Dobrote iz svežih jagod

Na Baronovem posestvu na Zgoši pri Begunjah so že dozorele slastne jagode. Na njihovi spletni strani www.jagode.si smo našli nekaj receptov za slastne dobrote iz jagod.

Jagodov kolač

Sestavine: 350 g moke, 200 g masla, 70 g sladkorja, 4 rumenjaki, maščoba Penasta masa: 4 beljaki, 150 g sladkorja, 3/4 litra jagod

Priprava: Na deski pripravimo krhko testo, ki naj bo lepo gladko, ga razvaljamo in damo v pekač ter postavimo v pečico. Kolač spečemo tako, da postane lepo zlato rumen. Penasto maso pripravimo tako, da beljake in sladkor stepemo v zelo trd sneg in previdno vmešamo jagode. Potem po kolaču enakomerno razporedimo penasto maso, zmešano z jagodami in še enkrat spečemo kolač, dokler penasta masa ne postane lepo zlato rumena.

Jagodna torta

Sestavine: 70 g masla, 2 jajci, 150 g sladkorja, 20 g kakava, malo cimeta, limonina lupinica, 1 kavna žlica ruma, 200 g moke, 1/2 zavitka pecilnega praška, maščoba, moka, sladka smetana, 300 g jagod

Priprava: Maslo dobro umešamo, dodamo jajci in sladkor in penasto umešamo. Potem primešamo kakav, dišavne dodatke in ob koncu še moko s pecilnim praškom. Maso damo v namaščen in pomokan model in jo spečemo pri zmerni temperaturi. Jagode zmešamo s stepeno in oslajeno
smetano in lepo porazdelimo po hladni torti.

Jagodna rulada

Sestavine: 6 jajc, 3 žlice medu, 1 žlica ruma, 150 g enotne moke, 1/2 zavitka pecilnega praška, 3/8 litra sladke smetane oz. malo manj kot pol litra, 250 g jagod

Priprava: Rumenjake in med penasto umešamo, potem vmešamo enotno moko s pecilnim praškom in ob koncu še trdo stepeni sneg iz beljakov. Testo namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za pečenje. Pečemo kakšnih deset minut. Kolač potem zvrnemo na vlažen prtič, odstranimo papir in rulado zvijemo v vlažni prtiček. Sladko smetano stepemo in jo tako pripravimo za nadev. Očiščene jagode zrežemo in dve tretjini količine vmešamo v sladko stepeno smetano, kateri lahko dodamo tudi trdilec (Kremfix). S to maso premažemo ohlajeno rulado in jo zvijemo, vendar pustimo nekaj stepene smetane, s katero premažemo pecivo po zunanji strani. Okrasimo s preostalimi jagodami, lahko tudi z malinami, bananami ali mandarinami.

Jagodna marmelada

Sestavine: 2 kg jagod, 700 g sladkorja, malo limoninega soka, želin (želirni sladkor)

Priprava: Jagode pretlačimo, jim dodamo limonin sok in jih kuhamo toliko časa, dokler ne prenehajo izločati pen (približno pet minut). Pene odstranjujemo in nato dodamo sladkor z želinom, malo kasneje pa še preostali sladkor. Želin je potreben, da se marmelada zgosti, saj jagode nimajo pektinske kisline. Na koncu marmelado še dve minuti kuhamo na višji temperaturi (nad 90 stopinj). Vročo marmelado nadevamo v kozarce in zapremo, nato pa jih obrnemo in tako pustimo, da se ohladijo. Kozarčke hranimo v suhem in hladnem prostoru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / petek, 11. november 2011 / 07:00

Župana želita na poslanski mesti

Na listi stranke SLS na predčasnih parlamentarnih volitvah kandidirata tudi dva župana, Franc Čebulj iz Cerkelj in Mihael Prevc iz Železnikov.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Anketa: Dan za druženje

V soboto je po več krajih potekal Dan druženja in gibanja vseh generacij. Kranjski vrtci so ga organizirali v kranjskem Športnem parku. Obiskovalci so se lahko udeležili pohoda, športno gibalnih iger,...

Kultura / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Ob dnevu muzejev

Ob dnevu muzejev, v sredo, 18. maja, v Gorenjskem muzeju od 10. do 21. ure vabijo na brezplačni ogled stalnih zbirk v Kranju, Bohinjski Bistrici, Studoru in Stari Fužini, potekala pa bodo tudi ja...

Kronika / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Kriminal

Tatvina cipres Kranj - Neznani tatovi so minuli konec tedna v Kranju ukradli okoli 350 sadik ciprese. Lastnika so oškodovali za okoli štiri tisoč evro...

Gospodarstvo / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 2. in...

GG Plus / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Ledeni čaji in napitki

V trgovini najdemo veliko število aromatiziranih čajev, ki jim pa po želji lahko dodamo osebno noto.