Dobrote iz svežih jagod

Na Baronovem posestvu na Zgoši pri Begunjah so že dozorele slastne jagode. Na njihovi spletni strani www.jagode.si smo našli nekaj receptov za slastne dobrote iz jagod.

Jagodov kolač

Sestavine: 350 g moke, 200 g masla, 70 g sladkorja, 4 rumenjaki, maščoba Penasta masa: 4 beljaki, 150 g sladkorja, 3/4 litra jagod

Priprava: Na deski pripravimo krhko testo, ki naj bo lepo gladko, ga razvaljamo in damo v pekač ter postavimo v pečico. Kolač spečemo tako, da postane lepo zlato rumen. Penasto maso pripravimo tako, da beljake in sladkor stepemo v zelo trd sneg in previdno vmešamo jagode. Potem po kolaču enakomerno razporedimo penasto maso, zmešano z jagodami in še enkrat spečemo kolač, dokler penasta masa ne postane lepo zlato rumena.

Jagodna torta

Sestavine: 70 g masla, 2 jajci, 150 g sladkorja, 20 g kakava, malo cimeta, limonina lupinica, 1 kavna žlica ruma, 200 g moke, 1/2 zavitka pecilnega praška, maščoba, moka, sladka smetana, 300 g jagod

Priprava: Maslo dobro umešamo, dodamo jajci in sladkor in penasto umešamo. Potem primešamo kakav, dišavne dodatke in ob koncu še moko s pecilnim praškom. Maso damo v namaščen in pomokan model in jo spečemo pri zmerni temperaturi. Jagode zmešamo s stepeno in oslajeno
smetano in lepo porazdelimo po hladni torti.

Jagodna rulada

Sestavine: 6 jajc, 3 žlice medu, 1 žlica ruma, 150 g enotne moke, 1/2 zavitka pecilnega praška, 3/8 litra sladke smetane oz. malo manj kot pol litra, 250 g jagod

Priprava: Rumenjake in med penasto umešamo, potem vmešamo enotno moko s pecilnim praškom in ob koncu še trdo stepeni sneg iz beljakov. Testo namažemo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za pečenje. Pečemo kakšnih deset minut. Kolač potem zvrnemo na vlažen prtič, odstranimo papir in rulado zvijemo v vlažni prtiček. Sladko smetano stepemo in jo tako pripravimo za nadev. Očiščene jagode zrežemo in dve tretjini količine vmešamo v sladko stepeno smetano, kateri lahko dodamo tudi trdilec (Kremfix). S to maso premažemo ohlajeno rulado in jo zvijemo, vendar pustimo nekaj stepene smetane, s katero premažemo pecivo po zunanji strani. Okrasimo s preostalimi jagodami, lahko tudi z malinami, bananami ali mandarinami.

Jagodna marmelada

Sestavine: 2 kg jagod, 700 g sladkorja, malo limoninega soka, želin (želirni sladkor)

Priprava: Jagode pretlačimo, jim dodamo limonin sok in jih kuhamo toliko časa, dokler ne prenehajo izločati pen (približno pet minut). Pene odstranjujemo in nato dodamo sladkor z želinom, malo kasneje pa še preostali sladkor. Želin je potreben, da se marmelada zgosti, saj jagode nimajo pektinske kisline. Na koncu marmelado še dve minuti kuhamo na višji temperaturi (nad 90 stopinj). Vročo marmelado nadevamo v kozarce in zapremo, nato pa jih obrnemo in tako pustimo, da se ohladijo. Kozarčke hranimo v suhem in hladnem prostoru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 13. december 2023 / 13:21

Tanja odgovarja

S pomočjo vaših odgovorov sem rešila veliko težav. Vaši odgovori so bili velikokrat pravilni in spet se obračam na vas. Zanima me za hčer. Imam še nerešen dolg. Kako bo? Ali ste mene dali...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 19. julij 2020 / 14:38

Pozdrav ob odhodu

Letošnjo poletno sezono marsikdo zaradi epidemijskih razmer – ter posledično prejetih turističnih bonov – svoj dopust preživlja ob raziskovanju lepot slovenske pokrajine. Mnogi kraji tako...

GG Plus / nedelja, 19. julij 2020 / 14:30

Farovška kuharica Jakoba Aljaža

Marije Žagar, ki se je rodila 18. julija 1869 pri Bačnikovih iz Zavrha pod Šmarno goro, se je oprijel naziv farovška Micka. Bila je nečakinja Jakoba Aljaža in je velik del življenja preživela pri s...

GG Plus / nedelja, 19. julij 2020 / 14:28

Poroka, ki se ne bi smela zgoditi

Lidija se je trudila, da je bila pravična, sočutna, da je delala prav. Učitelj je bil včasih – verjetno je še danes – nenehno v dilemi, ali naj slepo sledi zakonu in navodilom ali naj bo pri njihov...

Gorenjska / nedelja, 19. julij 2020 / 13:56

Novi okužbi v Kranju in Šenčurju

Kranj – V državi so v soboto potrdili šest novih okužb s koronavirusom, kar je bistveno manj kot v petek, ko je bilo okužb kar 24. A tudi testov so v soboto opravili manj, in sicer 480 (v petek 102...

Slovenija / nedelja, 19. julij 2020 / 11:44

Nevarni digitalni svet

»Trenutno smo priča nastanku algoritemskega ustroja sveta, ki ga vodi elitna skupina mladih, belih, zelo premožnih moških. Odločitve, ki jih sprejema teh nekaj ljudi, vplivajo na večino človeštva …« K...