Sladka, vendar zdrava razvada

Sladoled velja za eno najstarejših slaščic. Izdelovali so ga že Rimljani, in sicer tako, da so iz ledenih jam nosili led, ga zdrobili in zmešali s sadnim sirupom in medom. 1100 let pred našim štetjem so ga izdelovali Kitajci, v Evropo pa je njihovo znanje prinesel Marco Polo. Prvi recepti so znani iz časa Medičejcev na območju Toskane. V Franciji ga je leta 1868 začel v slaščičarni prvi prodajati italijanski slaščičar. Izdelava sladoleda je dandanes veliko bolj enostavna kot v takratnih časih. V restavraciji Brioni so nam pokazali, kako poteka izdelava te pregrešne sladice. V sadno ali mlečno osnovo dodajo lahko sveže sadje, lešnike ali kakav, ki morajo biti prvovrstne kakovosti. V mlečni osnovi je kar dve tretjini mleka. Zmes nato vlijejo v aparat, ki maso meša, da se vanjo ujame zrak, kar naredi sladoled kremast in ne preveč mrzel, ko ga ližemo. Po dvanajstih minutah je sladoled narejen in ga vlijejo v ledeno mrzlo posodo ter dajo v zamrzovalno skrinjo. Na koncu za razne okuse lahko dodajo še višnje, koščke čokolade ali kaj podobnega ter ga narahlo premešajo in tako je sladoled končan. Na Brionih lahko dobite pestro izbiro raznih okusov, kot so Tahiti vanilija, Jaffa piškotek, Snickers, Mozart in še mnogo več. V njihovi restavraciji pri obroku lahko naročite tudi ekskluzivne okuse sladoleda iz paradižnika, bazilike, refoška ... Kmalu boste lahko pokusili tudi Prešernov sladoled, ki bo iz vanilije, koščkov suhih fig in čokolade. Nudijo tudi sladoledne torte, vroče sadje s sladoledom, ledeno kavo, frapeje in še mnogo drugih sladolednih kombinacij. Velik poudarek dajejo prvovrstni kakovosti vseh sestavin in zares svežemu sadju, saj je le tako sladoled res zelo kakovosten in zdrav in je zaradi tega primeren kot dopolnilo vsakodnevni prehrani, tako za otroke, kot športnike. Lahko ga jejo tudi nosečnice, saj uporabljajo pasterizirano mleko in jajca.

Brioni ledena kava

Za 4 osebe potrebujemo: 7 dl kave, strok vanilije, 100 g temne čokolade, dve žlici medu, 8 cl kahlue (kavni liker), sladoled in stepeno smetano.

Priprava: kavimed kuhanjem dodamo strok vanilije, temno čokolado in med. Kavo ohladimo, jo precedimo inji dodamokahlua liker (ali liker po lastni izbiri).Nalijemo jo v primerne kozarce in jim dodamo po dve kepici mlečnega sladoleda. Okrasimo s stepeno smetano, lahko pa tudi s čokoladnim prelivom in ostružki.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. december 2015 / 23:18

Spremembe pri ukrepu Dobrobit živali

Kranj – Pri ukrepu Dobrobit živali, ki so ga nekateri rejci prašičev v okviru programa razvoja podeželja za obdobje 2014–2020 izvajali že lani in letos, bodo prihodnje leto nekatere spremembe. Kot...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / / 07:00

Anketa: Okraševanje za praznike

Pred vrati so božični in novoletni prazniki. Na to opozarjajo tudi lučke, ki že nekaj časa krasijo predvsem trgovske centre in središča mest. Kako pa vi za praznike okrasite svoje domove?

Gospodarstvo / / 07:00

Banke pred prazničnimi dnevi le do 12. ure

Kranj - Banke in hranilnice, ki so članice Združenja bank Slovenije, so se dogovorile, da bo ob koncu leta veljal za stranke spremenjen poslovni čas. V ponedeljek, 24. decembra,...

Gospodarstvo / / 07:00

Gorenjska banka bo izplačala vmesno dividendo

Kranj - Gorenjska banka bo delničarjem (po stanju delniške knjige na zadnji letošnji dan) 10. januarja izplačala 20 evrov vmesne dividende na delnico, pri tem pa bodo posamezniki (fizične...

Zanimivosti / / 07:00

Namesto božičnice popust za petarde

V prejšnji številki Gorenjskega glasa smo delodajalce vprašali, ali bodo zaposlenim izplačali božičnico ali 13. plačo. Na članek se je odzvala bralka, ki nam je sporočila, da so ponekod pri plači...

Gospodarstvo / / 07:00

Pokanje petard vznemirja tudi živali

Kranj - Bliža se božično-novoletni čas. Pokanje petard in drugih pirotehničnih sredstev, ki je tako značilno za ta čas, ne povzroča težav le ljudem, ampak vznemirja tudi živali....