Boraga - boreč

Boraga ali boreč ljudi spravlja v dobro voljo, odganja malodušnost in zaskrbljenost, tolaži ter opogumlja. Izvira iz Sirije. Arabci so ga prinesli v Španijo, od koder se je razširil po vsem Sredozemlju. Je do pol metra visoka rastlina z žametastimi sivo zelenimi listi in zvezdastimi živo vijoličastimi cvetovi, ki s svojim nektarjem privabljajo čebele. Mladi listi imajo prijeten kiselkast okus, njihov vonj pa je podoben vonju kumar. Za prehrano nabiramo liste rastlin, ki še nimajo razvitih cvetnih popkov. Starejši listi otrdijo in postanejo hrapavi. Iz listnih pazduh velikih grmov borage zrastejo vedno znova nežni mladi poganjki. Uživamo pa tudi lepe nebesno modre cvetove. Listi in cvetovi hitro ovenijo, zato jih naberemo, tik preden jih uporabimo. Sušenje in shranjevanje v olju ali kisu pri boragi ne pride v poštev, lahko pa jo zamrzujemo kakor špinačo. Zamrznemo pa lahko tudi cvetove; v vsak predalček za led denemo po en cvet in ga zalijemo z vodo, potem ledeno kocko s cvetom postrežemo v limonadah. Boraga je izrazita solatna dišavnica. Cvetove potresemo po solatah, juhah ali garniranih jedeh. Kristalizirane uporabimo za krašenje tort. Listi imajo rahel hladen okus po kumarah, zato jih dajemo v mrzle pijače. Z drobno sesekljanimi potresemo solate, jogurte, mladi sir, vloženo zelenjavo ali sendviče. Kuhamo jih v juhi in jih dodajamo jedem s špinačo. Odlično obogatijo okus nadeva raviolov.

Boragina juha s krompirjem

Za 5 oseb potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja, 3 stroke česna, 1 grobo sesekljano čebulo, 1,2 l mesne juhe, 40 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja, 1 žlico moke, 1,5 dl sladke smetane, 40 dag mladih boraginih listov ali poganjkov, sol in sveže mlet poper.

V večji kozici segrejte oljčno olje in na njem 5 minut pražite čebulo in na kolobarje narezan česen. Zalijte z juho, dodajte krompir in kuhajte dvajset minut. Dodajte sesekljano borago in sladko smetano, v katero ste vmešali moko. Med mešanjem dobro prevrite, solite in poprajte po okusu, kuhajte še nekaj minut in postrezite.

Rižota z borago in pršutom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 majhen por, 2 stroka česna, 15 dag mladih boraginih listov ali poganjkov, 2 žlici masla, 40 dag riža arborio, 1 l mesne juhe, 1 paradižnik, 10 dag pršuta, sol.

V večji kozici razpustite polovico masla, na njem popražite očiščen in na kockice narezan por ter sesekljan česen. Dodajte riž in polovico oprane in drobno narezane borage. Postopoma prilivajte juho, vedno ko se ta vpije, in mešajte. Ko riž postane že skoraj čisto mehak, dodajte opran in drobno narezan paradižnik, na rezance narezan pršut in preostalo maslo. Premešajte, še malo podušite, solite po potrebi in primešajte še preostalo drobno narezano borago. Takoj postrezite z naribanim parmezanom ali drugim trdim sirom ter potresite s cvetovi borage.

Piščančji file v omaki iz borage

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag piščančjega fileja brez kosti, 2 žlici oljčnega olja, 3 mlade čebulice, 15 dag mladih boraginih listov ali poganjkov, 2 stroka česna, 5 žlic vode, 2 žlici pinjol in 1 žlico limoninega soka, sol.

Na štedilnik postavite ponev in v njej segrevajte oljčno olje. Piščančji file narežite na rezine, ga solite in poprajte ter na vročem olju z obeh strani opecite. Zložite rezine na krožnik in postavite v na 70 stopinj Celzija ogreto pečico. Na preostalem olju prepražite pinjole, dodajte na kolobarje narezano čebulo in česen ter pražite še nekaj minut. Dodajte še sesekljano borago in ribjo juho ter vse skupaj počasi dušite še nekaj minut. Tako pripravljeno omako zmiksajte v mikserju in jo začinite s soljo, poprom in limoninim sokom. Ribje fileje preložite na 4 krožnike ter jih prelijte z omako. Zraven se zelo prileže kuhan slan krompir ali riž.

Solata z borago, škampi in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag mlade zelene solate, 15 dag mladih boraginih listov, 30 dag repkov škampov ali kozic, 2 žlici oljčnega olja, 10 dag gorgonzole, 2 žlici kisa, 2 žlici kisle smetane, 2 žlici vode in sol.

V ponvi segrejte oljčno olje in na njem na hitro popražite škampove repke. Stresite jih na očiščeno zeleno solato in borago, ki ste jo drobno narezali in prelijte z gorgonzolnim dresingom, ki ga pripravite tako, da s paličnim mešalnikom zmešate na kocke narezano gorgonzolo, kis, kislo smetano in sol. Okrasite z boraginimi cvetovi in takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 1. julij 2011 / 07:00

Občina kupuje Casino Bled

V zavezujoči ponudbi je občina Bled paradržavnima skladoma za 53-odstotni delež v igralnici ponudila sto tisoč evrov.

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

V vojski je bil padalec

Janez Bohorič danes največ časa posveti igranju golfa, še vedno pa ga privlačijo tudi adrenalinski športi. Mika ga celo, da bi se enkrat peljal s formulo 1.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Mož s prepoznavnimi brki

Drago Frelih, nekdanji član jugoslovanske kolesarske reprezentance, je kariero kot član Save končal leta 1983. Danes se udeležuje tekmovanj v gorskem teku.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Rekorderja iz iste družine

Brat in sestra Kosovelj iz Nove Gorice, Mitja in Mateja, sta postavila nova mejnika teka na Osolnik.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Boštjan Nachbar - vodilni član ekipe New Jersy Nets

Boštjan Nachbar, ki ga prijatelji kličejo Boki, preživlja že četrto sezono v ligi NBA, najboljši košarkaški ligi na svetu. Letos je zaigral v ekipi New Jersey Nets, kjer dosega povprečno 9,2 točke na...

Slovenija / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Začenja se javna razprava

Vlada je predstavila tri pokrajinske zakone, ki jih predlaga v parlamentarni postopek: zakon o pokrajinah, zakon o financiranju pokrajin in zakon o volitvah v pokrajinah.