Ideja za praznično kosilo
Iz knjige Jedilniki - za vsakogar nekaj Janeza Štruklja povzemamo enega od predlogov.
Hobotnica v solati
Sestavine: 50 dag hobotnice, pol dl oljčnega olja, pol dl jabolčnega kisa, 3 stroki česna, 1 vejica peteršilja, sol, poper
Priprava: Hobotnicam odstranimo drobovino ter jih v vreli vodi kuhamo tako dolgo, da se zmehčajo (če dodamo plutovinast zamašek, se zmehčajo prej). Še toplim odstranimo kožo ter jih pustimo, da se ohladijo. Narežemo na kolobarje, dolijemo oljčno olje, kis, dodamo sveže narezan peteršilj, stisnjen česen ter solimo in popramo. Hobotnico lahko nekaj časa pustimo stati v tej marinadi, lahko pa jo ponudimo takoj. Poleg ponudimo svež kruh.
Juha iz buče
Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 70 dag jedilne buče, sol, poper, vejica peteršilja, na kocke narezan kruh, nariban parmezan, sladka smetana po okusu
Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo in česen, peteršilj in na kocke narezano jedilno bučo. Juho nekaj časa kuhamo ter jo začinimo s soljo in poprom. Kuhano zmeljemo s paličnim mešalnikom in jo zgostimo s smetano. Potresemo z naribanim parmezanom ali kakšnim drugim sirom in kruhovimi kockami ter juho gratiniramo, da se sir lepo zapeče.
Goveji steak z zeliščnim maslom
Sestavine: 4 steake po 16 dag uležanega govejega fileja, sol, poper, 2 dag gorčice, 4 dag olja, 2 dag masla ali margarine, sol, poper, 1 dl temne osnove, pol dl rdečega vina, malo worchestrske omake, 8 dag zeliščnega masla, 4 paradižniki za okras
Priprava: Steake narahlo potolčemo z dlanjo, jih posolimo, popramo in na tanko namažemo z gorčico ter pokapljamo z oljem. Preostalo olje segrejemo v ponvi in jih zložimo vanjo. Z gorčico namazana stran naj bo zgoraj. Nato jih z obeh strani opečemo. Maščobo odlijemo in dodamo vino ter worchestrsko omako ter temno osnovo. Dušimo jih še kakšno minuto. Steake položimo na krožnik in jih lahko prelijemo z malo omake ter obložimo z rezinami paradižnika in paprike. Na vsak krožnik položimo še rezino zeliščnega masla. Steake na željo gosta spečemo do različne stopnje.
Zeliščno maslo: Maslo ali margarino umešamo, dodamo sol, poper, worchestrsko omako, nekoliko gorčice in sesekljanega peteršilja. Zavijemo v alufolijo in damo v hladilnik, da se dobro ohladi.