Pri kolesarjenju je zelo pomembno, da dovolj pijemo. Tega se zaveda tudi Kranjčan Vladimir Kerkez, član kontinentalne ekipe KK Sava Kranj.

Kolesarski nasveti: hrana in pijača

Tokratna tema kolesarskih nasvetov sta hrana in pijača pred kolesarjenjem, med njim in po njem. Naš sogovornik je znova Marko Polanc, trener mladincev KK Sava Kranj: »Pravilno pitje in prehranjevanje sta tako kot pri drugih fizičnih aktivnostih zelo pomembna tudi v kolesarstvu. Da ne pride do dehidracije, je potrebno veliko piti. Poleti, ko so temperature višje, bi priporočil pol litra tekočine na vsako uro. Če so treningi krajši od dveh ur, zadostuje voda, pri daljših treningih pa je potrebno vnašati vitamine, minerale, elektrolite v obliki energetskih napitkov.«

Drugače je z vnosom hrane, s katerim naj bi začeli najkasneje po eni uri in pol kolesarjenja in potem na vsake pol ure pojedli kakšen gel, energijske ploščice, sendvičke. »Ko enkrat tekmovalec ali rekreativec postane lačen in žejen, je ponavadi že prepozno. Ne prideš več k sebi, se moraš ustaviti, najesti, napiti in malce spočiti, ter šele nato nadaljevati z vožnjo,« opozarja Polanc, glede izbire hrane med kolesarjenjem pa pravi: »Pri daljših treningih so najboljši majhni sendvički: s pršutom, šunko, marmelado ali evrokremom, pri krajših lahko tudi energijski geli in ploščice.« Pomembno je, da na tekmo ali na trening, rekreacijo, ne gremo s polnim želodcem. Nasvet za rekreativce, ki se udeležujejo tudi tekmovanj: »Uro in pol pred dirko je res zadnji čas, ko je treba jesti. Najbolj primerni so ogljikovi hidrati. Na jedilniku za obrok pred nastopom naj bodo testenine brez omake, samo soljene z malce olivnega olja in parmezanom. Lahko dodate tudi kakšno rezino pršuta. Zelo pomemben je obrok en večer prej. Sestavljen naj bo iz solate, testenin z omako (najbolje paradižnikove) ali riža, za sladico pa jabolčna pita.«

 

Za hitrejšo regeneracijo po fizični aktivnosti pa je seveda porabljeno energijo potrebno čimhitreje začeti vnašati nazaj v telo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 25. november 2011 / 07:00

Krizni center Kresnička

Krizni center Kresnička je na zunaj videti kot običajna, prijazna družinska hiša na robu Lesc. Mladi in celo otroci, ki se zatečejo vanjo, pa prihajajo iz okolij, ki so vse prej kot prijazna. Prihod v...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 30. junij 2018 / 18:30

Kdo je bil don Kosto Selak (1893–1968)

Imenovani gorenjski rojak je umrl 12. junija 1968 med brati frančiškani v samostanu na Brezjah. Pol stoletja po njegovi smrti je res že čas, da ga bolje spoznamo in se zavemo, da je bil tudi pomemben...

GG Plus / sobota, 30. junij 2018 / 18:28

Dediščina arheološkega kustodiata Gorenjskega muzeja

Arheološki Kranj je poznan v svetu po najdbah iz Lajha, odkritih konec 19. in na začetku dvajsetega stoletja. Odkopanih je bilo okoli sedemsto grobov z zlatim in srebrnim nakitom, meči, dolgimi nož...

Slovenija / sobota, 30. junij 2018 / 18:26

Spomin in opomin s Peršmana

Na obnovljeni Peršmanovi domačiji v dolini Lepene nad Železno Kaplo, pod Peco na koroški strani je bilo v nedeljo tradicionalno spominsko srečanje Zveze koroških partizanov in prijateljev protifaši...

Kronika / sobota, 30. junij 2018 / 18:24

Prevara s telefonskimi klici

Kranj – Eden od slovenskih telekomunikacijskih operaterjev je policijo ta teden obvestil o pojavu t. i. wangiri klicev. Gre za klic, ki ga prejme uporabnik mobilnega telefona in se takoj po prvem z...

Gospodarstvo / sobota, 30. junij 2018 / 18:23

Največ težav s plesnijo

Po zakasneli saditvi krompirja, ki jo je povzročila preveč namočena zemlja, se pridelovalci letos soočajo s tremi velikimi problemi: plesnijo, črno nogo in pokanjem gomoljev. Kljub težavam bi letina l...