Kakšen naj bo zajtrk

Kaj je najprimernejše za zajtrk? Raziskovalci so dokazali, da zajtrk, ki vsebuje veliko maščob, zmanjšuje glukozno toleranco (oziroma občutljivost na inzulin) za naslednjih šest ur. Za to naj bi bila kriva velika količina prostih maščobnih kislin. Zaradi tega priporočajo, da pri zajtrku zmanjšamo maščobe in se osredotočimo na ogljikove hidrate. To potrjuje tudi raziskava, pri kateri se je izkazalo, da imajo osebe s prehrano z večjim deležem maščob zjutraj najnižjo oksidacijo maščob in termogenezo. Ista raziskava je še pokazala, da so imele osebe, ki so zaužile beljakovinski oziroma ogljikohidratni zajtrk z malo maščob, najnižje količine prostih maščobnih kislin in najnižje količine glukoze v krvi.

Za pripravo primernega in okusnega zajtrka imamo na voljo veliko možnosti. Kot vir ogljikovih hidratov lahko izbiramo med več možnostmi:

- Ovsene kosmiče, ki so odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov in vsebujejo veliko vlaknin, ki pomagajo krotiti lakoto do kosila. Če ne marate ovsenih kosmičev, pokusite pšenične, pirine, ržene, prosene kosmiče. Okus lahko izboljšate tudi z dodajanjem cimeta in sladila, dušenimi jabolki ali beljakovinskim praškom;

- Polnozrnata žita, ki vsebujejo veliko vlaknin in kar najmanj dodanega sladkorja;

- Kruh iz polnozrnate moke in razni hrustljavi polnozrnati kruhki, ki imajo prav tako visoko vsebnost vlaknin;

- Sadje, ki vsebuje več enostavnih ogljikovih hidratov, sicer ne nasiti tako kot druge možnosti, vendar vsebuje precej vitaminov.

 

K temu dodamo kakovosten vir beljakovin:

- jajca in jajčni beljaki;

- posneta skuta in jogurt, ki sta tudi dober vir kalcija;

- piščančje in puranje salame z majhno vsebnostjo maščob in

- ribe v slanici (tuna, losos, skuša).

Ne pozabimo tudi na zdrave maščobe, ki jih lahko dodamo z lanenim semenom in oreščki. S pravilno izbiro hrane pomagamo preprečiti nestabilni krvni sladkor in zagotoviti več energije za izzive, ki nas čakajo čez dan. Bolje je pojesti nekaj kot nič in če zajtrk vsebuje kompleksne ogljikove hidrate, dober vir beljakovin in še zdrave maščobe, potem nam bo naše telo hvaležno.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 31. oktober 2007 / 07:00

Donosnost višja od zajamčene

Ljubljana - Kapitalski vzajemni pokojninski sklad, s katerim upravlja Kapitalska družba, je ob koncu letošnjega avgusta štel 33.300 članov ali 2.769 več kot ob koncu minulega let...

Objavljeno na isti dan


Naklo / torek, 26. december 2017 / 21:49

Piše knjigo o Francu Pircu

Kulturno društvo Tabor Podbrezje je v Pirčevem domu na Taboru pred kratkim gostilo že petnajste Pirčeve dneve. Osrednji gost je bil Bogo Brvar, ki o Pircu piše knjigo.

Kamnik / torek, 26. december 2017 / 21:49

Listi Marjana Šarca mnenje s pridržkom

Kamnik – Računsko sodišče je revidiralo poslovanje stranke Lista Marjana Šarca za leto 2016 in izdalo mnenje s pridržkom. V njem ugotavljajo, da je stranka v vseh pomembnih pogledih poslovala v skl...

GG Plus / torek, 26. december 2017 / 21:48

Iz zaupnih zapisov Lojzeta Gostiše

Umetnostni zgodovinar dr. Lojze Gostiša, ki se je rodil leta 1923 v Žireh, je v svojem 95. letu izdal drobno, a dragoceno knjigo. V njej beleži svoja srečanja z mnogimi znamenitimi Slovenci, tudi podr...

Naklo / torek, 26. december 2017 / 16:18

O nadzorih poročala kar občinska uprava

Naklo – Občinski svetniki so se na decembrski seji seznanili s poročilom nadzornega odbora (NO), ki je letos dokončal štiri nadzore. Nadzorniki niso ugotovili nepravilnosti in so zato vsem štirim p...

GG Plus / torek, 26. december 2017 / 16:17

Zmoreta tudi s cerebralno paralizo

Zakonca Ana in Andrej Mrak imata oba cerebralno paralizo, a kljub temu živita samostojno življenje. Ustvarila sta si družino, hodita v službo, napisala sta vsak svojo knjigo, Andrej je tudi zelo inova...