Dobrote iz svežih jagod

Na Baronovem posestvu na Zgoši pri Begunjah so že dozorele slastne jagode. Na njihovi spletni strani www.jagode.si smo našli nekaj receptov za slastne dobrote iz jagod.

Jagodov kolač

Sestavine: 350 g moke, 200 g masla, 70 g sladkorja, 4 rumenjaki, maščoba Penasta masa: 4 beljaki, 150 g sladkorja, 3/4 litra jagod

Priprava: Na deski pripravimo krhko testo, ki naj bo lepo gladko, ga razvaljamo in damo v pekač ter postavimo v pečico. Kolač spečemo tako, da postane lepo zlato rumen. Penasto maso pripravimo tako, da beljake in sladkor stepemo v zelo trd sneg in previdno vmešamo jagode. Potem po kolaču enakomerno razporedimo penasto maso, zmešano z jagodami in še enkrat spečemo kolač, dokler penasta masa ne postane lepo zlato rumena.

Jagodna torta

Sestavine: 70 g masla, 2 jajci, 150 g sladkorja, 20 g kakava, malo cimeta, limonina lupinica, 1 kavna žlica ruma, 200 g moke, 1/2 zavitka pecilnega praška, maščoba, moka, sladka smetana, 300 g jagod

Priprava: Maslo dobro umešamo, dodamo jajci in sladkor in penasto umešamo. Potem primešamo kakav, dišavne dodatke in ob koncu še moko s pecilnim praškom. Maso damo v namaščen in pomokan model in jo spečemo pri zmerni temperaturi. Jagode zmešamo s stepeno in oslajeno
smetano in lepo porazdelimo po hladni torti.

Jagodna rulada

Sestavine: 6 jajc, 3 žlice medu, 1 žlica ruma, 150 g enotne moke, 1/2 zavitka pecilnega praška, 3/8 litra sladke smetane oz. malo manj kot pol litra, 250 g jagod

Priprava: Rumenjake in med penasto umešamo, potem vmešamo enotno moko s pecilnim praškom in ob koncu še trdo stepeni sneg iz beljakov. Testo namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za pečenje. Pečemo kakšnih deset minut. Kolač potem zvrnemo na vlažen prtič, odstranimo papir in rulado zvijemo v vlažni prtiček. Sladko smetano stepemo in jo tako pripravimo za nadev. Očiščene jagode zrežemo in dve tretjini količine vmešamo v sladko stepeno smetano, kateri lahko dodamo tudi trdilec (Kremfix). S to maso premažemo ohlajeno rulado in jo zvijemo, vendar pustimo nekaj stepene smetane, s katero premažemo pecivo po zunanji strani. Okrasimo s preostalimi jagodami, lahko tudi z malinami, bananami ali mandarinami.

Jagodna marmelada

Sestavine: 2 kg jagod, 700 g sladkorja, malo limoninega soka, želin (želirni sladkor)

Priprava: Jagode pretlačimo, jim dodamo limonin sok in jih kuhamo toliko časa, dokler ne prenehajo izločati pen (približno pet minut). Pene odstranjujemo in nato dodamo sladkor z želinom, malo kasneje pa še preostali sladkor. Želin je potreben, da se marmelada zgosti, saj jagode nimajo pektinske kisline. Na koncu marmelado še dve minuti kuhamo na višji temperaturi (nad 90 stopinj). Vročo marmelado nadevamo v kozarce in zapremo, nato pa jih obrnemo in tako pustimo, da se ohladijo. Kozarčke hranimo v suhem in hladnem prostoru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / nedelja, 28. oktober 2012 / 07:00

Tudi Gorenjsko pobelil prvi letošnji sneg

Kranj - Po obilnem dežju je v nedeljo Slovenijo vse do nižin pobelil še sneg. Največ, dobrih deset centimetrov, ga je zapadlo v osrednji Sloveniji, na Dolenjskem in v Posavju, me...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 4. oktober 2016 / 07:00

Košarkarice Triglava začele z veliko zmago

Celje – V soboto se je s ponovitvijo finala minule sezone začela 26. sezona državnega prvenstva v košarki za ženske, v kateri igra devet ekip. Že takoj na uvodu so se pomerile aktualne prvakinje ek...

Kultura / torek, 4. oktober 2016 / 07:00

Prepih Nine Koželj

Kamnik – V četrtek, 6. oktobra, ob 19. uri bo v Galeriji Miha Maleš odprtje kiparske razstave Prepih vizualne umetnice Nine Koželj iz Stahovice nad Kamnikom. Razstava bo na ogled v novem galerijske...

Kultura / torek, 4. oktober 2016 / 07:00

Ob letu osorej

Medvode – Jutri, v sredo, 5. oktobra, ob 19.30 bo v Kulturnem domu Medvode premierna uprizoritev romantične komedije Bernarda Sladea Ob letu osorej v režiji Milana Goloba. To je prva izmed letošnji...

Kranj / torek, 4. oktober 2016 / 13:14

Avtobusni terminal

Vsakemu kandidatu, ki se je v Kranju potegoval za prvi ali nov mandat župana, so zadnja leta na različnih soočenjih in predstavitvah vztrajno postavljali vprašanje, kdaj in kje bo gorenjsk...

Gorenjska / torek, 4. oktober 2016 / 12:02

Začeli novo študijsko leto

V novo šolsko leto je včeraj stopilo okrog osemdeset tisoč študentov. Univerze in študentske organizacije so posebno pozornost namenile brucem.