Salmonela v Volčjem hribu
V radovljiški okrepčevalnici se je s hrano zastrupilo vsaj deset ljudi, štirje so ostali na zdravljenju v bolnišnici.
Radovljica – Naša bralka nas je v petek opozorila, da je v okrepčevalnici Volčji hrib prišlo do okužbe oziroma zastrupitve več ljudi, ki so tam jedli malice. Uradnega sporočila o domnevni zastrupitvi s hrano ni bilo, za pojasnila pa smo se obrnili na Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije. Po podatkih kranjske območne enote je zaradi zastrupitve zdravniško pomoč iskalo deset ljudi, ki so v petek, 6. julija, jedli malico v okrepčevalnici Volčji hrib v Radovljici in sicer ocvrte ribe, krompirjevo solato in majonezno omako. Oboleli so bili dokaj hudo prizadeti, z visoko vročino in izrazitimi prebavnimi težavami, značilnimi za tovrstne okužbe, zato so tudi štiri tudi zadržali na zdravljenju. Bolezenski znaki so trajali več dni oziroma se nekaj obolelih še ni povsem opomoglo. Na podlagi epidemiološke raziskave, ki jo izvaja Zavod za zdravstveno varstvo Kranj, je bil potrjen sum na okužbo s salmonelo.
Zdravstveni inšpektorat je bil obveščen v nedeljo, 8. julija, zvečer. V okrepčevalnici so opravili več inšpekcijskih pregledov in odredili več ukrepe, odvzeti pa so bili tudi vzorci živil in brisi. Laboratorijske preiskave še niso končane, zaradi preventive pa so inšpektorji začasno prepovedali obratovanje Volčjega hriba. Na Gorenjskem je letos to prvi obravnavan primer suma in same okužbe z živili. Obravnavan je bil še en primer suma, pri katerem pa se je izkazalo, da je bil vzrok virus in ne živila.