Sladice iz kostanja

Jeseni zadiši po kostanju. Nekateri ga najraje pečejo, spet drugi prisegajo na kuhanega. Iz kostanja pa je mogoče pripraviti tudi zanimive sladice. Nekaj receptov smo poiskali v knjigi Kuharske bukve slovenskih gospodinj.

Kostanjeva rulada

Sestavine: kilogram kuhanega kostanja, 1 margarina, sladkor po okusu, žlica ali dve kakava

Priprava: Kuhan kostanj pretlačimo. Margarino in sladkor vmešamo, dodamo kostanj in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Maso razpolovimo in v eno polovico dodamo kakav. Nato na alu folijo razgrnemo svetlo zmes, nanjo poravnamo temno, rulado zvijemo in jo damo v hladilnik. Ko se dobro ohladi, jo razrežemo na lepe rezinice.

Kostanjeve rezine

Sestavine: 4 jajca, 16 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 28 dag pretlačenega kuhanega kostanja

Priprava: Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto vmešamo. Stepemo trd sneg in ga izmenično s kostanjem dodajamo vmešanim rumenjakom. Testo vlijemo v namazan in pomokan pekač in pecivo pečemo 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ohlajenega prelijemo s čokoladno glazuro, ki jo naredimo iz 20 dag čokolade in malo masla ali olja.

Kostanjeve kroglice

Sestavine: 30 dag kuhanega kostanja, 2 žlici čokolade v prahu, malo ruma, sladkor po okusu, malo piškotnih drobtin

Priprava: Iz vseh sestavin zgnetemo gladko zmes, oblikujemo majhne kroglice, jih pomočimo v čokoladno glazuro in povaljamo v sladkorju.

Kostanjev zavitek

Sestavine: vlečeno testo, 15 dag skute, 15 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 4 jajca, osminka litra sladke smetane, pol kg kostanja

Priprava: Na razvlečeno testo namažemo nadev, ki ga pripravimo tako, da vmešamo skuto, sladkor, vaniljin sladkor, rumenjake in sladko smetano, nazadnje pa primešamo še sneg. Surov kostanj olupimo in skuhamo, ga na drobno narežemo ali zmeljemo in vmešamo med nadev. Testo zvijemo in zavitek spečemo v namaščenem pekaču.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 1. julij 2008 / 07:00

Karmen in Robi sta se poročila

Minulo soboto sta se na gradu Otočec poročila Karmen Medič in Robert Guštin iz Radovljice. Poročno slavje je potekalo v grajski restavraciji in prav nič nas ni motil Rock Otočec, ki je privabil t...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / ponedeljek, 4. september 2017 / 20:10

Cesta bo dokončana še letos

Lani začeta gradnja obvoznice mimo brniškega letališča se preveša v sklepno fazo. Cesta, ki bo omogočila razvoj letališke poslovno-logistične cone, bo končana do konca leta, a preden bo ta dokončno za...

Kronika / ponedeljek, 4. september 2017 / 19:09

Živel na veliki nogi

Kriminalisti so med preiskovanjem domnevne kriminalne dejavnosti predsednika jeseniškega motorističnega kluba Armina Mujagića ugotovili, da ima glede na uradne prihodke nadstandarden način življenja.

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. september 2017 / 18:56

Natakarji iskani, a slabo plačani

Letošnja rekordna turistična sezona se je odrazila tudi v polnih gostinskih lokalih, v katerih pa so se ob tem soočili s pomanjkanjem ustrezno usposobljenih delavcev, predvsem natakarjev in kuharjev.

Šport / ponedeljek, 4. september 2017 / 18:55

Najtežji tedni za biatlonce

Preverili smo, kako se na olimpijsko sezono pripravljajo slovenski biatlonci Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak. Slednji znova trenira po programu Uroša Velepca, trener Gregorinove in Bauerja pa...

Kultura / ponedeljek, 4. september 2017 / 18:54

Od komedije do melodrame

Novo gledališko sezono na Loškem odru bo že po tradiciji odprl domači igralski ansambel, tokrat s črno komedijo Goli pianist ali Mala nočna muzika Matjaža Zupančiča v režiji Milana Goloba. Letošnji gl...