Ideja za praznično kosilo

Iz knjige Jedilniki - za vsakogar nekaj Janeza Štruklja povzemamo enega od predlogov.

Hobotnica v solati

Sestavine: 50 dag hobotnice, pol dl oljčnega olja, pol dl jabolčnega kisa, 3 stroki česna, 1 vejica peteršilja, sol, poper

Priprava: Hobotnicam odstranimo drobovino ter jih v vreli vodi kuhamo tako dolgo, da se zmehčajo (če dodamo plutovinast zamašek, se zmehčajo prej). Še toplim odstranimo kožo ter jih pustimo, da se ohladijo. Narežemo na kolobarje, dolijemo oljčno olje, kis, dodamo sveže narezan peteršilj, stisnjen česen ter solimo in popramo. Hobotnico lahko nekaj časa pustimo stati v tej marinadi, lahko pa jo ponudimo takoj. Poleg ponudimo svež kruh.

Juha iz buče

Sestavine: 6 dag masla ali margarine, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 70 dag jedilne buče, sol, poper, vejica peteršilja, na kocke narezan kruh, nariban parmezan, sladka smetana po okusu

Priprava: Na maslu ali margarini prepražimo sesekljano čebulo in česen, peteršilj in na kocke narezano jedilno bučo. Juho nekaj časa kuhamo ter jo začinimo s soljo in poprom. Kuhano zmeljemo s paličnim mešalnikom in jo zgostimo s smetano. Potresemo z naribanim parmezanom ali kakšnim drugim sirom in kruhovimi kockami ter juho gratiniramo, da se sir lepo zapeče.

Goveji steak z zeliščnim maslom

Sestavine: 4 steake po 16 dag uležanega govejega fileja, sol, poper, 2 dag gorčice, 4 dag olja, 2 dag masla ali margarine, sol, poper, 1 dl temne osnove, pol dl rdečega vina, malo worchestrske omake, 8 dag zeliščnega masla, 4 paradižniki za okras

Priprava: Steake narahlo potolčemo z dlanjo, jih posolimo, popramo in na tanko namažemo z gorčico ter pokapljamo z oljem. Preostalo olje segrejemo v ponvi in jih zložimo vanjo. Z gorčico namazana stran naj bo zgoraj. Nato jih z obeh strani opečemo. Maščobo odlijemo in dodamo vino ter worchestrsko omako ter temno osnovo. Dušimo jih še kakšno minuto. Steake položimo na krožnik in jih lahko prelijemo z malo omake ter obložimo z rezinami paradižnika in paprike. Na vsak krožnik položimo še rezino zeliščnega masla. Steake na željo gosta spečemo do različne stopnje.

Zeliščno maslo: Maslo ali margarino umešamo, dodamo sol, poper, worchestrsko omako, nekoliko gorčice in sesekljanega peteršilja. Zavijemo v alufolijo in damo v hladilnik, da se dobro ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 21. julij 2018 / 11:25

Do konca julija še čas za vložitev napovedi

Kranj – Če zavezanci za vložitev napovedi za odmero dohodnine do 15. junija niso prejeli na dom informativnega izračuna dohodnine, četudi so lani imeli dohodke, ki so obdavčeni z dohodnino, morajo...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 24. januar 2008 / 07:00

Vaterpolisti Triglava imajo novo vodstvo

Kranj - Na izredni skupščini Akademskega vaterpolskega kluba Triglav ta teden so razrešili staro vodstvo in izvolili novo, ki so mu zaupali dveletni mandat. Petnajstčlanski izvrš...

Kranjska Gora / četrtek, 24. januar 2008 / 07:00

Nočejo postati Neapelj

Ker jih skrbi, da čez nekaj let sami ne bodo imeli kam odlagati odpadkov, bi kranjske odpadke na Mali Mežakli sprejemali le še do 31. marca.

Kronika / četrtek, 24. januar 2008 / 07:00

Usodni zdrs pod Češko kočo

Na poti z Jezerskega proti Češki koči je Ljubljančan prijatelju želel podati svojo derezo, ko mu je usodno spodrsnilo na poledeneli strugi.

Splošno / četrtek, 24. januar 2008 / 07:00

Si še želimo toplih zim?

Kranjska Gora je že od nekdaj znana kot beli turistični kraj, kjer so se vsako zimo dogajale prave zimske pravljice ...

Splošno / četrtek, 24. januar 2008 / 07:00

Usmerjevalne table do hiš

Na osnovi pobud svetnikov in občanov je bil izdelan projekt postavitve usmerjevalnih tabel do hiš na območju občine Kranjska Gora. Strokovni sodelavci s podjetja PROTIM Ržišnik in Perc iz Kranja...