Dobrote iz Kekčeve dežele

Iz knjige Janeza Bogataja in Lee Kužnik Na Gorenjskem je fletno in okusno povzemamo nekaj receptov jedi, značilnih za kraje od Jesenic do Rateč.

Podkorenški krapi

Testo: 75 dag ajdove moke, 5 do 8 dl slane vrele vode, pšenična moka

Nadev: 12 dag kuhane polente, 1 žlica skute, 1 jajce

Zabela: slanina, česen, sol, maslo

Najprej zamesimo testo. Ajdovo moko poparimo in premešamo s kuhalnico. Ko se testo nekoliko ohladi, ga ugnetemo na deski, ki smo jo izdatno potresli s pšenično moko. Razvaljamo ga za prst debelo in z modelom izrežemo kroge s premerom 10 cm. Za nadev zmešamo skupaj polento, skuto in jajce. Na vsak krog damo žličko nadeva, ga prepognemo in krpice ob robovih stisnemo, da dobimo žepke – krapce. Krape stresemo v slano vrelo vodo in kuhamo deset minut. Nato jih previdno poberemo iz vode in položimo v skledo. Zabelimo jih z zaseko, primešamo strok strtega česna in po želji dodamo še maslo. Vse skupaj prepražimo in vroče prelijemo po ajdovih krapih.

Špresovi (skutni) krapi

Testo: 1,5 kg bele moke, 1 jajce, 1 žlica olja, malo vode

Nadev: skuta, koruzni zdrob ali drobtine, čebula, jajce

Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ga razvaljamo in razrežemo na kvadrate. Nanje z žličko položimo nadev, katerega sestavine dobro premešamo. Oblikujemo krape in jih skuhamo v slani vreli vodi. Zabelimo s prepraženo sesekljano čebulo ali stopljeno zaseko.

Čežana s fižolom

Olupljena narezana jabolka do mehkega skuhamo v malo vode. Na maslu prepražimo drobtine in jih dodamo čežani. Čežano stresemo v skledo in jo posujemo s kuhanim fižolom. Vse skupaj zabelimo z vročo zaseko.

Ješprenj z mesom

Četrt kg ješprenja, 5 dag fižola, 30 dag prekajenega mesa, korenje, zelena, peteršilj, majaron

Ješprenj čez noč namočimo v vodo. Najprej damo kuhat odcejeni ješprenj, pozneje pa dodamo še prekajeno meso in zelenjavo. Začinimo. Kuhamo, dokler se meso ne zmehča.

Testenine s skuto

Kuhanim testeninam dodamo pretlačeno skuto in premešamo. Jed lahko uživamo takoj ali pa jo prelijemo s smetano in jajcem in zapečemo v pečici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 25. maj 2007 / 07:00

Glasba, delo in gore ...

... to je oboževal dovški župnik, pisatelj in skladatelj Jakob Aljaž. 4. maja je minilo 80 let od njegove smrti.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 30. avgust 2008 / 07:00

Balkanika Core kršil javni red in mir

Balkanika Core je mednarodni hard core punk metal festival, ki naj bi se konec tedna (od četrtka do sobote) odvijal v prostorih kranjskega Izbruhovega bazena.

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 30. avgust 2008 / 07:00

Štirim občinska priznanja

Ob občinskem prazniku v Cerkljah bodo podelili naziv častnega občana, dve veliki plaketi in priznanje občine.

Zanimivosti / sobota, 30. avgust 2008 / 07:00

Prenovljeno znamenje

Kranj - Znamenje z motivom brezjanske Marije Pomagaj, ki že več kot 150 let stoji ob stari cesti med Kranjem in Ljubljano, je minuli teden zasijalo v prenovljeni podobi. »Večkrat...

Gospodarstvo / sobota, 30. avgust 2008 / 07:00

Oceno prepuščajo kmetom

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc je predstavil delo ministrstva v zadnjih štirih letih, pri tem pa je oceno o uspešnosti prepustil kmetom in potrošnikom.

Bled / sobota, 30. avgust 2008 / 07:00

Najprej se bo posvetil volitvam

Bled - Ime odstavljenega direktorja blejske občinske uprave Matjaža Erjavca se v zadnjem času omenja kot možnega kandidata, ki bi prevzel vodenje občinske uprave v Bohinju...