Sladka, vendar zdrava razvada

Sladoled velja za eno najstarejših slaščic. Izdelovali so ga že Rimljani, in sicer tako, da so iz ledenih jam nosili led, ga zdrobili in zmešali s sadnim sirupom in medom. 1100 let pred našim štetjem so ga izdelovali Kitajci, v Evropo pa je njihovo znanje prinesel Marco Polo. Prvi recepti so znani iz časa Medičejcev na območju Toskane. V Franciji ga je leta 1868 začel v slaščičarni prvi prodajati italijanski slaščičar. Izdelava sladoleda je dandanes veliko bolj enostavna kot v takratnih časih. V restavraciji Brioni so nam pokazali, kako poteka izdelava te pregrešne sladice. V sadno ali mlečno osnovo dodajo lahko sveže sadje, lešnike ali kakav, ki morajo biti prvovrstne kakovosti. V mlečni osnovi je kar dve tretjini mleka. Zmes nato vlijejo v aparat, ki maso meša, da se vanjo ujame zrak, kar naredi sladoled kremast in ne preveč mrzel, ko ga ližemo. Po dvanajstih minutah je sladoled narejen in ga vlijejo v ledeno mrzlo posodo ter dajo v zamrzovalno skrinjo. Na koncu za razne okuse lahko dodajo še višnje, koščke čokolade ali kaj podobnega ter ga narahlo premešajo in tako je sladoled končan. Na Brionih lahko dobite pestro izbiro raznih okusov, kot so Tahiti vanilija, Jaffa piškotek, Snickers, Mozart in še mnogo več. V njihovi restavraciji pri obroku lahko naročite tudi ekskluzivne okuse sladoleda iz paradižnika, bazilike, refoška ... Kmalu boste lahko pokusili tudi Prešernov sladoled, ki bo iz vanilije, koščkov suhih fig in čokolade. Nudijo tudi sladoledne torte, vroče sadje s sladoledom, ledeno kavo, frapeje in še mnogo drugih sladolednih kombinacij. Velik poudarek dajejo prvovrstni kakovosti vseh sestavin in zares svežemu sadju, saj je le tako sladoled res zelo kakovosten in zdrav in je zaradi tega primeren kot dopolnilo vsakodnevni prehrani, tako za otroke, kot športnike. Lahko ga jejo tudi nosečnice, saj uporabljajo pasterizirano mleko in jajca.

Brioni ledena kava

Za 4 osebe potrebujemo: 7 dl kave, strok vanilije, 100 g temne čokolade, dve žlici medu, 8 cl kahlue (kavni liker), sladoled in stepeno smetano.

Priprava: kavimed kuhanjem dodamo strok vanilije, temno čokolado in med. Kavo ohladimo, jo precedimo inji dodamokahlua liker (ali liker po lastni izbiri).Nalijemo jo v primerne kozarce in jim dodamo po dve kepici mlečnega sladoleda. Okrasimo s stepeno smetano, lahko pa tudi s čokoladnim prelivom in ostružki.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / torek, 10. maj 2016 / 14:50

Kraljestvo ključavnic

Klek (1753 m) – Golica z okoliškimi vrhovi je v mesecu maju daleč naokoli znana po narcisah oz. ključavnicah. Ob mojem vzponu jih sicer še ni bilo, nekaj dni kasneje pa je zelene poljane ponovno pobel...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Projekti občin

Obnova Graščine in Ceste svobode Radovljica - Radovljiška Graščina je najmogočnejša zgradba v starem mestnem jedru Radovljice, ki je v celoti razglaše...

Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Gorenjska hitreje kot Slovenija

Gorenjska razvojna regija je na pomembni razvojni prelomnici. Obdobje nove finančne perspektive 2007-2013 bo pokazalo, ali je regija sposobna preboja iz industrijske v moderno regijo, ki bo soustvarja...

Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Drugi regionalni razvojni forum o sodelovanju in povezovanju

Pred nami je 2. razvojni forum, čas za obračun dela od pretekle jeseni, ko je Regionalna razvojna agencije Gorenjske skupaj z regionalnim razvojnim svetom in svetom regije pripravila p...

Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Prednostne usmeritve razvoja Gorenjske

Za uresničevanje ciljev so v Regionalnem razvojnem programu Gorenjske 2007–2013 postavljene štiri razvojne prednostne usmeritve, ki so zelena nit razvoja regije. Zaradi večje prepoznavnosti so poim...

Gorenjska / sreda, 21. november 2007 / 07:00

Strateški cilji Gorenjske

Vizijo gorenjske regije do leta 2013 gradijo trije ključni strateški cilji. Vsak bo merjen z najmanj dvema kazalnikoma. Merljivi cilji so postavljeni na osnovi napovedi rasti slovenskega makroekono...