Doktor, Fig!

Recepti iz Kranja, Besnice in Naklega iz knjige Na Gorenjskem je fletno in okusno avtorjev Janeza Bogataja in Lee Kužnik.

Kranjska klobasa

05, kg pustega

0,5 kg mastnega svinjskega mesa

prosena kaša

3 dag soli

1 g stolčenega popra

česen

voda

Meso grobo zmeljemo, začinimo, dobro premešamo in pregnetemo. Po želji dodamo še kuhano proseno kašo, kar pa ni značilno za pravo kranjsko klobaso. Z maso napolnimo čreva in pazimo, da v njih ni zračnih mehurčkov. Na koncu zašpilimo. Klobase najprej za en dan obesimo na hladen zrak, potem pa še za štiri dni v hladen dim. Prekajene klobase obesimo v hladno in temno shrambo, suhe pa lahko vložimo v zaseko.

Kranjska klobasa v rdečem vinu

2 kranjski klobasi

0,5 l lahkega rdečega vina

čebula

prežganje

lovorov list

2 nageljnovi žbici

14 zrn koriandra

grobo mleti poper

Vinu dodamo dva kozarca vode. Nasekljano čebulo in začimbe dodamo k vinu in zavremo. Kuhamo tri minute. Nato damo v tekočino klobasi in kuhamo še 15 minut. Klobase zložimo na krožnik. Tekočino precedimo, naredimo prežganje, ga dodamo vinu in pustimo še malo vreti. Omako iz vina in začimb prilijemo h kuhanim klobasam.

Koruzni ali ajdovi žganci s kislim zeljem

1 kg koruzne ali 1 kg ajdove moke

3 l slanega kropa

10 dag maščobe

15 dag ocvirkov

Moko zakuhamo v slano vrelo vodo. S kuhalnico naredimo v sredini luknjo. Pokrito kuhamo približno 40 minut. Vodo odlijemo, premešamo, zabelimo in z vilicami zdrobimo. Zabelimo z ocvirki.

Kislo zelje, sol, kumina, poper, maščoba, moka, čebula, česen, ocvirki

Kislo zelje prevremo, začinimo s soljo, kumino in poprom. Lahko ga zgostimo s prežganjem, ki ga pripravimo iz maščobe, moke, nasekljane čebule in česna. Zabelimo z ocvirki. Postrežemo ga k žgancem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 9. september 2011 / 07:00

Živ žav bo zopet v Kranj pripotoval

Kranj - Jutri, v soboto, od 10. ure dalje bo v Kranju zopet živahno. Tako kot vsako leto bo tudi letos na Pungertu v starem mestnem jedru potekal otroški Živ žav. Najmlajše bodo...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 25. avgust 2007 / 07:00

Pusti vtis

Spoznali smo - znova, da Slovenci ne marajo plačevati vstopnin, in s svojim obiskom v Portorožu raje puščajo vtis pred vrati, pivo kupijo v trgovini, led pa dobijo v najbližjem gostišču.

GG Plus / sobota, 25. avgust 2007 / 07:00

Meja je srčika sosedskih odnosov

Mitjo Gasparija poznamo kot nekdanjega finančnega ministra in guvernerja Banke Slovenije v času, ko je Slovenija kot prva med novimi članicami Evropske unije prevzela evro. Sedaj se poteguje za mesto...

Zanimivosti / sobota, 25. avgust 2007 / 07:00

Glasov piknik za rojstni dan

Na piknik v Besnico smo povabili vse svoje naročnike, ki so letos tako kot Gorenjski glas stari šestdeset let.

Gospodarstvo / sobota, 25. avgust 2007 / 07:00

Hrana se draži povsod

Julijska inflacija je že presegla maastrichtski kriterij. Gibanja cen hrane, alkoholnih pijač, tobaka in gostinskih storitev so pri nas podobna kot v Evropski uniji.

Kronika / sobota, 25. avgust 2007 / 07:00

Koča na planini zgorela do tal

Zaradi udara strele je v ponedeljek na Veliki planini zgorela koča.