Sladka, vendar zdrava razvada

Sladoled velja za eno najstarejših slaščic. Izdelovali so ga že Rimljani, in sicer tako, da so iz ledenih jam nosili led, ga zdrobili in zmešali s sadnim sirupom in medom. 1100 let pred našim štetjem so ga izdelovali Kitajci, v Evropo pa je njihovo znanje prinesel Marco Polo. Prvi recepti so znani iz časa Medičejcev na območju Toskane. V Franciji ga je leta 1868 začel v slaščičarni prvi prodajati italijanski slaščičar. Izdelava sladoleda je dandanes veliko bolj enostavna kot v takratnih časih. V restavraciji Brioni so nam pokazali, kako poteka izdelava te pregrešne sladice. V sadno ali mlečno osnovo dodajo lahko sveže sadje, lešnike ali kakav, ki morajo biti prvovrstne kakovosti. V mlečni osnovi je kar dve tretjini mleka. Zmes nato vlijejo v aparat, ki maso meša, da se vanjo ujame zrak, kar naredi sladoled kremast in ne preveč mrzel, ko ga ližemo. Po dvanajstih minutah je sladoled narejen in ga vlijejo v ledeno mrzlo posodo ter dajo v zamrzovalno skrinjo. Na koncu za razne okuse lahko dodajo še višnje, koščke čokolade ali kaj podobnega ter ga narahlo premešajo in tako je sladoled končan. Na Brionih lahko dobite pestro izbiro raznih okusov, kot so Tahiti vanilija, Jaffa piškotek, Snickers, Mozart in še mnogo več. V njihovi restavraciji pri obroku lahko naročite tudi ekskluzivne okuse sladoleda iz paradižnika, bazilike, refoška ... Kmalu boste lahko pokusili tudi Prešernov sladoled, ki bo iz vanilije, koščkov suhih fig in čokolade. Nudijo tudi sladoledne torte, vroče sadje s sladoledom, ledeno kavo, frapeje in še mnogo drugih sladolednih kombinacij. Velik poudarek dajejo prvovrstni kakovosti vseh sestavin in zares svežemu sadju, saj je le tako sladoled res zelo kakovosten in zdrav in je zaradi tega primeren kot dopolnilo vsakodnevni prehrani, tako za otroke, kot športnike. Lahko ga jejo tudi nosečnice, saj uporabljajo pasterizirano mleko in jajca.

Brioni ledena kava

Za 4 osebe potrebujemo: 7 dl kave, strok vanilije, 100 g temne čokolade, dve žlici medu, 8 cl kahlue (kavni liker), sladoled in stepeno smetano.

Priprava: kavimed kuhanjem dodamo strok vanilije, temno čokolado in med. Kavo ohladimo, jo precedimo inji dodamokahlua liker (ali liker po lastni izbiri).Nalijemo jo v primerne kozarce in jim dodamo po dve kepici mlečnega sladoleda. Okrasimo s stepeno smetano, lahko pa tudi s čokoladnim prelivom in ostružki.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Grims znova o projektu Gorki

Kranj - Branko Grims na ministra za okolje Roka Žarniča naslavlja poslansko vprašanje, povezano s projektom Gorki na Gorenjskem, odobrenim leta 2008. Projekti, ki so za gorenjske...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 19. maj 2019 / 17:57

Drevesa

»Pred tisočletji je skoraj vso Evropo preraščal gozd – in če ne bi bilo ljudi, bi bilo še danes tako. Naši predniki so postopoma krčili prastare gozdove, da bi pridobili obdelovalne površine. Podob...

Kamnik / nedelja, 19. maj 2019 / 17:53

Urbani sprehod

Kamnik – V ponedeljek, 20. maja, bodo urbani sprehod Jane's Walk pripravili tudi v Kamniku, in sicer pod naslovom Kamnik je mesto, prijazno pešcem. Udeleženci se bodo zbrali ob 17. uri v Keršmančev...

Komenda / nedelja, 19. maj 2019 / 17:53

Dvajset let Občine Komenda

Ob dvajseti obletnici ustanovitve občine so se prehojene samostojne poti s slavnostno sejo spomnili v Komendi.

Komenda / nedelja, 19. maj 2019 / 17:53

Začasni zbirni center

Suhadole – V Publikusovem centru za ravnanje z odpadki v Suhadolah so po požaru pred dobrim tednom vzpostavili začasni zbirni center, kjer je možna oddaja odpadkov. Vendar iz podjetja sporočajo, na...

Gospodarstvo / nedelja, 19. maj 2019 / 17:51

Izdali Atlas ptic Slovenije

Kranj – V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dopps) so ob 40-letnici obstoja izdali temeljno nacionalno strokovno ornitološko delo – Atlas ptic Slovenije, v katerem so predstavili...