Podeželje živi in se razvija
V soboto se je na škofjeloškem Mestnem trgu predstavilo škofjeloško podeželje.
Škofja Loka – Rdeča nit odprtja petega Tedna podeželja na Škofjeloškem je bila predstavitev kmetijskih pridelkov in izdelkov na čelu z blagovno znamko Dedek Jaka in babica Jerca, poleg njih pa še drugih lokalnih in regionalnih znamk, dogajanje pa so popestrili s prikazom znanja in veščin, ki so odlikovale delo na podeželju v preteklosti. Opazili smo klekljarice, izdelovalke suhega cvetja, pa mlatilce žita s cepci in ročno izdelavo tramov.
»Do mal'ce nar'dimo enga, pol pa še enga,« nam je v smehu na vprašanje, koliko tramov lahko izdelajo trije možakarji, odgovoril Jože Bertoncelj iz Podblice, ki sta mu pri opravilu pomagala brata Vincencij in Andrej Demšar, nato pa resno odgovoril: »Včasih so bili navajeni in so kar hitro delali, tako za kozolce kot tudi za ostrešja na hišah. Kasneje je šlo z razvojem orodja še lažje in je to delo lahko opravljal en delavec.« »Iz turšce predpražnik devam,« je povedala Ivana Dolenc iz Žirov, ki se tovrstnega dela loti le še ob posebnih priložnostih, saj sicer težko dobi liste koruze, ker jo kmetje sedaj silirajo. Za zabavo je poskrbel ansambel Suha špaga, na odprtju pa so nastopile tudi mažoretke iz Železnikov.
Kljub občasnemu dežju se je na Placu zbralo zavidljivo število obiskovalcev, ob boljšem vremenu pa bi se organizatorji še bolj veselili. »Škofjeloško podeželje je prepoznavno po velikem številu kmetij z dopolnilnimi dejavnostmi, saj jih poznamo kar 180. To je v primerjavi s preostalo Slovenijo nadpovprečno,« nam je povedala Kristina Miklavčič iz Razvojne agencije Sora, ki napoveduje tudi današnje predavanje prof. dr. Marjana Simčiča (ob 14. uri na upravni enoti) o uravnoteženi prehrani in vplivu genov na prehranjevanje posameznika. »Na Škofjeloškem želimo inštitucije, ki skrbimo za razvoj podeželja, poskrbeti za še večje število delovnih mest,« pa je o možnostih razvoja podeželja dejala Miklavčičeva.