Boraga - boreč

Boraga ali boreč ljudi spravlja v dobro voljo, odganja malodušnost in zaskrbljenost, tolaži ter opogumlja. Izvira iz Sirije. Arabci so ga prinesli v Španijo, od koder se je razširil po vsem Sredozemlju. Je do pol metra visoka rastlina z žametastimi sivo zelenimi listi in zvezdastimi živo vijoličastimi cvetovi, ki s svojim nektarjem privabljajo čebele. Mladi listi imajo prijeten kiselkast okus, njihov vonj pa je podoben vonju kumar. Za prehrano nabiramo liste rastlin, ki še nimajo razvitih cvetnih popkov. Starejši listi otrdijo in postanejo hrapavi. Iz listnih pazduh velikih grmov borage zrastejo vedno znova nežni mladi poganjki. Uživamo pa tudi lepe nebesno modre cvetove. Listi in cvetovi hitro ovenijo, zato jih naberemo, tik preden jih uporabimo. Sušenje in shranjevanje v olju ali kisu pri boragi ne pride v poštev, lahko pa jo zamrzujemo kakor špinačo. Zamrznemo pa lahko tudi cvetove; v vsak predalček za led denemo po en cvet in ga zalijemo z vodo, potem ledeno kocko s cvetom postrežemo v limonadah. Boraga je izrazita solatna dišavnica. Cvetove potresemo po solatah, juhah ali garniranih jedeh. Kristalizirane uporabimo za krašenje tort. Listi imajo rahel hladen okus po kumarah, zato jih dajemo v mrzle pijače. Z drobno sesekljanimi potresemo solate, jogurte, mladi sir, vloženo zelenjavo ali sendviče. Kuhamo jih v juhi in jih dodajamo jedem s špinačo. Odlično obogatijo okus nadeva raviolov.

Boragina juha s krompirjem

Za 5 oseb potrebujemo: 2 žlici oljčnega olja, 3 stroke česna, 1 grobo sesekljano čebulo, 1,2 l mesne juhe, 40 dag olupljenega in na kocke narezanega krompirja, 1 žlico moke, 1,5 dl sladke smetane, 40 dag mladih boraginih listov ali poganjkov, sol in sveže mlet poper.

V večji kozici segrejte oljčno olje in na njem 5 minut pražite čebulo in na kolobarje narezan česen. Zalijte z juho, dodajte krompir in kuhajte dvajset minut. Dodajte sesekljano borago in sladko smetano, v katero ste vmešali moko. Med mešanjem dobro prevrite, solite in poprajte po okusu, kuhajte še nekaj minut in postrezite.

Rižota z borago in pršutom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 majhen por, 2 stroka česna, 15 dag mladih boraginih listov ali poganjkov, 2 žlici masla, 40 dag riža arborio, 1 l mesne juhe, 1 paradižnik, 10 dag pršuta, sol.

V večji kozici razpustite polovico masla, na njem popražite očiščen in na kockice narezan por ter sesekljan česen. Dodajte riž in polovico oprane in drobno narezane borage. Postopoma prilivajte juho, vedno ko se ta vpije, in mešajte. Ko riž postane že skoraj čisto mehak, dodajte opran in drobno narezan paradižnik, na rezance narezan pršut in preostalo maslo. Premešajte, še malo podušite, solite po potrebi in primešajte še preostalo drobno narezano borago. Takoj postrezite z naribanim parmezanom ali drugim trdim sirom ter potresite s cvetovi borage.

Piščančji file v omaki iz borage

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag piščančjega fileja brez kosti, 2 žlici oljčnega olja, 3 mlade čebulice, 15 dag mladih boraginih listov ali poganjkov, 2 stroka česna, 5 žlic vode, 2 žlici pinjol in 1 žlico limoninega soka, sol.

Na štedilnik postavite ponev in v njej segrevajte oljčno olje. Piščančji file narežite na rezine, ga solite in poprajte ter na vročem olju z obeh strani opecite. Zložite rezine na krožnik in postavite v na 70 stopinj Celzija ogreto pečico. Na preostalem olju prepražite pinjole, dodajte na kolobarje narezano čebulo in česen ter pražite še nekaj minut. Dodajte še sesekljano borago in ribjo juho ter vse skupaj počasi dušite še nekaj minut. Tako pripravljeno omako zmiksajte v mikserju in jo začinite s soljo, poprom in limoninim sokom. Ribje fileje preložite na 4 krožnike ter jih prelijte z omako. Zraven se zelo prileže kuhan slan krompir ali riž.

Solata z borago, škampi in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag mlade zelene solate, 15 dag mladih boraginih listov, 30 dag repkov škampov ali kozic, 2 žlici oljčnega olja, 10 dag gorgonzole, 2 žlici kisa, 2 žlici kisle smetane, 2 žlici vode in sol.

V ponvi segrejte oljčno olje in na njem na hitro popražite škampove repke. Stresite jih na očiščeno zeleno solato in borago, ki ste jo drobno narezali in prelijte z gorgonzolnim dresingom, ki ga pripravite tako, da s paličnim mešalnikom zmešate na kocke narezano gorgonzolo, kis, kislo smetano in sol. Okrasite z boraginimi cvetovi in takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 7. december 2009 / 07:00

Slavje najstarejšega krajana

Slap pri Tržiču - Najstarejši krajan Jelendola je Franc Thaler (drugi z leve), ki je 28. novembra dopolnil 90 let. Rojen je bil v Spodnjih Danjah. V nekdanji Puterhof je p...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / petek, 10. avgust 2007 / 07:00

Glasbena Kresna noč v Bohinju

Ribčev Laz - Tudi letošnja Kresna noč v Bohinju bo potekala dva dni. V soboto bo Pod Skalco ob 18. uri začela obiskovalce zabavati glasbena skupina Duble Truble.

Prosti čas / petek, 10. avgust 2007 / 07:00

Kamfest začenja skupina Patetico

Na Kamfestu se bo od 12. do 25. avgusta zvrstilo več kot petdeset različnih dogodkov.

Humor / petek, 10. avgust 2007 / 07:00

Smrdi, ne smrdi, smrdi, ne smrdi ...

Po začetnih problemih s smradom smo na domžalski tekmi izvedeli, da se o izvedencih za določitev meje Ivo in Janez še nista dogovorila, jasno pa je že, da bodo v SDS dobili nove drese.

Humor / petek, 10. avgust 2007 / 07:00

Četverec brez

Antonio Anderlič O nakupovalnih navadah na obrambnem ministrstvu: »To, da Erjavec nakupuje prisluškovalne naprave, sploh še ni vse. Po mojih zadnjih informacijah je kupi...

Gospodarstvo / petek, 10. avgust 2007 / 07:00

Brez nevarnosti za Slovenijo

Kranj - Iz republiške veterinarske uprave so sporočili, da pojav slinavke in parkljevke v Veliki Britaniji ne predstavlja neposrednega tveganja za zdravje živali v Sloveniji. Na...