Kranjski odpadki

Odgovor na pismo bralcev objavljenem v Gorenjskem glasu z dne 19. junija 2007

Tarifni sistem, na podlagi katerega se je do letošnjega leta obračunavala storitev ravnanja z odpadki, je temeljil na zaračunavanju storitev po kvadratnih metrih stanovanjske površine oziroma po odvozih, neodvisno od tega, koliko članov šteje posamezno gospodinjstvo oziroma koliko odpadkov povzroči. Občani kot povzročitelji odpadkov ste bili z nekdanjim načinom obračuna nesorazmerno obremenjeni s stroški ravnanja z odpadki. Zato je bila sprememba tarifnega sistema nujno potrebna. Navsezadnje odpadke povzroča človek in ne kvadratura stanovanjske površine.

Podatke o številu oseb, ki ste nam jih sporočali občani, smo primerjali s podatki centralnega registra prebivalcev in upoštevali tudi akontacijo porabljene vode na posameznem odjemnem mestu. V primeru odmikov smo upoštevali podatke centralnega registra.

Po predstavitvi novega tarifnega sistema smo s strani občanov prejeli veliko pobud in predlogov, da zadostuje odvoz enkrat na teden. Zato smo se, tudi po posvetu s predstavniki krajevnih skupnosti, odločili, da na območju Mestne občine Kranj pričnemo postopno prehajati na takšen odvoz. S tem smo posledično znižali mesečne stroške storitve ravnanja z odpadki, kar bo razvidno iz položnic občanom. Na višino mesečnega obračuna storitve ravnanja z odpadki vpliva tudi število odvozov, in sicer pri postavki deponiranje odpadkov in postavki okoljske dajatve.

Od letošnjega leta občanom omogočamo tudi najem zabojnika.

Menimo, da nov način obračunavanja nagrajuje ločeno zbiranje odpadkov, saj če odpadke dosledno ločujete, za odlaganje mešanih komunalnih odpadkov potrebujete manjši zabojnik. S tem posledično vplivate na višino mesečnih stroškov, saj je ena od obračunanih postavk velikost zabojnika. Pri novem sistemu torej občani sami lahko vplivate na ceno pri postavki deponiranja odpadkov, kjer je osnova velikost zabojnika. Se pravi, dosledneje boste odpadke ločevali, manjši zabojnik boste potrebovali.

Strinjamo pa se, da bi najbolj pravičen sistem obračuna temeljil na podlagi dejanske količine odpadkov, ki jih posamezno gospodinjstvo ustvari. Možnost vzpostavitve sistema evidentiranja polnosti posameznih zabojnikov že proučujemo, žal pa prehoda na novo tehnologijo še ne moremo napovedati.

Cilj ločenega zbiranja odpadkov niso finančne koristi predelave odpadkov, pač pa varovanje okolja. Odlaganje odpadkov je kot eden izmed načinov ravnanja z odpadki najbolj obremenjujoč za okolje.

Odpadki so, če z njimi ne ravnamo pravilno, velik onesnaževalec okolja. Sodobne oblike ravnanja z odpadki temeljijo na tem, da se večina odpadkov predela, ne samo s ciljem, da se jih čim manj odloži na odlagališče, pač pa hkrati tudi s ciljem, da varujemo naravne vire, ki so potrebni pri proizvodnji novih izdelkov.

Zadostna stimulacija za ločeno zbiranje odpadkov bi moralo biti že samo zavedanje, da z odgovornim in pravilnim ravnanjem z odpadki preprečujemo onesnaževanje okolja in prispevamo k čistejšemu in lepšemu okolju. Premalo se zavedamo, da odpadke povzročamo vsi in da smo zato zanje vsi odgovorni. Odgovornost ni le na strani izvajalcev javne službe ravnanja z odpadki, pač pa na strani vsakega posameznika, od katerega je odvisno, kako velik kup odpadkov bo nastal.

Nedvomno pa z vami delimo mnenje, da bi morale tako država kot lokalne skupnosti prispevati svoj delež k vzpostavitvi učinkovitega sistema ravnanja z odpadki. Za vodenje učinkovite kampanje okoljskega ozaveščanja in informiranja so potrebna visoka finančna sredstva, katerih bremen ne zmore nositi le izvajalec javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki.

Klara Škrabec,

predstavnica za stike z javnostjo

Komunala Kranj

 

 

 

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 4. julij 2007 / 07:00

Prva preplačila vrnjena

Preplačilo dohodnine je v petek dobilo vrnjenih dobra polovica dohodninskih zavezancev, drugi rok je 31. julij. Številna vprašanja o datumu izdaje odločbe.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Zastonj prepleskali bolnišnico

V jeseniški bolnišnici je potekalo državno tekmovanje slikopleskarjev. In najboljši rezultat? Na novo prepleskane stene bolnišnice!

Gospodarstvo / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Vsako pisanje ni birokracija

Mag. Miran Naglič: "Kmetje bi brez pomoči kmetijskih svetovalcev pri pripravi vlog težko izkoristili ponujeni državni in evropski denar."

Gospodarstvo / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Gorenjski čebelarji se bodo združili

Gorenjska čebelarska društva, ki so zdaj vključena v dve zvezi, naj bi se združila v enotno Čebelarsko zvezo Gorenjske.

Gospodarstvo / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

Arhitektura domov znanih Slovencev

Časopisno založniška družba Kmečki glas je s sofinanciranjem ministrstva za kulturo in s podporo Gorenjske banke izdala knjigo z naslovom Arhitektura domov znanih Slovencev.

Gospodarstvo / četrtek, 4. december 2008 / 07:00

V novembru spet deflacija

Vse od polletja povprečje cen življenjskih potrebščin ne narašča več. Tri mesece se povprečje ni spremenilo, v juliju in novembru pa je statistika zabeležila padec.