Doktor, Fig!

Recepti iz Kranja, Besnice in Naklega iz knjige Na Gorenjskem je fletno in okusno avtorjev Janeza Bogataja in Lee Kužnik.

Kranjska klobasa

05, kg pustega

0,5 kg mastnega svinjskega mesa

prosena kaša

3 dag soli

1 g stolčenega popra

česen

voda

Meso grobo zmeljemo, začinimo, dobro premešamo in pregnetemo. Po želji dodamo še kuhano proseno kašo, kar pa ni značilno za pravo kranjsko klobaso. Z maso napolnimo čreva in pazimo, da v njih ni zračnih mehurčkov. Na koncu zašpilimo. Klobase najprej za en dan obesimo na hladen zrak, potem pa še za štiri dni v hladen dim. Prekajene klobase obesimo v hladno in temno shrambo, suhe pa lahko vložimo v zaseko.

Kranjska klobasa v rdečem vinu

2 kranjski klobasi

0,5 l lahkega rdečega vina

čebula

prežganje

lovorov list

2 nageljnovi žbici

14 zrn koriandra

grobo mleti poper

Vinu dodamo dva kozarca vode. Nasekljano čebulo in začimbe dodamo k vinu in zavremo. Kuhamo tri minute. Nato damo v tekočino klobasi in kuhamo še 15 minut. Klobase zložimo na krožnik. Tekočino precedimo, naredimo prežganje, ga dodamo vinu in pustimo še malo vreti. Omako iz vina in začimb prilijemo h kuhanim klobasam.

Koruzni ali ajdovi žganci s kislim zeljem

1 kg koruzne ali 1 kg ajdove moke

3 l slanega kropa

10 dag maščobe

15 dag ocvirkov

Moko zakuhamo v slano vrelo vodo. S kuhalnico naredimo v sredini luknjo. Pokrito kuhamo približno 40 minut. Vodo odlijemo, premešamo, zabelimo in z vilicami zdrobimo. Zabelimo z ocvirki.

Kislo zelje, sol, kumina, poper, maščoba, moka, čebula, česen, ocvirki

Kislo zelje prevremo, začinimo s soljo, kumino in poprom. Lahko ga zgostimo s prežganjem, ki ga pripravimo iz maščobe, moke, nasekljane čebule in česna. Zabelimo z ocvirki. Postrežemo ga k žgancem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / sreda, 3. julij 2019 / 08:51

Nepozabni Čipkarski dnevi

V Železnikih so potekali 57. Čipkarski dnevi – klekljarska prireditev, ki velja za najstarejšo tovrstno prireditev na Slovenskem. Petdnevni bogat program je ponudil številne dogodke za vse generacije.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 3. april 2012 / 07:00

Umik živil iz prometa

Ljubljana - Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano je 22. marca obvestil potrošnike, da je dobavitelj Eurospin Eko iz Renč umaknil iz prometa rozine turškega porekla Rozi...

GG Plus / torek, 3. april 2012 / 07:00

Ocenjevanje izdelkov

Škofja Loka - Razvojna agencija Sora pripravlja v Biotehniškem centru Naklo senzorično ocenjevanje pekovskih, mlečnih in mesnih izdelkov. Ocenjevanje je namenjeno vsem, ki želijo...

Kronika / torek, 3. april 2012 / 07:00

Rdeči petelin je bil živahen

Hraše - Minuli konec tedna so imeli gasilci po Gorenjskem obilico dela. Najbolj so se namučili prostovoljni gasilci iz društev Hlebce, Lesce, Radovljica, Begunje, Kropa in Brezje...

Šport / torek, 3. april 2012 / 07:00

Za odbojkarje končni obračuni

Kranj - V končnici državnega prvenstva v 1. DOL so odbojkarji ACH Volleyja že dvakrat (rezultata tekem sta bila 3 : 1, 0 : 3) premagali Calcit Volleyball in jih do naslova novega...

Gospodarstvo / torek, 3. april 2012 / 07:00

Volitve v zbornične organe

Ob koncu maja bodo že četrte volitve v organe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). Volilni upravičenci bodo tokrat prvič lahko glasovali tudi po pošti.