Jabolko pomiri in osveži

Zdravje iz jabolk

Čeprav se zdi, da o jabolku (Malus domestica) vsi že vse vemo, ni tako. Dejansko imajo namreč še večje pozitivne lastnosti na naše dobro počutje in zdravje, kot se zavedamo.

Ukanijo tisoč in eno tegobo ... Drisko, zaprtje, krče, čir, išias, nervozo, aterosklerozo, hemoroide, kožne in bolezni zob ... Seveda, pa jih je treba pridno zobati in piti jabolčni sok, kis ali čaj.

Po jabolku kakat

Mičen in rajsko dober sadež jablane nas hrani že tisočletja. Njegova pradomovina je srednja Azija. Od tam so se drevesa in plodovi razširili drugod po svetu, tudi k nam. Grki so začeli gojiti kultivirane sorte, stari Rimljani so jih poznali že več kot trideset, danes pa naj bi jih bilo več tisoč. Največ izkušenj imamo z jonagoldom, Jjonatanom, zlatim delišesom, idaredom, galo, lonjonom, elstarom … Zdravilne učinke jabolka so spoznali že davno. Predpisoval jih je denimo že oče medicine, Hipokrat. V srednjem veku jih je močno priporočala sv. Hildegarda. Pa ne zgolj sočnih plodov, pač pa tudi cvetove in liste, ki naj bi zdravili očesne bolezni in gnali na vodo. V srednjem veku so zdravniki svojim pacientom radi postregli z modrostjo: »Po hruški lulat, po jabolku pa kakat.«

Moč narave skrita v plodu

Jabolko vsebuje več kot dvesto petdeset sestavin, ki zaokrožijo prijetno sladko kisel okus. V zrelih plodovih je veliko vitamina C, B in A ter encimov, ki imajo pomembno vlogo v dietni prehrani, zato se jabolka priporočajo denimo diabetikom. Poleg tega vsebujejo plodovi veliko celuloze, ki krepi črevesne stene, pektinov, ki ščitijo pred aterosklerozo in infarktom, taninov, ki preprečujejo driske. V njih je cela vrsta mineralnih snovi, kot so kalij, fosfor, natrij, kalcij, magnezij, železo, jod in drugi. Kalij in natrij sta pomembna za normalo delovanje živčnega sistema in krvnega obtoka. Kalij pomaga pri nižanju krvnega tlaka. Voda v plodovih ima visoko higiensko vrednost in nas odžeja, sladkorji pa so pomembni kot odličen vir energije.

Kaj zdravijo

Na kratko lahko rečemo, da jabolko deluje odvajalno in pomirjevalno, čisti kri, pomaga organizmu, da se znebi strupov, spodbuja prebavo, zdravi jetrne in ledvične bolezni, debelost, hemoroide, ekcem, trdovratne izpuščaje in mnoge druge kožne bolezni. Nadalje pospešuje izločanje sluzi iz nosu, zdravi dihala, zbija temperaturo, osvežuje in žene na vodo. Pomaga tako pri driski kot pri zaprtju. Koristno ga je uživati pri revmatizmu, protinu in aterosklerozi ali prezgodnjem staranju. Poskrbi za mladosten videz kože. Vseboval pa naj bi tudi učinkovine proti raku. V tem času se priporočajo jesenske jabolčne kure, po katerih prebavila, jetra, ledvice in krvni obtok delujejo kot novi. Uredita se tudi kronično zaprtje ali hude driske. Dva dni jejmo sami kilogram do dva nastrganih jabolk in pijemo vodo. Tretji dan začnemo dodajati malo lahke hrane.

Recepti za to in ono

Za boljše delovanje srca trikrat na dan pijemo sok iz zrelih svežih jabolk, in sicer po en kozarec pol ure pred jedjo ali uro po jedi. Blago pomirjevalo za miren sen je denimo prevretek pripravljen iz jabolčnih olupkov in oslajen z medom. Pijemo toplega trikrat na dan po skodelico. Zoper to težavo lahko pijemo tudi sok iz svežih jabolk in pomaranče, oslajen z medom ali jemo jabolka, kuhana v vinu. Proti kašlju in bronhitisu jemo pečena kisla jabolka. Proti slabokrvnosti zjutraj na tešče pojemo po eno naribano jabolko, prelito z žličko medu, sokom polovice limone in žličko drenuljinega soka. Proti hemoroidom jemo pečena jabolka in pijemo jabolčni sok, hemoroide pa obložimo s pretlačenim mesom pečenega jabolka. Hujšanje pa bo uspešno, če zjutraj na tešče spijemo kozarec vode, v katero zmešamo žličko do dve jabolčnega kisa. To delajmo dva meseca. Pomagalo pa bo tudi, če pijemo nesladkan čaj iz jabolčnih olupkov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 23. september 2011 / 07:00

Kronika tedna

Moril zaradi koristoljubja Na ljubljanskem sodišču so začeli soditi 43-letnemu Ljubljančanu Primožu Čerinu, ki naj bi 19. aprila v Dolu pri Ljubljani iz koristoljubja...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 10. november 2011 / 07:00

S torticami do sladkih nasmehov

Štiri prijateljice so ustanovile dobrodelno društvo Sladki nasmehi, ki v težkih trenutkih pričara nasmehe na obraze bolnih, revnih in otrok s posebnimi potrebami.

Kultura / četrtek, 10. november 2011 / 07:00

Jesen v Sori na platnu

Sora - V petek je bilo v Sori odprtje slikarske razstave s podelitvijo nagrad Ex-tempore Sora 2011. V organizaciji KUD Oton Župančič Sora so potekale že sedemnajstič. Letos je so...

Zanimivosti / četrtek, 10. november 2011 / 07:00

Na Dansko, v Španijo pa še kam

Škofjeloški gimnazijci se vsako leto tradicionalno odpravijo ne več izmenjav. Tako so povezani z vrstniki na Danskem, v Španiji, Nemčiji, Avstriji, Italiji in na Češkem.

Zanimivosti / četrtek, 10. november 2011 / 07:00

V Šenčurju na ogled veliko vrst ptic

Društvo za varstvo in vzgojo ptic Lišček Kranj je ta vikend v Domu krajanov v Šenčurju priredilo društveno razstavo ptic.

GG Plus / četrtek, 10. november 2011 / 07:00

Število klicev na številko 112 narašča

V letu 2010 je bilo na Gorenjskem zabeleženo 1918 izrednih dogodkov, ob katerih so morale posredovati gasilske ali druge reševalne enote.