Gorenjke v izboru za mlado kmetico leta

Kranj - Na Ravnah na Koroškem, odkoder je doma lanska Mlada kmetica leta, bo v petek, 24. avgusta, potekal letošnji izbor, ki ga bo Društvo kmetic Mežiške doline pripravilo skupaj z občino, Zvezo kmetic Slovenije, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, Kmetijsko gozdarskim zavodom Celje in tednikom Kmečki glas. Za laskavi naziv se bo potegovalo osem kandidatk, med njimi dve z Gorenjskega in dve še iz njene soseščine: Anka Vodnik iz Gorenje Žetine, Damjana Kern z Letenic pri Goričah, Brigita Barlič iz Peč pri Moravčah in Frančka Smrkolj iz Hrastnika pri Trojanah. Na Vodnikovi kmetiji, ki obsega 32 hektarjev zemljišč, se ukvarjajo z živinorejo in z izletniškim turizmom. Na Kernovi kmetiji, kjer obdelujejo 23 hektarjev lastnih in najetih kmetijskih zemljišč in gospodarijo še s tremi hektarji gozda, redijo 40 črno-belih krav in 35 glav mlade živine in dnevno namolzejo 800 litrov mleka. Pri Barliču obdelujejo 22 lastnih in najetih zemljišč, imajo pa še šest hektarjev gozda. Glavna dejavnost je prireja mleka in reja plemenskih telic. Na Smrkoljevi kmetiji obdelujejo šest hektarjev zemljišč in redijo trinajst govedi.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 5. oktober 2009 / 07:00

Spet se poje in sanja

Družinski muzikal Moje pesmi moje sanje se to jesen spet vrača na gledališke odre. Predstavo je doslej videlo že 23 tisoč ljudi.

Objavljeno na isti dan


Bled / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Etno vseh razsežnosti

Bled - V čudovitem ambientu blejskega Zdraviliškega parka se je v torek zvečer z nastopom mladih umetnikov in izkušenih poznavalcev romunskega folklornega izročila iz pokrajine Tim...

Kultura / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Petek za četrti Jazz kamp

Danes zvečer se bo na Pungertu začel 4. Jazz kamp Kranj. Preverjen recept preteklih let bo letos zaznamovala tudi novost.

Zanimivosti / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Končana obnova Homanove hiše

Prejšnji teden so v Škofji Loki končali z obnovo Homanove hiše, ki je trajala vse od aprila. Naložba je stala 66 tisoč evrov, od tega jih je 27 tisoč prispevala država.

Zanimivosti / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Urška, oblečena le v barve

Znana umetnica Alenka Peternel iz Gozd Martuljka je uspešno predstavljala Slovenijo na svetovnem prvenstvu poslikave teles v Avstriji.

Gospodarstvo / petek, 17. avgust 2007 / 07:00

Zanimiv za Gorenjce

Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni bo od 25. do 31. avgusta mednarodni kmetijsko živilski sejem.