Melisa

Melisa izhaja z Bližnjega vzhoda in iz Sredozemlja, v Evropo so znanje o njeni uporabi prenesli arabski zdravilci preko Španije, kjer so jo tudi na veliko gojili. Že v srednjem veku se je hitro razširila po vsej Evropi in bila kmalu sestavni del različnih samostanskih vrtov. V južni Evropi so ji pravili »srčno veselje«, zanjo pa se je v srednjeveških knjigah uveljavilo tudi ime »eliksir življenja«, saj so ji v takratnem času pripisovali številne čudežne lastnosti. Melisa je trajnica, katere grmiček zraste do 80 cm visoko, listi pa oddajajo značilen vonj, ki spominja na limono. Ločimo navadno, limonino in vietnamsko meliso, limonina ima za razliko od navadne le malce svetlejše in manj mesnate liste, vietnamska pa ima precej močnejši vonj po citronki s cvetličnim pridihom. V prodaji je možno dobiti sveže rastline v lončkih, najbolje pa jo je posaditi doma. Trgamo le mlade liste z močnim vonjem, medtem ko starejši skoraj povsem izgubijo svoj vonj in jih je najbolje povsem porezati, ker hitro zrastejo novi. V plastični vrečki in v hladilniku se listi ohranijo tri do štiri dni. Pri kuhanju vedno uporabljamo le sveže liste, s katerimi ne smemo varčevati, saj imajo precej šibak vonj. S sušenjem, zamrzovanjem in kakšnim drugačnim shranjevanjem pa se ravno zaradi šibkega vonja ni vredno truditi, vsaj kar se kulinarike tiče. V poletnem času velikokrat dodamo sveže liste v osvežilne limonade. Osvežilni vonj svežih listov se prilega sadnim sladicam, kremam in pecivu. V omakah kuhani sveži listi s svojim vonjem dopolnjujejo okus rib in perutnine ter izboljšajo nadeve, marinade in salse. Prilega pa se breskvam, bučkam, gobam, jabolkom, grahu, marelicam, paradižniku, piščančjemu mesu, ribam in smokvam.

Osvežilna solata z meliso

Potrebujemo: 2 pesti mlade zelene solate, 5 marelic, 1 čebulo, 2 kumari, 20 dag sira ementalca, 5 žlic oljčnega olja, 3 žlice jabolčnega kisa, sok ene limone, sol in 1 žlico sveže sesekljane melise.

Solato operite, marelice operite, razpolovite in narežite na trakove. Dodajte prav tako narezani kumari, na kolobarje narezano čebulo in na kocke narezan sir ementalec. Začinite z oljčnim oljem, jabolčnim kisom, limoninim sokom in soljo. Vse skupaj narahlo premešajte in potresite s sesekljano meliso. Solata je odlična kot samostojna jed za osvežitev v vročih poletnih dneh ali pa kot priloga k na žaru pečenemu mesu.

Mečarica v limonini omaki z meliso

Za 4 osebe potrebujemo: 3 limone, 4 sveže kotlete ali fileje mečarice težke po 20 dag, 2 žlici oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, 1 dl sladke smetane, 1 žličko sveže sesekljane melise, 3 žlice masla, sol in sveže mlet poper.

Limone oščetkajte pod vročo tekočo vodo in dve čisto na tanko olupite. Lupino na drobno sesekljajte in iz limon iztisnite sok. Mečarico solite in popoprajte ter jo na oljčnem olju z vsake strani pecite tri minute. Preložite jo na ogret krožnik in jo postavite na toplo. V ponev vlijte vino in limonin sok ter povrite na polovico, prilijte sladko smetano ter dobro prevrite. Dodajte maslo, meliso in limonino lupinico, solite in odstavite. Ko se maslo razpusti, dobro premešajte in omako prelijte preko mečarice ter takoj postrezite s pire krompirjem.

Piščančji ragu z ananasom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg piščančjih prsi, 0,5 svežega ananasa, 1 čebulo, 1 žlico jedilnega škroba, 2 žlici olja iz koruznih kalčkov, sok ene limone, sol, beli poper, 1 žličko sveže sesekljane melise in 1 dl sladke smetane.

Piščančje prsi narežite na kocke in jih povaljajte v jedilnem škrobu. Na olju prepražite čebulo, dodajte piščančje prsi, še malo prepražite in zalijte z vodo. Dodajte na kocke narezan ananas in limonin sok, solite, popoprajte ter potresite z meliso. Zdušite do mehkega in nazadnje zalijte s sladko smetano, dobro prevrite ter postrezite z rižem ali s kuhanim krompirjem.

Melonin sorbet z meliso

Potrebujemo: 40 dag meloninega mesa, 10 dag sladkorja, 1 dl belega vina, sveže stisnjen sok dveh limon, 1 žlico sveže sesekljane melise. in 1 beljak.

Sladkor z vinom zavrite in ohladite. Melonino meso spasirajte v mešalniku, dodajte limonov sok, meliso in sladkorni sirup. Dobro zmešajte, dodajte sneg iz beljakov in pustite, da masa v strojčku za sladoled ali v kovinskem modelu med občasnim mešanjem zamrzne. Preden ga ponudite, pustite, da se sorbet rahlo odtaja, potem pa z jedilnima žlicama oblikujte žličnike in postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 19. december 2006 / 06:00

Sindikalist brez pravih informacij

"Odgovora, kje bodo delavci Iskraemeca, kaj bodo delali, ne poznam, ker mi teh podatkov ne dajo," pravi Jože Petek, predsednik sindikata Iskraemeco.

Objavljeno na isti dan


Kronika / / 23:40

Opremili gasilska društva

Za nakup kompletov opreme za prve posredovalce v sedmih gasilskih društvih je Mestna občina Kranj namenila 23 tisoč evrov.

Rekreacija / / 23:39

Najtežji, a tudi najlepši

V nedeljo se je v deževnem vremenu odvil deseti Maraton Alpe Scott. Eno izmed najlepših in najtežjih gorskih kolesarskih preizkušenj pri nas sta dobila Gorenjca Uroš Komac in Tina Brelih.

Razvedrilo / / 23:38

Zasluži si le najboljše

V nedeljo je vstop med abrahamovce v družbi svoje družine, prijateljev in sodelavcev praznoval Brane Tičar - Gašper iz Nove vasi pri Preddvoru.

Razvedrilo / / 23:13

Fički na divjem zahodu

Idilični ranč na Lužah so v sproščenem kantrijevskem vzdušju preplavili legendarni fički, dobre volje pa ni manjkalo tudi v prenovljeni Kavarni Dvor ter v Medenem vrtu, ki je praznoval že pet sladkih...

Nasveti / / 23:08

O srečnem zakonu, III.

6. Poizkušajta se pogovoriti, kako vplivata drug na drugega. Vsak od naju daje varne ali nevarne signale in namige drugim možganom, ki stalno in neodvisno od naše volje preverjajo, ali je neko deja...