Doktor, Fig!

Recepti iz Kranja, Besnice in Naklega iz knjige Na Gorenjskem je fletno in okusno avtorjev Janeza Bogataja in Lee Kužnik.

Kranjska klobasa

05, kg pustega

0,5 kg mastnega svinjskega mesa

prosena kaša

3 dag soli

1 g stolčenega popra

česen

voda

Meso grobo zmeljemo, začinimo, dobro premešamo in pregnetemo. Po želji dodamo še kuhano proseno kašo, kar pa ni značilno za pravo kranjsko klobaso. Z maso napolnimo čreva in pazimo, da v njih ni zračnih mehurčkov. Na koncu zašpilimo. Klobase najprej za en dan obesimo na hladen zrak, potem pa še za štiri dni v hladen dim. Prekajene klobase obesimo v hladno in temno shrambo, suhe pa lahko vložimo v zaseko.

Kranjska klobasa v rdečem vinu

2 kranjski klobasi

0,5 l lahkega rdečega vina

čebula

prežganje

lovorov list

2 nageljnovi žbici

14 zrn koriandra

grobo mleti poper

Vinu dodamo dva kozarca vode. Nasekljano čebulo in začimbe dodamo k vinu in zavremo. Kuhamo tri minute. Nato damo v tekočino klobasi in kuhamo še 15 minut. Klobase zložimo na krožnik. Tekočino precedimo, naredimo prežganje, ga dodamo vinu in pustimo še malo vreti. Omako iz vina in začimb prilijemo h kuhanim klobasam.

Koruzni ali ajdovi žganci s kislim zeljem

1 kg koruzne ali 1 kg ajdove moke

3 l slanega kropa

10 dag maščobe

15 dag ocvirkov

Moko zakuhamo v slano vrelo vodo. S kuhalnico naredimo v sredini luknjo. Pokrito kuhamo približno 40 minut. Vodo odlijemo, premešamo, zabelimo in z vilicami zdrobimo. Zabelimo z ocvirki.

Kislo zelje, sol, kumina, poper, maščoba, moka, čebula, česen, ocvirki

Kislo zelje prevremo, začinimo s soljo, kumino in poprom. Lahko ga zgostimo s prežganjem, ki ga pripravimo iz maščobe, moke, nasekljane čebule in česna. Zabelimo z ocvirki. Postrežemo ga k žgancem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 9. maj 2019 / 11:27

Anja kot Ita Rina

Anja Hajdinjak Jovanovič je do šestega leta živela na Ovsišah, potem so se z družino preselili v Zaloše pri Podnartu. Rodila se je 19. marca pred štiridesetimi leti. Odločila se je, da bo letošnjo okr...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Vojvoda Edinburški je podelil priznanja

Drugi dan svojega obiska v Sloveniji je britanska kraljica Elizabeta II. preživela v Lipici in v Ljubljani. Vojvoda Edinburški je v Slovenski filharmoniji podelili zlata priznanja Mepi dijakom iz Kran...

Nasveti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Po zdravje na Primorsko

Jesen je velikodušna gospa, ki ponuja obilo darov, s katerimi obogatimo jesensko in zimsko prehrano ter utrjujemo zdravje.

Zanimivosti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Temeljni kamen za vadbeni poligon

V Zdravilnem gaju Tunjice so s pomočjo nepovratnih sredstev začeli uresničevati projekt Gibanova.

Gospodarstvo / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Pri IEDC odprli Center za inovativno učenje

V petek so odprli vrata tretje stavbe IEDC - Poslovne šole Bled, v kateri bo Center za inovativno učenje menedžmenta.

Nasveti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Jedi za jesenske dni

Šunkini zvitki s hrenovo smetano Sestavine: Potrebujemo 8 rezin tanko narezane gnjati, 2 dl smetane za stepanje, malo soli, 2 žlici sveže naribanega hrena, 1 žlico...