Dobrote iz svežih jagod

Na Baronovem posestvu na Zgoši pri Begunjah so že dozorele slastne jagode. Na njihovi spletni strani www.jagode.si smo našli nekaj receptov za slastne dobrote iz jagod.

Jagodov kolač

Sestavine: 350 g moke, 200 g masla, 70 g sladkorja, 4 rumenjaki, maščoba Penasta masa: 4 beljaki, 150 g sladkorja, 3/4 litra jagod

Priprava: Na deski pripravimo krhko testo, ki naj bo lepo gladko, ga razvaljamo in damo v pekač ter postavimo v pečico. Kolač spečemo tako, da postane lepo zlato rumen. Penasto maso pripravimo tako, da beljake in sladkor stepemo v zelo trd sneg in previdno vmešamo jagode. Potem po kolaču enakomerno razporedimo penasto maso, zmešano z jagodami in še enkrat spečemo kolač, dokler penasta masa ne postane lepo zlato rumena.

Jagodna torta

Sestavine: 70 g masla, 2 jajci, 150 g sladkorja, 20 g kakava, malo cimeta, limonina lupinica, 1 kavna žlica ruma, 200 g moke, 1/2 zavitka pecilnega praška, maščoba, moka, sladka smetana, 300 g jagod

Priprava: Maslo dobro umešamo, dodamo jajci in sladkor in penasto umešamo. Potem primešamo kakav, dišavne dodatke in ob koncu še moko s pecilnim praškom. Maso damo v namaščen in pomokan model in jo spečemo pri zmerni temperaturi. Jagode zmešamo s stepeno in oslajeno
smetano in lepo porazdelimo po hladni torti.

Jagodna rulada

Sestavine: 6 jajc, 3 žlice medu, 1 žlica ruma, 150 g enotne moke, 1/2 zavitka pecilnega praška, 3/8 litra sladke smetane oz. malo manj kot pol litra, 250 g jagod

Priprava: Rumenjake in med penasto umešamo, potem vmešamo enotno moko s pecilnim praškom in ob koncu še trdo stepeni sneg iz beljakov. Testo namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za pečenje. Pečemo kakšnih deset minut. Kolač potem zvrnemo na vlažen prtič, odstranimo papir in rulado zvijemo v vlažni prtiček. Sladko smetano stepemo in jo tako pripravimo za nadev. Očiščene jagode zrežemo in dve tretjini količine vmešamo v sladko stepeno smetano, kateri lahko dodamo tudi trdilec (Kremfix). S to maso premažemo ohlajeno rulado in jo zvijemo, vendar pustimo nekaj stepene smetane, s katero premažemo pecivo po zunanji strani. Okrasimo s preostalimi jagodami, lahko tudi z malinami, bananami ali mandarinami.

Jagodna marmelada

Sestavine: 2 kg jagod, 700 g sladkorja, malo limoninega soka, želin (želirni sladkor)

Priprava: Jagode pretlačimo, jim dodamo limonin sok in jih kuhamo toliko časa, dokler ne prenehajo izločati pen (približno pet minut). Pene odstranjujemo in nato dodamo sladkor z želinom, malo kasneje pa še preostali sladkor. Želin je potreben, da se marmelada zgosti, saj jagode nimajo pektinske kisline. Na koncu marmelado še dve minuti kuhamo na višji temperaturi (nad 90 stopinj). Vročo marmelado nadevamo v kozarce in zapremo, nato pa jih obrnemo in tako pustimo, da se ohladijo. Kozarčke hranimo v suhem in hladnem prostoru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / ponedeljek, 30. april 2018 / 13:55

Zarica Kranj do pomembnih točk

Kranj – Nogometaši v drugi slovenski nogometni ligi so odigrali tekme 26. kroga. Zarica Kranj je gostila Roltek Dob in zabeležila pomembno zmago v boju za obstanek. Edini zadetek za zmago z 1 : 0 j...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 30. april 2014 / 18:13

Indonezijski Pendopo

Tradicionalni indonezijski nadstrešek, ki ga lahko sedaj občudujete tudi pri nas. S podelitvijo priznanj najboljšim pa se je pred nekaj dnevi na Bledu zaključil šesti izbor za naj velnes 2013/14.

Humor / sreda, 30. april 2014 / 15:42

Zoki spet najboljši sosed

Zadnja dogajanja v Pozitivni Sloveniji imajo samo en in edini namen – da Zoran Jankovič spet postane to, kar si najbolj želi, vaš najboljši sosed.

Humor / sreda, 30. april 2014 / 14:00

Od zadaj

Poslanka državnega zbora Alenka Bikar je po dveh letih in pol mandata kot političarka prvič nekaj povedala sodržavljanom. Da ostaja v Pozitivni Sloveniji skupaj z Zokijem.

Razvedrilo / sreda, 30. april 2014 / 16:00

Cigani na obisku

Alenka Šubic iz Sv. Duha pri Škofji Loki svojega petdesetega rojstnega dne še dolgo ne bo pozabila. Presenečenja so se vrstila eno za drugim, izvirnost idej njenih prijateljev pa kot da je brezmejna....

Zanimivosti / sreda, 30. april 2014 / 16:00

Dežne kapljice

Bližnje posnetke dežnih kapljic vedno spremljamo z velikim navdušenjem, še posebej na cvetih in listih rastlin. Fotograf Luka Rener nam je poslal lep primer fotografije dežnih kapljic, ki...