Dobrote iz Kekčeve dežele

Iz knjige Janeza Bogataja in Lee Kužnik Na Gorenjskem je fletno in okusno povzemamo nekaj receptov jedi, značilnih za kraje od Jesenic do Rateč.

Podkorenški krapi

Testo: 75 dag ajdove moke, 5 do 8 dl slane vrele vode, pšenična moka

Nadev: 12 dag kuhane polente, 1 žlica skute, 1 jajce

Zabela: slanina, česen, sol, maslo

Najprej zamesimo testo. Ajdovo moko poparimo in premešamo s kuhalnico. Ko se testo nekoliko ohladi, ga ugnetemo na deski, ki smo jo izdatno potresli s pšenično moko. Razvaljamo ga za prst debelo in z modelom izrežemo kroge s premerom 10 cm. Za nadev zmešamo skupaj polento, skuto in jajce. Na vsak krog damo žličko nadeva, ga prepognemo in krpice ob robovih stisnemo, da dobimo žepke – krapce. Krape stresemo v slano vrelo vodo in kuhamo deset minut. Nato jih previdno poberemo iz vode in položimo v skledo. Zabelimo jih z zaseko, primešamo strok strtega česna in po želji dodamo še maslo. Vse skupaj prepražimo in vroče prelijemo po ajdovih krapih.

Špresovi (skutni) krapi

Testo: 1,5 kg bele moke, 1 jajce, 1 žlica olja, malo vode

Nadev: skuta, koruzni zdrob ali drobtine, čebula, jajce

Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ga razvaljamo in razrežemo na kvadrate. Nanje z žličko položimo nadev, katerega sestavine dobro premešamo. Oblikujemo krape in jih skuhamo v slani vreli vodi. Zabelimo s prepraženo sesekljano čebulo ali stopljeno zaseko.

Čežana s fižolom

Olupljena narezana jabolka do mehkega skuhamo v malo vode. Na maslu prepražimo drobtine in jih dodamo čežani. Čežano stresemo v skledo in jo posujemo s kuhanim fižolom. Vse skupaj zabelimo z vročo zaseko.

Ješprenj z mesom

Četrt kg ješprenja, 5 dag fižola, 30 dag prekajenega mesa, korenje, zelena, peteršilj, majaron

Ješprenj čez noč namočimo v vodo. Najprej damo kuhat odcejeni ješprenj, pozneje pa dodamo še prekajeno meso in zelenjavo. Začinimo. Kuhamo, dokler se meso ne zmehča.

Testenine s skuto

Kuhanim testeninam dodamo pretlačeno skuto in premešamo. Jed lahko uživamo takoj ali pa jo prelijemo s smetano in jajcem in zapečemo v pečici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sobota, 28. julij 2018 / 08:05

Vijugal po cesti

Jesenice – V začetku tedna je policist, ko ni bil v službi, svojim kolegom na interventno številko 113 prijavil nezanesljivo vožnjo voznika osebnega avtomobila, ki se je po gorenjski avtocesti vozi...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 17. junij 2007 / 07:00

Novi lastnik je pripravljen na sovlaganja

Maj je bil za občino Preddvor še posebej intenziven: s prireditvijo Vesela Kranjska so storili prvi korak k oživitvi krajevnega dogajanja, v Preddvor pa je prišel tudi novi lastnik hotelskega sklopa o...

Splošno / nedelja, 17. junij 2007 / 07:00

Vesela Kranjska Preddvor 2007

V Preddvoru so z veseljem izkoristili priložnost in ob pomoči domačega združenja podjetnikov in večine društev od 25. do 27. maja priredili glasbeni in družabni dogodek Vesela Kranjska. Nekaj slikovni...

Splošno / nedelja, 17. junij 2007 / 07:00

Vrtec Storžek je star trideset let

Vrtec Storžek je pred kratkim proslavil okrogel jubilej, tridesetletnico obstoja. Desetletje po tistem, ko je Preddvor dobil novo osnovno šolo, so ob njej postavili še vrtec, ki je vsa leta d...

Splošno / nedelja, 17. junij 2007 / 07:00

Ni meja za otroško sodelovanje

Konec maja med šolarji iz Preddvora in Železne Kaple v sosednji Avstriji poteka živahna izmenjava. V Kapli razstava, v Preddvoru isti dan srečanje pevskih zborov.

Splošno / nedelja, 17. junij 2007 / 07:00

Priplesali so si zlato priznanje

Živahna dejavnost preddvorskih folkloristov