Sladice iz kostanja

Jeseni zadiši po kostanju. Nekateri ga najraje pečejo, spet drugi prisegajo na kuhanega. Iz kostanja pa je mogoče pripraviti tudi zanimive sladice. Nekaj receptov smo poiskali v knjigi Kuharske bukve slovenskih gospodinj.

Kostanjeva rulada

Sestavine: kilogram kuhanega kostanja, 1 margarina, sladkor po okusu, žlica ali dve kakava

Priprava: Kuhan kostanj pretlačimo. Margarino in sladkor vmešamo, dodamo kostanj in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Maso razpolovimo in v eno polovico dodamo kakav. Nato na alu folijo razgrnemo svetlo zmes, nanjo poravnamo temno, rulado zvijemo in jo damo v hladilnik. Ko se dobro ohladi, jo razrežemo na lepe rezinice.

Kostanjeve rezine

Sestavine: 4 jajca, 16 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 28 dag pretlačenega kuhanega kostanja

Priprava: Rumenjake, sladkor in vanilin sladkor penasto vmešamo. Stepemo trd sneg in ga izmenično s kostanjem dodajamo vmešanim rumenjakom. Testo vlijemo v namazan in pomokan pekač in pecivo pečemo 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Ohlajenega prelijemo s čokoladno glazuro, ki jo naredimo iz 20 dag čokolade in malo masla ali olja.

Kostanjeve kroglice

Sestavine: 30 dag kuhanega kostanja, 2 žlici čokolade v prahu, malo ruma, sladkor po okusu, malo piškotnih drobtin

Priprava: Iz vseh sestavin zgnetemo gladko zmes, oblikujemo majhne kroglice, jih pomočimo v čokoladno glazuro in povaljamo v sladkorju.

Kostanjev zavitek

Sestavine: vlečeno testo, 15 dag skute, 15 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, 4 jajca, osminka litra sladke smetane, pol kg kostanja

Priprava: Na razvlečeno testo namažemo nadev, ki ga pripravimo tako, da vmešamo skuto, sladkor, vaniljin sladkor, rumenjake in sladko smetano, nazadnje pa primešamo še sneg. Surov kostanj olupimo in skuhamo, ga na drobno narežemo ali zmeljemo in vmešamo med nadev. Testo zvijemo in zavitek spečemo v namaščenem pekaču.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 11. november 2016 / 13:54

Triglav petinštiridesetič najboljši klub

Kranj – Poletna sezona tekmovanj v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji bo uradno zaključena v torek, 15. novembra, ko bo v Tržiču razglasitev rezultatov sezone s podelitvijo priznanj Smučars...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 23. januar 2009 / 07:00

V Elanu odpuščajo

Kljub temu da je bilo obljubljeno vnovično preverjanje potrebe, da odpustijo 180 delavcev, se to ni zgodilo.

Jesenice / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Zdravijo fanta z gnojnim meningitisom

V Bolnišnici Jesenice zdravijo sedmošolca, ki je zbolel za gnojnim meningitisom.

Kronika / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Šef varnostnikov na sodišču

Nekdanji direktor Varnosti Kranj Marko Gaber je obtožen zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Neupravičeno naj bi si pridobil čez dvesto tisoč evrov.

Prosti čas / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Slovenka leta je Neža Maurer

Tokratna prireditev Slovenka leta ni zadostila samo nečimrnosti slovenskega okusa, temveč potešila tudi lakoto intelektualcev, se dotaknila recesije, aktualnih tem, na prefinjen način združila hu...

Gospodarstvo / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Se za Elan zanimajo Rusi?

Neuradno se je izvedelo, da se Rusi zanimajo za Elan Ski, medtem ko v Skimarju nadaljujejo postopke odpuščanja delavcev.