Miran Hude (spredaj desno) je pojasnil razloge za ustanovitev društva.

Zaščitili bodo Udinboršt

V sredo so ustanovili Društvo za ohranitev Udinboršta. Zavzemali se bodo za zaprtje in sanacijo deponije Tenetiše. Nasprotujejo, da bi bil tam regijski center za odpadke.

Kokrica – Z ekološkimi problemi v okolici se je doslej ukvarjal zlasti odbor za varstvo okolja na Mlaki. Del prebivalcev Mlake in Tenetiš se je povezal tudi v civilnih iniciativah. Od 12. septembra imajo še Društvo za ohranitev Udinboršta. Vanj se je že med ustanovnim zborom na Kokrici vpisalo okrog petdeset članov, ki so soglasno podprli programske cilje za delo društva.

»Danes smo se zbrali zato, ker država ne funkcionira. Pristojne službe se ne zmenijo za reševanje težav, na katere jih opozarjamo. Nekateri krajani že tri desetletja spremljajo problematiko deponije odpadkov Tenetiše, ki se kljub obljubam ni izboljšala. Vladi bomo med obiskom na Gorenjskem povedali, da se ne strinjamo z vsiljevanjem centra za ravnanje z odpadki v Tenetišah,« je povedal po ustanovitvi Društva za ohranitev Udinboršta Miran Hude, eden od šestih članov upravnega odbora društva.

Nasprotovanje lokaciji regijskega centra v Tenetišah, prizadevanje za zaprtje in sanacijo deponije odpadkov in nadzor nad emisijami z deponije bodo osnovne aktivnosti društva. Med programskimi cilji je tudi ukvarjanje z razvojnimi, kulturnimi, gospodarskimi in etničnimi vprašanji v povezavi z Udinborštom. Sodelovali bodo pri sprejemanju prostorskih aktov in izdaji gradbenih dovoljenj. Ob nadgradnji statusa krajinskega parka Udinboršt bodo ščitili interese prebivalcev, ki živijo ob gozdu. Organizirali bodo rekreacijske prireditve in čistilne akcije, seznanjali prebivalce s škodljivostjo odlaganja odpadkov v gozdu in sodelovali z Zavodom za varstvo narave. Društvo bo povezalo krajane obeh vasi v prizadevanjih za ohranitev zdravega okolja.

Zaskrbljenost zaradi dolgotrajnega onesnaževanja z odlaganjem odpadkov v Tenetišah je izrazila Marjeta Terčelj z Mlake. Spomnila je, da 31. oktobra 2007 poteče veljavnost dovoljenja za obratovanje deponije Tenetiše. Društvo ne bo dovolilo niti podaljšanja dovoljenja za odlaganje niti odločitve o predelavi odpadkov na tem območju. Kaj vse se je dogajalo od leta 1974, ko je prvi lastnik prodal zemljišče za deponijo, je opisala Helena Udir z Mlake. Poudarila je, da je konec zaupanja občanov do ravnanja oblasti in upravljavcev deponije. Doris Tudor z Mlake je opozorila na ustavno pravico do kakovosti bivanja za vsakega občana. Postavila je zahtevo vodstvoma Mestne občine in Komunale Kranj, da jih do 25. septembra seznanita z načrtom zapiranja deponije. Marija Kavčič iz Tenetiš je kritizirala odnos lokalne in občinske oblasti, ki se ne zmeni za zahteve civilne iniciative. Viktorija Petkovič iz Tenetiš je zaupala lastno slabo izkušnjo z zdravjem. Dejala je, da je zadnja leta umrlo kar šest ljudi iz hiš blizu deponije zaradi raka. Tihomir Bodiroža z Mlake je tudi s slikami predstavil, kakšno škodo povzroča deponija v naravi, kjer v bližini živi okrog štiri tisoč prebivalcev. Marko Verbič z Mlake je pojasnil, da je sklep sveta KS Kokrica o podpori projekta regijskega centra v Tenetišah neveljaven, s tem pa ostaja tudi Mestna občina Kranj brez soglasja lokalne skupnosti. Na koncu je Janez Krč z Mlake apeliral na prebivalce Gorenjske, naj razumejo njihovo nasprotovanje zaradi specifičnih razmer v Tenetišah. Soglasja za center v tem kraju ne morejo dati, podpirajo pa vsako rešitev, ki bo bolj sprejemljiva za okoliške ljudi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 21. maj 2008 / 07:00

Učiteljeva pesem

Pod tem naslovom je v petek potekal v Dvorani tržiških olimpijcev 10. Mednarodni koncert učiteljskih pevskih zborov.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 28. oktober 2013 / 20:09

Noč čarovnic

Salzburško v soncu. V Mozartovem mestu so trgovine polne kostumov in pritiklin za noč čarovnic. A mene zanese v knjigarno. Izbrani pravi, da čarovniškega kostuma tako in tako ne potrebujem. Zgodba,...

GG Plus / ponedeljek, 28. oktober 2013 / 20:07

Presenečenje (2)

»Nekega lepega dne si je stric Gustl kupil moped. Dejal je, da ne gre drugače, ker ga bolijo noge. A je veselje ob novi pridobitvi trajalo le kratek čas. Na poledeneli cesti ga je zaneslo...

GG Plus / ponedeljek, 28. oktober 2013 / 20:06

Mrk protestnikov in sindikalistov

Metafizika po Schelerju: »Metafizika je, če iščeš črno mačko v kotu zatemnjene črne sobe, ki je povsem okrogla, mačke pa v njej sploh ni.«

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. oktober 2013 / 19:58

Davčni popust le za prvo leto

Lastniki stanovanjskih nepremičnin naj bi le v prvem letu uveljavitve zakona o davku na nepremičnine plačevali davek od znižane davčne osnove.

Kultura / ponedeljek, 28. oktober 2013 / 19:24

Pogledi na Grintovce

Pregledna razstava Moč gora vso svojo pozornost namenja likovnim upodobitvam Kamniško Savinjskih Alp od nekoč do danes. Na ogled je 41 del slikarjev od Karingerja do Perka, Berleca in Hafnerja.