Ideja za praznično kosilo

Iz knjige Jedilniki - za vsakogar nekaj Janeza Štruklja povzemamo enega od predlogov.

Hobotnica v solati

Sestavine: 50 dag hobotnice, pol dl oljčnega olja, pol dl jabolčnega kisa, 3 stroki česna, 1 vejica peteršilja, sol, poper

Priprava: Hobotnicam odstranimo drobovino ter jih v vreli vodi kuhamo tako dolgo, da se zmehčajo (če dodamo plutovinast zamašek, se zmehčajo prej). Še toplim odstranimo kožo ter jih pustimo, da se ohladijo. Narežemo na kolobarje, dolijemo oljčno olje, kis, dodamo sveže narezan peteršilj, stisnjen česen ter solimo in popramo. Hobotnico lahko nekaj časa pustimo stati v tej marinadi, lahko pa jo ponudimo takoj. Poleg ponudimo svež kruh.

Juha iz buče

Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 70 dag jedilne buče, sol, poper, vejica peteršilja, na kocke narezan kruh, nariban parmezan, sladka smetana po okusu

Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo in česen, peteršilj in na kocke narezano jedilno bučo. Juho nekaj časa kuhamo ter jo začinimo s soljo in poprom. Kuhano zmeljemo s paličnim mešalnikom in jo zgostimo s smetano. Potresemo z naribanim parmezanom ali kakšnim drugim sirom in kruhovimi kockami ter juho gratiniramo, da se sir lepo zapeče.

Goveji steak z zeliščnim maslom

Sestavine: 4 steake po 16 dag uležanega govejega fileja, sol, poper, 2 dag gorčice, 4 dag olja, 2 dag masla ali margarine, sol, poper, 1 dl temne osnove, pol dl rdečega vina, malo worchestrske omake, 8 dag zeliščnega masla, 4 paradižniki za okras

Priprava: Steake narahlo potolčemo z dlanjo, jih posolimo, popramo in na tanko namažemo z gorčico ter pokapljamo z oljem. Preostalo olje segrejemo v ponvi in jih zložimo vanjo. Z gorčico namazana stran naj bo zgoraj. Nato jih z obeh strani opečemo. Maščobo odlijemo in dodamo vino ter worchestrsko omako ter temno osnovo. Dušimo jih še kakšno minuto. Steake položimo na krožnik in jih lahko prelijemo z malo omake ter obložimo z rezinami paradižnika in paprike. Na vsak krožnik položimo še rezino zeliščnega masla. Steake na željo gosta spečemo do različne stopnje.

Zeliščno maslo: Maslo ali margarino umešamo, dodamo sol, poper, worchestrsko omako, nekoliko gorčice in sesekljanega peteršilja. Zavijemo v alufolijo in damo v hladilnik, da se dobro ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 30. november 2018 / 23:41

Praznik Kranja in Žirovnice

Ob obletnici rojstva pesnika Franceta Prešerna praznujeta občini Kranj in Žirovnica. V Žirovnici obeležujejo tudi dvajsetletnico samostojne občine.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 23. september 2007 / 07:00

Občinski prostorski načrt predvidoma jeseni 2008

Občina Cerklje na Gorenjskem je s postopkom priprave sprememb prostorskih aktov pričela v letu 2005. V mesecu februarju 2005 je bil v Novicah izpod Krvavca objavljen poziv občanom za oddajo pobud z...

Splošno / nedelja, 23. september 2007 / 07:00

Čebelarji tudi letos pripravljajo regijsko ocenjevanje medu

Čebelarsko društvo Cerklje bo tudi letos pripravilo regijsko ocenjevanje medu, ki bo nekoliko kasneje kot navadno. Kljub slabši letini so tokrat prejeli v ocenjevanje 165 vzorcev medu, veliko...

Splošno / nedelja, 23. september 2007 / 07:00

Prvi šolski dan

V Cerkljah je 3. septembra v šolske klopi prvič sedlo 70 otrok, v podružnični šoli Zalog pa 24. Po uvodnem pozdravu smo odšli v telovadnico (Cerklje) oziroma avlo šole (Zalog), kjer so nam učenke...

Splošno / nedelja, 23. september 2007 / 07:00

Odgovori na vprašanja občinskih svetnikov

Iz gradiva za sejo Občinskega sveta

Splošno / nedelja, 23. september 2007 / 07:00

Ko se konča kolesarska steza ...

Zanimiv je sprehod od konca asfalta pri TC Lidl proti opuščenim delom železarne. V začetku se je na tem območju nabiral samo odpadni gradbeni material, v zadnjem času pa je tu prava ekološka kata...