Anka in njeni trije fantje - Luka, Jaka in Peter, hčerke Špele in moža Marka pa ob našem obisku ni bilo doma.

Na mizi vedno domač kruh

Anka Vodnik z Andrejonove kmetije odprtih vrat v Gorenji Žetini je na nedavnem izboru za Mlado kmetico leta na Ravnah na Koroškem zasedla drugo mesto.

Anka Vodnik: »Če bi morala živeti v stanovanjskem bloku v mestu, bi bila to zame najhujša kazen.«

Gorenja Žetina – Anka je pravilno odgovorila na vsa vprašanja in se uvrstila v finale, kjer so se najboljše tri pomerile v pripravi koroških »nudlnov«, sestavljanju pregovora in štetju denarja. »Zmago sem zgrešila za eno točko, a tudi drugega mesta sem zelo vesela. Če bi zmagala, bi Društvo kmečkih žena Blegoš, ki me je predlagalo za mlado kmetico leta, moralo prihodnje leto pripraviti zaključno prireditev, kar bi bil velik organizacijski zalogaj,« je dejala Anka, ki se je dobre uvrstitve veselila skupaj z maloštevilnimi, a zelo razigranimi navijači iz Poljanske in Selške doline.

Kmetija odprtih vrat

Kot je povedala, se je k Andrejonu v Gorenji Žetini primožila pred sedemnajstimi leti iz Koprivnika pri Sovodnju. Na kmetiji, ki obsega 32 hektarjev zemljišč, od tega je 10 hektarjev kmetijske zemlje, se ukvarjajo z živinorejo in s turistično dejavnostjo. Redijo od 17 do 20 govedi, med njimi je devet krav. Mleko oddajajo v Bogatajevo sirarno v Gorenji vasi. Ob razdrobljeni posesti nimajo možnosti za pašo živine pa tudi v ekološko kmetovanje bi se težko usmerili, saj je ob hlevu premalo prostora za ureditev izpusta za živino. Med prvimi v Sloveniji so se odločili za turistično dejavnost in že pred osemnajstimi leti odprli kmetijo odprtih vrat, ki jo še danes obiskujejo predvsem planinci, ko se vračajo z Blegoša in bližnjih gričev - Mladega vrha, Koprivnika, Gore … »Pri nas so vrata odprta vsak dan, razen takrat, ko smo na polju ali na travniku in nas ni doma. Enkrat smo že plačali kazen, ker na vratih nismo imeli obvestila o obratovalnem času«,« pravi Anka in kritično pripomni, da so nekateri predpisi, ki urejajo turistično dejavnost na kmetiji, precej neživljenjski, ker jih pišejo ljudje, ki še nikoli niso bili na kmetih.

Iz turizma vlagajo v kmetijstvo

Gostom postrežejo z domačimi dobrotami - obaro, žganci, kislim mlekom, krvavicami, klobasami, narezkom, pripravljajo več kot deset vrst različnih likerjev, sušijo sadje, veliko vlagajo zelenjavo … »V osemnajstih letih še nismo dali na mizo kupljenega kruha, za pripravo jedi tudi ne uporabljamo mikrovalovne pečice,« pravi Anka in poudarja, da k njim zahajajo predvsem veseli in pošteni ljudje. Med gosti sta bila že tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan in sedanji kardinal Franc Rode. »Največja pomanjkljivost kmečkega turizma je delo ob nedeljah,« pravi Anka in dodaja: »Zaslužek iz turizma vlagamo tudi v malo donosno hribovsko kmetijstvo. Vse težje je izpolnjevati pogoje za pridobitev subvencij, ki ne pokrijejo višjih pridelovalnih stroškov in nižjega pridelka.«

 

Andrejonova družina je velika, osemčlanska: ata Jernej in mama Tilka, ki še vedno peče kruh, Anka, ki je pred enajstimi leti pustila službo v sirarni Bogataj in ostala doma, mož Marko, ki je zaposlen v škofjeloški Jelovici, ter štirje otroci, stari od enega do sedemnajst let – najstarejša, Špela, dijakinja tretjega letnika srednje zdravstvene šole, Luka, dijak prvega letnika strojne šole, Jaka, ki hodi v peti razred osnovne šole, in najmlajši, vedno nasmejani leto dni stari Peter. »Če bi kdo od otrok pokazal zanimanje, bi lahko na kmetiji uredili tudi prenočišča ali se odločili za predelavo mleka,« razmišlja Anka, ki rada tudi peče, pleše, bere …

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mengeš / petek, 1. junij 2007 / 07:00

Namesto stare Ete nova trgovina

Mengeš - Območje starega obrata mengeške tovarne Trak in Ete, ki Mengšu res ne more biti v ponos, bo kot kaže kmalu dobilo novo podobo. Približno 7500 kvadratnih metro...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 10. junij 2014 / 17:51

Zavržemo več kot tretjino hrane

Vsako leto na svetu zavržemo več kot milijardo ton živil oziroma tretjino vse pridelane hrane. Pri nas je ta količina približno osemdeset kilogramov na prebivalca letno in to navkljub ekon...

Gorenjska / torek, 10. junij 2014 / 17:18

Gorenjski glas pred volitvami

V časopisu Gorenjski glas s prilogami in spletno stranjo bomo priprave za volitve v državni zbor Republike Slovenije 2014 spremljali in komentirali po lastni presoji, v skladu s programsko...

Kronika / torek, 10. junij 2014 / 17:13

Umrl pri spravilu lesa

Kamnik – V okolici Kamnika se je včeraj dopoldne pri spravilu lesa smrtno ponesrečil 42-letni moški. Po prvih podatkih ga je traktorski vitel tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju ne­sreče. Dos...

Nasveti / torek, 10. junij 2014 / 17:06

Tanja odgovarja

Najprej bi pohvalila vašo rubriko in vaše pozitivno razmišljanje, da znate vsakomur v pravem trenutku dati konkreten nasvet in zanj vas tudi jaz spet sprašujem. Ko že mislim, da se bodo st...

Gospodarstvo / torek, 10. junij 2014 / 17:00

Bencin se je podražil, dizel pa pocenil

Kranj – Danes, v torek, so se v skladu z vladno uredbo spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov, in sicer so se podražili: 95-oktanski motorni bencin za 0,4 centa na 1,487 evra za liter,...