Ideja za praznično kosilo

Iz knjige Jedilniki - za vsakogar nekaj Janeza Štruklja povzemamo enega od predlogov.

Hobotnica v solati

Sestavine: 50 dag hobotnice, pol dl oljčnega olja, pol dl jabolčnega kisa, 3 stroki česna, 1 vejica peteršilja, sol, poper

Priprava: Hobotnicam odstranimo drobovino ter jih v vreli vodi kuhamo tako dolgo, da se zmehčajo (če dodamo plutovinast zamašek, se zmehčajo prej). Še toplim odstranimo kožo ter jih pustimo, da se ohladijo. Narežemo na kolobarje, dolijemo oljčno olje, kis, dodamo sveže narezan peteršilj, stisnjen česen ter solimo in popramo. Hobotnico lahko nekaj časa pustimo stati v tej marinadi, lahko pa jo ponudimo takoj. Poleg ponudimo svež kruh.

Juha iz buče

Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 70 dag jedilne buče, sol, poper, vejica peteršilja, na kocke narezan kruh, nariban parmezan, sladka smetana po okusu

Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo in česen, peteršilj in na kocke narezano jedilno bučo. Juho nekaj časa kuhamo ter jo začinimo s soljo in poprom. Kuhano zmeljemo s paličnim mešalnikom in jo zgostimo s smetano. Potresemo z naribanim parmezanom ali kakšnim drugim sirom in kruhovimi kockami ter juho gratiniramo, da se sir lepo zapeče.

Goveji steak z zeliščnim maslom

Sestavine: 4 steake po 16 dag uležanega govejega fileja, sol, poper, 2 dag gorčice, 4 dag olja, 2 dag masla ali margarine, sol, poper, 1 dl temne osnove, pol dl rdečega vina, malo worchestrske omake, 8 dag zeliščnega masla, 4 paradižniki za okras

Priprava: Steake narahlo potolčemo z dlanjo, jih posolimo, popramo in na tanko namažemo z gorčico ter pokapljamo z oljem. Preostalo olje segrejemo v ponvi in jih zložimo vanjo. Z gorčico namazana stran naj bo zgoraj. Nato jih z obeh strani opečemo. Maščobo odlijemo in dodamo vino ter worchestrsko omako ter temno osnovo. Dušimo jih še kakšno minuto. Steake položimo na krožnik in jih lahko prelijemo z malo omake ter obložimo z rezinami paradižnika in paprike. Na vsak krožnik položimo še rezino zeliščnega masla. Steake na željo gosta spečemo do različne stopnje.

Zeliščno maslo: Maslo ali margarino umešamo, dodamo sol, poper, worchestrsko omako, nekoliko gorčice in sesekljanega peteršilja. Zavijemo v alufolijo in damo v hladilnik, da se dobro ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 1. avgust 2015 / 13:33

Dvosedežnica znova vozi

Velika planina je spet bolj dostopna obiskovalcem. Po letu dni in pol neobratovanja in večmesečni temeljiti obnovi so prejšnji petek znova zagnali dvosedežnico Šimnovec, v obnovo katere je Občina Kamn...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / četrtek, 20. september 2007 / 07:00

Gosposka ulica ni več gosposka

Ulica, ki ji Kroparji pravijo "gosposka", ni niti malo gosposka. Torkovo neurje jo je razdejalo, prav tako tudi del državne ceste proti Dražgošam in številne druge objekte. Staro vaško jedro bo potreb...

Gorenjska / četrtek, 20. september 2007 / 07:00

Bohinj odrezan od sveta

V sredo so Bohinj obiskali kar trije ministri, čeprav to ni bilo v načrtu.

Škofja Loka / četrtek, 20. september 2007 / 07:00

Dijaki dva dni brez pouka

V Šolskem centru Poden je v sredo in četrtek zaradi torkovega neurja odpadel pouk.

Škofja Loka / četrtek, 20. september 2007 / 07:00

Selška Sora pustošila tudi v Loki

Tudi v Škofji Loki so v torkovem neurju zaskrbljeno strmeli v strugo Sore, ki je popoldne začela naraščati, kmalu pa je prestopila bregove.

Kamnik / četrtek, 20. september 2007 / 07:00

Poplavljena Tuhinjska dolina

Najhuje je poplavila Pšata, veliko škodo pa je močno deževje povzročilo tudi na Kamniškem.