Melisa

Melisa izhaja z Bližnjega vzhoda in iz Sredozemlja, v Evropo so znanje o njeni uporabi prenesli arabski zdravilci preko Španije, kjer so jo tudi na veliko gojili. Že v srednjem veku se je hitro razširila po vsej Evropi in bila kmalu sestavni del različnih samostanskih vrtov. V južni Evropi so ji pravili »srčno veselje«, zanjo pa se je v srednjeveških knjigah uveljavilo tudi ime »eliksir življenja«, saj so ji v takratnem času pripisovali številne čudežne lastnosti. Melisa je trajnica, katere grmiček zraste do 80 cm visoko, listi pa oddajajo značilen vonj, ki spominja na limono. Ločimo navadno, limonino in vietnamsko meliso, limonina ima za razliko od navadne le malce svetlejše in manj mesnate liste, vietnamska pa ima precej močnejši vonj po citronki s cvetličnim pridihom. V prodaji je možno dobiti sveže rastline v lončkih, najbolje pa jo je posaditi doma. Trgamo le mlade liste z močnim vonjem, medtem ko starejši skoraj povsem izgubijo svoj vonj in jih je najbolje povsem porezati, ker hitro zrastejo novi. V plastični vrečki in v hladilniku se listi ohranijo tri do štiri dni. Pri kuhanju vedno uporabljamo le sveže liste, s katerimi ne smemo varčevati, saj imajo precej šibak vonj. S sušenjem, zamrzovanjem in kakšnim drugačnim shranjevanjem pa se ravno zaradi šibkega vonja ni vredno truditi, vsaj kar se kulinarike tiče. V poletnem času velikokrat dodamo sveže liste v osvežilne limonade. Osvežilni vonj svežih listov se prilega sadnim sladicam, kremam in pecivu. V omakah kuhani sveži listi s svojim vonjem dopolnjujejo okus rib in perutnine ter izboljšajo nadeve, marinade in salse. Prilega pa se breskvam, bučkam, gobam, jabolkom, grahu, marelicam, paradižniku, piščančjemu mesu, ribam in smokvam.

Osvežilna solata z meliso

Potrebujemo: 2 pesti mlade zelene solate, 5 marelic, 1 čebulo, 2 kumari, 20 dag sira ementalca, 5 žlic oljčnega olja, 3 žlice jabolčnega kisa, sok ene limone, sol in 1 žlico sveže sesekljane melise.

Solato operite, marelice operite, razpolovite in narežite na trakove. Dodajte prav tako narezani kumari, na kolobarje narezano čebulo in na kocke narezan sir ementalec. Začinite z oljčnim oljem, jabolčnim kisom, limoninim sokom in soljo. Vse skupaj narahlo premešajte in potresite s sesekljano meliso. Solata je odlična kot samostojna jed za osvežitev v vročih poletnih dneh ali pa kot priloga k na žaru pečenemu mesu.

Mečarica v limonini omaki z meliso

Za 4 osebe potrebujemo: 3 limone, 4 sveže kotlete ali fileje mečarice težke po 20 dag, 2 žlici oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, 1 dl sladke smetane, 1 žličko sveže sesekljane melise, 3 žlice masla, sol in sveže mlet poper.

Limone oščetkajte pod vročo tekočo vodo in dve čisto na tanko olupite. Lupino na drobno sesekljajte in iz limon iztisnite sok. Mečarico solite in popoprajte ter jo na oljčnem olju z vsake strani pecite tri minute. Preložite jo na ogret krožnik in jo postavite na toplo. V ponev vlijte vino in limonin sok ter povrite na polovico, prilijte sladko smetano ter dobro prevrite. Dodajte maslo, meliso in limonino lupinico, solite in odstavite. Ko se maslo razpusti, dobro premešajte in omako prelijte preko mečarice ter takoj postrezite s pire krompirjem.

Piščančji ragu z ananasom

Za 5 oseb potrebujemo: 1 kg piščančjih prsi, 0,5 svežega ananasa, 1 čebulo, 1 žlico jedilnega škroba, 2 žlici olja iz koruznih kalčkov, sok ene limone, sol, beli poper, 1 žličko sveže sesekljane melise in 1 dl sladke smetane.

Piščančje prsi narežite na kocke in jih povaljajte v jedilnem škrobu. Na olju prepražite čebulo, dodajte piščančje prsi, še malo prepražite in zalijte z vodo. Dodajte na kocke narezan ananas in limonin sok, solite, popoprajte ter potresite z meliso. Zdušite do mehkega in nazadnje zalijte s sladko smetano, dobro prevrite ter postrezite z rižem ali s kuhanim krompirjem.

Melonin sorbet z meliso

Potrebujemo: 40 dag meloninega mesa, 10 dag sladkorja, 1 dl belega vina, sveže stisnjen sok dveh limon, 1 žlico sveže sesekljane melise. in 1 beljak.

Sladkor z vinom zavrite in ohladite. Melonino meso spasirajte v mešalniku, dodajte limonov sok, meliso in sladkorni sirup. Dobro zmešajte, dodajte sneg iz beljakov in pustite, da masa v strojčku za sladoled ali v kovinskem modelu med občasnim mešanjem zamrzne. Preden ga ponudite, pustite, da se sorbet rahlo odtaja, potem pa z jedilnima žlicama oblikujte žličnike in postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 12. januar 2008 / 07:00

Reševali urednico

Tretji dan v novem letu je Hitova izmena praznovala drugi rojstni dan. Urednica in voditeljica Mirjam Kepic je predala štafetno palico svojemu nasledniku in ker je Žorž kuhal kar sredi studia, se je s...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / nedelja, 24. maj 2020 / 18:19

Poleti bom šla v Prekmurje

Kmalu nam bodo razdelili tako imenovane turistične bone, ki jih bomo to poletje lahko porabili za dopustovanje v domačih logih. Gesta, ki jo je treba pozdraviti, smo si načeloma enotni tak...

Kamnik / nedelja, 24. maj 2020 / 18:17

Po Kamniku spet s Kamkolesom

Od srede dalje si je v Kamniku znova mogoče izposoditi električno kolo iz sistema Kamkolo. Na voljo je trideset koles na šestih postajah, še letos jim bodo dodali še dve. Izposoja je brezplačna, a tre...

Gorenjska / nedelja, 24. maj 2020 / 18:16

Na sejah z zaščitnimi maskami

V nekaterih gorenjskih občinah so se občinski svetniki sestali na spletnih videokonferencah, drugod so seje občinskih svetov preselili v večje dvorane, kjer lahko zagotovijo varno medsebojno razdaljo...

Jezersko / nedelja, 24. maj 2020 / 18:14

Jezerski pehar dobrote

Jezersko – Andrej Karničar, župan občine Jezersko, na občinski spletni strani nagovarja občane, naj po svojih močeh darujejo v »Jezerski pehar dobrote«. Stiske, ki jih prinaša razglasitev epidemije...

Zanimivosti / nedelja, 24. maj 2020 / 18:14

Lepi čeveljc kot domači »pridelek«

Jezersko – Franc Ekar nam je poslal zanimivo fotografijo lepega čeveljca, zaščiteno gorsko rastlino, ki je zrasla na vrtu njegovega lovskega tovariša, lovskega čuvaja in hribovca Janeza Močnika. Ra...