Partizanske ceste ne damo za spomenik neumnosti

Odgovor na članek »To bo spomenik neumnosti«, objavljen v Gorenjskem glasu, 6. julija 2007.

V omenjenem članku, ki govori o tem, kako nam prebivalcem Partizanske ceste v Škofji Loki občina namesto tržnice obeta zgraditi trgovski center v Kapucinskem predmestju, so jasno povzeti vsi argumenti prebivalcev proti gradnji tega trgovskega centra.

Že zdaj je območje Partizanske ceste najbolj gosto naseljeni predel v celi občini in nadaljnjih obremenitev ne prenese več. Ta gosta poselitev pomeni tudi, da prebivalci Partizanske ceste prispevamo v občinski proračun nadpovprečno velik znesek davkov in prispevkov.

Tega denarja nam občina skozi take občinske proračune, kot so sedaj, že tako in tako ne vrača. Na širšem območju Partizanske ceste, ki vključuje še Šolsko, Potočnikovo in Tavčarjevo ulico, ulico Kamnitnik ter dele Kidričeve ceste in Ceste talcev nas živi 1700 občanov. To je 8 odstotkov prebivalstva občine.

Ne spominjamo se, kdaj je občina na našem območju nazadnje porabila 8 odstotkov svojega proračuna. Sedaj pa bi nas rada še dodatno kaznovala. Namesto da bi nam uredila kolikor toliko znosno življenjsko okolje, želi to okolje še dodatno obremeniti.

Vladajoča občinska koalicija rada še posebej poudarja, da občina ne želi ponavljati napak, ki so jih naredila druga mesta. Spodaj podpisana to še posebej pozdravljava. Umestitev trgovskega centra v najbolj gosto pozidani in obljudeni del Škofje Loke bi bila resnično napaka.

Prebivalci Partizanske ceste in sosednjih ulic želimo loški, slovenski in širši javnosti sporočiti, da smo se proti nameram vladajoče loške koalicije SLS, SD, LDS in NSi, da nam tik ob naših stanovanjskih stolpnicah in hišah zgradi trgovski center, začeli široko povezovati. V okviru tega povezovanja bomo zbrali primere, ki govorijo proti umestitvi trgovskega centra v gosto pozidani mestni predel.

Hkrati upamo, da bo vodstvo loške občine vendarle kaj naredilo pri pridobivanju investitorjev za gradnjo pravega trgovskega centra zunaj mesta. Zaenkrat smo edino mesto take velikosti v Sloveniji, ki nimamo nobenega takega centra. Ločani ter prebivalci Poljanske in Selške doline moramo vse svoje večje nakupe opraviti v Kranju in Ljubljani. Storite nekaj za nas!

Za začetek bi lahko investitorja, ki se zanima za gradnjo trgovskega centra na Partizanski cesti, to je Era Velenje, preusmerili na mestno obrobje. Vsi Ločani, Poljanci in Selčani vam bomo za to zelo hvaležni. Še posebej vam bodo hvaležne tudi loške trgovke in trgovci, ki se jim ne bo več treba voziti v Kranj ali Ljubljano, da bi stregle loškim kupcem. Bo pa tam kakšen center manj.

Tudi v nizozemskem mestu Bilthoven je občina hotela poživiti življenje v središču mesta z umestitvijo trgovskega centra vanj. Povzročila je katastrofo, ki se je bojimo tudi v Škofji Loki. Obiskovalci zasedejo vsa parkirišča daleč naokoli. Promet in obratovanje objekta povzročata neznosen hrup. Obiskovalci po opravljenih nakupih takoj odidejo, saj se počutijo utesnjene.

Center mesta tako ni nič bolj obiskan, je pa z novim objektom in obremenitvami, ki jih povzroča, veliko manj vabljiv, urbanistično degradiran. Vladajoča loška koalicija, ne ponovite te napake!

Mest ni možno oživljati tako, da se v njihove centre kot iz neba vrže ogromne betonske kvadre, ki tja ne sodijo. Že en sam pogled na skico predvidene pozidave v Kapucinskem predmestju tik ob Partizanski cesti pokaže, kakšen tujek v okolju je predvideni trgovski center. Tak navrženi tujek povzroči okoli sebe puščavo, ne pa novega življenjskega, družabnega in poslovnega zagona, ki ga rabi mestno jedro.

Za oživitev loškega mestnega jedra že imamo projekt. Imenuje se Sejem bil je živ. Financira ga Norveška v okviru pomoči, s katero si zagotavlja prost dostop do trgov EU. Iz razposajenih obrazov loške delegacije, ki je bila na Norveškem, smo Ločani sklepali, da so se predstavniki naše občine v mestu Rena in v drugih mestih norveške pokrajine Hedmark veliko naučili in da bodo tkivo oživljenega mestnega centra tkali skupaj na veliko bolj prefinjen način, kot je metanje velikih betonskih kvadrov vanj.

Lidija Weiss

Partizanska cesta 44, Škofja Loka

in Parklaan 73, 3722 BD Bilthoven, Nizozemska

 

mag. Blaž Kujundžič,

neodvisni občinski svetnik,

Partizanska cesta 40, Škofja Loka

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 27. julij 2018 / 14:19

Mladi biologi bronasti v Teheranu

Kranj – Z Zveze za tehnično kulturo Slovenije so nas obvestili o uspehu mladih slovenskih biologov na mednarodni olimpijadi. V Teheranu v Iranu se je namreč te dni uspešno končala 29. mednarodna bi...

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 21. avgust 2020 / 23:00

Gorenjec v kobariški kulturni kotlini

Martin Šolar je doma z Bleda. Pristni Blejec. Večina se ga spominja kot direktorja Triglavskega narodnega parka, sedaj pa je Gorenjsko zamenjal za primorsko oziroma goriško regijo: že nekaj časa je di...

Kranj / petek, 21. avgust 2020 / 23:52

Vzdrževalna dela na pokopališču

Kranj – Ta teden so začeli izvajati vzdrževalna dela na Mestnem pokopališču Kranj. Kot pravijo na kranjski občini, bodo še letos zaključili urejanje zidu v dolžini dobrih devetdeset metrov na delu...

Gospodarstvo / petek, 21. avgust 2020 / 23:52

Dnevi odprtih vrat brez gorenjskih kmetij

Kranj – Od sobote, 22. avgusta, do nedelje, 30. avgusta, potekajo Dnevi odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano želi na ta način p...

Slovenija / petek, 21. avgust 2020 / 23:46

Spolno nasilje

V današnjem svetu je veliko spolnega nasilja, ne le v domačem okolju, veliko ga doživljajo tudi ljudje, ki so na poti, pa ne kot običajni turisti, ampak kot migranti, ki v svetu iščejo možnosti za bol...

Kronika / petek, 21. avgust 2020 / 23:45

Voznik umrl po prevračanju po brežini

Kranj – Gorenjski policisti so v torek na Lavtarskem Vrhu v okolici Kranja obravnavali smrt voznika, ki je glede na zbrane podatke že v ponedeljek zvečer na ovinku z lokalne ceste zapeljal po strmi...