Dödöli

Dobrote Prekmurja

BOUG ŽEGNJAJ je nova knjiga prekmurskega kuharskega mojstra Branka Časarja, čigar delo cenijo tako strokovni kolegi kot tudi gospodinje. Časarjev način pisanja receptov odlikuje preprostost in iz njih lahko pripravi jed vsak, ki se je loti. Enostavnost in razumljiv način priprave jedi temeljita na dolgoletnih izkušnjah vodje kuhinje v pomurskih hotelih in restavracijah. Časarjeva knjiga temelji na tradicionalni prekmurski kulinariki, ki je nadgrajena in prirejena sodobnemu żivljenjskemu slogu potrošnikov.

Prekmurski bograč z divjačino (za 10 oseb)

Sestavine: 700 g govejega bočnika, 700 g divjačine, 700 g svinjskega plečeta, 1000 g čebule, 50 g česna, 10 cl olja, 50 g mlete rdeče paprike, 500 g paradižnika, 400 g sveže paprike, 1000 g krompirja, 40 cl rdečega vina (modra frankinja), lovorjev list, timijan, rožmarin, feferoni, sol, poper, kumina.

Priprava: Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo rdečo papriko in zalijemo z vodo. Dodamo na kocke narezano govedino in začimbe. Ko je govedina do polovice zdušena, dodamo na kocke narezano divjačino in svinjino. Po 15 minutah dušenja dodamo na krhlje narezan krompir in zelenjavo. Vse skupaj kuhamo do mehkega. Na koncu po potrebi zgostimo z naribanim krompirjem ali podmetom. Začinimo še z vinom in začimbami po lastnem okusu.

Mlečna ajdova juha z jurčki

Sestavine: 120 g ajdove kaše, 80 g mesnate slanine, 80 g čebule, 10 g česna, 3 cl olja, 30 g suhih jurčkov, sol, poper, lovorjev list, majaron, 20 g moke, 20 cl kisle smetane.

Priprava: Ajdovo kašo v hladni vodi splaknemo, damo v lonec in zalijemo s 3 litri vode ter začinimo s soljo, poprom, lovorovim listom in majaronom. Medtem ko se kaša kuha, mesnato slanino in čebulo narežemo na kocke. V ponev damo olje, na njem posteklenimo čebulo ter dodamo mesnato slanino in sesekljan česen. Malo prepražimo, dodamo sesekljane gobe; ki smo jih imeli pol ure namočene v vodi, premešamo in vse skupaj damo k na tri četrt kuhani kaši. Kuhamo, da se kaša zmehča, nato dodamo smetano; v kateri smo razmešali moko. Dobro prevremo, po potrebi še začinimo in postrežemo z rženim kruhom.

Prekmurska gibanica (za 12 oseb)

Sestavine za vlečeno testo: 320 g mehke moke, 2 cl olja, 20 cl mlačne vode, sol.

Sestavine za nadeve: 300 g orehov, 100 g kristalnega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 5 cl ruma; 400 g skute, 100 g kristalnega sladkorja, 80 g rozin; 500 g jabolk, 100 g kristalnega sladkorja, cimet; 200 g maka, 100 g kristalnega sladkorja, cimet; 70 cl kisle smetane, 2 jajci, 200 g margarine.

Vlečeno testo: Moko presejemo, v sredini naredimo jamico, vanjo vlijemo olje, mlačno vodo in solimo. Vse premešamo in gnetemo 10 minut. Iz testa oblikujemo hlebčke, položimo jih na pomokano desko, premažemo z oljem in pokrijemo. Pustimo počivati 30 minut, nato hlebčke položimo na pomokan prt, rahlo razvaljamo in testo razvlečemo. Razrežemo ga na kose v velikosti lončenega pekača. Pekač namažemo z margarino. Vanj damo plast testa, ga pokapljamo z margarino in pokrijemo z drugo plastjo testa. Potresemo z orehovim nadevom in pokapljamo s smetano, v kateri smo razžvrkljali jajce. Čez to položimo naslednjo krpo testa. Premažemo s skutnim nadevom in pokrijemo s testeno krpo. To potresemo z makom in pokapljamo s smetanovim pripravkom. Pokrijemo s testom in potresemo z jabolčnim nadevom, pokapljamo z margarino in smetanovim pripravkom. Vse še enkrat ponovimo. Gotova gibanica je pokrita s plastjo testa ter pokapljana z margarino in kislo smetano. Pečemo 75 minut pri temperaturi 175 stopinj Celzija.

Makov nadev: Mleti mak zmešamo s sladkorjem in cimetom.

Orehov nadev: Mletim orehom primešamo sladkor, vanilin sladkor in rum.

Skutni nadev: Skuto pretlačimo, dodamo sladkor in rozine ter dobro premešamo.

Jabolčni nadev: Jabolka olupimo in naribamo, primešamo sladkor in cimet.

 

Dödöli

Sestavine: 500 g krompirja, 60 cl vode, 300 g moke, 80 g masti, 20 cl kisle smetane, 110 g čebule, sol.

Priprava: Olupljen krompir zrežemo na lističe in damo kuhat v slano vodo. Ko je krompir kuhan, dodamo presejano moko. V sredini naredimo s kuhalnico luknjo in kuhamo približno 15 minut, nato dobro premešamo, da dobimo gladko maso.

Posebej pripravimo preliv: Na masti prepražimo narezano čebulo, zalijemo s kislo smetano in solimo. Prevremo in prelijemo po dodolih, ki smo jih nadrobili s kuhalnico in vilicami.

Medaljon po žganjarsko

Sestavine: 800 g svinjskega fileja ali stegna, 200 g suhih sliv brez koščic, 5 cl slivovke, 40 cl mesne osnove, rožmarin, sol, poper, olje.

Priprava: Iz svinjskega mesa narežemo medaljone, jih narahlo potolčemo, solimo in popopramo. V kozici segrejemo olje, medaljone opečemo, podlijemo s slivovko in prižgemo, da alkohol zgori, ker se pri tem ustvari posebna aroma. Zalijemo z mesno osnovo, dodamo oprane slive, začinimo z rožmarinom in dušimo 10 minut. Pokusimo, po potrebi dodatno začinimo in ponudimo.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / sreda, 13. junij 2012 / 07:00

Doda(t)na moč

Test: Renault Scenic Dynamique 1.6 dCi 130 Energy

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 13. december 2011 / 07:00

Otroški dodatek namesto štipendije

Nova socialna zakonodaja, ki se bo začela uporabljati s 1. januarjem, ureja tudi pravico do državne štipendije.

Šport / torek, 13. december 2011 / 07:00

Plavalci doma s tremi odličji

Brnik - Letošnje evropsko prvenstvo v plavanju v kratkih bazenih v Szczecinu se je uspešno končalo tudi za našo reprezentanco, saj so v zbirko medalj dodali še tri. Za dve srebrn...

Šport / torek, 13. december 2011 / 07:00

Einfaltova junakinja Pokljuke

Rudno polje - Na Pokljuki so bile minuli konec tedna mednarodne tekme OPA celinskega pokala v smučarskih tekih, ki so bile k nam prestavljene iz Val Gardene. Nastopilo je 235 tekačev iz pe...

Avtomobilizem / torek, 13. december 2011 / 07:00

Pionir izgublja stik s časom

Test: Renault Grand Espace dCi 175 BVA Initiale

Zanimivosti / torek, 13. december 2011 / 07:00

Novoletni direndaj letos tri dni

Društvo prijateljev mladine Šenčur bo ta konec tedna pripravilo tridnevno prednovoletno zabavo na prostem.