Doktor, Fig!

Recepti iz Kranja, Besnice in Naklega iz knjige Na Gorenjskem je fletno in okusno avtorjev Janeza Bogataja in Lee Kužnik.

Kranjska klobasa

05, kg pustega

0,5 kg mastnega svinjskega mesa

prosena kaša

3 dag soli

1 g stolčenega popra

česen

voda

Meso grobo zmeljemo, začinimo, dobro premešamo in pregnetemo. Po želji dodamo še kuhano proseno kašo, kar pa ni značilno za pravo kranjsko klobaso. Z maso napolnimo čreva in pazimo, da v njih ni zračnih mehurčkov. Na koncu zašpilimo. Klobase najprej za en dan obesimo na hladen zrak, potem pa še za štiri dni v hladen dim. Prekajene klobase obesimo v hladno in temno shrambo, suhe pa lahko vložimo v zaseko.

Kranjska klobasa v rdečem vinu

2 kranjski klobasi

0,5 l lahkega rdečega vina

čebula

prežganje

lovorov list

2 nageljnovi žbici

14 zrn koriandra

grobo mleti poper

Vinu dodamo dva kozarca vode. Nasekljano čebulo in začimbe dodamo k vinu in zavremo. Kuhamo tri minute. Nato damo v tekočino klobasi in kuhamo še 15 minut. Klobase zložimo na krožnik. Tekočino precedimo, naredimo prežganje, ga dodamo vinu in pustimo še malo vreti. Omako iz vina in začimb prilijemo h kuhanim klobasam.

Koruzni ali ajdovi žganci s kislim zeljem

1 kg koruzne ali 1 kg ajdove moke

3 l slanega kropa

10 dag maščobe

15 dag ocvirkov

Moko zakuhamo v slano vrelo vodo. S kuhalnico naredimo v sredini luknjo. Pokrito kuhamo približno 40 minut. Vodo odlijemo, premešamo, zabelimo in z vilicami zdrobimo. Zabelimo z ocvirki.

Kislo zelje, sol, kumina, poper, maščoba, moka, čebula, česen, ocvirki

Kislo zelje prevremo, začinimo s soljo, kumino in poprom. Lahko ga zgostimo s prežganjem, ki ga pripravimo iz maščobe, moke, nasekljane čebule in česna. Zabelimo z ocvirki. Postrežemo ga k žgancem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. januar 2023 / 13:39

V vsaki družini drugače

O medgeneracijskem nasledstvu v družinskih podjetjih smo se pogovarjali z Bojanom Dolarjem.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 19. februar 2013 / 07:00

Nissan oživlja znamko Datsun

Japonski Nissan je objavil odločitev o izboru TBWA Worldwide za globalno oglaševalsko agencijo znamke Datsun. Tako je prihod te znamke na trg, ki ga je Nissan oznanil marca lani, vse bližje. Pod...

GG Plus / torek, 19. februar 2013 / 07:00

Odpove tudi brez napovedi

Sodobni avtomobilski akumulatorji so nepredvidljivi.

GG Plus / torek, 19. februar 2013 / 07:00

Kitajci ne odnehajo, prihaja Qoros

Kljub temu da so si kitajski avtomobilski proizvajalci predvsem na evropskih trgih že nekajkrat polomili zobe, očitno niso opustili ambicij, da bi tekmovali na stari celini. Na bližnjem avtomobil...

Kronika / torek, 19. februar 2013 / 07:00

Popravek: Delavci padli skozi streho

Kranj - Prejšnji teden smo poročali o delovni nesreči v industrijskem kompleksu Tosama pri Domžalah. Iz podjetja Tosama so poslali obvestilo, da skladiščni prostori, kjer se je n...

Šport / torek, 19. februar 2013 / 07:00

Na stopničkah tudi Mitja Oranič

Planica - V soboto in nedeljo sta bili v Planici tekmi celinskega pokala v nordijski kombinaciji. Na obeh tekmah je zmagal Norvežan Ole Martin Storlien. Od šesterice slovenskih k...