Kakšen naj bo zajtrk
Kaj je najprimernejše za zajtrk? Raziskovalci so dokazali, da zajtrk, ki vsebuje veliko maščob, zmanjšuje glukozno toleranco (oziroma občutljivost na inzulin) za naslednjih šest ur. Za to naj bi bila kriva velika količina prostih maščobnih kislin. Zaradi tega priporočajo, da pri zajtrku zmanjšamo maščobe in se osredotočimo na ogljikove hidrate. To potrjuje tudi raziskava, pri kateri se je izkazalo, da imajo osebe s prehrano z večjim deležem maščob zjutraj najnižjo oksidacijo maščob in termogenezo. Ista raziskava je še pokazala, da so imele osebe, ki so zaužile beljakovinski oziroma ogljikohidratni zajtrk z malo maščob, najnižje količine prostih maščobnih kislin in najnižje količine glukoze v krvi.
Za pripravo primernega in okusnega zajtrka imamo na voljo veliko možnosti. Kot vir ogljikovih hidratov lahko izbiramo med več možnostmi:
- Ovsene kosmiče, ki so odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov in vsebujejo veliko vlaknin, ki pomagajo krotiti lakoto do kosila. Če ne marate ovsenih kosmičev, pokusite pšenične, pirine, ržene, prosene kosmiče. Okus lahko izboljšate tudi z dodajanjem cimeta in sladila, dušenimi jabolki ali beljakovinskim praškom;
- Polnozrnata žita, ki vsebujejo veliko vlaknin in kar najmanj dodanega sladkorja;
- Kruh iz polnozrnate moke in razni hrustljavi polnozrnati kruhki, ki imajo prav tako visoko vsebnost vlaknin;
- Sadje, ki vsebuje več enostavnih ogljikovih hidratov, sicer ne nasiti tako kot druge možnosti, vendar vsebuje precej vitaminov.
K temu dodamo kakovosten vir beljakovin:
- jajca in jajčni beljaki;
- posneta skuta in jogurt, ki sta tudi dober vir kalcija;
- piščančje in puranje salame z majhno vsebnostjo maščob in
- ribe v slanici (tuna, losos, skuša).
Ne pozabimo tudi na zdrave maščobe, ki jih lahko dodamo z lanenim semenom in oreščki. S pravilno izbiro hrane pomagamo preprečiti nestabilni krvni sladkor in zagotoviti več energije za izzive, ki nas čakajo čez dan. Bolje je pojesti nekaj kot nič in če zajtrk vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, dober vir beljakovin in še zdrave maščobe, potem nam bo naše telo hvaležno.