Dobrote iz Kekčeve dežele

Iz knjige Janeza Bogataja in Lee Kužnik Na Gorenjskem je fletno in okusno povzemamo nekaj receptov jedi, značilnih za kraje od Jesenic do Rateč.

Podkorenški krapi

Testo: 75 dag ajdove moke, 5 do 8 dl slane vrele vode, pšenična moka

Nadev: 12 dag kuhane polente, 1 žlica skute, 1 jajce

Zabela: slanina, česen, sol, maslo

Najprej zamesimo testo. Ajdovo moko poparimo in premešamo s kuhalnico. Ko se testo nekoliko ohladi, ga ugnetemo na deski, ki smo jo izdatno potresli s pšenično moko. Razvaljamo ga za prst debelo in z modelom izrežemo kroge s premerom 10 cm. Za nadev zmešamo skupaj polento, skuto in jajce. Na vsak krog damo žličko nadeva, ga prepognemo in krpice ob robovih stisnemo, da dobimo žepke – krapce. Krape stresemo v slano vrelo vodo in kuhamo deset minut. Nato jih previdno poberemo iz vode in položimo v skledo. Zabelimo jih z zaseko, primešamo strok strtega česna in po želji dodamo še maslo. Vse skupaj prepražimo in vroče prelijemo po ajdovih krapih.

Špresovi (skutni) krapi

Testo: 1,5 kg bele moke, 1 jajce, 1 žlica olja, malo vode

Nadev: skuta, koruzni zdrob ali drobtine, čebula, jajce

Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ga razvaljamo in razrežemo na kvadrate. Nanje z žličko položimo nadev, katerega sestavine dobro premešamo. Oblikujemo krape in jih skuhamo v slani vreli vodi. Zabelimo s prepraženo sesekljano čebulo ali stopljeno zaseko.

Čežana s fižolom

Olupljena narezana jabolka do mehkega skuhamo v malo vode. Na maslu prepražimo drobtine in jih dodamo čežani. Čežano stresemo v skledo in jo posujemo s kuhanim fižolom. Vse skupaj zabelimo z vročo zaseko.

Ješprenj z mesom

Četrt kg ješprenja, 5 dag fižola, 30 dag prekajenega mesa, korenje, zelena, peteršilj, majaron

Ješprenj čez noč namočimo v vodo. Najprej damo kuhat odcejeni ješprenj, pozneje pa dodamo še prekajeno meso in zelenjavo. Začinimo. Kuhamo, dokler se meso ne zmehča.

Testenine s skuto

Kuhanim testeninam dodamo pretlačeno skuto in premešamo. Jed lahko uživamo takoj ali pa jo prelijemo s smetano in jajcem in zapečemo v pečici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 27. avgust 2014 / 12:51

Mersteel z novimi posli

Zaradi pridobitve novih večjih poslov v tujini v Mersteelu, ki je tako kot matična družba Merkur v postopku ponovne prisilne poravnave, najverjetneje ne bo treba odpuščati v taki meri, kot so predvide...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 12. november 2013 / 09:30

Pospeševalka čezmejnega sodelovanja

Slovenska gospodarska zveza je v zadnjih šestih letih s šestimi čezmejnimi projekti zagotovila regiji blizu dva milijona evrov nepovratnih sredstev.

Razvedrilo / torek, 12. november 2013 / 09:00

S trupicami po jezeru (2)

V soboto smo se po zajtrku zapeljali v dolino Neretve, kjer smo uživali ob obiranju mandarin v čudovitem okolju delte reke Neretve na plantažah, polnih dišečih, oranžnih sadežev.

Gospodarstvo / torek, 12. november 2013 / 12:50

Kopica praznih stanovanj

Stanovanjski sklad na Jesenicah namerava zgraditi dva večstanovanjska objekta, in to navkljub dejstvu, da je v mestu kopica novih stanovanj neprodanih. Priložnost v oddaji v dolgoročni najem?

Gospodarstvo / torek, 12. november 2013 / 16:40

O škodljivih vplivih tujerodnih vrst

Žabnica – Društvo Sorško polje bo v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi Sorškega polja, z občinami Kranj, Medvode in Škofja Loka jutri, v sredo, ob 19. uri v Zadružnem domu Žabnica pripravilo preda...

Gospodarstvo / torek, 12. november 2013 / 16:37

Šola in vrtec bosta varčnejša

Kranjska občina je konec prejšnjega meseca od Ministrstva za infrastrukturo in prostor prejela sklepa o dodelitvi sredstev sofinanciranja energetske sanacije stavbe Osnovne šole Orehek in stavbe vr...