Integrativno gledališče

Pet varovancev in dva mentorja iz VDC Škrat so na oder postavili vaško komedijo v treh dejanjih Vdova Rošlinka.

VDC Škrat sodi pod okrilje Centra za usposabljanje, delo in varstvo Matevža Langusa iz Radovljice. Po besedah direktorice centra Tee Beton je tovrstno vključevanje oseb s posebnimi potrebami v življenje na področju umetnosti zelo pomembno. »Čeprav bodo vse življenje potrebovali pomoč in podporo, so dokazali, da z razvijanjem pravih sposobnosti te ovire lahko premagujejo in živijo bogato ustvarjalno življenje,« je poudarila.

V veliki dvorani Kulturnega doma na Slovenskem Javorniku so sredi maja uprizorili predstavo Vdova Rošlinka, vaško komedijo v treh dejanjih. Pripravili so jo v gledališko-improvizacijski skupini Mozaik, ki deluje v Varstveno- delovnem centru (VDC) Škrat Jesenice. Kot je povedala režiserka Nataša Pristov Trček, so bili sprva gledališče oseb s posebnimi potrebami, sedaj pa so se preoblikovali v integrativno gledališče, v katerem poleg oseb s posebnimi potrebami igrajo tudi igralci drugih amaterskih gledališč. Vdovo Rošlinko so vadili skoraj vsak delovni dan tri mesece. Zgodba govori o bogati, radoživi vdovi, ki tekmuje s hčerjo Manco za ljubezen mladega kmeta Janeza. Igra je doživela krstno uprizoritev leta 1925 v Mariboru in je bila potem odigrana na odrih širšega evropskega prizorišča in celo v Ameriki.

 

»Naša izvedba igre je postavljena v gorenjski konec in narečno obdelana ter odigrana v integrativni zasedbi,« je povedala Nataša Pristov Trček, ki je nastopila tudi v glavni vlogi vdove Rošlinke. Poleg nje so nastopili še Jure Vergel, Samo Čarman, Barbara Kocjančič, Aleš Svenšek, Mojca Golob, Jože Sajovic in Andrej Zupančič. Za finančno pomoč je poskrbelo društvo Sožitje Jesenic, Kranjske Gore in Žirovnice, prostor za vaje in predstavo pa jim je prijazno odstopila DPD Svoboda France Mencinger Slovenski Javornik-Koroška Bela. Izkupiček predstave bodo namenili varovancem VDC Škrat za letovanje. Za jeseni se Mozaikovci že dogovarjajo za ponovitve in gostovanja te res uspešne in po mnenju nekaterih kar strokovno izvedene komedije.

»Osnovni namen naše skupine je povezati osebe z motnjo in brez nje v skupnem učenju, druženju, naporih ter v veselju ob uspehih. Dramska skupina je za vsa ta doživetja vsekakor ustrezna dejavnost,« je povedala vodja jeseniškega varstveno delovnega centra Urša Emeršič.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 24. september 2007 / 07:00

Prve mednarodne galopske dirke

V začetku avgusta je Konjeniško društvo Krvavec organiziralo prve mednarodne galopske dirke.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 27. junij 2014 / 10:44

Padalci za točke svetovnega pokala

Lesce – Alpski letalski center je ta konec tedna gostitelj tekme padalcev v skokih na cilj za točke svetovnega pokala. Včeraj so imeli trening, danes, jutri in v nedeljo pa bo potekalo tekmovanje,...

Šport / petek, 27. junij 2014 / 10:43

Alpski vragi za naslov prvakov

Kranj – Gorenjski klub ameriškega nogometa Alp Devils bo jutri, v soboto, z začetkom ob 17.uri igral v finalu mednarodne lige Alpe Adria. V Stanežičah se bodo pomerili z Maribor Generals....

Kultura / petek, 27. junij 2014 / 10:37

Zbudi se, žena gre

V dramski skupini KUD Fran Saleški Finžgar Senica so pripravili komedijo Milana Grgića Zbudi, žena gre! v režiji Konrada Pižorna – Kondija. Premiera bo danes zvečer na Spodnji Senici.

Žirovnica / petek, 27. junij 2014 / 10:36

V spomin na Titovo vas v Završnici

V dolini Završnice bodo jutri ob 11. uri odprli obnovljen partizanski tabor, poimenovan Titova vas, kjer je od oktobra 1944 do januarja 1945 prezimoval 1. bataljon Kokrškega odreda.

Radovljica / petek, 27. junij 2014 / 10:35

Za konec šole na Brezje

Brezje – Ob zaključku šolskega in akademskega leta bodo drevi ob 18. uri v ljubljanski stolnici dijaki in študentje začeli letošnje tradicionalno peš romanje mladih na Brezje. Njegov začetek sega...