Sladka, vendar zdrava razvada

Sladoled velja za eno najstarejših slaščic. Izdelovali so ga že Rimljani, in sicer tako, da so iz ledenih jam nosili led, ga zdrobili in zmešali s sadnim sirupom in medom. 1100 let pred našim štetjem so ga izdelovali Kitajci, v Evropo pa je njihovo znanje prinesel Marco Polo. Prvi recepti so znani iz časa Medičejcev na območju Toskane. V Franciji ga je leta 1868 začel v slaščičarni prvi prodajati italijanski slaščičar. Izdelava sladoleda je dandanes veliko bolj enostavna kot v takratnih časih. V restavraciji Brioni so nam pokazali, kako poteka izdelava te pregrešne sladice. V sadno ali mlečno osnovo dodajo lahko sveže sadje, lešnike ali kakav, ki morajo biti prvovrstne kakovosti. V mlečni osnovi je kar dve tretjini mleka. Zmes nato vlijejo v aparat, ki maso meša, da se vanjo ujame zrak, kar naredi sladoled kremast in ne preveč mrzel, ko ga ližemo. Po dvanajstih minutah je sladoled narejen in ga vlijejo v ledeno mrzlo posodo ter dajo v zamrzovalno skrinjo. Na koncu za razne okuse lahko dodajo še višnje, koščke čokolade ali kaj podobnega ter ga narahlo premešajo in tako je sladoled končan. Na Brionih lahko dobite pestro izbiro raznih okusov, kot so Tahiti vanilija, Jaffa piškotek, Snickers, Mozart in še mnogo več. V njihovi restavraciji pri obroku lahko naročite tudi ekskluzivne okuse sladoleda iz paradižnika, bazilike, refoška ... Kmalu boste lahko pokusili tudi Prešernov sladoled, ki bo iz vanilije, koščkov suhih fig in čokolade. Nudijo tudi sladoledne torte, vroče sadje s sladoledom, ledeno kavo, frapeje in še mnogo drugih sladolednih kombinacij. Velik poudarek dajejo prvovrstni kakovosti vseh sestavin in zares svežemu sadju, saj je le tako sladoled res zelo kakovosten in zdrav in je zaradi tega primeren kot dopolnilo vsakodnevni prehrani, tako za otroke, kot športnike. Lahko ga jejo tudi nosečnice, saj uporabljajo pasterizirano mleko in jajca.

Brioni ledena kava

Za 4 osebe potrebujemo: 7 dl kave, strok vanilije, 100 g temne čokolade, dve žlici medu, 8 cl kahlue (kavni liker), sladoled in stepeno smetano.

Priprava: kavimed kuhanjem dodamo strok vanilije, temno čokolado in med. Kavo ohladimo, jo precedimo inji dodamokahlua liker (ali liker po lastni izbiri).Nalijemo jo v primerne kozarce in jim dodamo po dve kepici mlečnega sladoleda. Okrasimo s stepeno smetano, lahko pa tudi s čokoladnim prelivom in ostružki.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 30. junij 2013 / 08:59

Odlični rezultati gasilk PGD Predoselj

Predoslje - Pri PGD Predoslje imajo ekipo gasilk že od leta 1946. Sestava se je z leti spreminjala, od leta 2008 do danes pa je ekipa nespremenjena. »V ekipi, ki dosega odlične rezultate,...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 15. maj 2009 / 07:00

Usoda casinoja v rokah države

Državna SOD in KAD sta se o usodi Casinoja Bled odločala ves teden. Na Bledu potrditev strateškega partnerja pričakujejo danes.

Gospodarstvo / petek, 15. maj 2009 / 07:00

Odločitev o znižanju pavšalne obdavčitve

Kranj – Pred zaključkom redakcije za današnji časopis še ni bilo znano, ali je vlada na včerajšnji seji iz pavšalne obdavčitve subvencij za leto 2008 izvzela izravnalna plačila z...

Zanimivosti / petek, 15. maj 2009 / 07:00

Že 9. županov tek

Brdo pri Kranju - Že deveto leto zapored bo jutri, v soboto, z začetkom ob 10. uri na Brdu pri Kranju (hipodrom) humanitarno športna prireditev Županov tek za Fundacijo Vincenca...

Komenda / petek, 15. maj 2009 / 07:00

Častni občan je Janez Kimovec

Slavnostna seja s podelitvijo občinskih priznanj bo danes, 15. maja, ob 17. uri v Kulturnem domu Komenda.

Zanimivosti / petek, 15. maj 2009 / 07:00

Sedma Florjanova maša

Prebačevo - Prostovoljno gasilsko društvo Prebalčevo-Hrastje se je tako kot marsikatero drugo gasilsko društvo spomnilo zavetnika gasilcev sv. Florjana in minulo nedeljo v prebač...