Pastinak

Pastinak je korenasta zelenjava, vzgojena s križanjem korenčka in peteršilja. Pravzaprav je nekakšno korenje z okusom po peteršilju ali zelo debel peteršilj z okusom po korenju.

Pastinak je bil včasih po Evropi zelo razširjen, celo tako, da je ponekod podobno kot repa pomenil vsakdanjo hrano. Z njim so hranili tudi živino in Italijani še danes z njim hranijo svinje za najboljši pršut. Danes je pastinak razširjen le še v Veliki Britaniji, drugod pa nima prav velike veljave, čeprav gre za zelo zanimivo vrsto zelenjave. Po videzu je še najbolj podoben peteršilju, le da ima malce bolj repnim podobne liste in debelejši koren. V prodaji ga dobimo zelo poredko, ni pa težko priti do semen in ga gojiti na domačem vrtu. Korene lahko več tednov hranimo v dobro zaprti posodi ali vrečki ter v hladilniku, najdlje pa se ohranijo v kleti zasuti z mivko kakor vse korenovke. Če ga gojimo doma, ga je najbolje pustiti kar v zemlji in ga po potrebi tudi pozimi izkopavamo. Pripravljamo ga lahko na številne načine. Surovega lahko uporabimo za solate, zelo okusen je tudi v močnih juhah in enolončnicah. Kot priloga je okusen v kombinaciji s paradižnikom, gobami in krompirjem. Zelo dobro se obnese v zimskih zelenjavnih juhah, sušenega lahko zmeljemo v moko in uporabimo za kruh, Angleži pa se zabavajo celo s takimi posebnostmi kot so pastinakovo vino, pivo, žganje in pecivo.

Pastinakova juha s piščancem in luštrekom

Za 5 oseb potrebujemo: 5 dag masla, 2 čebuli, 50 dag pastinakove korenine, 30 dag piščančjih prsi brez kosti, 1 l vode ali mesne juhe, 1 žlico sesekljanega luštreka, sol in sveže mleti poper.

V večji kozici stopite maslo in na njem na majhnem ognju počasi prepražite sesekljani čebuli, daporumenita. Dodajte očiščen in na drobno nariban pastinak, na kocke narezane piščančje prsi ter zalijte z juho ali vodo in pustite, da zavre. Dodajte luštrek, solite ter popoprajte po okusu in kuhajte približno 20 minut, da se pastinak zmehča.

Rižota pastinaka in korenja s kalčki

Za 5 oseb potrebujemo: 1 večjo čebulo, 30 dag pastinakove korenine, 30 dag korenja, 2 žlici oljčnega olja, 40 dag arborio riža za rižote, 3 dl belega, vina, 8 dl vode, 10 dag sveže naribanega parmezana, 5 dag masla, 20 dag mešanih kalčkov, sol in sveže mleti poper.

Na oljčnem olju pražite sesekljano čebulo. Dodajte oprano in na kocke narezano korenje in pastinak, vse skupaj pražite še nekaj minut ter dodajte riž. Zalijte z vinom in pustite, da ga riž vpije. Znižajte temperaturo in postopoma dolivajte vodo, dokler je vse ne porabite. Vmes večkrat premešajte. Ko postane rižota gosta in je riž kuhan al dente, primešajte še nariban parmezan, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Odstavite in takoj postrezite potreseno z opranimi kalčki.

Rezine purana s pastinakom in porom

Za 5 oseb potrebujemo: 80 dag puranjih prsi, sol, sveže mleti poper, 3 žlice olja, 5 dag masla, 30 dag pastinakove korenine, 20 dag pora, 1 dl mesne juhe ali vode, 4 žlice kisle smetane, 1 žlico drobno narezanega drobnjaka.

Puranje prsi narežite na 5 centimetrov dolge trakove in jih posolite ter popoprajte. Na segretem olju jih hrustljavo prepražite in jih stresite na cedilo, da se olje odteče. V posodo dodajte maslo in očiščena ter na tanke trakove narezan por in pastinakovo korenino. Dobro prepražite, zalijte z mesno juho ali vodo, pokrijte in v nekaj minutah zdušite al dente. Primešajte kislo smetano, puranje rezine, prevrite, potresite z drobnjakom in postrezite z dušenim rižem ali s testeninami.

Telečji frikase z jurčki in pastinakom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg teletine brez kosti, 1 sesekljano čebulo, 3 žlice masla, 20 dag pastinakove korenine, 1 žličko moke, 1 dl suhega belega vina, 1 dl kokošje juhe, 20 dag svežih jurčkov, 0,5 dl sladke smetane, 1 žličko sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Teletino narežite na manjše kose ter jo solite in popoprajte. V kozici razpustite maslo in na njem podušite sesekljano čebulo, da postekleni. Dodajte na trakove narezan, očiščen pastinak in kose teletine, pomokajte ter zalijte z vinom in juho. Pokrijte in dušite 10 minut. Dodajte očiščene in drobno narezane jurčke in sladko smetano ter dušite še 10 minut. Po potrebi solite, posujte s sesekljanim peteršiljem ter takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / sreda, 1. julij 2009 / 07:00

Branili so meje v vsiljeni vojni

Na Jezerskem vrhu sta v spomin na dogodke osamosvojitvene vojne v soboto Policijsko veteransko društvo Sever Gorenjska in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo iz Kranja pripravili slovesnost...

Objavljeno na isti dan


Gorje / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

O delitvi posebna komisija

Župan Gorij Peter Torkar je imenoval komisijo, ki naj bi zbirala predloge, zahteve in mnenja o delitvi premoženja z blejsko občino.

Gospodarstvo / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

Domel se postavlja na noge

Doslej ocenjena škoda dosega 9,4 milijona evrov. Kupcev niso izgubili.

Prosti čas / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

Umrl je Toše Proeski

Za Makedonijo se je svet ustavil. Toše Proeski, njihov glasbeni ambasador, pop ikona, otrok z angelskim glasom je v sedemindvajsetem letu starosti v torek zjutraj na kraju prometne nesreče umrl. Maked...

Kranj / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

V nedeljo volimo predsednika države

V nedeljo se bodo ob sedmih zjutraj po vsej državi odprla volišča, kjer bomo državljanke in državljani volili predsednika Slovenije.

Splošno / četrtek, 18. oktober 2007 / 07:00

Planinski dnevnik

Uslužbenci Gornjesavskega muzeja Jesenice so se povzpeli na Triglav.