Pri kolesarjenju je zelo pomembno, da dovolj pijemo. Tega se zaveda tudi Kranjčan Vladimir Kerkez, član kontinentalne ekipe KK Sava Kranj.

Kolesarski nasveti: hrana in pijača

Tokratna tema kolesarskih nasvetov sta hrana in pijača pred kolesarjenjem, med njim in po njem. Naš sogovornik je znova Marko Polanc, trener mladincev KK Sava Kranj: »Pravilno pitje in prehranjevanje sta tako kot pri drugih fizičnih aktivnostih zelo pomembna tudi v kolesarstvu. Da ne pride do dehidracije, je potrebno veliko piti. Poleti, ko so temperature višje, bi priporočil pol litra tekočine na vsako uro. Če so treningi krajši od dveh ur, zadostuje voda, pri daljših treningih pa je potrebno vnašati vitamine, minerale, elektrolite v obliki energetskih napitkov.«

Drugače je z vnosom hrane, s katerim naj bi začeli najkasneje po eni uri in pol kolesarjenja in potem na vsake pol ure pojedli kakšen gel, energijske ploščice, sendvičke. »Ko enkrat tekmovalec ali rekreativec postane lačen in žejen, je ponavadi že prepozno. Ne prideš več k sebi, se moraš ustaviti, najesti, napiti in malce spočiti, ter šele nato nadaljevati z vožnjo,« opozarja Polanc, glede izbire hrane med kolesarjenjem pa pravi: »Pri daljših treningih so najboljši majhni sendvički: s pršutom, šunko, marmelado ali evrokremom, pri krajših lahko tudi energijski geli in ploščice.« Pomembno je, da na tekmo ali na trening, rekreacijo, ne gremo s polnim želodcem. Nasvet za rekreativce, ki se udeležujejo tudi tekmovanj: »Uro in pol pred dirko je res zadnji čas, ko je treba jesti. Najbolj primerni so ogljikovi hidrati. Na jedilniku za obrok pred nastopom naj bodo testenine brez omake, samo soljene z malce olivnega olja in parmezanom. Lahko dodate tudi kakšno rezino pršuta. Zelo pomemben je obrok en večer prej. Sestavljen naj bo iz solate, testenin z omako (najbolje paradižnikove) ali riža, za sladico pa jabolčna pita.«

 

Za hitrejšo regeneracijo po fizični aktivnosti pa je seveda porabljeno energijo potrebno čimhitreje začeti vnašati nazaj v telo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 28. november 2022 / 14:36

Tretja majica zastonj

Za izdelavo ene majice s kratkimi rokavi porabijo 2700 litrov vode, to je toliko, kot jo en človek popije v dveh letih in pol, navaja državni statistični urad (SURS). Tekstilna industrija je tretja...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / sobota, 9. oktober 2021 / 10:44

Bohinju nova nagrada

Bohinj – Bohinj je ena od sedmih slovenskih destinacij, ki so se z razvojem odgovornega turizma uvrstile na seznam stotih najbolj trajnostnih destinacij na svetu. Seznam je bil ta teden objavljen v...

Preddvor / sobota, 9. oktober 2021 / 10:44

Delne zapore ceste v Bašlju

Preddvor – Na spletni strani Občine Preddvor obveščajo, da bodo do 6. novembra v Bašlju občasne delne zapore lokalne ceste zaradi del ob urejanju ojačitve NN-omrežja T0285 Bašelj, ki jih za investi...

Gorenjska / sobota, 9. oktober 2021 / 10:42

V bolnišnicah trenutno stabilno

Število hospitaliziranih covidnih bolnikov se je malo zmanjšalo, nekaj več izzivov je v oddelkih intenzivne terapije, je povedal minister za zdravje.

GG Plus / sobota, 9. oktober 2021 / 10:41

Škofja Loka kot popek sveta

Muzejsko društvo Škofja Loka je sredin Blaznikov večer posvetilo dr. Milanu Komarju, mislecu, filozofu ter glasniku lepega in resničnega, ki si ga nekoliko lastijo tudi Škofjeločani. Svoja rosna leta...

Gorenjska / sobota, 9. oktober 2021 / 10:39

Včeraj potrdili 883 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – Včeraj so v Sloveniji opravili 4610 PCR-testov in z njimi potrdili 883 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Delež pozitivnih testov je tako znaš...