Sladka, vendar zdrava razvada

Sladoled velja za eno najstarejših slaščic. Izdelovali so ga že Rimljani, in sicer tako, da so iz ledenih jam nosili led, ga zdrobili in zmešali s sadnim sirupom in medom. 1100 let pred našim štetjem so ga izdelovali Kitajci, v Evropo pa je njihovo znanje prinesel Marco Polo. Prvi recepti so znani iz časa Medičejcev na območju Toskane. V Franciji ga je leta 1868 začel v slaščičarni prvi prodajati italijanski slaščičar. Izdelava sladoleda je dandanes veliko bolj enostavna kot v takratnih časih. V restavraciji Brioni so nam pokazali, kako poteka izdelava te pregrešne sladice. V sadno ali mlečno osnovo dodajo lahko sveže sadje, lešnike ali kakav, ki morajo biti prvovrstne kakovosti. V mlečni osnovi je kar dve tretjini mleka. Zmes nato vlijejo v aparat, ki maso meša, da se vanjo ujame zrak, kar naredi sladoled kremast in ne preveč mrzel, ko ga ližemo. Po dvanajstih minutah je sladoled narejen in ga vlijejo v ledeno mrzlo posodo ter dajo v zamrzovalno skrinjo. Na koncu za razne okuse lahko dodajo še višnje, koščke čokolade ali kaj podobnega ter ga narahlo premešajo in tako je sladoled končan. Na Brionih lahko dobite pestro izbiro raznih okusov, kot so Tahiti vanilija, Jaffa piškotek, Snickers, Mozart in še mnogo več. V njihovi restavraciji pri obroku lahko naročite tudi ekskluzivne okuse sladoleda iz paradižnika, bazilike, refoška ... Kmalu boste lahko pokusili tudi Prešernov sladoled, ki bo iz vanilije, koščkov suhih fig in čokolade. Nudijo tudi sladoledne torte, vroče sadje s sladoledom, ledeno kavo, frapeje in še mnogo drugih sladolednih kombinacij. Velik poudarek dajejo prvovrstni kakovosti vseh sestavin in zares svežemu sadju, saj je le tako sladoled res zelo kakovosten in zdrav in je zaradi tega primeren kot dopolnilo vsakodnevni prehrani, tako za otroke, kot športnike. Lahko ga jejo tudi nosečnice, saj uporabljajo pasterizirano mleko in jajca.

Brioni ledena kava

Za 4 osebe potrebujemo: 7 dl kave, strok vanilije, 100 g temne čokolade, dve žlici medu, 8 cl kahlue (kavni liker), sladoled in stepeno smetano.

Priprava: kavimed kuhanjem dodamo strok vanilije, temno čokolado in med. Kavo ohladimo, jo precedimo inji dodamokahlua liker (ali liker po lastni izbiri).Nalijemo jo v primerne kozarce in jim dodamo po dve kepici mlečnega sladoleda. Okrasimo s stepeno smetano, lahko pa tudi s čokoladnim prelivom in ostružki.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / petek, 20. maj 2022 / 14:11

Športni praznik v Kranjski Gori

Kranjska Gora – Jutri in v nedeljo bo Kranjska Gora gostila Spartan Trifecta Weekend s progami treh težavnostnih stopenj, bonus izzivom za najmlajše in kupom zabavnih vsebin za navijače in obiskova...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 3. december 2012 / 07:00

Želijo prodajo skupine Peko

Lastniki Peka do ponedeljka pozivajo potencialne kupce k oddaji ponudb za nakup celotne skupine Peko. Ob 38,5 milijona evrov prometa je lani Peko ustvaril za 750 tisoč evrov dobička.

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. december 2012 / 07:00

Anketa: Obeta se nam sladki davek

Vlada v sklopu varčevalnih ukrepov načrtuje uvedbo davka na sladke pijače, kar bi v državno blagajno prineslo deset milijonov evrov na leto. Za liter sladke pijače bi plačali deset centov več. Kaj men...

Humor / ponedeljek, 3. december 2012 / 07:00

Ta je dobra

Prinaša mu smolo Mož se nekaj mesecev zbuja iz kome, žena mu nenehno stoji ob strani. Ko se končno zbudi, ji pomigne, naj se mu približa. Ko žena sede zraven njeg...

Kultura / ponedeljek, 3. december 2012 / 07:00

Radovljiškemu Ba-rocku grand prix v Zagrebu

Slovenska manjšina, ki živi v Zagrebu in deluje v Slovenskem domu, že nekaj let prireja festival nenavadnih glasbenih zasedb za ohranjanje slovenske kulturne dediščine. Vsaka skupina nasto...

Kultura / ponedeljek, 3. december 2012 / 07:00

Ločani z Vražjim fantom zmagali še v Srbiji

Škofja Loka - Srbsko mesto Ub je od med 6. in 27. novembrom gostilo najboljše amaterske in eksperimentalne gledališke skupine iz Srbije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore,...