Eden od starodobnikov, ki je privabil največ pozornosti, je bil mercedes iz leta 1924.

Muhasto vreme jih ni ustavilo

Društvo starodobnih vozil Kamnik je nedavno pripravilo tradicionalno mednarodno revijo starodobnikov razreda A, ki je edina tovrstna pri nas. Lastniki starih motorjev in avtomobilov so se zapeljali tudi do Škofje Loke in Lukovice.

Godič, Volčji Potok – Organizatorji tega priljubljenega srečanja, ki je namenjeno lastnikov najstarejših motorjev in avtomobilov do letnika 1945, se z izborom udeležencev vsako leto potrudijo in število omejijo, potrudijo pa se poudariti vsakič kaj drugega.

Lastniki starodobnikov so se letos drugič zapored v soboto zbrali v Slovenia Eco Resortu v Godiču, druženje pa so sklenili v nedeljo v Arboretumu Volčji Potok. Na dvodnevnem srečanju je bilo na ogled 22 avtomobilov in 17 motorjev do letnika 1945, dvanajst mercedesov od leta 1950 naprej, devet cadillacov in še nekaj mlajših starodobnikov, ki so bili večinoma v lasti članov domačega društva. Sodelujoči so sicer prišli iz vseh koncev Slovenije in tudi Hrvaške, Avstrije, Nemčije in Italije. »Prvič je letos na ogled res poseben starodobnik, mercedes iz leta 1924, prihaja iz Krapine, njegov lastnik pa je predsednik hrvaške zveze starodobnikov. Letos smo vozila maksimalno zavarovali, saj imamo z lanskega srečanja kar nekaj slabih izkušenj, ko so preveč zavzeti opazovalci pustili nekaj prask in drugih poškodb. Treba se je zavedati, da gre za prave muzejske eksponate, izjemne vrednosti in da jih moramo tako tudi opazovati. Vsa vozila so registrirana, saj je bistvo starodobnikov, da so vozni, zato se bomo z njimi predstavili tudi na okoliških cestah,« nam je ob začetku srečanja povedal predsednik Društva starodobnih vozil Kamnik Miro Vrhovnik.

Starodobniki so se nato odpravili na ceste – mlajši mercedesi v Škofjo Loko, cadillaci v Lukovico, preostali pa v Zdravilni gaj Tunjice. Po vrnitvi v Eco Resort je sledila še modna revija lastnikov vozil, saj slednji velik poudarek namenjajo tudi svoji opravi, ki naj bi bila kar najbolj približana tisti iz časov, v katere segajo njihova vozila.

Dogodek je občasno skazila kakšna ploha, kar pa lastnikov starodobnikov, čeprav jih v dežju ne vozijo radi, ni spravilo v slabo voljo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / sobota, 10. december 2016 / 14:08

Slovesnost na Pokljuki

Pokljuka – Združenje borcev za vrednote NOB Radovljica in Odbor Prešernove brigade v soboto, 10. decembra, pripravljata spominsko slovesnost ob 73. obletnici letnici boja III. bataljona Prešernove...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 30. julij 2018 / 18:03

Na »črni« četrtek je helikopter v bolnišnici pristal kar šestkrat

V Urgentnem centru Jesenice imajo poleti bistveno več dela kot sicer. Prejšnji četrtek je tako helikopter na heliportu pristal kar šestkrat ...

Zanimivosti / ponedeljek, 30. julij 2018 / 18:01

Gob ta čas bolj za vzorec

Gobarji bodo na polne košare morali še malo počakati, saj trenutno ni večje rasti gob. V poletnem času je tudi sicer precej redka.

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. julij 2018 / 17:59

Tržne cene govejega mesa

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 9. in 15. julijem, ko je bilo zaklanih 366 do dve let...

Gospodarstvo / ponedeljek, 30. julij 2018 / 17:58

Sprememba v vodstvu Deželne banke Slovenije

Kranj – Nadzorni svet Deželne banke Slovenije se je prejšnji torek seznanil z odstopom Sonje Anadolli z mesta predsednice uprave banke in soglašal, da ji s tem dnem sporazumno preneha mandat. Za no...

Zanimivosti / ponedeljek, 30. julij 2018 / 17:57

Kako pripraviti steak?

Kulinarični recepti, kako pripraviti okusen steak, segajo že v davno 15. stoletje; sodobni popularni kuharski šovi ter delavnice pa z idejami bogatijo kuharske navdušence vseh generacij, zelo razve...