Dobrote iz Kekčeve dežele

Iz knjige Janeza Bogataja in Lee Kužnik Na Gorenjskem je fletno in okusno povzemamo nekaj receptov jedi, značilnih za kraje od Jesenic do Rateč.

Podkorenški krapi

Testo: 75 dag ajdove moke, 5 do 8 dl slane vrele vode, pšenična moka

Nadev: 12 dag kuhane polente, 1 žlica skute, 1 jajce

Zabela: slanina, česen, sol, maslo

Najprej zamesimo testo. Ajdovo moko poparimo in premešamo s kuhalnico. Ko se testo nekoliko ohladi, ga ugnetemo na deski, ki smo jo izdatno potresli s pšenično moko. Razvaljamo ga za prst debelo in z modelom izrežemo kroge s premerom 10 cm. Za nadev zmešamo skupaj polento, skuto in jajce. Na vsak krog damo žličko nadeva, ga prepognemo in krpice ob robovih stisnemo, da dobimo žepke – krapce. Krape stresemo v slano vrelo vodo in kuhamo deset minut. Nato jih previdno poberemo iz vode in položimo v skledo. Zabelimo jih z zaseko, primešamo strok strtega česna in po želji dodamo še maslo. Vse skupaj prepražimo in vroče prelijemo po ajdovih krapih.

Špresovi (skutni) krapi

Testo: 1,5 kg bele moke, 1 jajce, 1 žlica olja, malo vode

Nadev: skuta, koruzni zdrob ali drobtine, čebula, jajce

Iz vseh sestavin zgnetemo testo, ga razvaljamo in razrežemo na kvadrate. Nanje z žličko položimo nadev, katerega sestavine dobro premešamo. Oblikujemo krape in jih skuhamo v slani vreli vodi. Zabelimo s prepraženo sesekljano čebulo ali stopljeno zaseko.

Čežana s fižolom

Olupljena narezana jabolka do mehkega skuhamo v malo vode. Na maslu prepražimo drobtine in jih dodamo čežani. Čežano stresemo v skledo in jo posujemo s kuhanim fižolom. Vse skupaj zabelimo z vročo zaseko.

Ješprenj z mesom

Četrt kg ješprenja, 5 dag fižola, 30 dag prekajenega mesa, korenje, zelena, peteršilj, majaron

Ješprenj čez noč namočimo v vodo. Najprej damo kuhat odcejeni ješprenj, pozneje pa dodamo še prekajeno meso in zelenjavo. Začinimo. Kuhamo, dokler se meso ne zmehča.

Testenine s skuto

Kuhanim testeninam dodamo pretlačeno skuto in premešamo. Jed lahko uživamo takoj ali pa jo prelijemo s smetano in jajcem in zapečemo v pečici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / ponedeljek, 17. december 2007 / 07:00

Medeni tedni in gruntarska pečenka

Oboji, gledalci in ustvarjalci letošnje veseloigre Medeni tedni na koruzi, so težko čakali na igro. Letos tudi otroška predstava Gruntarska pečenka.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 20. april 2012 / 07:00

Torta za 19 let

Radio Hit je letos 1. aprila praznoval devetnajst let. Torta ni manjkala, prihodnje leto, ko bo dopolnil okroglo številko, pa se verjetno obeta kaj več kot torta ali dan odprtih vrat. Je pa res,...

Splošno / petek, 20. april 2012 / 07:00

Anketa: Stavka v javnem sektorju

V sredo je bila v javnem sektorju stavka. Nekatere sogovornike smo vprašali, kako so jo doživeli ali osebno občutili.

Zanimivosti / petek, 20. april 2012 / 07:00

Čistilne akcije ob dnevu zemlje

Žirovnica, Kranjska Gora, Bohinj - Ob svetovnem dnevu zemlje 22. aprilu bodo nekatere gorenjske občine organizirale vsakoletne čistilne akcije. Med njimi je občina Žirovnica,

Šenčur / petek, 20. april 2012 / 07:00

Slavnostna akademija ob občinskem prazniku

Šenčur - Ob prazniku občine Šenčur bodo danes ob 19. uri v Domu krajanov pripravili slavnostno akademijo s kulturnim programom in podelitvijo občinskih priznanj. Pred vhodom v Do...

Prosti čas / petek, 20. april 2012 / 07:00

Ana Nikolić v Kranju

Danes zvečer bo kranjski Planet Tuš (22.00) gostil zanimivo pevsko ime, srbsko lepotico Ano Nikolić. Ljubljenko medijev, še posebej tabloidov, njeni oboževalci poznajo predvsem po p...