Razlike pri obrestni meri

Pri višini obrestnih mer za vezane vloge so med bankami precejšnje razlike. Letos so obdavčene obresti nad tisoč evrov.

Po podatkih Banke Slovenije so gospodinjstva lani imela v finančnih naložbah 27.285 milijonov evrov, od tega 10.752 milijonov v vlogah pri bankah in hranilnicah.

Kranj – Čeprav v Sloveniji narašča varčevanje v vzajemnih skladih in v vrednostnih papirjih, je varčevanje v bankah in hranilnicah še vedno prevladujoča oblika. Odkar je tolar vzel slovo, ljudje večinoma varčujejo v evrih. Med bankami so glede višine obrestnih mer kar precejšnje razlike. Obrestne mere so se v zadnjem času nekoliko zvišale, za kratkoročne vezave evrov, to je od enega meseca do enega leta, znašajo večinoma od 2,90 do 4,10 odstotka, za dolgoročne, to je več kot za eno leto, pa od 3,35 do 4,50 odstotka. Nekatere banke poleg fiksnih, nespremenljivih obrestnih mer ponujajo tudi variabilne, spremenljive, ki so vezane na evropsko referenčno obrestno mero Euribor.

 

 

Varčevalci bodo od obresti za vezane vloge tudi letos morali plačati dohodnino. Napoved za odmero dohodnine od letošnjih obresti bodo morali vložiti do 28. februarja prihodnje leto, vendar le tisti, ki bodo imeli več kot 1.000 evrov obresti. Varčevalci se pri dolgoročnih vezavah lahko odločijo, da davek od obresti plačujejo sproti, za vsako leto posebej, ali na koncu vezave za celotno varčevalno obdobje.

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 4. oktober 2017 / 22:34

Navijači te kar ponesejo k cilju

Maraton v Berlinu sodi med šest največjih na svetu in se ga vsako leto udeleži več kot 40 tisoč tekačev iz vsega sveta. Slovenskih je bilo letos 108, med njimi tudi skupina 47 tekačev z devetimi navij...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 25. avgust 2015 / 07:00

Zavrtimo Slovenijo!

Stražišče – Zveza paraplegikov Slovenije ter klub Tuš-Bauerfeind bosta jutri ob 17. uri skupaj s Kolesarskim klubom Sava Kranj na velodromu predstavila projekt z imenom Zavrtimo Slovenijo. S to akc...

Razvedrilo / torek, 25. avgust 2015 / 13:04

Theo Tahiti Nui show

Theo se ni šolal. Doma so ga naučili zgodbo njegove dežele, mu približali kulturo in ples ljudstva, žal pa opaža, da današnja mladina o tem ne ve več veliko. Theo je doma z Markeških otokov in s svoji...

Kronika / torek, 25. avgust 2015 / 12:55

Izdali za štiri milijone evrov glob

Zaradi nespoštovanja časa vožnje so mobilne enote Finančne uprave Republike Slovenije voznikom tovornjakov in avtobusov predpisale za štiri milijone evrov kazni.

Radovljica / torek, 25. avgust 2015 / 12:55

Indijska izkušnja: živeti sleherni trenutek

Andreja in Žiga Kovač iz Lesc sta v vasici brez imena v srednjem zahodnem delu Indije otroke in ženske prostovoljno poučevala angleščino in matematiko.

Cerklje na Gorenjskem / torek, 25. avgust 2015 / 12:52

Pot z devetimi pomniki

Poti po spominskem parku tovarištva na Davovcu pod Krvavcem in okolici privabljajo vse več pohodnikov. Dobro obiskan je bil tudi sobotni spominski pohod.