Sladka, vendar zdrava razvada

Sladoled velja za eno najstarejših slaščic. Izdelovali so ga že Rimljani, in sicer tako, da so iz ledenih jam nosili led, ga zdrobili in zmešali s sadnim sirupom in medom. 1100 let pred našim štetjem so ga izdelovali Kitajci, v Evropo pa je njihovo znanje prinesel Marco Polo. Prvi recepti so znani iz časa Medičejcev na območju Toskane. V Franciji ga je leta 1868 začel v slaščičarni prvi prodajati italijanski slaščičar. Izdelava sladoleda je dandanes veliko bolj enostavna kot v takratnih časih. V restavraciji Brioni so nam pokazali, kako poteka izdelava te pregrešne sladice. V sadno ali mlečno osnovo dodajo lahko sveže sadje, lešnike ali kakav, ki morajo biti prvovrstne kakovosti. V mlečni osnovi je kar dve tretjini mleka. Zmes nato vlijejo v aparat, ki maso meša, da se vanjo ujame zrak, kar naredi sladoled kremast in ne preveč mrzel, ko ga ližemo. Po dvanajstih minutah je sladoled narejen in ga vlijejo v ledeno mrzlo posodo ter dajo v zamrzovalno skrinjo. Na koncu za razne okuse lahko dodajo še višnje, koščke čokolade ali kaj podobnega ter ga narahlo premešajo in tako je sladoled končan. Na Brionih lahko dobite pestro izbiro raznih okusov, kot so Tahiti vanilija, Jaffa piškotek, Snickers, Mozart in še mnogo več. V njihovi restavraciji pri obroku lahko naročite tudi ekskluzivne okuse sladoleda iz paradižnika, bazilike, refoška ... Kmalu boste lahko pokusili tudi Prešernov sladoled, ki bo iz vanilije, koščkov suhih fig in čokolade. Nudijo tudi sladoledne torte, vroče sadje s sladoledom, ledeno kavo, frapeje in še mnogo drugih sladolednih kombinacij. Velik poudarek dajejo prvovrstni kakovosti vseh sestavin in zares svežemu sadju, saj je le tako sladoled res zelo kakovosten in zdrav in je zaradi tega primeren kot dopolnilo vsakodnevni prehrani, tako za otroke, kot športnike. Lahko ga jejo tudi nosečnice, saj uporabljajo pasterizirano mleko in jajca.

Brioni ledena kava

Za 4 osebe potrebujemo: 7 dl kave, strok vanilije, 100 g temne čokolade, dve žlici medu, 8 cl kahlue (kavni liker), sladoled in stepeno smetano.

Priprava: kavimed kuhanjem dodamo strok vanilije, temno čokolado in med. Kavo ohladimo, jo precedimo inji dodamokahlua liker (ali liker po lastni izbiri).Nalijemo jo v primerne kozarce in jim dodamo po dve kepici mlečnega sladoleda. Okrasimo s stepeno smetano, lahko pa tudi s čokoladnim prelivom in ostružki.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / četrtek, 13. januar 2022 / 10:45

Bodimo drug ob drugem

Pod tem naslovom – v želji medsebojne pomoči in sodelovanja – je Komorni pevski zbor Mysterium pripravil koncertna večera božičnih skladb v župnijskih cerkvah v Adergasu in Stražišču.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 20. maj 2017 / 18:51

Hvala bogu, da je crknil televizor ...

Ena znanih pesmi priljubljenega slovenskega kantavtorja Adija Smolarja pripoveduje ravno obratno zgodbo o tem, da »bognedaj, da bi crknu televizor«. In podobno sem verjetno razmišljala tud...

GG Plus / sobota, 20. maj 2017 / 18:46

Smučal bo z vrha osemtisočaka K2

Davo Karničar, štiriinpetdesetletni alpinist in alpinistični smučar z Jezerskega, je prejšnji teden predstavil svoj življenjski projekt, na katerega se na različne načine pripravlja že več kot dvajset...

GG Plus / sobota, 20. maj 2017 / 18:41

Izpoved

Živimo v državi, v kateri vsak dan (!) pripeljejo na otroško psihiatrijo vsaj pet otrok. Živimo v državi, v kateri se marsikje niti najožji družinski člani ne pogovarjajo med seboj. Živimo v državi...

Zanimivosti / sobota, 20. maj 2017 / 18:39

Skoki v tandemu

V dvoje ni vedno vse tudi lažje. A izkušenim uspe tudi to, da se na skakalnih smučeh skupaj spustijo po zaletišču. Fotografija je s prireditve Stari orli v Sebenjah, kjer sta za največjo atrakcijo...

Nasveti / sobota, 20. maj 2017 / 18:35

Horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)