumenita. Dodajte očiščen in na drobno nariban pastinak, na kocke narezane piščančje prsi ter zalijte z juho ali vodo in pustite, da zavre. Dodajte luštrek, solite ter popoprajte po okusu in kuhajte približno 20 minut, da se pastinak zmehča.

Rižota pastinaka in korenja s kalčki

Za 5 oseb potrebujemo: 1 večjo čebulo, 30 dag pastinakove korenine, 30 dag korenja, 2 žlici oljčnega olja, 40 dag arborio riža za rižote, 3 dl belega, vina, 8 dl vode, 10 dag sveže naribanega parmezana, 5 dag masla, 20 dag mešanih kalčkov, sol in sveže mleti poper.

Na oljčnem olju pražite sesekljano čebulo. Dodajte oprano in na kocke narezano korenje in pastinak, vse skupaj pražite še nekaj minut ter dodajte riž. Zalijte z vinom in pustite, da ga riž vpije. Znižajte temperaturo in postopoma dolivajte vodo, dokler je vse ne porabite. Vmes večkrat premešajte. Ko postane rižota gosta in je riž kuhan al dente, primešajte še nariban parmezan, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite in takoj postrezite potreseno z opranimi kalčki.

Rezine purana s pastinakom in porom

Za 5 oseb potrebujemo: 80 dag puranjih prsi, sol, sveže mleti poper, 3 žlice olja, 5 dag masla, 30 dag pastinakove korenine, 20 dag pora, 1 dl mesne juhe ali vode, 4 žlice kisle smetane, 1 žlico drobno narezanega drobnjaka.

Puranje prsi narežite na 5 centimetrov dolge trakove in jih posolite ter popoprajte. Na segretem olju jih hrustljavo prepražite in jih stresite na cedilo, da se olje odteče. V posodo dodajte maslo in očiščena ter na tanke trakove narezan por in pastinakovo korenino. Dobro prepražite, zalijte z mesno juho ali vodo, pokrijte in v nekaj minutah zdušite al dente. Primešajte kislo smetano, puranje rezine, prevrite, potresite z drobnjakom in postrezite z dušenim rižem ali s testeninami.

Telečji frikase z jurčki in pastinakom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg teletine brez kosti, 1 sesekljano čebulo, 3 žlice masla, 20 dag pastinakove korenine, 1 žličko moke, 1 dl suhega belega vina, 1 dl kokošje juhe, 20 dag svežih jurčkov, 0,5 dl sladke smetane, 1 žličko sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Teletino narežite na manjše kose ter jo solite in popoprajte. V kozici razpustite maslo in na njem podušite sesekljano čebulo, da postekleni. Dodajte na trakove narezan, očiščen pastinak in kose teletine, pomokajte ter zalijte z vinom in juho. Pokrijte in dušite 10 minut. Dodajte očiščene in drobno narezane jurčke in sladko smetano ter dušite še 10 minut. Po potrebi solite, posujte s sesekljanim peteršiljem ter takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / petek, 9. maj 2014 / 09:36

Vikend aktivnih doživetij v Udin borštu

Udin boršt lahko doživite na prav poseben način že ta vikend z vodenimi pohodi, pravljičnim in literarnim večerom v rokovnjaškem taboru, malo šolo ribištva, tradicionalnim finfranjem ...

Objavljeno na isti dan


Komenda / petek, 20. november 2009 / 07:00

Odprli prva modularna vrtca

V Škofji Loki so včeraj slovesno odprli prvi modularni vrtec na Gorenjskem. Tudi v Komendi od ponedeljka deluje štirioddelčni modularni vrtec.

Prosti čas / petek, 20. november 2009 / 07:00

Enajsti Dorijev večer

V petek, 20. novembra, bo v Laškem enajsti Dorijev večer, na katerem bosta Kvintet Dori in Oto Pestner predstavila skupni projekt, poimenovan Skupaj po domače.

Kranj / petek, 20. november 2009 / 07:00

Na obisk samo popolnoma zdravi

Golnik – Zaradi povečanja različnih virusnih obolenj dihal in okužb s sezonsko in pandemsko gripo v Bolnišnici Golnik svetujejo vsem tistim, ki imajo hospitalizirane svojce, prij...

GG Plus / petek, 20. november 2009 / 07:00

Kronika tedna

Še enkrat o notarjevi odgovornosti Na ljubljanskem okrožnem sodišču bodo morali ponoviti sojenje zoper notarja Borisa Lepšo zaradi domnevne odškodninske odgovornosti,...

GG Plus / petek, 20. november 2009 / 07:00

Tomaž je mrtev. Naj živi Tomaž.

»/…/ Za moje pojme je Tomaž Humar junak. Ne sicer na nacionalni, pač pa na osebni, človekovi ravni. Še zlasti je lahko Tomaž Humar junak in vzor tistim Slovenkam in Slovencem, ki nad svojim življ...