Za lepše življenje starejših

Prostovoljci bodo obiskali na domu vse občane, stare nad 69 let. Tako bodo v Društvu upokojencev Jesenice pridobili podatke, kako živijo starejši ljudje, kakšni problemi jih pestijo in kakšno pomoč bi potrebovali.

V Sloveniji se delež starejšega prebivalstva povečuje. Delež starejših nad 65 let je v Sloveniji v letu 2005 predstavljal 15,3 odstotka, demografi pa ocenjujejo, da bo ta delež leta 2010 dosegel že 18 odstotkov. Tudi v jeseniški občini se prebivalstvo stara, lani je delež starejših nad 65 let znašal 15,4 odstotka oziroma 3.183 prebivalcev občine.

Društvo upokojencev Jesenice je letos začelo izvajati projekt Starejši za višjo kakovost življenja doma, ki poteka od leta 2004 pod okriljem Zveze društev upokojencev Slovenije in Slovenske filantropije. Kot sta pojasnili koordinatorica projekta Ivanka Zupančič in predsednica komisije za socialno in zdravstveno področje pri društvu Francka Thaler, bi radi z uvajanjem stalne in dobro organizirane medsebojne pomoči zagotovili čim večjemu številu starejših, da starost preživijo doma. »Skrb za starejše občane je pri nas zasnovana na izhodiščih sodobne socialne politike, katere osnovni cilj je omogočiti starejšim, da lahko čim dlje skrbijo sami zase oziroma bo zanje poskrbela družba, če sami tega ne zmorejo. Vendar pa se v praksi pogosto kaže, da nimamo sistematičnega pregleda nad občani, ki to pomoč potrebujejo. Velikokrat je pomanjkljiva tudi informiranost posameznika, kako priti do ustrezne pomoči,« poudarjata sogovornici. Zato bodo v okviru projekta skušali poiskati tiste, ki nočejo, ne morejo ali ne znajo poiskati pomoči, ki jo omogočajo državne ustanove. Prostovoljci, ki se bodo za to delo posebej usposobili, bodo obiskali na domu vse občane, stare nad 69 let. »Tako bomo pridobili podatke, kako živijo starejši ljudje, kakšni problemi jih pestijo in kakšno pomoč bi potrebovali. Morda bo kdo izrazil tudi željo, da bi sam pomagal drugim.

 

Na osnovi tako pridobljenih informacij bomo skušali v Društvu upokojencev Jesenice skupaj s strokovnimi in nevladnimi institucijami ter prostovoljci organizirati potrebno pomoč, ki jo posamezen starejši občan potrebuje,« pojasnjujeta Zupančičeva in Thalerjeva. Za izvajanje vseh teh aktivnosti pa v Društvu upokojencev Jesenice potrebujejo čim več prostovoljcev, ki bi bili pripravljeni obiskovati starejše. Zato vabijo vse, ki so pripravljeni pomagati svojim vrstnikom, da se jim pridružijo. »Če želite sodelovati z nami kot prostovoljec ali prostovoljka, vas vabimo, da nas pokličete na Društvo upokojencev Jesenice, telefonska številka 04/583 2670, kjer smo vsak torek od 16. do 18. ure in vsak petek od 9. do 11. ure,« še poudarjata sogovornici ter dodajata: »Zavedati se moramo, da to, kar delamo danes za druge, delamo tudi za lastno starost.« Obenem pa k aktivnostim v društvu želijo pritegniti še več upokojencev, s čimer bi jim pregnali osamljenost, bolečino in stisko ter jim povrnili občutek koristnosti. Pomagali bi jim, da kljub starosti živijo kakovostno.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / torek, 15. julij 2014 / 07:00

Reciklarnica za drugačne ideje

V starem mestnem jedru Kamnika, na Šutni, je zaživela Reciklarnica, projekt treh deklet, ki si želijo spodbujati družbeno in okoljsko zavest ter odgovorno potrošništvo.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 6. december 2013 / 07:00

Ognjemeta ne bodo pogrešali

V nekaterih občinah, tudi v Kranju, so se letos odločili, da na silvestrovo ne bodo pripravili ognjemeta, zato smo obiskovalce v Kranju spraševali, ali se jim zdi prav, da se denar namesto za ognjemet...

Slovenija / petek, 6. december 2013 / 07:00

Decembrske pokojnine že 30. decembra

Ljubljana – Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je na včerajšnji seji sklenil, da upokojenci decembrskih pokojnin ne bodo dobili zadnji delovni dan v mesecu, ampak že dan...

Razvedrilo / petek, 6. december 2013 / 07:00

V Kranju prešerno

Andreja Kotlovšek je te dni odprla svojo kuharsko učilnico, v Kranju so slavnostno in zabavno praznovali občinski praznik, udeležili pa smo se tudi dobrodelnega večera Elektra Gorenjske.

Nasveti / petek, 6. december 2013 / 07:00

Horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

Humor / petek, 6. december 2013 / 07:00

Od zadaj

Francozi so menda zelo zainteresirani za vlaganja v slovensko gospodarstvo. Se mar za novomeški Revoz zanima kaka druga francoska firma?