Dobra misel uredi glavo in prebavo

Čaj dobre misli (Origanum vulgare) spodbuja prebavo, blaži krče, pospešuje tvorbo žolča in preprečuje napenjanje. Dobro dene še pri prehladu, krčevitem kašlju, astmi, glavobolu ...

Pravijo, da so ga včasih dajali piti otrokom, ki so se težko učili. Po njem naj bi zbrali misli. Nemara prav od tod izvira optimistično ime rožice z ljubkimi škrlatno rdečimi ali rdeče vijoličnimi cvetovi. Če želimo njeno cvetoče zelišče nabrati za v čaj ali za odišavljanje jedi, je pravi čas med junijem in septembrom. Najbolje je, da ga odrežemo kakšnih petnajst centimetrov nad tlemi in posušimo. Lističe in cvetove naknadno osmukamo z debelejših stebelc.

Dobre volje in dobrih misli

Ljudje so tej močno dišeči rastlinici, ki so jo tudi na Gorenjskem zelo radi nabirali, rekli tudi dobrovoljka. Najbrž jih je do tega pripeljala izkušnja, da so po njej ne le postali bolj pametni, pač pa tudi boljše volje. Čober, bolmet, tošta, zavrta in divji majaron je še nekaj njenih domačih imen. Odkar je italijanska kuhinja postala tako popularna v svetu, se je za dobro misel nenadoma uveljavilo ime origano, po katerem jo pozna večina mladih. Starejši pa še pomnijo, da je bila že pred tem zelo cenjena in pogosto uporabljena zel v našem ljudskem zdravilstvu. Kako tudi ne. Razširjena je po vsej državi. Tudi na Gorenjskem ji zgleda zelo ustreza, saj je pogosta prebivalka naših sončnih travnikov, planinskih pašnikov, gozdnih jas in posek. Naši predniki so dobro misel silno radi nabirali, saj se je obnesla pri najrazličnejših obolenjih. Pa to še ni vse. Šop dobre misli v hiši je iz nje odgnal tudi zle duhove, uroke in čarovnice. Mladenke pa so jo pripele svojim izbrancem, ko so odhajali na vojsko.

Kdaj nam pride prav?

Dobra misel je bogata z eteričnim oljem, čreslovinami in grenčinami. Poživlja in spodbuja znojenje, zdravi prehlad in gripo. Odlično razkužuje vneto grlo in dlesni, če z njenim čajem spiramo ustno votlino. Njen poparek se priporoča pri krčevitem kašlju in astmi. Če dobri misli dodamo še kamilico (Chamomilla recutita) in žajbelj (Salvia officinalis) dobimo izvrstno grgralo za vneto grlo in dlesni. Krepi delovanje notranjih organov in živčevja ter blago pomirja. Zlasti se obnese pri zdravljenju glavobola in napetosti. Najbolj pa gotovo slovi po tem, da razkužuje prebavila, pospešuje prebavo in tvorbo žolča, miri krče prebavil ter odganja vetrove in preprečuje napenjanje. Blaži vnetja sluznic in ustavlja driske.

Priprava čaja

Čaj pripravimo v obliki poparka iz dveh do treh žličk zrezanega ali zdrobljenega zelišča na skodelico vode. Pokrit naj stoji deset minut, nato ga odcedimo in pijemo tri skodelice čaja na dan. Če ga pijemo zoper prehlad in kašelj, ga sladkamo, sicer pijemo nesladkanega.

Olje dobre misli za revmatike

Pripravlja se tudi olje iz dobre misli, ki lajša revmatične in bolečine v ušesih, kašelj in zbija vročino. Z njim masiramo boleče mesto, majhne količine pa lahko tudi zaužijemo. Pripravimo ga iz štirih žlic posušenega zelišča in pol litra oljčnega olja. Vse skupaj pustimo stati dva tedna na toplem mestu.

Kopel za pomiritev

Pomirjujočo kopel, ki prija otrokom in starejšim in ki pomiri tako živce kot kožo, pripravimo tako, da sto gramov posušene zeli prelijemo s pol litra vrele vode in pokrito pustimo stati petnajst minut. Ta izvleček nato dodamo vodi za kopanje.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / četrtek, 26. maj 2016 / 11:04

Od izvira do izliva Save

Kranjska Gora – V petek se bo na kolesarjenje od izvira do izliva reke Save ponovno podala ekipa sedmih kolesarjev iz vseh štirih savskih držav v sklopu kolesarskega potovanja Sava Tour 2016. Svoje...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Na štartu ve, kako daleč je cilj

Tudi zato je Škofjeločan Lojze Primožič v svojem prvem poskusu uspešno opravil eno najbolj garaških športnih preizkušenj, imenovano ironman.

Železniki / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Zlata čipka Aliču in Žakljevi

Na kolesarski dirki od Železnikov do Soriške planine sta bila najhitrejša Simon Alič in Rada Žakelj.

Žiri / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Zbirka o utrdbah v žirovskem muzeju

V Stari šoli oziroma Muzeju Žiri so pred mesecem za dva konca tednov odprli zbirko Pozdravljeni, ljubitelji utrdb.

Železniki / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Železniki v znamenju čipk

Letošnji Čipkarski dnevi so v Železnike privabili okoli sedem tisoč obiskovalcev. Novost: razstava čipk na oknih v starem delu mesta.

Železniki / sreda, 1. avgust 2007 / 07:00

Letos šest občinskih nagrajencev

Na slavnostni akademiji ob občinskem prazniku v Železnikih, ki je letos potekala v znamenju Janeza Evangelista Kreka, so listino častnega občana podelili doktorju medicine Jožetu Možganu.