Dobrote iz Kekčeve dežele

Iz knjige Janeza Bogataja in Lee Kužnik Na Gorenjskem je fletno in okusno povzemamo nekaj receptov jedi, značilnih za kraje od Jesenic do Rateč.

Podkorenški krapi

Testo: 75 dag ajdove moke, 5 do 8 dl slane vrele vode, pšenična moka

Nadev: 12 dag kuhane polente, 1 žlica skute, 1 jajce

Zabela: slanina, česen, sol, maslo

Najprej zamesimo testo. Ajdovo moko poparimo in premešamo s kuhalnico. Ko se testo nekoliko ohladi, ga ugnetemo na deski, ki smo jo izdatno potresli s pšenično moko. Razvaljamo ga za prst debelo in z modelom izrežemo kroge s premerom 10 cm. Za nadev zmešamo skupaj polento, skuto in jajce. Na vsak krog damo žličko nadeva, ga prepognemo in krpice ob robovih stisnemo, da dobimo žepke – krapce. Krape stresemo v slano vrelo vodo in kuhamo deset minut. Nato jih previdno poberemo iz vode in položimo v skledo. Zabelimo jih z zaseko, primešamo strok strtega česna in po želji dodamo še maslo. Vse skupaj prepražimo in vroče prelijemo po ajdovih krapih.

Špresovi (skutni) krapi

Testo: 1,5 kg bele moke, 1 jajce, 1 žlica olja, malo vode

Nadev: skuta, koruzni zdrob ali drobtine, čebula, jajce

Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ga razvaljamo in razrežemo na kvadrate. Nanje z žličko položimo nadev, katerega sestavine dobro premešamo. Oblikujemo krape in jih skuhamo v slani vreli vodi. Zabelimo s prepraženo sesekljano čebulo ali stopljeno zaseko.

Čežana s fižolom

Olupljena narezana jabolka do mehkega skuhamo v malo vode. Na maslu prepražimo drobtine in jih dodamo čežani. Čežano stresemo v skledo in jo posujemo s kuhanim fižolom. Vse skupaj zabelimo z vročo zaseko.

Ješprenj z mesom

Četrt kg ješprenja, 5 dag fižola, 30 dag prekajenega mesa, korenje, zelena, peteršilj, majaron

Ješprenj čez noč namočimo v vodo. Najprej damo kuhat odcejeni ješprenj, pozneje pa dodamo še prekajeno meso in zelenjavo. Začinimo. Kuhamo, dokler se meso ne zmehča.

Testenine s skuto

Kuhanim testeninam dodamo pretlačeno skuto in premešamo. Jed lahko uživamo takoj ali pa jo prelijemo s smetano in jajcem in zapečemo v pečici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 1. julij 2013 / 15:59

Pri štiridesetih v najboljši kondiciji

V Žireh letos praznujejo štirideset let od ustanovitve nogometnega kluba, praznovanje na novem igrišču pa so popestrili tudi s tekmo med domačo ekipo in prvoligašem Triglavom.

Objavljeno na isti dan


Bled / petek, 24. avgust 2007 / 07:00

Bled potrebuje obe obvoznici

Stranka SLS je na Bledu pripravila okroglo mizo z ministroma Janezom Božičem in Janezom Podobnikom ter poslancem državnega zbora Mihaelom Prevcem o blejski obvoznici. Množičen odziv Blejcev.

Železniki / petek, 24. avgust 2007 / 07:00

V šolo v Selcih ne bo več teklo

Na telovadnici podružnične šole v Selcih v teh dneh prekrivajo streho, ki je dolga leta prepuščala vodo. Ravnatelj Franc Rant: "Občina Železniki bo morala bistveno več vlagati v šolske stavbe."

GG Plus / petek, 24. avgust 2007 / 07:00

Ležal boš 35 dni? Ti nisi normalen!

Medvoščan Grega Lunar je sodeloval v projektu Bed rest Valdoltra 2007. Bil je eden izmed desetih merjencev, katerih edina naloga je bila ležati celih 35 dni, dan in noč. Vstal je 3. avgusta.

Gospodarstvo / petek, 24. avgust 2007 / 07:00

Največ škode je na koruzi

Petkovo neurje s točo je na širšem območju od Kranja proti Šenčurju in Preddvoru povzročilo največ škode na koruzi. Na najbolj prizadetih območjih bo manjši pridelek, težje pa bo tudi spravilo.

Gospodarstvo / petek, 24. avgust 2007 / 07:00

Brez kupca za Grad Podvin

Zavarovalnici Triglav, ki je maja objavila vabilo k dajanju ponudb, ni uspelo prodati Hotela Grad Podvin.