Ideja za praznično kosilo

Iz knjige Jedilniki - za vsakogar nekaj Janeza Štruklja povzemamo enega od predlogov.

Hobotnica v solati

Sestavine: 50 dag hobotnice, pol dl oljčnega olja, pol dl jabolčnega kisa, 3 stroki česna, 1 vejica peteršilja, sol, poper

Priprava: Hobotnicam odstranimo drobovino ter jih v vreli vodi kuhamo tako dolgo, da se zmehčajo (če dodamo plutovinast zamašek, se zmehčajo prej). Še toplim odstranimo kožo ter jih pustimo, da se ohladijo. Narežemo na kolobarje, dolijemo oljčno olje, kis, dodamo sveže narezan peteršilj, stisnjen česen ter solimo in popramo. Hobotnico lahko nekaj časa pustimo stati v tej marinadi, lahko pa jo ponudimo takoj. Poleg ponudimo svež kruh.

Juha iz buče

Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 70 dag jedilne buče, sol, poper, vejica peteršilja, na kocke narezan kruh, nariban parmezan, sladka smetana po okusu

Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo in česen, peteršilj in na kocke narezano jedilno bučo. Juho nekaj časa kuhamo ter jo začinimo s soljo in poprom. Kuhano zmeljemo s paličnim mešalnikom in jo zgostimo s smetano. Potresemo z naribanim parmezanom ali kakšnim drugim sirom in kruhovimi kockami ter juho gratiniramo, da se sir lepo zapeče.

Goveji steak z zeliščnim maslom

Sestavine: 4 steake po 16 dag uležanega govejega fileja, sol, poper, 2 dag gorčice, 4 dag olja, 2 dag masla ali margarine, sol, poper, 1 dl temne osnove, pol dl rdečega vina, malo worchestrske omake, 8 dag zeliščnega masla, 4 paradižniki za okras

Priprava: Steake narahlo potolčemo z dlanjo, jih posolimo, popramo in na tanko namažemo z gorčico ter pokapljamo z oljem. Preostalo olje segrejemo v ponvi in jih zložimo vanjo. Z gorčico namazana stran naj bo zgoraj. Nato jih z obeh strani opečemo. Maščobo odlijemo in dodamo vino ter worchestrsko omako ter temno osnovo. Dušimo jih še kakšno minuto. Steake položimo na krožnik in jih lahko prelijemo z malo omake ter obložimo z rezinami paradižnika in paprike. Na vsak krožnik položimo še rezino zeliščnega masla. Steake na željo gosta spečemo do različne stopnje.

Zeliščno maslo: Maslo ali margarino umešamo, dodamo sol, poper, worchestrsko omako, nekoliko gorčice in sesekljanega peteršilja. Zavijemo v alufolijo in damo v hladilnik, da se dobro ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 9. januar 2008 / 07:00

Finale Klavdija Tutte

V petek, 11. januarja, bo z razstavami v vseh galerijah Gorenjskega muzeja v Kranju osrednji dogodek, s katerim bo slikar Klavdij Tutta obeležil svojo petdesetletnico.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 10. oktober 2013 / 13:17

Samozaposleni bodo plačevali več

Mali in mikro obrtniki in podjetniki se bojijo, da jih bodo razne takse, trošarine, nepremičninski davek in sedaj še višji prispevki za zdravstvo pahnili čez rob podjetniškega obstoja.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 10. oktober 2013 / 13:17

Čipke za prenovljen oltar

Lahovče – Notranjost lahovške cerkve so pod vodstvom gospoda prelata Stanislava Zidarja pred nekaj meseci temeljito prenovili. »Obnovili smo električno napeljavo, zamenjali tlake in na novo prebeli...

Radovljica / četrtek, 10. oktober 2013 / 13:15

Višje cene socialne oskrbe na domu

Radovljica - Prihodnji mesec bodo na območju občine Radovljica začele veljati za nekaj več kot štiri odstotke višje cene socialne oskrbe na domu. Cena ene ure socialne oskrbe je ob delavni...

Radovljica / četrtek, 10. oktober 2013 / 13:09

Dan duševnega zdravja

Radovljica - Na ŠENT-u, Slovenskem združenju za duševno zdravje, bodo v četrtek, 10. oktobra, ob svetovnem dnevu duševnega zdravja pripravili vseslovensko akcijo, ki so jo letos poimenoval...

Zanimivosti / četrtek, 10. oktober 2013 / 13:05

Opazovali ptice, ki se selijo na jug

Ptice se v teh dneh tudi pri nas zbirajo v jate in odhajajo v tople kraje. Za tiste, ki so se na pot odpravile s severa, so naši kraji le počivališče na dolgi poti. Na Šobcu so jih z velikim zanimanje...